redakce
1. bře 2019
2888 

Onemocnění ledvin je u dětí daleko častější, než si myslíte! I při obyčejné zvýšené teplotě mohou trpět právě ledviny

Napadlo vás někdy, že únava, nechutenství nebo zvýšená teplota mohou poukazovat na onemocnění ledvin? Jedná se o druhý nejčastěji nemocný orgánový systém u dětí, hned po nemocech dýchacího systému. Pozornost na tuto problematiku vztahuje i fakt, že 8. březen je vyhlášen jako Světový den ledvin.

Nemocné ledviny bývají zrádné hlavně v tom, že se nemusí projevovat úplně typicky a dokonce mohou zanechat trvalé následky, které jsou často vážnějšího charakteru. Projevují se totiž velmi nespecificky a nikoho by při tak “klasických” příznacích nenapadlo, že budou postižené právě ledviny a močové cesty. Mezi příznaky totiž nejčastěji patří nechutenství, únava, bledost nebo ztráta zájmu o své koníčky a okolí.

Odborníci varují, že i pokud se vyskytne zvýšená teplota bez dalších příznaků (například bez kašle nebo rýmy), vždy myslete právě na ledviny. Zpozornět byste měli také v případě, že vaše dítě neroste nebo se pomalu vyvíjí.

Ledviny pracují děťátku už v děloze

Některé děti se dokonce už s poruchou ledvin narodí. Vrozené vývojové vady vylučovacího systému je možné odhalit už před porodem a pro vás jako pro maminku je pak snazší se s danou situací vyrovnat a na vše se připravit.

Během dětského vývoje se funkce ledvin rozvíjí postupně. Už plod v děloze má ledvinky, které pracují, ovšem nemají funkci doopravdy vylučovací. Odpadní látky z těla miminka  vylučují ledviny matky. Ledvinami miminka pouze protéká krev a výsledný produkt se dostává do plodové vody.

Časem pak ledviny dozrávají a postupně se v těle přesouvají. U embrya se základy ledvin vytvářejí v pánvi a během vývoje docestují až k posledním hrudním obratlům. Čím je dítě menší, tím jsou tedy jeho ledviny méně vyvinuté a nezralé. Také postrádají kompletní funkčnost a proto jsou děti citlivější na ztrátu tekutin a snáze u nich může docházet k vodní a iontové nerovnováze.

Stejně tak procházejí vývojem močovody. Zakládají se spolu s ledvinami v pánvi a ledviny během své cesty a vývoje vytahují močovody za sebou. Postupem času se prodlužují, ovšem mohou se vytvářet tzv. stenózy. To jsou zúžená místa, kde má moč těžší prostup a může se hromadit. Ideální pro vznik zánětů.

Pozor na vrozené metabolické poruchy a přidružená onemocnění u dětí

Proč jsou tedy děti tak náchylné na vznik nemocí ledvin a vylučovacího ústrojí? Hlavně proto, že orgány se i po porodu postupem času vyvíjejí, přispívat k tomu může přítomnost bakterií v jejich organismu, změny pH moči, metabolické poruchy a další různá přidružená onemocnění. A většina dětských nemocí ledvin pak může přecházet do dospělých a mohou být i důvodem, proč jednoho dne lidé dochází na dialýzu nebo dokonce potřebují transplantaci.

Mezi rizikové faktory vzniku onemocnění ledvin v dětském věku je hlavně nedostatečný nebo nepravidelný pitný režim, nadměrný přísun solí v potravě, nepoznané vrozené vady nebo nedostatečná hygiena, převážně u dívek.

Problémům s močením děti nepřikládají žádný význam

Jako první příznaky se velmi často projevují problémy s močením. Zvýšené nebo snížené množství, samotný vzhled moči, barva, zápach nebo neobvyklá frekvence, ve vážnějších případech se může objevit bolestivost nebo dokonce krvácení při močení. Bohužel, dětem se to zas až tak zvláštní nezdá a proto nic neřeknou, pokud je přímo nesledujete.

V moči se kromě na první pohled viditelné krve mohou vyskytovat i mikroskopické úkazy. Pokud se jedná o přítomnost mikroskopické krve, odborně se tomuto stavu říká hemoglobinurie, tak je v moči přítomné pouze krevní barvivo a není vidět, ovšem závažné to je. Také se mohou do moči dostat bakterie, bílkoviny, zvýšené množství sacharidů (což velmi často poukazuje na rozvoj cukrovky) nebo různé další látky, které zase mohou značit přítomnost poruchy metabolismu, například vrozené defekty rozkládání bílkovin. Nic z toho ale na první pohled neuvidíte ani vy, ani vaše dítě, všechny tyto parametry jdou dokázat pouze v laboratoři.

Polycystické choroby ledvin

Pro tuto nemoc je typické, že se dědí. Jsou dvě formy - dominantní a recesivní. Ta dominantní je častější, charakteristicky se vyskytují v ledvinách cysty, které postupem času přibývají, až přibližně okolo 60. roku dochází ke zhoršené funkci ledviny, takže dětí se úplně až tolik netýká. Většinou probíhá bez příznaků. Sice nemoc nelze vyléčit, ale dnes už lékaří ví, jak ji maximálně zpomalit a proto spousta pacientů ani nedosáhne stavu selhání.

Za to ta recesivní forma se typicky vyskytuje už od narození, je o něco vzácnější a méně častá a k selhání může docházet velmi rychle. Většinou je diagnostikovaná už před narozením miminka.

Infekce ledvin

Infekce mohou postihnout kteroukoliv část vylučovacího systému. Rozdělují se na infekce horních cest močových - ledvin a močovodů, a dolních cest - močového měchýře a močové trubice.

Z novorozenců jsou náchylnější chlapci, v předškolním věku zase spíš holčičky. Až 20 % infekcí přechází do chronického a dlouhodobého stadia. Mohou se šířit hlavně dvěma cestami. První je krví, přítomnost bakterií v organismu je může krevní cestou dovést k ledvinám. Druhá možnost je cesta ascendentní, tzn. zespoda nahoru, vzestupně. Tomu pomáhá u dětí hlavně nedostatečná hygiena.

Nefrotický syndrom a bledí pacienti

Nejčastější syndrom vyskytující se u dětí. Nelze přesně říci, proč a jak vzniká, ale jedná se o poruchu bazální membrány glomerulů. Ta slouží jako filtr při tvorbě moči a propouští jen látky, které se do moči dostat mají a kterých se tělo chce zbavit.

Pokud je glomerulus postižen, laboratorně se v moči objevuje velké množství bílkovin, v krvi je snížen albumin a zvýšený cholesterol a vše je doprovázené masivními otoky. Pokud se syndrom objeví po 18. měsíci života, je pravděpodobně získaný, předtím se mluví o vrozeném, ovšem není to pravidlem, někdy je jen později diagnostikován. Životní vyhlídky těchto dětí jsou omezené, jelikož léčba není příliš účinná a jejich tělesný vývoj je výrazně zpomalený.

Pacienti jsou velmi často bledí, pomalu rostou a trápí je trávicí potíže různého druhu. Často jsou taky nemocní - jsou extrémně náchylní na všechny možné infekce. Postupem času se funkce ledvin stále zhoršuje.

Akutní pyelonefritidu v ledvinách způsobují bakterie

Pyelonefritida je zánět v ledvinách, často v obou dvou najednou a často způsobený bakteriemi. Může přecházet až do ledvinné pánvičky, která už se řadí do vývodných močových cest. Nevýhodou je, že u dětí převažují opět převážně nespecifické projevy, které neukáží na to, že se jedná o problém s ledvinami. Dítě je bledé, nechci jíst ani pít, může mít zvýšenou teplotu až horečku, mohou ho také trápit průjmy nebo naopak zácpy.

Typicky se vyskytuje také změna moči - odlišná barva a různé množství. Diagnostiku ale dokážou potvrdit pouze laboratorní testy. Děti s tímto onemocněním bývají hospitalizovány, mají přikázaný přísný klid na lůžku a dostatek tekutin, aby nedošlo k dehydrataci.

Za chronickou pyelonefritidu může například i oslabená imunita

Bohužel určité procento akutních pyelonefritid přejde do chronického stadia. Důvodem může být nedostatečné vyléčení, úplné přehlédnutí problémů nebo oslabený imunitní systém dítěte. Postupem času jsou ledviny opět poškozovány a jejich funkčnost se snižuje, spolu s tím dochází postupně k rozvratu vnitřního prostředí. Projevy nemoci jsou opět nic moc neříkající - teplota, nechutenství, dehydratace, bolesti břicha, bledost a náchylnost k nemocem kvůli oslabenému imunitnímu systému.

Při glomerulonefritidě hrozí dehydratace

V tomto případě jsou napadeny přímo glomeruly. Glomerulus je základní funkční jednotka ledviny, v každé ledvině jich je neskutečně obrovské množství. Skrz ně protéká krev a vytváří se primární moč, které je za den až 180 litrů. Poté je ale upravována a až 99 % z ní je zpět vstřebáno do krve. Funguje také jako filtr, přes který prochází všechny škodlivé a odpadní látky.

Pokud jsou glomeruly poškozeny, z velké většiny to nebývá bakteriálního původu. Nejčastěji se jedná o imunologický zánět, což znamená, že vzniká kvůli nedostatečnosti imunitního systému. V tomto případě bývá imunita aktivovaná daleko víc, než tělo potřebuje a vytváří se tzv. imunokomplexy, které potom filtr ucpávají. Zase se nejčastěji projeví jako bledost, nechutenství a otoky, opět hrozí rozvrat vnitřního prostředí a dehydratace kvůli neschopnosti glomerulů odstraňovat odpadní látky.

Jak pečovat o dítě s nemocnými ledvinami?

1. Vždy je důležité, aby se na ledviny myslelo a byly pečlivě vyšetřeny. Vyšetření moči bývá součástí téměř každého vyšetření u pediatra. Také je podstatné, aby dítě s nemocnými ledvinami bylo patřičně léčeno, nejčastěji antibiotiky nebo chemoterapeutiky určené na léčbu močových infekcí.

2. Dále musí dodržovat klid na lůžku a přijímat dostatek tekutin. Pokud je jeho stav doprovázený zvýšeným krevním tlakem, měl by být omezen přísun solí a pokud ledviny vykazují sníženou funkčnost, dítě musí dodržovat nízkobílkovinovou dietu.

3. Také je vhodné děti nekoupat, ale sprchovat, protože koupání by mohlo zhoršit a podpořit ascendentní (vzestupnou) cestu infekce. Po vyléčení je doporučeno dítěti navštěvovat nefrologickou poradnu.

4. A pokud vaše dítě bylo nemocné a jednoho dne vyrostlo a opustilo pediatra, nemělo by se na jeho nemoc zapomínat a i praktický lékař by měl mít informaci o jeho zdravotním stavu a funkčnosti ledvin, případně by mělo být sledované přímo nefrologem.

Zdroje:

zdravi.euro.cz

wikiskripta.eu

Díky za článek 🙂
Jen poznámka: Světový den ledvin má každý rok jiné datum - připadá na druhý čtvrtek v březnu - loni 8. 3. 2018, letos 14. 3. 2019 atd. 🙂

Mezinárodní federace pro onemocnění ledvin a Mezinárodní nefrologická společnost každoročně vyhlašují na druhý čtvrtek v měsíci Světový den ledvin. B. Braun již několik let podporuje osvětu a prevenci a v tento den vždy otvírá své ambulance a dialyzační střediska široké veřejnosti k preventivním prohlídkám. Letos vychází tento den na 14. březen. Kdokoliv má možnost nechat se zdarma a bez objednání vyšetřit. https://www.bbraun.cz/cs/spolecnost/b-braun-avi...

1. bře 2019

Začni psát komentář...

Odešli