redakce
7. pro 2018
5644 

Je váš muž často unavený, podrážděný a trápí ho poruchy erekce? I muži procházejí přechodem, jde o andropauzu

Ženský přechod neboli menopauza je v dnešní době už téma, o kterém všichni ví a nikdo se nestydí o něm veřejně mluvit. U mužů je to jiné. Andropauza se ještě nedostala do povědomí lidí a muži se za ni často stydí.

Při andropauze, neboli mužském přechodu, dochází u mužů k poklesu pohlavních hormonů, hlavně testosteronu. Nemusí být tak výrazný, jako bývá u žen, ovšem také ho provází změny v běžném chlapském životě. Andropauza trvá daleko delší dobu. Studie totiž ukazují, že testosteron začne ubývat už okolo 30 roku, ale nemusí to být hned znát. Projevy se pořádně “rozjíždí” až okolo padesátky. Těžko se popisují, protože jsou u každého muže velmi individuální a každý se s nimi umí jinak srovnat.

"Mužský přechod začíná o něco později než ženský, typicky mezi 50 a 60 lety. Podstatným rozdílem je i to, že zatímco žena po dokončení menopauzy již není schopná přivést na svět dítě, mužské reprodukční schopnosti nejsou zásadně ovlivněny, pomineme-li sníženou sexuální apetenci," vysvětluje gynekolog MUDr. Pavel Turčan.

Jak poznáte u muže andropauzu?

Andropauza se projevuje hlavně psychicky. Nápadné jsou změny nálad, únava, depresivní stavy, podrážděnost nebo nechuť do věcí, které muže dříve naplňovaly a dělal je rád. Spousta pánů díky přechodu ztrácí zájem o své koníčky. Podobně jako u žen se mohou vyskytnout návaly horka, poruchy spánku a pocit celkové nespokojenosti ve vlastním těle.

Co se týče fyzických projevů, s úbytkem testosteronu souvisí hlavně problémy v sexuálním životě. Začínají především poruchy erekce. Což pak samozřejmě podporuje psychické problémy, protože muž pak ztrácí pocit, že je dostatečně “mužný” a klesá mu sebevědomí. A tak se vytváří začarovaný kruh.

„Část mužů v přechodu popisuje, že přesto, že nejsou tak výkonní, jak tomu bývalo v dobách jejich největší sexuální aktivity, pociťují intenzivnější vnímání sexu. Podle všeho tak andropauza není jen tím, co přináší celou řadu sexuálních dysfunkcí, ale zároveň je tím, co mění celkový pohled na sexuální život muže. Andropauza tak určitě konec sexu nemusí znamenat,“ doplňuje primářka kliniky a odbornice na antiaging medicínu Monika Golková.

Nerovnováha mezi hormony způsobuje tloustnutí

Hormonální změny souvisí i s mužským přibýváním na váze. Při úbytku pohlavních hormonů dochází k nerovnováze mezi testosteronem a estrogeny a těch je tedy větší procentuální zastoupení. Právě estrogeny mají vliv na ukládání tuku. Tak se ocitáme v dalším kolotoči, ze kterého není cesty ven, protože tuková tkáň je schopná produkovat další estrogeny a podporuje tak nerovnováhu hormonů ještě o to více. Dále pak obdobně jako u žen dochází ke zvýšenému riziku kardiovaskulárních onemocnění, protože stoupá hladina tuku v organismu. Také ubývá kostní hmoty, ovšem tento projev není tak výrazný jako u žen.

S léčbou je to složitější, protože muži na rozdíl od žen nejsou pravidelně sledováni gynekologem. Pokud pokles testosteronu snižuje muži kvalitu života, měl by se svěřit svému praktickému lékaři. Existuje totiž možnost tzv. hormonální substituční terapie, která spočívá v umělém dodávání testosteronu. Ovšem tato metoda není vhodná pro všechny pány a je ještě v počátcích svého rozvoje.

Hormonální jóga i pro muže

V posledních letech se brazilská psycholožka a doktorka filozofie Dinah Rodrigues (autorka cviků hormonální jógové terapie) zaměřila i na pomoc mužům. Upravila svoji původní sestavu cviků tak, aby stimulovala i mužské hormony. Jedná se o sestavu 16 jógových cviků, které jsou doplněny o intenzivní dechové techniky. Je to sestava dynamická, složená ze cviků, které jsou zaměřeny na stimulaci žláz s vnitřní sekrecí. Cviky v sestavě také odstraňují bloky v oblasti celého pohybového aparátu.

Hormonální jóga mužům pomáhá nejen při problémech spojených s andropauzou, ale i při následujících problémech:

  • syndrom vyhoření
  • pocit fyzického a psychického vyčerpání
  • únavový syndrom
  • nespavost
  • problémy s prostatou (vhodné také jako prevence)
  • problémy s erekcí
  • nízké libido
  • neplodnost
  • špatné výsledky spermiogramu
  • únik moči
  • snížená funkce štítné žlázy
  • problémy s trávením
  • nadváha
  • stres

Hormonální jógová terapie pro muže celkově podporuje plodnost, pomáhá posilovat imunitu a omlazovat tělo. 

Hýbejte se a testosteronu přibyde

Andropauze se sice nedá předejít, protože se jedná o fyziologický děj, ale je možné zmírnit jeho projevy a zlepšit svou psychiku. Kouzlo spočívá ve zdravém životním stylu, doprovázeným pravidelným pohybem, který nejen podpoří produkci testosteronu, ale také pozitivní náladu. Jako bonus pomáhá předcházet i dalším onemocnění, například cukrovce nebo ateroskleróze.

Můžete svému muži pomoci?

Pokud se váš muž v posledních dnech změnil, je více rozladěný a celý nesvůj, možná právě prochází andropauzou. Nejlépe ho můžete podpořit tak, že tu pro něj budete a dáte mu najevo, že není na situaci sám. Muži jsou pod svou drsnou slupkou citliví a podporu jistě velmi ocení!

Zdroj:

dama.cz

novinky.cz

Začni psát komentář...

Odešli