redakce
21. zář 2018
5280 

Oplodnění ve zkumavce: Jak probíhá oplodnění metodou IVF a co vás čeká?

„Ač jsem nikdy nevěřila tomu, že bych do nějaké podobné skupinky mohla patřit, čeká mě IVF. V pondělí jsem dostala Diphereline a od 29. června, kdy jdu na kontrolu, začínám stimulovat Gonalem. Je to naše 1. IVF a zároveň poslední možnost, jak zabojovat proti neplodnosti,“ vypráví jedna z maminek na Modrém koníku.

Když miminko nepřichází, přináší to často spoustu stresu, slz a různých vyšetření. Díky medicínskému pokroku už ale problémy s početím nebo dokonce neplodnost nemusí nutně znamenat to, že se pár svého vysněného dítěte nedočká. Mezi základní metody asistované reprodukce rozhodně patří IVF neboli mimotělní oplodnění. Mnoho lidí ale neví, co je během procesu čeká. Následující řádky vám celou problematiku pomohou trochu osvětlit.

Co znamená pojem IVF?

IVF, odborně in vitro fertilizace nebo lidově "oplodnění ve zkumavce" je proces, při kterém vajíčko oplodňuje spermii vně tělo. Je potřeba si uvědomit, že to není jediná metoda asistované reprodukce, ale jen jedna z nich. Při této metodě se stimulují vaječníky pomocí hormonů, aby se jich vyvinulo a dozrálo více. Vajíčka se poté odeberou z vaječníků a oplodní spermiemi. Když se oplodnění zdaří, jsou přenesena do dělohy. Vlastně se oplodnění ani neděje „ve zkumavce“, protože většinou probíhá v Petriho misce.

U lidí byla tato metoda poprvé úspěšně použita před 25 lety. Prvním dítětem se stala v roce 1978 Louise Brown. Metodu vynalezl Robert G. Edwars, který za svůj objev získal v roce 2010 Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu.

Od doby vzniku IVF se narodilo již více než milion dětí po celém světě. K tomuto druhu umělého oplodnění dochází ve chvíli, kdy předchozí léčba neplodnosti selhala či není vůbec možná.

Kdy je nutné IVF?

„Ač jsem nikdy nevěřila tomu, že bych do nějaké podobné skupinky mohla patřit, čeká mě IVF. V pondělí jsem dostala Diphereline a od 29. června, kdy jdu na kontrolu, začínám stimulovat Gonalem. Je to naše 1. IVF a zároveň poslední možnost, jak zabojovat proti neplodnosti. Po 3,5 letech snažení víme, že mám protilátky proti zona pellucida, 3cm cystu (endo) a nejspíš endometriozu ve vaječníku, problémy se štítnou žlázou a vyšší AMH - takže se bojím OHSS. Zkoušela jsem Mojžíšovku, Reiki, léčitelství – bez efektu, 1,5 roku docházím ale k paní doktorce na tradiční čínskou medicínu a díky ní vidím v určitých oblastech pokroky. Snad to klapne bez komplikací a miminko si k nám najde cestu velice rychle.“

Než se dostanete k IVF, obvykle se nějakou dobu už o miminko snažíte a nejde to. Možná už jste zkoušeli odstranit potíže, které v početí brání, ale nezadařilo se. Teprve až poté, co jsou vyčerpány všechny možnosti, jak odstranit příčinu, má smysl začít přemýšlet o IVF. Rovnou se k němu přistupuje ve chvíli, kdy si s sebou nesete třeba nějakou genetickou zátěž, kterou by mohlo podědit i vaše dítě. Metodou mimotělního oplodnění se dá přenosu nemoci zabránit. Říká se tomu PGD (Preimplantační genetická diagnostika).

Pokud jste se už dostali do fáze přípravy na IVF, čeká vás pečlivá diagnostika a množství konzultací s lékaři. Lékařské vyšetření zahrnuje alespoň dva spermiogramy. U ženy se zjišťuje průběh menstruace pomocí hormonální stimulace.

IVF se využívá:

  • ve chvíli, kdy je žena neplodná např. kvůli problémům s vejcovody nebo když je muž neplodný kvůli špatné kvalitě ejakulátu. V takovém případě se provádí ICSI (intracytoplazmatická injekce spermie), kdy se jedna spermie zavede přímo do vajíčka,
  • k úspěšnému IVF je potřeba zdravé vajíčko, spermie, která dokáže oplodnit vajíčko a děloha, která dokáže přijmout těhotenství.
  • umělé oplodnění se také využívá při náhradním mateřství. V tomto případě si nechá pár odnosit a porodit dítě náhradní matkou.

Hradí IVF zdravotní pojišťovna?

„Na schválení pojišťovnou jsem čekala déle, ale to protože mi ještě běžela žádost k prvnímu IVF. Ale doktor, ke kterému chodím, řekl, že nevidí důvod, proč by to neschválili a že už mi dá léky, nešlo by to s paní doktorkou udělat stejně? Mají na to myslím měsíc, takže ještě těch 14 dní si možná počkáš. U prvního IVF jsem čekala 14 dní.“

Zdravotní pojišťovna hradí IVF jen v případě, že jsou splněné určité podmínky:

  • musíte sepsat písemnou žádost, kterou podepíšete vy i manžel nebo partner (dříve mohli podstoupit IVF jen manželé, nyní lze výkon provést i u nesezdaných párů),
  • mezi mužem a ženou nesmí být žádný příbuzenský vztah,
  • asistovanou reprodukci lze provést u ženy v plodném věku,
  • lékař musí seznámit rodinu s druhem výkonů i zdravotními riziky.

Asistovanou reprodukci navrhuje ošetřující lékař poté, co je velmi málo pravděpodobné nebo vyloučené, že by žena mohla otěhotnět přirozeným způsobem nebo pokud existuje riziko, že by mohlo dojít k přenosu genetických nemocí či vad.

Zdravotní pojišťovny hradí tři pokusy o umělé oplodnění ženám ve věku 18-39 let při oboustranné neprůchodnosti vejcovodů, 22-39 let v ostatních případech. Když je žena starší nebo předchozí pokusy neskončily těhotenstvím, mohou být zahájeny další pokusy, ale ty už si pár hradí sám. A náklady mohou být opravdu vysoké a dosahují několika desítek tisíc. I přesto, že zdravotní pojišťovna hradí tři pokusy, úplně zadarmo umělé oplodnění přesto není.

„To, že je to zadarmo je bohužel velice častá mystifikace, znamená to, že si neplatíš celé IVF, ale přispívá ti na něj částečně pojišťovna (tj. při čtvrtém a dalším pokusu už nepřispívá nic a platíš si to sama). Částka, kterou zaplatíš, záleží na úkonech, které budete potřebovat, na potřebě léků, na tom, zda budete embrya mrazit apod. většinou se to pohybuje kolem 20 - 30.000 Kč za jeden pokus v soukromých centrech (těch je většina). Nás každý pokus vyšel na cca 27000,- Kč. Jo a státní CAR jsou levnější. Udává se, že při těch třech pokusech to vyjde cca 90% lidí,“ vysvětluje jedna z maminek, která si IVF prošla.

Jak probíhá umělé oplodnění metodou IVF?

„Jak už tady zaznělo, vše začíná stimulací – nadopování vaječníků hormony, aby se utvořilo co nejvíce vajíček. Injekčně se píchají hormony dle určitého schématu. Během této stimulace se vaječníky kontrolují pod ultrazvukem, zda je vše v pořádku. Po cca 10 dnech se provádí odběr vajíček (pod narkózou) a zároveň se oplodňují uzrálá vajíčka (ne všechny odebrané jsou zralé). Je více možností oplodnění a použitých metod (já měla ICSI). Pak už se jen čeká, jak se vyvíjejí v laboratoři. Dohodneš se s nimi, jak dlouho budou zrát a následuje transfer – zavedení do dělohy. Asi po 10-14 dnech se odebírá krev, zda se embryo uchytilo. To je ve zkratce vše. Stimulace může být nepříjemná i bolestivá. Odběr též, zavedení bez potíží. Hodně to bolí i peněženku. Přeji hodně štěstí.“

1. část – hormonální příprava

Na počátku léčby dostane každá žena hormonální lék, který má za úkol stimulovat vaječníky k tvorbě vajíček. Vzniká jich tak velké množství, oproti klasickému menstruačnímu cyklu, kdy se vytvoří jen jedno jediné. Tento postup se používá proto, aby se zvýšila šance na otěhotnění. Čím více vajíček budou mít lékaři k dispozici, tím více oplodněných embryí bude mít šanci vzniknout.

Díky aplikaci hormonů je také možné zamezit předčasné samovolné ovulaci, která je v tomto případě nežádoucí. Fáze hormonálních příprav trvá jeden až tři týdny a gynekolog musí pravidelně kontrolovat, zda folikuly dozrávají tak, jak mají pomocí ultrazvuku.

2. část – odběr vajíček a spermií

Odběr vajíček probíhá v přesně načasovaný okamžik. Folikuly (váčky s vajíčkem) se kontrolují během růstu a ze vzorku krve se stanovují koncentrace pohlavních hormonů. Ty jsou totiž odrazem aktivity vaječníků. Jakmile je vajíčko zralé, podstoupí žena v celkové anestezii operační zákrok, který trvá asi jen chvilku (obvykle ne více než 60 minut). Dojde k odběru vajíček pomocí tenké jehly přes pochvu ženy. Spermie jsou získány tentýž den od muže, obvykle klasickou masturbací. Ve vzácných případech odsátím z nadvarlat, odebráním tkáně varlat nebo rozmrazením uschovaného semene (partnera či dárce).

3. část – oplození a kultivace embryí

Ihned poté, co jsou vajíčka odebrána, se ihned přenesou do laboratoře k identifikaci, zhodnocení a připravují se na oplození. Všechna vajíčka, která jsou při odběru získána, se použijí k oplození spermiemi. Nechají se inkubovat asi po dobu dvou hodin a pak se v laboratoři ještě několik dnů vyvíjejí. Některá embrya se mohou i zmrazit. Oplodnění probíhá buď klasicky přidáním spermií do kultivačního média k vajíčku, za využití mikroinseminačních metod (například ICSI). 

4. část – přenos embrya nebo embryí

Nastává poslední krok IVF, na který se ženy těší nejvíc a zároveň se ho i obávají. Oplozené embryo nebo embrya se přenáší do dělohy matky. Tento výkon je naprosto bezbolestný a nevyžaduje anestezii. Po dvou týdnech od zavedení následuje kontrolní vyšetření. Provádí se hormonální rozbor, ultrazvuk a gynekologická prohlídka. Tyto úkony těhotenství potvrdí nebo také vyvrátí. Úspěšnost těhotenství si může žena otestovat i domácím těhotenským testem, ale až podrobné vyšetření je průkazné. Zbylá embrya mohou být zmražena a uchována pro další pokus.

Moderní léčebné metody v IVF

  • ICSI –  pomocí speciální injekce se zavede spermie přímo do cytoplazmy vajíčka. Řeší se tím především hlavní příčiny mužské neplodnosti.
  • PICSI – k oplodnění vajíčka se použijí jen specificky vybrané spermie, které se injekčně vpraví do vajíčka. Zvýší se tak pravděpodobnost otěhotnění.
  • EmbryoScope – k transferu jsou vybraná jen ta nejkvalitnější embrya. Monitorují se 24 hodin a snímají se mikroskopem přímo v inkubátoru. Tak jsou lékaři schopni rozpoznat jejich kvalitu.
  • Vitrifikace – možnost zamražení embryí, která nevyužijete. Takto si mohou reprodukční buňky či embrya uchovávat po mnoho let třeba do doby, než se rozhodnete pro sourozence.
  • Embryoglue – tkáňové lepidlo, které napodobuje prostředí v děloze při přirozeném uhnízdění embrya. Přípravek pomáhá dobrému přichycení vajíčka ke stěně dělohy.
  • Asistovaný hatching – je vhodný hlavně pro starší ženy s tvrdším obalem vajíčka nebo při opakovaném selhání implantace. Lékaři těsně před transferem naruší obal vajíčka laserem či speciální jehlou a usnadní mu přichycení k děložní stěně.
  • PGD/PGS – testování genetické výbavy embryí ještě předtím, než jsou přenesena do dělohy. Tím je možné včas odhalit problémy a zvýšit naději na úspěšné těhotenství.

Jak je IVF úspěšné a existují nějaká rizika?

Naděje, že IVF bude úspěšné rozhodně není malá, ale přesto není nikdy zaručeno, že se těhotenství povede. Problém spočívá v tom, že ne u každého IVF cyklu je embryo natolik kvalitní, aby se mohlo přenést. Nemusí být dostupné žádné zralé vajíčko, spermie ho nemohou oplodnit nebo se vajíčko sice oplodnilo, ale už se nevyvíjí. Také ne každý cyklus probíhá stejně a přirozeně kolísá.

Šance na úspěšné otěhotnění také zvyšuje přenesení více embryí, ale zvyšuje se také pravděpodobnost vícečetného těhotenství (dvojčata apod.). Což s sebou nese zase nové komplikace.

Pokud chcete své šance o něco zvýšit,  musíte vy i váš partner myslet na svou životosprávu, mít pravidelný pohyb, dostatek spánku a snažit se vyvarovat stresu.

S výkonem jsou spojená také určitá rizika. Léky, které mají podpořit dozrávání vajíček, mohou někdy vaječníky stimulovat až příliš (hyperstimulační syndrom), což vede k silným bolestem v podbřišku a je nutné tento stav léčit. Těhotenství se v principu nijak neliší od ostatních těhotenství. Určité komplikace se ale vyskytují častěji (mimoděložní těhotenství, dřívější porodní bolesti a častější předčasný porod).

Tenhle článek psal odbornik nebo laik?🤪 ze při 3 pokusech vycerpanych je úspěšnost 90%? Ani IVF centra neslibuji takovou úspěšnost..a VZP nabízí 4 pokusy do veku 39let. Nikoliv 3.

22. zář 2018

Taky jsem si vsimla. Dat do podrobneho clanku tak velkou faktickou chybu. Kdyz se pri prvnich 2 IVF vlozi jen jedno embryo, ma zena narok na dalsi 2 IVF se dvema embryi. Plus by to chtelo zminit stimulaci s dlouhym nebo kratkym cyklem. Pripadne jeste zminit IVF s minimalni stimulaci. Mam za sebou 4 IVF a prave to 4. byla minimalka a mam z neho bajecnou dceru.

23. zář 2018

Mě 3 pokusy nedopadli, čtvrtý jsem si pro sychr nechala pro darkyni. 14 dni před transferem tehu prirozene😃 tak nám v centru leží kdyžtak 2 embryjka připravené. Autor článku by ovšem měl čerpat z ověřených zdrojů a nemotat lidem hlavu😉 navíc se nepíše jaké jsou potřeba dělat vyšetření, každé centrum přistupuje k pacientům jinak.

23. zář 2018

Ahoj všem.Chtěla bych se zeptat zda je tu někdo kdo teď podstupuje ivf?a je také starší jako já?moc ráda bych si z někým povídala kdo má stejnou zkušenost.Teď čekám kolik embryjek vydrží.😑

26. lis 2018

Začni psát komentář...

Odešli