redakce
17. čer 2018
7577 

Odtok plodové vody nebo intenzivní kontrakce aneb jak poznám, že už mám jet do porodnice?

 „Těšila jsem se na porod, epidurál jsem nechtěla, protože jsem si chtěla porod 'užít' se vším všudy. A nelituju tady toho přístupu, lepší, než se stresovat. A jinak já měla porodnici půl hodiny od baráku a prvních 12 hodin jsem strávila doma. Jela jsem, až když kontrakce byly +- kolem pěti minut. Dřív to stejně nemá smysl, pokud pojedeš, když budou kontrakce delší, je možnost, že tě stejně ještě pošlou domů,“ popisuje své zkušenosti s prvním porodem jedna z maminek.

Která budoucí maminka se netěší, až si konečně potěžká své miminko v náručí. Porodu se sice trochu obává, ale zároveň se ho už nemůže dočkat. A co si budeme povídat. Není to jen kvůli tomu, že se těší na miminko, ale ke konci těhotenství už bříško docela překáží, žena se sotva valí, nemůže si zavázat ani tkaničky, otékají jí nohy a zkrátka už se ani trochu necítí jako krásná budoucí maminka.

Spolu s porodem ale vyvstává také jedna otázka. Jak poznám, že už mám jet do porodnice? Zejména pro prvorodičky je tato otázka dost zásadní a my se pokusíme vám na ní odpovědět.

„Komplikace jsem si nepřipouštěla, byla jsem do poslední chvíle celkem aktivní a tak to bylo taky po příjezdu do porodnice velmi rychlé. Jasně, že to bolelo, zase tak nějak jinak, než to člověk zná. Zároveň víte, že ven to musí a zároveň se těšíte, až to bude za vámi a pak je vám to všechno úplně jedno. Já měla jeden problém, který mi přišel blbý: dostala jsem klystýr, měla čekat asi 10 minut, do toho po dvou minutách stahy - jak to udržet?

Taky jsem nevěděla, jak to poznám, jestli budu venku, praskne mi voda - lidi si budou myslet, že jsem počůraná. Nakonec jsem byla na kontrole, doktorka mě odloupla, dojela jsem k mamce (5 min autem od fakultky, tak jsem už třetí den sídlila tam) a po hodině něco začalo a protože to bylo stále a stále a byla jsem 40+3, tak mě poslíčci ani nenapadly. Nemá cenu se hnát hned rodit. Doma je doma - vana, gauč, pořád dokola, pak už to bylo po 3 minutách a jela jsem.“ 

Poslouchejte své tělo

Možná se vám to zdá jako klišé, ale je důležité poslouchat své tělo a své instinkty. To vám dává ty správné signály, že se miminko chystá na svět. Možná vás některé věci vyděsí, ale není to nutné. Porod je přirozená věc a vy ji jako žena jistě hravě zvládnete. Stejně jako miliony maminek před vámi.

„Já rodila v Anglii. Tady se nechává rodička doma, jak dlouho to jen jde. Nejhorší si prostě odhekáš doma a do porodnice se jezdí až při pravidelných kontrakcích okolo 3-4 minut po sobě. Musím říct, že za mě tohle bylo super, opravdu jsem si nejhorší odtrpěla doma, v soukromí a pohodlí, s partnerem a ne v neosobní nemocnici, kde mě má stejně každý 'na párku'. Voda mi praskla v 7 večer, pořádné bolesti začaly cca ve 22 - 23 hod., do porodnice mě přijali až kolem 3 ráno. Ano, do té doby jsem myslela, že rodit musím každou minutou. Ale porodila jsem až před 7 ráno. Takže můj názor, vydržet doma, dokud cítíš, že to zvládáš - fyzicky i psychicky.“ 

Kdy se vydat do porodnice?

V první řadě musíte vědět, zda jste spíš vyděšená prvorodička a chcete jet raději dříve nebo řešíte vše v naprostém klidu a pojedete až na poslední chvíli. Každá žena je naprosto jedinečná a porod není nikdy stejný. Dokonce ani jednotlivé porody u jedné a té samé ženy nejsou stejné. Když si opravdu nejste jistá, prostě a jednoduše zavolejte do porodnice a poraďte se. Většinou vám nabídnou, abyste zajeli na kontrolu, a pokud se nebude jednat o porod, pošlou vás zase domů.

Do porodnice se vydejte v případě že:

  • vaše kontrakce jsou pravidelné a méně než jednou za 10 minut,
  • nabírají na intenzitě,
  • zkusila jste vanu či teplou sprchu a bolesti se nezměnily a nezeslábly.

Mnoho žen je přesvědčeno o tom, že jakmile odteče plodová voda, musí začít hrozně chvátat a okamžitě odjet do porodnice. Není to ale nutné. V klidu se umyjte, převlečte, dobalte věci a popřípadě počkejte na partnera a pak teprve vyrazte.

Jak odlišit porodní bolesti od poslíčků?

Porodní kontrakce jsou obvykle pravidelné a jsou cítit v celém břiše a ne jen v podbřišku. Trvají alespoň 40 sekund a více. Postupně jsou častější, delší a více bolí. Poslíčci mohou být sice také pravidelné, ale obvykle trvají jen 10-15 sekund a nemění se. Jakmile máte kontrakce trvající 40-60 sekund a jsou tak intenzivní, že už si ulevujete opravdu hojně, je nejvyšší čas vydat se porodit vašeho potomka.

Na co se vás bude ptát lékař po příjezdu do porodnice?

Hlavně nezapomeňte doma svou těhotenskou průkazku a odpovědi na mnoho otázek.

  • kolikáté dítě čekáte,
  • jestli máte rizikové těhotenství nebo čekáte vícerčata (uvedeno v průkazce),
  • jak se cítíte,
  • jak dlouho trvají kontrakce, zda jsou pravidelné, jaký je mezi nimi interval a jak dlouho trvají jednotlivé kontrakce,
  • zda vám odtekla plodová voda, a jakou má barvu,
  • zda nekrvácíte nebo nemáte nějaký výtok,
  • kdy jste cítila naposledy pohyby,
  • jestli vás nebolí hlava, nemáte poruchy vidění, teplotu, průjem, atd.

Kdy byste měla vyrazit do porodnice ihned?

V některých situacích byste měla do porodnice vyrazit bez rozmýšlení, popřípadě si zavolat sanitku:

  • jestliže jste těhotná méně než 37. týdnů a začaly vám kontrakce,
  • jestliže už několik hodin necítíte pohyby dítěte a to ani tehdy, když ležíte cca hodinu na levém boku,
  • když máte pravidelné kontrakce cca 10 minut delší dobu než 1-2 hodiny nebo ještě častěji,
  • jestliže krvácíte,
  • když je vám špatně, máte teplotu, bolí vás hlava, špatně vidíte, zvracíte, bolí vás úplně celé břicho,
  • když máte kontrakce natolik silné, že je nemůžete zvládnout, cítíte tlak na konečník a nutí vás to tlačit, a to i v případě, že kontrakce nejsou pravidelné nebo delší než 10 minut.

Jaké krvácení je důvodem k odjezdu do porodnice?

Do porodnice máte jet v případě, že začnete krvácet. Ale jaké krvácení je vlastně důvodem k odjezdu? Těsně před porodem se může objevit slabé „špinění“, které není škodlivé. Znamená to, že se porod blíží. Samozřejmě pokud nejste těhotná méně než 37. týdnů a není to předzvěst předčasného porodu. Důvodem k rychlému odjezdu je silné krvácení s jasně červenou krví. Slaboučké krvácení znamená začátek porodu, děložní hrdlo se otevírá. Silné krvácení může značit problém s placentou.

Buďte doma, co to jde

Pro zdravou ženu s normálně probíhajícím těhotenstvím je mnohem lepší strávit co nejdelší čas doma. "Já sama jsem první porod trávila od počátku v porodnici a nebylo to nic příjemného. Druhý porod jsem strávila až do poslední chvíle v domácím prostředí a do porodnice jsem si odskočila opravdu jen porodit. A nemusím asi zmiňovat, jaký porod byl pro mě lepší a raději na něj vzpomínám."

Doma se můžete uvolnit, dát si koupel či sprchu a nikdo vás věčně neobtěžuje, nepřipojuje na monitor a nestresuje vás cizí a nemocniční prostředí. V nemocnici navíc často přistupují ke zbytečnému urychlování porodu, které není příjemné a je více bolestivé. Porod by měl běžet svým vlastním tempem a je to lepší pro maminku i pro miminko. Stejně tak to měla i maminka tichackova: „Těšila jsem se na porod, epidurál jsem nechtěla, protože jsem si chtěla porod 'užít' se vším všudy. A nelituju tady toho přístupu, lepší, než se stresovat.

A jinak já měla porodnici půl hodiny od baráku a prvních 12 hodin jsem strávila doma. Jela jsem, až když kontrakce byly +- kolem pěti minut. Dřív to stejně nemá smysl, pokud pojedeš, když budou kontrakce delší, je možnost, že tě stejně ještě pošlou domů. A i kdyby ne, pořád lepší strávit co nejdelší čas doma, v prostředí, který dobře znáš a je ti příjemný, než na nemocničním pokoji."

 Jestliže chcete strávit co nejdelší dobu doma, je ideální si sjednat porodní asistentku, která vám bude oporou, poslechne si srdíčko miminka a dokáže vás v případě potřeby včas poslat do porodnice.

Falešný poplach?

Někdy se může stát a zejména u prvorodiček je to obvyklé, že si žena splete poslíčky s opravdovými kontrakcemi. Ty mohou být tak silné, že už máte pocit, že se miminko chystá na svět. Dopřejte si teplou sprchu nebo vanu a zkuste se prospat, bolesti většinou ustanou.

Než pojedete do porodnice, zkontrolujte si ještě naposledy svou tašku. Nezapomeňte si doklady, průkazku a mobilní telefon. Držíme vám palce, aby váš první porod proběhl rychle, bez komplikací a přesně tak, jak si přejete.

Zdroj informací:

www.strom-zivota.cz, rodina-deti.doktorka.cz

Bod “ Jak odlišit poslíčky od porodu” nemusí platit u všech. V mém případě bolest poslíčků a kontrakcí byla totožná (pouze v podbříšku a kyčlích), pravidelná bolest byla vždy přes 30vteřin. Rodit podruhé tak to stejně jen tak nerozeznám.

17. čer 2018

Po odtoku plodové vody si dat sprchu a dobalit? To bych asi rodila doma 😄 malá byla venku za 3 hodiny po odtoku (kontrakce začaly až po cca hodině)

17. čer 2018

určitě bych nejela, jakmile bych měla kontrakce kratší, než 10 minut...taky samozřejmě záleží na vzdálenosti porodnice, ale to mi přijde opravdu hodně. obecně se udává 5-6 minut, a i to se mi zdá zbytečně moc, pokud se to nezkracuje hrozně rychle.
a i poslíčky někdy bolí opravdově....

17. čer 2018

@v_erunka No, vidíte. A moje švagrová rodila 22 hodin po odtoku plodové vody. 🙂 Ta by toho byla bývala ještě stihla...

17. čer 2018

@terdaaa já za 20, ale jeli jsme hned, byla jsem dost vyplašená no 😂 ale nelituji, chtěla jsem být radši tam.

18. čer 2018

Začni psát komentář...

Odešli