redakce
11. srp 2018
5782 

Nepříjemné obtíže v těhotenství, o kterých vám nikdo neřekne. Znáte je a víte, jak si s nimi poradit?

Velké břicho, přibírání na váze a určitý diskomfort asi v těhotenství čekáte. Ale co třeba nadýmání, únik tekutin, bolavá prsa, pálení žáhy, hemeroidy apod.? O těchto problémech se tak často nemluví, a přitom alespoň některé z nich potkají každou těhotnou ženu. Naštěstí existují různé fígle, jak si trochu ulevit.

Pro klidné a pohodové těhotenství je důležité více než kdy jindy dodržování zásad správné výživy. Jíst pravidelně v menších porcích, doplňovat vitamíny a minerály především z ovoce a zeleniny. V těhotenství je zvýšená potřeba vitamínu C, B, D, kyseliny listové, hořčíku, vápníku a železa. A samozřejmě odpočinek a věnování se sama sobě a svému tělu.

Sex v těhotenství

„Měly jste některá stejný problém? Jsem teprve v 8tt a nemám na sex ani pomyšlení. Přítel už si stěžoval, tak se někdy přemůžu kvůli němu. Před těhotenstvím jsem s tím problém neměla.“

V těhotenství někdy dochází ke snížené chuti na sex. Nepříjemné změny v těle, nevolnost, bolesti v zádech, kopání miminka, obavy, zda dítěti neublížíte… Je toho mnoho, čeho se ženy bojí. Často tak nemají na sex vůbec náladu. Většina obav je ale zbytečná. Jestliže není vaše těhotenství rizikové, sexu se zříkat nemusíte. Pokud se však na nic necítíte, můžete strávit s partnerem hezké chvilky i bez něj.

„V době, kdy jsem ještě netušila, že čekáme mimi, jsem na pár týdnů chuť ztratila. Ale teď najednou stačí jakýkoliv jeho dotyk a chci to.“

Někdy je to i naopak a na sex máte mnohem větší chuť než obvykle. Způsobuje to velké prokrvení tkání, které zvyšuje jejich citlivost. Žena se snadněji vzruší a dosáhne orgasmu. Také cítíte větší touhu po partnerovi, protože vás spojuje vaše společné dítě. A výjimkou nejsou ani sexuální sny o bývalých partnerech.

Zácpa

„Zdravím všechny, mám problém asi ne tak neobvyklý, ale chtěla bych se zeptat. Jsem v 8 tt a mám od začátku zácpu, jsou to muka. Nejen, že mě trápí bolesti břicha, ale pak následně si dojít na WC. Mám strach abych tlakem nevypudila i miminko. Zkoušela jsem kompoty, jogurty a nic nezabírá, a když to jednou za 14 dní zabere, tak mám zas průjem, ale s křečemi a s bolestmi, že se svíjím taky. Nevíte, co na to pomáhá, aby se mi to upravilo? Děkuju předem moc.“

Zácpa není nic neobvyklého. V těhotenství se vlivem hormonů zpomalí trávení, aby se více živin dostalo k dítěti. Jak dítě roste, ubývá místa v břiše, což je další důvod k trápení. Pomáhá dostatečný pohyb, příjem tekutin, ovoce a zelenina. Lékař vám může předepsat šetrné projímadlo.

„Když je nejhůř, tak si dám sušenou syrovátku s vodou, pokud piješ mléko, tak to k tomu nemá daleko, i když je to trošku jiný. Pak zabírá prý cvik, na čtyřech a zvedat nohu jako pejsek. Radily to porodní asistentky.“

Bolavé a svědící bradavky

„Mám hodně bolavá celá prsa i bradavky (od samého začátku těhu). Musela jsem si místo podprsenky koupit lambádu, protože mi vadily i švy. A i tu po příchodu domu musím sundat, jelikož mě škrtí a vadí mi ta nacpaná prsa v tom. Bolest je to nehorázná, při sebemenším pohybu nebo změně polohy. Bolest bradavek jsem řešila vatovými tamponky v podprsence, trochu mi ulevily. Taky mi pomáhá ne podprsenka nebo lambáda, ale těsnější triko. To jsem nosila i na spaní, aby se mi ta prsa moc nepohybovala, ale zase nebyla uškrcená. Ale jinak si myslím, že se tím moc dělat nedá, jen čekat. Jsem v 18tt a je to v podstatě pořád stejné. Někdy mám citlivější prsa, někdy bradavky, ale vím o nich 24 hodin denně.“

Jak se prsa připravují na kojení, napínají se a rostou. Kůže na nich může svědit, a navíc se objevuje nepříjemná bolest. Ke konci těhotenství se při dráždění (sex, teplá sprcha apod.), může objevit drobná laktace. Je to zcela přirozené a normální. Tělo se už připravuje na příchod miminka. Napětí můžete zmírnit krémem s obsahem lanolinu. Vhodné jsou sprchové gely s kokosovým máslem a vitamínem E. Nezapomeňte vložky do podprsenky, aby vás někde nepřekvapily nepříjemné skvrny na oblečení. Pokud by se vám na prsou objevila vyrážka, drobné krvácení nebo nečistý výtok, obraťte se raději na lékaře. Mohlo by jít o bakteriální nebo virovou infekci.

Nevolnost a zvracení

„Zvracela jsem do konce 5. měsíce. Na začátku mi pomáhalo jíst vysloveně vyváženou stravu – jediné, co jsem nevracela, byly párky, utopenci atd. Pila jsem colu. Hodně pomáhá zobat průběžně celý den, nejíst snídani, oběd, večeři, ale opravdu si třeba nachystat snídani, postupně ukusovat třeba i tři hodinky-snídala jsem většinou celé dopoledne, oběd jsem jedla nadvakrát atd. A hodně to pomohlo. Jak jsem nikdy nesnídala pečivo, tak celou dobu tohle bylo jediné, co mi nedělalo blbě. Hodně mi pomáhaly Tic tac. Zkoušejte, uvidíte, co zabere právě na vás.“

Nevolnosti v menší či větší míře provázejí na počátku těhotenství většinu žen. Jestliže máte tu smůlu a trpíte jimi opravdu hodně, připravte se na ranní běhy na toaletu. Budete zvracet už jen při pomyšlení na jídlo, při silnějším zápachu apod. Čich se navíc v těhotenství velmi zostřuje. Mohou za to hormony: estrogen a progesteron. Ulevit se vám může, když budete jíst často malé porce. Vždy u sebe mějte něco malého a lehkého k snědku, abyste nikdy neměla hlad. Nějaké jídlo si dejte i k posteli, a ještě, než vstanete ráno, uždibněte. Pomáhá také zázvorový čaj a v lékárně se dají koupit zázvorová lízátka. V diskuzi "Nevolnost v těhotenství. Co vám pomohlo?" můžete zjistit, že je mnoho maminek, kterým bylo v těhotenství špatně.

Těhotenské nevolnosti bývají nepříjemné, ale ne zdraví nebezpečné. Pokud by to však došlo do stadia, kdy v sobě neudržíte ani vodu a začnete rapidně ubývat na váze, musíte k lékaři a nejspíš do nemocnice na infúze. Přílišné hrdinství v takovém případě určitě není na místě.

Únik moči

"Je to normální. U kýchnutí, velkého smíchu, zakašlání. A u zánětu průdušek s kašlem fakt velkým jsem si musela pořídit inkont.vložky. Zmizelo to samo po porodu."

U těhotných žen dochází s postupujícím těhotenstvím k uvolnění svalů pánevního dna, aby byl porod snadnější. Proto se vám může stát, že ke konci těhotenství vám občas pár kapek unikne. Zejména pak při smíchu, kýchnutí apod. Můžete zkusit cvičit speciální cviky pro posílení pánevního dna a prevence. Choďte raději častěji na záchod. Ve třetím trimestru stejně nejspíš budete muset. A preventivně můžete nosit i vložku.

Hemoroidy

"Trpěla jsem na zácpy a hemoroidy na konci těhotenství, moje obvodní doktorka mi napsala prášky a docela mi pomohly, po porodu jsem už problém neměla, s porodem to úplně zmizelo, nevím jestli jsem výjimka, ale aspoň vidíš, že to může dopadnout i dobře."

O hemoroidech se moc nemluví, ale patří k velmi častým potížím těhotných žen. Miminko, jak roste, tlačí na okolní tkáně včetně dolní duté žíly. Do té proudí krev z okolních končetin. Zácpa tlačí na okolí konečníku a u análního otvoru se pak mohou objevit hemoroidy, což jsou záhyby vnitřní sliznice naplněné krví, které se dostanou z těla ven.

Pomůže vám více vlákniny a tekutin jako prevence zácpy. Jestliže chodíte do práce a máte sedavé zaměstnání, často vstávejte a jen tak se projděte. Snažte se také vyhnout velkému tlaku na svěrač a posilujte svaly pánevního dna cvičením. Utírejte se jemným toaletním papírem a častěji se myjte. Pomáhá také koupel z dubové kůry a Ascorutin. Po porodu většinou hemoroidy vymizí. Když byste ale začala krvácet s konečníku, jdete raději k lékaři. Mohlo by jít také o něco vážnějšího. Co pomohlo některým maminkám se dozvíte v diskuzi Hemoroidy v těhotenství.

Výtok

"Já bez intimky nedám už ani ránu  Občas mě přepadne i lehké svědění, tak mám z lékárny vaginální gel s tea tree a canesten gel."

V těhotenství tělo produkuje čím dál více estrogenu, což vede k tomu, že vás může trápit častěji výtok, zejména ke konci. Toto trápení má jedinou pomoc, používejte vložky. Určitě zapomeňte na tampony, protože byste si do těla mohla dostat infekci. 

Kdyby vás výtok svěděl, pálil, byl zabarvený a zapáchal, může jít o nějakou infekci nebo pohlavně přenosnou nemoc. V takovém případě rychle spěchejte k lékaři. Antibiotika obvykle rychle problém vyřeší.

Pálení žáhy

"Já trpěla strašným pálením žáhy, ale nijak jsem to neřešila. Pomáhá prý mléko nebo hořčice. Po mléku mi bylo ještě hůř."

Pálení žáhy je velmi nepříjemné. I když podle pověr to znamená, že vaše miminko bude vlasaté hned od narození. Ulevit vám mohou různé přípravky z lékárny, např. Rennie. Vhodná je i jedlá soda rozpuštěná ve sklenici vody. Ať budete používat cokoliv, vždy se přesvědčte, že je to vhodné pro těhotnou ženu. Co na ně zabíralo jiným maminkám se dozvíte v diskuzi Pálení žáhy v těhotenství. Jak to mohu zmírnit.

Strie v těhotenství

"Já jsem měla kokosové máslo. Strie žádné, ale my to máme geneticky  Ono asi, když jsou k tomu sklony, tak nepomůže nic."

Strie se v těhotenství objevují velmi často a příliš příjemné to není. Tyto drobné jizvičky na povrchu pokožky už totiž samy nezmizí. Objevují se nejčastěji na břiše, prsech, hýždích či stehnech. Vznikají spíše až ve druhém a třetím trimestru a mají červenou nebo růžovou barvu. Po čase zesvětlají a vyblednou. Objevují se především u žen, které rychle přibírají na váze. Na jejich vznik mají vliv i hormonální změny, protože snižují elasticitu spodní vrstvy kůže. Pokud má vaše maminka či sestra z těhotenství strie, je dost pravděpodobné, že se vám objeví také, jsou totiž dědičné.

Vzniku strií se nedá úplně zabránit. Buď se objeví nebo ne. Trochu pomoci může hlídání si přírůstku váhy, aby nebyl příliš rychlý a až moc velký. Různé krémy a masti ale valný efekt nemají. Strie v těhotenství řeší i maminky v diskuzi Čerstvé strie - jak je zesvětlit

Bolesti zad

Ze zvyšující se zátěží, jak vaše břicho roste, může čím dál častěji docházet k bolestem zad. Pomoci vám může pravidelné cvičení nebo také diskuze Jak zmírnit bolesti zad v těhotenství. Každý den se protáhněte, posilujte zádové svaly a dbejte na správné držení těla. Také hodně odpočívejte a spěte.

Křeče nohou

"Já tohle měla v prvním těhotenství. V noci mě chytaly neuvěřitelný křeče. Pomohlo mi hodně pít a brát vitamín C. Ale i tak to úplně nepřestalo." 

Ve druhé polovině těhotenství dochází často ke křečím v lýtkách a nejčastěji v noci. Ve většině případů za to může nadměrné zatížení nohou přes den a útlak žil a nervů v pánvi. Další příčinou, i když méně častou, je nedostatek některých minerálů, např. hořčíku nebo sodíku.

Předejít křečím v lýtkách je možné pravidelným pohybem, spánkem na levém boku, nošením bot bez podpatku, zvedáním nohou do zvýšené polohy během dne, masáží a protažením lýtek přes spaním a na delší stání přes den se hodí kompresní punčochy. Pomoci může i hořčík nebo sodík.

Když už se křeč objeví, natáhněte nohu, vystrčte dopředu patu a nárt naopak stlačte směrem k tělu. V případě, že jsou křeče až moc časté a bolí nebo máte lýtko nateklé a červené, jděte ihned k lékaři. Může to být známkou žilní trombózy, které se v těhotenství objevuje častěji.

Bolest břicha

"Ahoj, chtěla bych se zeptat na vaše zkušenosti s bolestmi podbřišku v 2.trimestru těhotenství. Jsem cca ve 23tt, pobolívá mě v podbřišku, nejsou to křeče, ale spíše bolesti jako při menstruaci, žádné krvácení či špinění. Máte s něčím podobným zkušenosti?"

Nějakou bolest břicha zažije během těhotenství každá žena. Někdy jde jen o banalitu, ale jindy se může jedna i o něco závažnějšího. Proto je potřeba umět od sebe bolesti rozeznat. Varovným příznakem je dozajista silná bolest, která neustane, ani když si lehnete. K tomu se mohou přidat ještě další příznaky: teplota nebo horečka, špinění či krvácení, závratě, bolest při močení, silná nevolnost. Jakmile k něčemu takovému dochází, ihned vyhledejte lékaře.

Bolesti břicha ale častěji způsobují běžné obtíže. Může vás bolet z toho, jak se vám natahují vazy, na kterých je zavěšena děloha. Nejsilnější bývají ve druhém trimestru, kdy se děloha rychle zvětšuje. Dalším problémem může být zácpa a také Braxton-Hicksovy kontrakce (poslíčci). Jedná se o nepravidelné stahy dělohy, které ještě nebývají tak bolestivé a trvají jen krátkou dobu.

Otoky

"Já to mám velmi podobné. Doktorka mi doporučila pít syrovátku - odvodňuje a detoxikuje. Musím říct, že pomohlo, a pokud nepomůže tobě, prospěje a neuškodí. 2 hrnečky denně se zamíchají ve vodě, nic složitého. Stojí v lékárně pár korun.Určitě je ale vhodné nahlásit tuto komplikaci doktorovi."

Otoky se objevují hlavně ve třetím trimestru těhotenství a hlavní příčinou je rozšíření cév a zvětšení objemu krve v těle. Kvůli tomu se více zadržuje krev ve tkáních. Často se objevují a zhoršují po dlouhém stání nebo ve velkém horku. Otékají hlavně kotníky a chodila, dále pak ruce spolu s prsty a obličej.

Proti otokům pomáhá pravidelný pohyb, plavání, spánek a odpočinek na levém boku, zvýšená poloha nohou. Nedávejte si při sezení nohu přes nohu a snažte se vyhnout dlouhému stání i sezení. Důležitý je i dostatečný přísun tekutin během dne a kvalitní, pohodlná obuv.

Mírné toky nejsou nic zvláštního na konci těhotenství. Nadměrné naopak mohou ukazovat na preeklampsii. Varuje před zejména náhlý vznik velkých otoků kotníků či chodidel a zvětšující se otoky rukou, obličeje či okolí očí. V takovém případě vyhledejte lékaře. Rizikové může být i to, když vám jedna končetina oteče víc než druhá nebo vás hodně bolí.

Říhání a větry

"Strašně, tak nepopsatelně mě bolelo vždy břicho, než jsem zjistila, co to je, myslela jsem, že to jsou poslíčci. Jo, asi obvyklá nepříjemná věc. Máme málo pohybu."

I to bohužel těhotné ženy trápí ve větší míře. Jak miminko roste, ubývá místa v břiše a střeva jsou přecpaná. Vaše tělo je v této době nevyzpytatelné. Plynatost v tomto období způsobuje takřka všechno: zelenina, ovoce, zmrzlina i tučné dobroty. A všechen ten plyn ve vašich střevech potřebuje jít ven. Buď horem nebo spodem.

Pomoci vám může jíst častěji a méně. Vynechte rychlá občerstvení a sladké limonády. Pravidelný pohyb (stačí chůze) povzbudí pohyb střev. Na spaní si dejte pod nohy polštář. A nestyďte se o svých potížích říct svému lékaři, může vám předepsat něco, co vám uleví.

Moje tehotenstvi byla pohroma,nejdriv mi bylo spatne ale nezvracela jsem,proste mi bylo nekolik hodin denne zle.Pak pozdeji nastoupilo paleni zahy a uz ani volne prodejne pripravky nepomahaly,nakonec mi musel doktor napsat sumaky na paleni zahy protoze jsem skoro nemohla vubec jist.Mliko by urcite na paleni zahy nikdo brat nemel protoze sice v te chvili ulevi ale pak donuti zaludek vyprodukovat jeste vic kyselin a je to jeste horsi.

11. srp 2018

U mě do 4.mesice šílena zácpa. Jako kdyby se mi úplně zastavovalo trávení. Nemohla jsem ani spat s přítelem v jedny místnosti, jak jsem byla zaplynovana. A čím víc jsem to držela, tak to bylo ještě horsi. Záchod byl pro mě utrpení. Spása pro mě byla Magnosolv na recept, vedlejší účinek - průjem a na mě to působilo ne jako průjem ale pravidelná stolice a konec nadýmání! Větší úlevu jsem v životě nezažila..

12. srp 2018

Zamlklé těhotenství
Dobrý den, vyšel mi pozitivní těhotenský test. Šla jsem k paní doktorce,ta viděla jakoby jen vak a měla jsem těhotenské problémy. Že prý to tak odpovídá zhruba 7 týdnu... Za dva týdny jsem šla na kontrolu a opět stejná situace. Říkala, že je to těžké určit správný týden, hlavně když mám několik let nepravidelnou menstruaci. A taky to prý může být dost pravděpodobně zamlklé těhotenství. Vyděsila mě a bojím se, že už miminko není.....Příští týden jdu na kontrolu a prý když zase nic neuvidí,tak půjdu na čištění. Ani krev mi nebrala. Jsem z toho zničená. Je nějaká šance,že by miminko ještě měla?

6. dub 2023

Začni psát komentář...

Odešli