redakce
14. kvě 2018
3871 

Jaký vliv mají slazené nápoje na děti aneb co dáváte vašim dětem k pití?

Úplně první, co novorozené dítě ochutná, je sladké mateřské mléko. Není se pak čemu divit, že později odmítá pít obyčejnou vodu a dožaduje se sladkého džusíku nebo limonády. Cukr uklidňuje a vyvolává příjemné pocity, ale všeho s mírou. Nadměrná konzumace způsobuje nejen obezitu, ale také cukrovku a další civilizační choroby.

Na začátek je nutné dodat, že děti mnohdy pijí málo. Pětina jich vypije denně jen půl litru tekutin. Přitom dehydratace způsobuje bolesti hlavy, nervozitu a nesoustředěnost. Pocit žízně nevnímají tak intenzivně jako dospělí a tak pijí nepravidelně ve vlnách. Ve školách a školkách převládají různá pitíčka, kolové nápoje, slazené limonády, džusy. Slazené nápoje mají jednu velkou přednost, jsou "chutné". Jakmile je dítě jednou ochutná a pozná tu chuť, bude je chtít zase. Po čase si navykne pít slazené nápoje pravidelně a obyčejná voda mu nebude chutnat.

Za jakými problémy mohou právě slazené nápoje stát?

Tento druh nápojů nepřispívá pouze k obezitě, ale může také podráždit žaludek, ledviny a zapříčinit vznik cukrovky či dokonce agresivity. Nehledě na to, jak se pravidelné pití slazených nápojů odrazí na kvalitě dětského chrupu. Stomatologové upozorňují na to, že děti, které pijí slazené nápoje, trpí často kazivostí mléčných zubů. Navíc sladké limonády mohou nevratně narušit sklovinu. Bakterie v ústech rozkládají cukr a výsledkem je kyselina, která způsobuje významné poškození struktury zubu. Pokud si děti pravidelně a důkladně nečistí zuby a neodstraňují přemnožené bakterie nebo kyselinu, kterou tvoří, riziko kazu roste několikanásobně.

Kolové nápoje

Tak třeba takové kolové nápoje. Pro mnoho dospělých populárním lékem na žaludeční problémy. Ne však pro děti. Pokud je nějakým způsobem podrážděná sliznice dětského žaludku a střev, podáním kolového nápoje jen způsobíme, že dojde k prohloubení problému. Jelikož žaludeční bakterie způsobující problémy se často živí cukrem, a tudíž nedojde k jejich potlačení, ale naopak rozmnožení. Problémy mohou u dětí způsobit i umělá sladidla, která se obtížně vstřebávají v žaludku, čímž zvyšují pravděpodobnost průjmů.

Ukažte dětem zajímavější alternativy

Nadchněte děti pro neslazené pití a zapojte je do jejich přípravy. Ukažte jim bylinky, ze kterých se vaří bylinkový čaj, vysvětlete jim, že si je lze natrhat a usušit. Mohou to být šípky, sedmikrásky, pampelišky, kopřivy, máta, meduňka a jiné. Zvolte čisté prostředí a natrhejte je společně a poté usušte. Udělejte si společně vodu, do které přidáte jahody nebo plátky citrónu. Jděte jim příkladem, protože pokud budete takto pít vy, dítě si to snadněji osvojí. Těžko můžete po svém dítěti chtít, aby pilo vodu, když vy si nalijete sladký džus.

Pozor na barviva

Slazené nápoje, limonády, obsahují kromě velkého množství cukru také nejrůznější barviva. Pozor bychom měli dát zejména na modré barvivo, ale také červené. Obě mohou způsobovat hyperaktivitu a další zdravotní problémy. Vzpomeňte si na tyto řádky, až v létě zase budete chtít koupit dítěti malinovku v domnění, že se jedná o dobrý nápoj z malin. Raději mu do vody dejte opravdu čerstvé maliny a třeba lístek meduňky.

Co tedy dávat dětem pít?

Obyčejnou vodu s kousky ovoce, čaje a domácí šťávy - třeba z bezinek, červeného rybízu. Pokud si pořídíte odšťavňovač, máte vystaráno na další desítku let a vaše děti budou pít zdravé nápoje plné ovoce a vy budete vědět, že jste do nich nepřidali žádný cukr. Chronickým odmítačům tohoto zdravého pití můžete nápoj přisladit medem nebo stévií. Někteří rodiče doplňují pitný režim dětí také mlékem, to však mezi nápoje nepatří. Obsahuje totiž nejen tekutiny, ale dodává také nenahraditelné vitamíny, minerální látky (především vápník) a živočišné bílkoviny, a je proto považováno spíše za potravinu. Do celkového stravování dětí, pokud jim nečiní trávicí obtíže, jej můžeme zařadit také.

Konkrétní rady a tipy podle věku vašeho dítěte najdete v diskuzi na téma Pitný režim.

Zdroj informací:

Slazené nápoje v pitném režimu školních dětí

Tenhle problem vubec nechapu. Deti nic jineho nez materske mleko nebo vodu nedostaly, takze piji vodu. Ve skolce taky dostavaji vodu. Kdyz jsou ted vetsi, tak treba v restauraci dostanou juice. Ale hlavnim napojem je voda.

14. kvě 2018

Dcera je zvykla z domu na vodu. Ve skolce maji ma vyber voda x stava. Takze si uziva stavu a ja vubec nevim kolik toho vypije, asi dost, rekla bych. ☹

14. kvě 2018

Od mala jsme syna učili pít vodu, ale ve školce měli jen slazený čaj (několikrát jsem učitelkám říkala, ať mu dávají vodu, ale marně. Prý chtěl to, co jiné děti. To asi taky, ale spíš na to učitelky kašlaly) a ve škole je na výběr jen ze dvou přeslazených šťáv. Osvěta by měla začít hlavně v těchto institucích...

14. kvě 2018

Jojo, kéž by to bylo tak jednoduché! Moje děti také byly kojené (MM) a posléze převedené na vodu (případně neslazený ovocný čaj, ale většinou upřednostňují vodu), ale co s tím, když jim (nově, jak jsem právě zjistila) ve školce nabídnou jen vodu slazenou šťávou (a jinou možnost výběru zřejmě nemají)?! Mám rozepsaný e-mail do ŠJ, ale je smutné, že to musím psát (loni byla jiná vedoucí ŠJ a pokud vím, měly děti k pití neslazený čaj) a jsem zvědavá, zda se k mému názoru (že slazené pití má samá negativa a žádné mně známé pozitivum) někdo přidá...

1. zář 2022

Začni psát komentář...

Odešli