redakce
25. bře 2018
4256 

Už kope? Rozeznejte první pohyby miminka od zažívacích potíží

První pohyby děťátka - okamžik, na který čeká každá nastávající maminka. Zejména prvorodičky je pak netrpělivě vyhlížejí. Jaké to asi bude? Poznám to? Jak jsou pohyby cítit? Otázky, které nám zvědavostí nedaly nebo nedají spát. Od okolí pak nejčastěji slýcháme otázku: „Tak co, už kope?“.

První pohyby, důležitý milník v těhotenství

"I já tento okamžik před několika lety netrpělivě vyhlížela. Když přišel, málem jsem ho propásla. Hned mi totiž nedošlo, že jde o moje miminko. Bylo to takové jemné zabublání. Že jde o první pohyby, to jsem si uvědomila až v momentě, kdy se tento pocit několikrát zopakoval a stal se častějším a pravidelnějším."

Další maminka z koníka dodává: „Já cítím pohyby od prvního dne 20. týdne. Pořád jsem na to čekala a konečně se dočkala. Bylo to takové zlehka. První 2 dny jsem přesně nevěděla, zda to jsou pohyby, ale ptala jsem se pak zkušenější kamarádky a ta říkala, že to je určitě ono. Po pár dnech už to začalo být intenzivnější. No a teď po 3 týdnech sebou někdy mele mrňousek pořádně! Doktorka mi říkala, že u prvorodiček to může být třeba až od 22. – 23. týdne, protože nevědí, co mají cítit.“

Maminka prvorodička obvykle cítí první pohyby děťátka kolem 20. týdne, je to takové polechtání, zabublání či vlnění. Maminky vícerodičky mohou cítit pohyby o něco dříve, cca od 18. týdne. Jak miminko roste, stává se i jeho aktivita více citelnou a postupně ucítíme drobné kopanečky a časem i pořádné kopance. Intenzita pohybů záleží i na položení placenty. Ta je, pokud je vpředu, může zmírnit.

„Kamarádka necítila dcerku celé těhotenství - jednak měla placentu přes přední břišní stěnu, takže ta pak tlumí nárazy miminka a pohyby jsou cítit později a ne tak intenzivní, také měla méně plodovky, takže mimčo mělo méně prostoru,“  takto popisuje zkušenost kamarádky jedna z maminek.

Pohyby se vyplatí sledovat po zbytek těhotenství

Pohyby miminka by každá maminka měla sledovat a cítit je pravidelně a každý den. Je naprosto v pořádku, že někdy jsou cítit méně a někdy více. I miminko v bříšku spí a odpočívá nebo je právě vzhůru.

"Já svou dceru pravidelně cítila nejvíce večer a v noci, měla prostě převrácený režim," píše jedna z maminek.

Lékaři doporučují se alespoň třikrát v průběhu dne zaměřit na aktivitu miminka.

Doporučuje se pravidlo Tří. Miminko by se mělo ozvat minimálně 3krát denně 3 kopance během hodiny. Pokud je to méně, určitě se ukažte u doktora. Jinak mají miminka dny vyšší aktivity a nižší aktivity, ale pokud dojde k rapidní změně určitě lékař ihned,“  doplňuje  maminka v jedné z diskuzí.

Ke konci těhotenství četnost pohybů lehce ubývá, protože miminko je už dost velké a nemá tolik prostoru k dispozici. Nejvíce pohybů lze tedy ucítit mezi 22. – 32. týdnem, kdy má děťátko relativně místa dost.

Sledovat pohyby miminka je velmi důležité, pokud se totiž delší dobu nehýbe, může to znamenat problém. Není nutné hned panikařit, každé miminko je jiné a má jiný režim. Spíše si všímejte jakési pravidelnosti pohybů. Maminka je s miminkem sžitá, a ač si to neuvědomuje, podvědomě tyto aktivity vnímá, ví, že v tuto dobu obvykle miminko spí nebo je naopak vzhůru. Ví, jak reaguje na určité podněty zvenčí. Zpozorněte tedy spíš ve chvíli, kdy je něco jinak, než obvykle.

Jak miminku pomoci k aktivitě

Pokud se vám zdá, že miminko se nehýbe příliš dlouho, zkuste ho probudit. Pomůže čokoláda či něco sladkého, procházka či jiná fyzická aktivita, hlasitější zvuky nebo hudba v okolí, lehnout si na levý bok.

"U mě spolehlivě zabralo posadit se na židli a lehoučce se naklonit směrem dopředu, ale opravdu jen maličko," komentuje jedna z koníkovek.

Další z maminek říká: „Pohyby ke konci těhotenství už bývají méně, jak má prcek v bříšku čím dál méně místa. Možná zkuste u bříška hlučet. Na monitorech v nemocnici vám například zatřesou bříškem, aby se mimčo vzbudilo."

Jestliže nic z uvedeného nezabere, pro jistotu se vydejte k lékaři na kontrolu. Ale pozor, nejen nedostatek pohybů, může být příznakem obtíží. Stejně tak i náhlá a nezvykle velká aktivita děťátka může znamenat potíže, obvykle hypoxii. Vždy tak platí, pokud se vám aktivit děťátka nezdá a to v obou případech, vyhledejte lékaře a nechte se zkontrolovat. Jistota je prostě jistota.

Nám to říkali hned, když bude něco jinak, hlavně pohyby, tak mazat do nemocnice. Může to být v pořádku, ale nemusí,“ říká maminka v diskuzi.

A jaké jsou vaše zkušenosti s pohyby miminka v bříšku? Podělte se s ostatními maminkami.

Další tipy a zkušenosti maminek naleznete třeba v následujících fórech:

Ve kterém týdnu vám začaly první pohyby?

Ve 23tt necítím pohyby

V 33tt od rána necítím pohyby, je to normální

Zdroj informací:

http://www.mamaaja.cz/ActiveWeb/Article/4058/pohyby_detatka.html

Začni psát komentář...

Odešli