redakce
23. lis 2018
9529 

Stačí jen malá chvilka nepozornosti a vaše dítě se může ztratit. Co v takových případech dělat a jak jim předcházet?

“Vloni na Vánoce jsme 3 dospělí lidé ztratili tříletou holčičku. Montovali jsme baterky do foťáku, ona byla u vytržení, koukala všude kolem jen ne na nás a už to bylo. Naštěstí tam byl jeden inteligentní městský policista, když ji plačící našel na druhé straně náměstí, vzal ji na ramena a tak jsme ji našli. Ten pocit, ta půlhodina hrůzy, nikomu to nepřeju. Tam by se nám náramek s telefonním číslem opravdu hodil,” popisuje chvíle strachu jedna z uživatelek Modrého koníka

Ještě před malým okamžikem si vaše nejmladší dítě hrálo kousek od vás a najednou nikde není. Začnete se zmateně rozhlížet všude kolem a dostanete strach. Kam jen mohlo zmizet? Hlavou se vám samozřejmě honí ty nejčernější scénáře. Uklidněte se. Takové věci se čas od času stávají a je nutné je co nejrychleji vyřešit. Jak v takových případech tedy postupovat?

Jak dítě připravit na možnost zatoulání?

Pokud se svým dítětem/dětmi plánujete vyrazit na akci, kde se dá očekávat velká koncentrace lidí, je dobré jako základ dítě naučit říct své jméno. Pokud se jedná o větší dítě, naučte ho i adresu (z důvodu bezpečnosti ale vysvětlete případy, kdy ji smí říkat cizím lidem). Především malé děti tato dovednost velice baví. Co ale dělat v případech, kdy je vaše dítě ještě tak malé, že tahle možnost nepřipadá v úvahu? Nebojte, i zde se samozřejmě najde tip právě pro vás. Existují identifikační náramky, které můžete dětem připnout na ruce a vyplnit zde důležité údaje. Doporučuje se napsat křestní jméno dítěte a číslo na mobilní telefon na vás. Pokud zrovna náramek nemáte a přesto jdete někam, kde hrozí, že by se dítě mohlo ztratit, vezměte úplně jednoduše lihovou fixu a své číslo dítěti napište na předloktí. Všechno je lepší než nic, takže se klidně nebojte improvizovat.

Mluvte s dítětem o tom, že by se mohlo ztratit

Každá máma chce pro své dítě to nejlepší a dává na něj pozor. I tak se ale občas může stát, že se dítko ztratí. Mluvte o této situaci s dítětem (samozřejmě je potřeba zohlednit jeho věk). Vysvětlete, že pokud se náhodou ztratí, je potřeba nepanikařit. Nebát se a počkat, až ho rodiče zase najdou. V případě ztracení dětí se doporučují 2 taktiky:

  1. Ztracené dítě by mělo zůstat na místě a vyčkat, než ho rodiče najdou - pak je daleko větší šance, že se najdete co nejrychleji. Představte si, že vaše dítě zmateně běhá z místa na místo a hledá vás. To samé v podstatě děláte i vy. A to přináší daleko větší šanci, že se minete a hledání bude trvat o to déle.
  2. Určit si místo, kde se sejdete, pokud by náhodou došlo ke ztracení - čím je ztracené dítě větší, tím lépe se na takovou variantu dokáže připravit. Domluvte si s dítětem místo, kde se sejdete, pokud byste se náhodou ztratili z dohledu. Vyberte vždy nějaké výrazné místo, které je opravdu dobře vidět. Ztracené dítě ho pak o to jednodušeji a rychleji najde.

Tipy, které by se mohly hodit:

  • mějte vždy u sebe aktuální fotku vašeho dítěte (ne více než půl roku starou) a ještě lepší je si dítě před odchodem na akci, kde je větší riziko ztracení, vyfotit. Tak budete mít k dispozici přesnou fotku, kde je zachyceno i to, co má dítě na sobě     
  • s dítětem můžete situaci „ztracení“ pojmout jako hru a celou situaci si zahrát. Dítě si tak daleko lépe zapamatuje, co dělat, než pokud mu to jen řeknete     
  • dítěti vysvětlete, že pokud se ztratí, budete ho volat jménem. Ať tedy poslouchá, odkud vás uslyší. Děti jsou zvyklé volat v krizové situaci obvykle „mami“. Naučte je, že pro případ nouze vás mají volat spíše křestním jménem.     
  • naučte dítě rozpoznat, koho by mohlo poprosit o pomoc - maminku s kočárkem, policistu, paní prodavačku    
  • pokud dítě nenajdete do 15 minut, uvědomte policii     
  • pamatujte, že čím je dítě mladší, tím dříve je potřeba nahlásit jeho zmizení

Pomoc, mé dítě se opravdu ztratilo

I když se člověk snaží a děti hlídá sebevíc, stačí opravdu jen malá chvilka nepozornosti a dítě se může ztratit. Pokud k takové situaci došlo, dýchejte a nepropadejte panice. Ano, je to strašné a máte strach, ale svému dítěti pomůžete daleko více, když budete jednat klidně a racionálně. Na zhroucení budete mít dost času, až dítě zase najdete. Dítě se může ztratit v podstatě kdekoliv, ale váš postup při pátrání bude vždy vycházet z toho, kde se tato událost stala. Pojďte se pro představu podívat na pár modelových situací.

Dítě se ztratilo v okolí domova…

1. Projděte okolí a zeptejte se dětí a maminek, které se tam nacházejí, jestli náhodou neviděly samotné dítě. V ideálním případě ukažte i fotku potomka.

2. Prozkoumejte i zdánlivě malé křoví (pro malé dítě to může být skvělá skrýš, která dospělému unikne).

3. Pokud nebudete se svým pátráním úspěšní, kontaktujte kamarády a přátelé, zazvoňte na sousedy.

4. Sežeňte více lidí, kteří vám pomohou hledat a někoho kdo bude s vámi a situaci bude vidět trochu s odstupem.

5. Dejte si navzájem telefonní čísla, rozdělte si prohledávanou oblast a projděte ji podrobně.

6. Pokud dítě nenajdete do cca hodiny až dvou, kontaktujte státní policii. Sdělte jim čas zmizení, popis dítěte a přesný popis oblečení, které mělo dítě aktuálně na sobě.

7. Zajděte na dětská hřiště v okolí, do parků a do nemocnice, projděte obchody a ptejte se prodavačů a ostrahy. Nebojte se vždy ukázat i fotografii hledaného dítěte a zeptat i zdánlivě nepravděpodobného kolemjdoucího.

Dítě se ztratilo v obchodě

Hned po příchodu do obchodu si s dítětem domluvte místo, které bude sloužit jako váš záchranný bod, kdyby se dítě náhodou  ztratilo. Pokud se jedná o větší obchod, bude mít pravděpodobně informace, ukažte tedy dítěti, kde se nachází a řekněte mu, že v případě ztracení se má směřovat tam. Oni dítě vyhlásí rozhlasem. Pokud jde naopak o menší obchod, domluvte si regál, u kterého se v případě potřeby sejdete (zvolte nějaký regál, který bude dítě zajímat - hračky, sladkosti,...). Bude to jednodušší i pro vás, nebudete se zbytečně míjet.

Pokud se dítě opravdu ztratí a nenajdete ho na žádném ze smluvených míst, nechte ho vyhlásit rozhlasem i s jeho popisem. Kolemjdoucí lidé budou ostražitější a malého uprchlíka dopraví na místo, odkud se vysílalo.

Dítě se ztratilo na výletě

Opět si s dítětem domluvte záchranný bod, kde se sejdete v případě ztracení. Volte dobře dostupné a viditelné místo, které dítě jednoduše najde. Pokud dítě nebude u záchranného bodu, projděte okolí a ptejte se všech, které potkáte. Opět by bylo ideální mít u sebe fotografii dítěte. Pokud dítě nenajdete do cca hodiny až dvou, kontaktujte státní policii. Sdělte jim čas zmizení, popis dítěte, přesný popis oblečení. Mezitím projděte obchody či jiná zařízení, které by mohly dítě zaujmout a kam by mohlo vběhnout. I restaurace může být potencionální úkryt.

Ve většině případů se ztracené děti poměrně rychle najdou, nicméně je potřeba být připraven i na situaci, kdy to tak nebude a vědět, co dělat.

Když je potřeba uvědomit policii

  • poskytněte policii detailní popis vašeho dítěte včetně oblečení a zvláštních znamení (jizvy, mateřská znaménka)     
  • předejte policii aktuální fotografii vašeho dítěte v odpovídající kvalitě, informace o jeho zdravotním stavu a užívaných lécích
  • informujte policii o okolnostech zmizení dítěte, kdy a kde, popř. s kým jste jej naposledy viděli
  • sdělte policistům jména a kontakty na nejbližší kamarády svého dítěte
  • sdělte policistům, jaké má vaše dítě zvyky, zájmy a záliby
  • policii uveďte jen pravdivé a nezkreslené informace, v žádném případě informace nezatajujte, i sebemenší detail může být významný pro pátrání včetně změn v chování dítěte před jeho zmizením
  • buďte neustále na příjmu, aby vás policie mohla bez problémů kontaktovat.
  • pohřešování dítěte představuje pro každou rodinu velké psychické trauma, máte proto možnost využít služeb policejního psychologa, nebo můžete kontaktovat neziskové organizace pomáhající lidem v obtížných životních situacích

Dítě se může ztratit během chviličky a své o tom vědí i uživatelky a maminky z Modrého koníka

“Co by bylo, kdyby se mi starší prcek ztratil, jsem řešila docela nedávno... Mám docela strach, že až jednou budu nastupovat s kočárem do tramvaje, tak nějaký méně inteligentní tramvaják zavře dveře dřív než naložím i staršího a ujede (nebo naopak odjede starší dítě a já nestihnu nastoupit a budu stát s kočárkem na nástupišti ), takže jsme to s manželem vyřešili tak, že jsme si na PC vytiskli kartičky ve velikosti vizitky (informace o jménu, věku a tel. číslech, kam volat) a nechali je v copycentru zalaminovat. Takže z ní máme zalaminovanou vizitku, která je na šňůrce a nosí to prcek na krku, když jsme někde, kde by se něco takového mohlo stát. “

Máte strach z toho, že by se vaše dítě mohlo ztratit? Nebo se vám podobná situace dokonce již stala? Nebo máte nějaký skvělý tip, který by mohl ostatním uživatelkám Modrého koníka pomoci? Podělte se s námi do komentářů.

Zdroje:

nejenmaminkam.cz

frekvence1.cz

nfztracenedeti.cz

detem jsme kolem dvou let poridili silikonovy naramek se jmenem a telefonnim cislem.

23. lis 2018

@nadja73 Kde jste ho objednavali prosím?

23. lis 2018

@nadja73 taky máme, ale sundava si to.. I když to jde těžko nechce to tolik, že to prostě dokáže

23. lis 2018

@perla28 holkam to nevadi a nesundavaji si ho . Starsi uz ted moje cislo umi,i kdyz kdo vi, jestli by si vzpomnela, kdyby byla ve stresu.

23. lis 2018

@nadja73 děkuji 💕

23. lis 2018

Dávala jsem ID náramek - ztracenku. Když už byly starší, tak věděly, že mají jít do nejbližšího obchodu a říct, že hledají maminku, že tam mají číslo.

23. lis 2018

BodyID jen doporučuji nekde jsem cetla ze se nemá davat jmeno dětí pouze telefon na rodice

23. lis 2018

Omlouvam se za kritiku, ale prijde mi, ze clanek zlehcuje zodpovednost rodice za to, kdyz se dite ztrati. Na dovolene u more jsem stale z amplionu slychala,ztratil se dvoulety ten a ten, rocni ta a ta, uprimne sama nerozumim tomu, jak muze rodic mimo domov spustit z oci tak male dite, notabene u more. Divim se i zztracenym detem v supermarketu. Takto male ditko proste porad musi nekdo hlidat. Za vterinku nepozornosti se nic nestane, tech vterin musi byt aspon deset, aby se ditko dostalo z dohledu. Ano, stat se muze vsechno, ale poridit diteti naramek podle me rodice akorat milne uklidni. Naramek detatko pred pedofilem, rozjetym autem, nebo i utonutim urcite nezachrani.

24. lis 2018

@kaja2016 koukam, ze mas jedno dite, na tom se fakt daji drzet oci porad. Ja mam treba dve, dva roky od sebe a takhle se nam ztratil starsi synek v IKEA. A to jsme tam byly i s tchyni, ale ja se proste zrovna sehla k miminku do kocarku, ona byla otocena nekam jinam a on zmizel fakt behem par vterin, deset to fakt nebylo. Stacilo aby zahnul za jeden roh, pak za druhy a uz jsme ho nemohly najit, protoze tech moznosti kam zahnout, je miliarda. A ver, ze jsem typ uzkostne matky, co deti fakt hodne hlida. Takze bych fakt nesoudila😉

24. lis 2018

@kaja2016 mam stejnou zkusennost jako dora13. Mam deti 22m od sebe a kdyz se ti jedno dite vali vzteky na zemi (vzdor) a druhe natesene bezi dal?

Syn se nam ztratil v jedo 3,5letech v zabavnim parku 😲 ja byla se dcerou na atrakci a syn s muzem na wc. Muz jeste cural a syn se zasklebil a bezel! Nez muz zandal nadobicko a vybehl, tak ztrata casu mozna 15s? Ale v tom prisernym davu nebyl vubec videt. Hledali jsme ho asi 5min, ale u tech atrakci to bylo dost nebezpecne a mne to prislo strasne dlouhe. My volali, on taky. Presto, ze jsme spolu cele leto trenovali situaci jak se zachovat pri ztraceni se, tak to nezvladl a jen behal a volal mami! Na ruce mel napsan muj telefon, ale nedoslo na to. Jinak syn umi adresu a dokonce i vyhlaskovat prijmeni (zijeme v Nemecku a nade prijmeni by jinak nikdo nepochytil).

Bud vdecna, ze se ti to jeste nestalo, ale rozhodne na nikoho neukazuj a nepovysuj se. Ditko se ztrati rychleji, nez se zda!

24. lis 2018

Taky jsme tohleto resili. Nastesti ne z pohledu rodice, kteremu se dite ztrazilo, ale resime, co delat, kdyby tato situace nastala... neverim tomu, ze se 3 detma se mi to nekdy, treba v nakupaku (zeano) nestane, protoze honicka mezi regaly je proste neco neodolatelneho, stejne jako se schovat ve stendru mezi vecma 😉 a v souvislosti s timhle a jeste dalsimi fakty, jsme se rozhodli vyrobit chytrou ztracenku, ktera obsahuje vsechna potrebna data o diteti a jejiz presah je daleko vetsi, protoze i chronicky nemocnych lidi a senioru je bezpocet... kdyby vas to zaujalo, klidne mrknete na stranky UrgentID.

24. lis 2018

@dora13
@kamimnichov Omluvila jsem se za kritiku dopredu, tohle opravdu nechapu, clanek jsem precetla a myslim, ze mam pravo se k tomu vyjadrit, ze neni potreba si neustale jen placat po zadech. Jinak ad hlidani deti, dneska jsem byla s dcerou v preplnenem obchodaku a pro me to proste znamena otocit se a jit zase domu, moje dite do takoveho prostredi proste nepatri. Asi ze mam zkusenosti ze zahranici, kde opravdu takovahle mista muzou byt nebezpecna z rozlicnych duvodu. Ano, ditko mam jedno, ale vim, co to je starat se o dve predskolkove deti, i tri.
@kamimnichov Nad nikym se nepovysuji, tobe zase treba prijdou nepochopitelne veci, ktere delam ja se svym ditetem. Kazda zena ma jine priority v peci o dite.

24. lis 2018

@kaja2016 souhlasím, mám dvě děti, narozené dva roky od sebe. Když jsme někde, kde je spousta lidí, starší ví, že od nás nesmí. Když ho něco zaujme, řekne nám to a jdeme se podívat spolu. Když to nejde, vysvětlím, a třeba si dohodneme jiný čas, kdy to bude lepší. Mladší se to učí taky. A když jak píšeš, usoudím že je tam opravdu přeplněno a akorát bychom si to znechutili, otočíme se a jdeme pryč. Mám je vždy oba na očích, ví že sami nikam od nás nesmí.

24. lis 2018

@kaja2016 opravdu si myslis, ze se deti rodicum ztraceji, protoze ty deti maji jine priority?😅 No, kazdopadne ti preju, aby se ti dcerka nikdy neztratila a ty si mohla dat plout na ruzovem oblacku perfektni matky, ktere by se toto nikdy nemohlo stat🤷‍♀️

24. lis 2018

@dora13 Prosimte, hlavne v klidu🙂 Napsana slova vyznivaji dost casto tak, jak si je citatel preje. Nikde jsem nepsala, ze by se me to nemohlo stat, nebo ze odsuzuji zeny, kterym se to stane. Jen jsem zminila, ze podle me clanek a nasledna diskuze tenhle problem zlehcuje tim, ze si proste na ditko poridime naramek a problem je vlastne vyresen. Cca v tomto smyslu. Ja osobne ztratu ditete, i kdyz jen na chvilku povazuju opravdu za velky problem a kdyz se nekomu neco takoveho stane, tak by si hlavne mel dat pozor, aby se to nestalo znovu. Nejaky naramek resi jen situaci, ze dite nekdo najde a privede, ale ne hromadu dalsich veci, co se s ditetem mohou stat. Uprimne, porad nekde vidim bezprizorni deti, maminka vybira obleceni, batole pobiha kolem, jeden cas jsem porad hledala neci rodice a rodic ve vysledku vysmatej, v lete na dovolene, jak jsem psala, jsem z toho byla opravdu nestastna, proste ja toto nechapu. Mluvim o batolatkach. Ja na sve dite porad koukam, nebo ho hlida nekdo jiny, a do tretice ona sama vi, ze nema nikam odchazet a nedela to. A to rozhodne neni nejake klidne, pasivni dite, proste toto pro me byla priorita. Jak jsem psala, je to asi tim, ze jsem byla zvykla zit jinde, nez je pata nejbezpecnejsi zeme, nebo kolikata ta CR vlastne je. Perfektni rozhodne nejsem, oproti tomuto treba nehledim tak peclive na jine veci, co pozoruju, ze jine maminky delaji. Proste kazda povazujeme nektera nebezpeci za vyznamnejsi.

24. lis 2018

@kaja2016 jsem uplne klidna, nevim z ceho usuzujes, ze nejsem. taky jsem zila v zahranici, konkretne v USA, vim celkem presne, jake nebezpeci hrozi🤷‍♀️ Jde proste o to, ze obcas staci opravdu par vterin, aby dite zmizelo a pokud tech deti mas vic, tak se ta pravdepodobnost, ze jedno z nich na chvili z oci pustis, proste zvysuje — a ne proto, ze si zrovna zkousim obleceni nebo piju pina coladu na plazi a ctu si casopis, zatimco dite nikdo nehlida. A jinak jsem teda z te diskuze nemam pocit, ze by kdokoliv naznacoval, ze se vsechno vyresi naramkem na ruku, jen ze proste je to vec, ktera muze pomoct najit dite rychleji, kdyz uz se to nedejboze stane. Kluci ho na vetsi akce maji taky — ne proto, ze bych si myslela, ze diky nemu se muzu oddavat nezrizenym radovankam a jich si nevsimat, nespoustim z nich oci, ale proste proto, ze kdyby se neco stalo, tak to zvysi sanci, ze se najdou driv.

24. lis 2018

@dora13 Hele ja se nechci do te diskuze vice zapletat. Moje zprava se te dotkla a nerada bych to nejak prohlubovala. Proste mam na vec jiny nazor, vcetne tech naramku, tot vse.

24. lis 2018

@dora13 @kaja2016 Víte co? Snad poprvé souhlasím svým způsobem s oběma stranami 🙂 A nejúžasnější na tom je, že i když máte na věc každá jiný názor, bavíte se slušně a věcně, což už tu nebývá úplně zvykem. Takže díky 🙂

26. lis 2018

@hanica83 Vidis, a me prave prijde, ze na mk se vetsinou diskutuje s respektem a jsem za to moc rada.-)

26. lis 2018

k tomuto tématu mám čerstvý zážitek ze soboty. Byli jsme u našich na hodech a odpoledne šli na kolotoče. Manžel s dcerou byli zrovna na jedné atrakci, my s taťkou na ně koukali a najednou jsme si všimli, že kousek od nás stojí a brečí holčička, mohlo jí být tak rok a půl, dva. Taťka ji vzal do náruče, tak se uklidnila, ale pořád jsme čekali, že se objeví někdo z rodičů. Bohužel ještě nemluvila, takže nemělo smysl vyptávat se jí na jméno, nebo odkud je. Po pár minutách jsme zkoušeli obcházet atrakce, aby to aspoň vyhlásili, ale nikde neměli mikrofon, tak že zavoláme policii. A najednou se u nás objevil pán s ještě dalšíma dvěma dětma, uplně se klepal a že prý se u jednoho kolotoče jen na moment otočil, aby dal kluka na sedátko a malá nikde. Ale naštěstí to dopadlo dobře a když jsem viděla, v jakém byl ten tatínek stavu, tak věřím, že je poučený nadosmrti, protože těch několik minut, než malou našel, muselo být příšerných.

27. lis 2018

tak na tohle máme Body ID náramky a je tam i informace o jejich zdravotním stavu a krevní skupina kdyby náhodou. K nezaplacení tahle věc

27. lis 2018

je to moje noční můra, že by se mi syn ztratil. Manžel pořád ať nešílím, ale někdy to nejde. Je to opravdu jen sekunda max dvě. Letos jsme byli na ddi pro děti bylo tam snad tisíc dětí. Pustili jsme malýho na hřiště, které bylo oplocené..alespoň jsme si to mysleli, ale ze zadní strany byla část neoplocena a vedla ven do parku. I když jsem ho pořád sledovala najednou běžel na klouzačku společně s dalšími asi 20 dětmi přetahovali se kdo půjde první ..čekala jsem kdy vyjede ven ale nic začala jsem panikařit a hledat ho ..byl naštěstí na jiné atrakci, ale mezi tolika dětmi se prostě ztratil Myslela jsem,že zešílím strachy. Je to hrůza jak jsou děti rychlé, stejně jako ve velkém obchoďáku. Jsou různé případy to ano. Jako například dvouleté dítě co vypadlo z vlaku zatímco maminka byla na záchodě..to je u mně vina matky..já bych syna nenechala ve vlaku bez dozoru ani teď a to jsou mu už 4 natož dvouleté, nebo dítě co v mžiku vypadne z okna..prostě to okno neotevřu dokud je doma a doma na něm mám ochranu před otevřením..ale jsou chvíle, které se prostě ovlivnit nedají ..bohužel :(

27. lis 2018

Začni psát komentář...

Odešli