redakce
28. říj 2018
6970 

Když se vajíčko usídlí, kde nemá: Po zánětu vejcovodů se riziko mimoděložního těhotenství zvyšuje. Jak ho odhalíte?

“Udělala jsem si test a byl pozitivní, jenže druhý den dorazila menstruace. Tehdy jsem vyděšeně letěla na pohotovost, doktor se mi vysmál i se sestrou. O týden později jsem běžela ke své doktorce s pozitivním testem, která na mě koukala jak z jara. Dle testů jsem měla nízké hCG - nazvala to chybou laboratoře, za pár dalších týdnů jsem skončila hospitalizovaná v porodnici, kde mi vzali levý vejcovod. Otěhotněla jsem za rok po tomto mimoděložním těhotenství, druhé dítko jsem počala hned. Moje kamarádka takové štěstí bohužel neměla - už má za sebou druhé mimoděložní,” vypráví maminka z Modrého koníka.

Mimoděložní neboli ektopické těhotenství (latinsky graviditas extrauterina) je definované jako implantace blastocysty mimo děložní dutinu. To znamená, že se oplozené vajíčko uhnízdí někde jinde než ve sliznici dělohy. V 95 % se usídlí ve vejcovodech, v tom případě mluvíme o tubárním těhotenství. Ve zbylých případech pak do vaječníků nebo břišní dutiny. Může se to stát přibližně jedné ženě z padesáti.

Důvodem může být i obyčejný zánět

Proč k tomu vlastně dochází? Velmi častou příčinou je zánět vejcovodů, který trvá více jak 14 dní. Jeho výsledkem je tvorba granulační tkáně, což je velké množství buněk, které odstraňují zanícená místa a snaží se je “zahojit”. Granulační tkáň následně proroste vazivem a vznikne tak tuhé místo, něco jako jizva. Tyto jizvy uvnitř vejcovodů vlastně znemožňují průchod vajíčka do dělohy. Tento stav může být buď příčinou neplodnosti nebo právě mimoděložního těhotenství ve vejcovodu.

Další důvod mimoděložního těhotenství může být nějaký zákrok či operace přímo ve vejcovodech nebo blízko nich. Výsledkem opět bude tvorba granulační tkáně a vaziva a díky tomu zabránění průchodu vajíčka. Jenže mimo dělohu není zárodek schopen přežít. Děloha mu dává výživu, kterou potřebuje, je schopna se zvětšovat a růst, aby mělo miminko dostatek prostoru. Postupem času se v ní vytváří placenta, která obstarává výživu z mateřské krve, proudění kyslíku a odvádění škodlivých látek pryč od miminka. Jiné orgány toho schopné nejsou, proto se v takovém případě objeví komplikace.

Jaká jsou rizika?

Buď vejcovody prasknou, nebo se vejcovody zárodku zbaví a odloučí ho pryč - nastane tubární potrat. Když v těle ženy vejcovod praskne, během pár minut pocítí silné bolesti a začne kolabovat. Jedná se o krvácení do dutiny břišní a ve vážných případech dojde k šokovému stavu a hrozí vykrvácení. 

Pokud vejcovod zárodek miminka vyloučí, mluvíme o potratu. Vejcovod se pak ještě stahuje a snaží se zbavit všech zbytků z oplozeného vajíčka a z plodových obalů. Tyto stahy žena cítí jako křeče a bolest při menstruaci, většinou jen na jedné straně podbřišku. Když si žena prohmatává břicho, může tuto bolest cítit jako bodání nože. Je to však velmi individuální. Některá žena může cítit až vystřelování do ramene, jiná nepocítí vůbec žádnou bolest.

“V 6+3 tt mě začalo bolet pod pupíkem v podbřišku, radila jsem se a koukala na diskuze, prý že se roztahuje děloha. Byla jsem klidnější do té doby, než jsem na toaleťáku viděla kapku světlé krve. Sedli jsme do auta a jeli hned do nemocnice. Měla jsem štěstí na pana primáře, dělá ultrazvuk a říká mi, že miminko je v pořádku a v děloze. To mi spadl kámen ze srdce, protože od 5. týdne jsem se bála mimoděložního díky malému špinění. Pak přišel zlom… Primář se mě ptal, v jakém týdnu jsem, tak jsem říkala v 6 a kousek. To na mě už koukal, že to neodpovídá, srdíčko žádné a pak přišel závěr, že jde hledat dál. Po chvíli už jsem to viděla taky, bylo tam něco černého na monitoru a doktor mi říkal, že musíme okamžitě na sál, že miminko našel až za dělohou. A že prý i krvácím do dutiny břišní. Nechápal, že jsem přišla po svých.”

Nepodceňte bolesti

Jak se to dá poznat? Žena je vlastně těhotná, takže se začátky projevují jako těhotenství. Může být pozitivní těhotenský test, zvýšená hladina hormonu hCG a vynechání menstruace. K těm nepříjemným příznakům se řadí špinění, krvácení mimo menstruaci, většinou jednostranná bolest podbřišku. Stejně tak ale žena nemusí pociťovat žádné příznaky a klidně ji mohou trápit “jen” ranní nevolnosti. Často se pak tedy mimoděložní těhotenství potvrdí na prázdném ultrazvuku, kde není vidět zárodek miminka, i když by tam podle všech příznaků měl být vidět.

“Asi před půl rokem jsme se s přítelem rozhodli, že se budeme pokoušet o miminko. A co se nestalo! Po pár týdnech byl těhotenský test pozitivní. Po pár týdnech jsem šla k lékaři, doktorka mi oznámila, že v děloze nic nevidí, že to na těhotenství nevypadá a informovala mě, že se může jednat o mimoděložní těhotenství. Vzala mi krev a měla jsem si volat následující den. Byl to pracovní den, byla jsem v práci, trápilo mě stále nafouklé břicho, nesmírná bolest u konečníku, nemohla jsem ani sedět, šla jsem na záchod a opravdu jsem myslela, že mám jen zácpu a zaražené větry. Ale nepřešlo to. Břicho bolelo, nemohla jsem chodit narovnaná, takže jsem si vzala půl den volno a šla k doktorce pro výsledky. Doktorka mi udělala ultrazvuk a viděla tekutinu v břiše, hCG 600, takže šup do nemocnice. V nemocnici mi udělali další ultrazvuk a zjistili, že mám krev v břiše. Šla jsem hned na sál. Po operaci za mnou přišel lékař, že jsem měla mimoděložní těhotenství v dutině břišní, což je pravděpodobnost 2 %. Většinou se objevuje na vaječníku či vejcovodu.”

Pokud už jste někdy mimoděložní těhotenství zažila, máte až o 15 % vyšší pravděpodobnost, že vás potká znovu. Stejně tak ženám, podstoupily IVF hrozí zvýšené riziko mimoděložního těhotenství.  Toto bohužel nejsou jediné případy, ve kterých může dojít k uhnízdění vajíčka mimo dělohu. S rizikem je spojena i endometrióza, kouření, stav po gynekologické operaci nebo jakákoliv nemoc ženských pohlavních orgánů.

“V červnu jsme jeli na dovolenou a měla jsem někdy v její půlce dostat menstruaci, zrovna jsem měla zpoždění, testy negativní. Řekla jsem si, že to nechám přírodě, ať přijde sama. Přišla až asi za 55 dní od předchozí. Byla to klasika jako vždy, čtyři dny, žádná výjimka. Jenže další týden mě začalo bolet v podbřišku, jako by měl menses přijít znovu. Občas jsem i zašpinila, jinak byly jen bolesti, které se stupňovaly, ale jen jako do silnějších menstruačních, nic šíleného to nebylo. Přišlo mi to už divné, tak jsem si zašla na gynekologii, kde mi udělal testy hCG. Vyšlo pozitivní 233, ale na ultrazvuku nebylo nic vidět, kontrola tedy za 48 hodin. Na další kontrole hCG stouplo na dvojnásob a v děloze opět nic, takže za dva dny mám přijít zase. Mám docela strach, co bude,” svěřuje se se svými obavami maminka v diskuzi.

Nevzdávejte se

Chcete znovu otěhotnět, ale právě jste prodělala mimoděložní těhotenství? Záleží na lékaři, někteří doporučují tři měsíce, jiní půl roku. Pokud vám byl při operaci odebrán vejcovod, snižuje se i vaše plodnost. Pokud ale druhý vejcovod funguje, je schopen převzít funkci i toho prvního. Základem všeho je ale hlavně vaše psychická pohoda, takže se nenechte rozhodit, naději na miminko pořád máte.

“Ráda bych se s vámi podělila o osobní zkušenost a podpořila ty, které si prošly mimoděložním těhotenstvím a trápí se, zda se jim podaří znovu otěhotnět. Na první těhotenství jsme čekali cca 1-2 měsíce a v roce 2013 se nám narodil synek. Na druhé těhotenství jsme čekali cca 2 měsíce a v roce 2015 se nám narodilo děvčátko. Na třetí těhotenství jsme nečekali vůbec. V květnu 2017 bylo zjištěno mimoděložní (odstraněn pravý vejcovod), následně 3 měsíce pauza a v listopadu 2017 opět dvě čárky na těhotenském testu. Takže i s jedním vejcovodem lze otěhotnět. Jsem živoucí důkaz.”

Tohle já znám bohužel, když jsem přijela do nejmenovane nemocnice s tím, ze jsem nasla // a furt zvracim a mám křeče v břiše,tak me i po ultrazvuku, kde bylo vše v pořádku řekli, ze mám chřipku,dali mi.novalgin a čekali az když jsem jim po 10 x pozvracela postel, tak mi řekli,ze mám jen těhotensky nevolnosti a co se stalo par hodin potom? Začala jsem krvácet a oni me hned vezli na sál,ze mi praskl vejcovod a ze mam nejspíš mimoděložní těhotenství.. Po operaci mi bylo oznámeno,ze mi hp museli vzít.. A ze to bylo za minutu 12...Mimochodem pan doktor,který mi řekl par hodin pred prasknutím vejcovodu ,ze je vse jak ma byt,dal ordinuje,jakoby nic

28. říj 2018

Mě vzali levý vejcovod a pravý vajecnik z jiného důvodu než mimodelozni těhotenství. Ale opakovaně záněty z minulosti a následne několikaleté bolesti. Bala jsem se, ze se mi nebude dařit tehotnet. Tak jsem šla rovnou na IVF. To se ale 3x nepovedlo. Tak jsem to začala zkoušet na vlastní pěst😉 po nasazení bylinek, hormonu progesteron a vitamínu jsem otěhotněla po 4.mesicich a pak znovu po 2.mesicich. S dvojcatky. Říká se, ze s jedním vejcovodem se nesnižuje šance na početí o 50% ale třeba jen o 30. Zdravy vejcovod maká za oba. Vajicko při ovulaci nevystrelí do vejcovodu z vaječníku, ale do dutiny břišní a vejcovod, který má cca 15cm se pro nej natáhne. Já v mesici otěhotnění s dvojcatky měla prokázané 2 folikuly na levé straně, takže pravý vejcovod se natáhl pro obe😉 jsou dvojvajecny. Tak hlavy vzhuru!😉

29. říj 2018

Taky jsem si tím prošla. Skončilo tak moje první těhotenství, kdy se mi podařilo otěhotnět po 3 letech marných snah. Vzali mi pravý vejcovod, byl již prasklý v měla jsem v břiše 1,5 litu krve. Chci všechny, kterým se tohle stalo, podpořit, že i s jedním vejcovodem a nepravidelnou ovulací se dá spontánně otěhotnět. Mám třetí miminko a první se povedlo 5 měsíců po mimoděložním těhotenství, které bylo bohužel od začátku zanedbáno. Pořád na tím přemýšlím, jak se to mohlo stát, že se na to lékaři takhle vykašlali. Měla jsem pak ale naopak štěstí, když mě odvezla záchranka. Dr. Driák na Bulovce mě po prvotním vyšetření ihned hnal na sál, kde jsem byla do 5 minut od přijetí a prodělala 3 hodinovou operaci a prý to bylo za 5 minut dvanáct.

29. říj 2018

Začni psát komentář...

Odešli