redakce
11. bře 2019
631 

Ovulační testy jsou velmi přesnou pomůckou k určení ovulace. Jak můžete testovat doma z moči i slin?

„Používat ovulační testy u nás byla prakticky nutnost - pracovala jsem na směny, v nepřetržitém provozu a kdybychom měli spoléhat na náhody a dávat věcem volný průchod, asi bychom si miminko nikdy neudělali. Dokážu na sobě ovulaci docela dobře odhadnout a testy mi mé tušení vždycky potvrdily spolehlivě,” popisuje svoji spokojenost s používáním ovulačních testů jedna maminka z Modrého koníka.

Ovulace a ovulační testy jsou dnes velmi diskutované téma. Spousta žen, které plánují otěhotnět nebo se již snaží o miminko, si právě pomocí ovulačních testů zjišťují plodné dny. Pokud se již nějakou dobu snažíte o miminko a stále se nedaří, je vhodné pomocí těchto testů zjistit, kdy a zda vůbec k ovulaci dochází a poté případně navštívit vašeho gynekologa. Jaký test vybrat? A jak se používají?

Ovulační testy jsou dopomocnou metodou ke zjištění plodných dnů. Pokud se vám nějakou dobu nedaří otěhotnět nebo máte nepravidelnou menstruaci, je jejich používání určitě na místě.

Zkušenost maminky na Modrém koníku

„Jakožto zasloužilá snažilka bych ráda sdílela svoji zkušenost s ovulačními testy. Původně jsem chtěla měřit bazální teplotu, ale bylo to pro mě šíleně nepohodlné a hlavně se to ukázalo jako totálně nepřesné. Bohužel nepatřím mezi ženy, co na sobě ovulaci poznají podle bolestí nebo dalších příznaků, takže mi zbývaly jenom ovulační testy. Vzhledem k tomu, že jsem pak docházela i na folikulometrii, poznala jsem, že měření bazální teploty pro mě nefunguje, ale ovulační testy ano.

Začínala jsem testovat vždy kolem 10DC, mívala jsem totiž i časnější ovulaci než je ten tradiční 14.den. Bylo pak i hezké vidět, jak se čárka postupně zvýrazňuje, pak byla stejně tlustá (někdy i silnější než ta druhá) a pak to zase sláblo. Narozdíl od měření bazální teploty jsem ovulaci s ovulačními testy vždycky poznala správně - ověřeno folikulometrií.

Hned, jak se objevily 2 opravdové čárky, měli jsme happy nights, pro jistotu vždy ten den, co se objevily a pak i těch cca 36 hodin po. Určitě ale stojí za to si test koupit v lékárně a to nějaký prověřený. Jednou jsem neodolala a koupila si nějaké neznačkové testy na internetu a dávalo mi to dost divné výsledky.”

Poznejte svůj menstruační cyklus

Před prvním testováním by měla žena vědět, jak pravidelný (dlouhý) má menstruační cyklus. Obecně se doporučuje začít testovat 10. den od začátku menstruace několik dní po sobě, během kterých by měla stoupat hladina LH hormonu a test by tak měl být v ideálním případě pozitivní (testovací čárka by měla postupně sílit a další den je den předpokládané ovulace).

Když je cyklus nepravidelný nebo hodně dlouhý, situace je složitější. Svoji zkušenost s používáním ovulačních testů při nepravidelné menstruaci popsala jedna uživatelka ve wiki Modrého koníka. A dodává, že jí testy naopak dopomohly k tomu, aby lépe poznala svůj menstruační cyklus a pocity během ovulace:

„Po vysazení hormonální antikoncepce po 15 letech jsem měla cykly značně dlouhé (nejčastěji okolo 42 dnů, ale někdy to bylo i úplně jinak). Chtěla jsem vědět, jestli vůbec ovuluji. Používala jsem pouze testy od jedné značky. Začátky byly vzhledem k dlouhým cyklům depresivní a taky nákladné, protože jsem jeden cyklus spotřebovala přes 20 testů. Začala jsem tedy také měřit bazální teplotu a hlavně sledovat své tělo. Už jsem netestovala jak zběsilá od cca 10 DC. Pozitivní ovulační test jsem mívala nejčastěji až okolo 32 DC (jen jednou to bylo tak nějak normálně - 16 DC).

Křivka bazální teploty u mě nebyla úplně jednoznačná, ale v kombinaci s ovulačními testy bylo víceméně jisté, že ovulace proběhla. Zjistila jsem taky, že jakmile mi náhle zcitliví bradavky, ovulační test bude ještě ten den nebo den další pozitivní. Takže někdy jsem s testováním čekala až na toto zcitlivění. V době kolem pozitivního testu jsem taky pozorovala křeče v podbřišku (někdy opravdu dost nepříjemné). Nejdůležitější přínos ovulačních testů pro mě byl ten, že jsem měla téměř potvrzeno, že jsem v daném cyklu ovulovala a že mi testy ukázaly, že některé projevy mého těla souvisí s ovulací.”

Ovulace jako předpoklad otěhotnění

Ovulací se odborně nazývá uvolnění vajíčka z vaječníku. Tomu, aby se vajíčko uvolnilo a bylo připravené k oplodnění, předchází proces zrání vajíčka, které postupně zraje ve vaječníku. Je obklopeno vrstvami buněk, které vytváří váček, tzv. folikul. Folikul tedy obsahuje vajíčko a také tekutinu, jejíž množství se zvyšuje, až nakonec folikul praskne a dojde k uvolnění vajíčka.

Celý tento proces řídí pohlavní hormony. Jakmile hladina estrogenu dosáhne určité výše, začne hypofýza produkovat luteinizační hormon (tzv. LH hormon), který spustí ovulaci, tedy uvolnění vajíčka z vaječníku, vajíčko dále putuje do vejcovodu, kde je připraveno k oplodnění. Vajíčka dozrávají v pravidelných ovariálních cyklech (jeden cyklus trvá průměrně 28 dní, většina žen ale nemá tyto cykly takhle učebnicově pravidelné).

V ideálním případě se během každého menstruačního cyklu uvolní jedno vajíčko, přičemž se jeden měsíc uvolní z pravého vaječníku a další z levého a takhle se to střídá. Spousta žen to takhle ideálně ale nemá. Někdy se totiž nemusí uvolnit žádné vajíčko, v tom případě jde o tzv. anovulační cyklus a v tomto cyklu není možné otěhotnět. Naopak, někdy může dojít k uvolnění více vajíček a pokud jsou oplodněny, tak bude mít žena dvojvaječná dvojčata.

Plodné dny

Za plodné dny se považuje 5 dnů před ovulací až 1 den po ovulaci. Nejplodnější je žena v období jednoho dne před ovulací, v den ovulace a jednoho dne po ovulaci. Životnost uvolněného vajíčka je maximálně 24 hodin a životnost spermií v ženském těle je 3-5 dní.

Pokud má žena pravidelný cyklus, který trvá 28 dní, bývá ovulace uprostřed cyklu. Toto však nelze zobecňovat, protože je každá žena jiná a každé tělo funguje jinak. Jsou ženy, které na sobě nepoznají, že mají ovulaci a ovulační testy jsou snadnou metodou, jak zjistit kdy a jestli daná žena ovuluje.

Obecně můžeme říct, že k ovulaci dochází mezi 12.-17. dnem menstruačního cyklu (počítáno od 1. dne menstruace). Ale najdou se i výjimky, kdy mají ženy ovulaci mimo toto rozmezí.

„O tom, že existují ovulační testy, jsem se dozvěděla až tady na MK. U prvního těhotenství jsem je nepotřebovala, protože jsem otěhotněla opravdu nečekaně a neplánovaně. Když jsme začali plánovat druhé dítě, tak jsem chtěla, aby se narodilo zhruba kolem dvou let mého prvního syna. Přestali jsme se chránit v lednu s tím, že tomu necháme volný průběh. Já jsem ale dost netrpělivá, takže jsem si začátkem března koupila ovulační testy a pár dní po skončení menstruace jsem začala testovat.

Zpočátku jsem měla slabé čárky, ale pak přišel den D (byl to cca 20 DC), kdy byla testovací čárka stejně silná jako kontrolní a my jsme s mužem druhý den zapracovali na miminku. K mému překvapení se už další menstruace nedostavila a já jsem den po vynechání objevila na těhotenském testu slabou čárku, ze které je dnes už téměř 11 měsíční chlapeček.”

Na jakém principu ovulační testy fungují?

Ovulační testy zjišťují, zda je v moči přítomen luteinizační hormon (LH hormon), který spouští ovulaci. Ten je v moči průkazný 24-36 hodin před ovulací. Pozitivní ovulační testy tedy ukazují, že bude v příštích několika hodinách (další den) probíhat ovulace.

Kdy testovat?

Pokud chce mít žena jistotu, jestli ovuluje nebo ne, je potřeba dělat ovulační test vícekrát za sebou, aby se zachytil vzestup LH hormonu a zjistil se tak den, kdy dojde k ovulaci. Pokud žena tento vzestup zaznamená, může předpokládat, že následující den dojde k ovulaci. Proto je dobré dělat test každý nebo každý druhý den v období 3-5 dní před předpokládanou ovulací.

Pokud si udělá žena test pouze jeden, nemusí vzestup LH hormonu zachytit a test nemusí být spolehlivý. Narozdíl od těhotenských testů, které se provádí z ranní moči, se testy ovulace používají až během dne, protože v ranní moči bývá nižší hladina LH hormonu.

Jak testy ovulace vypadají

Ovulační testy, které zjišťují přítomnost LH hormonu v moči, jsou stejné jako těhotenské testy, tedy proužek nebo plastový “teploměr”, dále je možné testovat ovulaci ze slin pomocí malého mikroskopu, který vypadá jako rtěnka nebo placatá kulatá krabička.

Vyberte si ten správný test právě pro vás

Pokud se rozhodnete zakoupit si ovulační test, máte na výběr ze dvou možností způsobu testování. Nejčastěji používanými testy jsou testy z moči, dále je možné zakoupit test ze slin. Testy zjišťující ovulaci z moči jsou několikanásobně levnější a ty nejlevnější seženete za pár korun. Test ze slin je dost drahou variantou, stojí okolo 500 Kč a více, oproti testům z moči ho ale můžete používat opakovaně, takže ve výsledku zase tak drahý není. Co se týče přesnosti testování, výrobci uvádí u testů z moči 99% přesnost a u testu ze slin až 98% přesnost.

1. Testy zjišťující ovulaci z moči

  • proužek - vypadá jako těhotenský test a stejným způsobem se i používá (ponoří se do vzorku moči, odložíte ho na suché místo a výsledek se ukáže do 5 minut). Jejich použití je jednoduché, ve výsledkové části se objeví buď jedna nebo dvě čárky. Pokud jsou obě čárky stejně zbarvené, nebo je testovací čárka zřetelnější než kontrolní, je test pozitivní. Pokud je testovací čárka světlejší než kontrolní, test je negativní. V případě, že se neobjeví žádná čárka, je test neplatný. S nárůstem LH hormonu v moči sílí i zbarvení testovací čárky. Těchto testů je více druhů, proto si pro přesné používání přečtěte příbalový leták.
  • kazeta - jde o plastové pouzdro, které má uvnitř testovací proužek. Do otvoru v pouzdře se nakape kapátkem přesný počet kapek moči a výsledek se odečítá obdobně jako u použití proužku. Tento test je o něco dražší než proužek. Rozdíl je v tom, jak se na test aplikuje moč. Záleží na vás, co vám bude lépe vyhovovat.
  • midstream - jedná se o plastový “teploměr”, který má v sobě testovací proužek. Jeho použití je nejrychlejší a nejpohodlnější. Stačí jeho konec na několik vteřin vsunout přímo do proudu moči. Vyhodnocení je různé, buď se objevuje smajlík, který značí nadcházející ovulaci, nebo plus (pozitivní výsledek) a mínus (negativní výsledek). Při vyhodnocování se řiďte příbalovým letákem. Tento test je však finančně náročnější než ty předchozí, i přesto je ale oblíbený.

Výsledek se má odečítat v přesně stanovenou dobu, test, který odložíte do šuplíku a budete se z něj příští den snažit vyčíst, jestli je pozitivní nebo negativní už není spolehlivý.

2. Test zjišťující ovulaci ze slin

Pomocí malého mikroskopu různého tvaru se zjišťuje struktura slin, která se v různých fázích menstruačního cyklu mění. Během ovulace se struktura slin mění z nepravidelné na kapraďovitou. Tento typ testu volí ženy, které nechtějí při testování manipulovat s močí. Jeho výhodou je, že ho můžete použít opakovaně, ve výsledku tedy můžete výrazně ušetřit. Odečítání výsledků však podle diskuzí často ženy mate, nejsou si jisté, že se struktura slin změnila a z toho důvodu jej pak považují za nepohodlný a přejdou na test z moči.

Ovulační testy seženete v lékárnách, v internetových obchodech a některých drogeriích. Vyplatí se koupit testy od prověřených značek, s těmi méně známými mají uživatelky podle diskuzí spíše negativní zkušenosti.

Ovulační testy pomáhají ženě zjistit kdy a jestli vůbec ovuluje. Jde o velmi přesnou metodu určování ovulace. Na trhu jsou na výběr testy od různých výrobců, přičemž nejoblíbenější jsou testy zjišťující ovulaci z moči.

Máte osobní zkušenost s používáním ovulačních testů? Které se vám nejvíce osvědčily?

Zdroj:

https://www.babyonline.cz/tehotenstvi/otehotneni/ovulacni-testy

https://www.maminka.cz/clanek/ovulacni-test-podle-ceho-vybirat-a-jaky-je-pro-vas-vhodny#part=1

https://www.ovulacnitesty.cz

https://www.ovulacni-test.cz/ovulace/

Začni psát komentář...

Odešli