Recept: Bezlepková foccacia

Bezlepková foccaica je placatý, rychle zadělaný chléb vhodný pro všechny alergiky na lepek.

Ingredience

250 - 300 gbezlepkové hladké mouky (Schar Bread nebo Jizerky 250g)
250 mlvlažné vody nebo vlažné neslazené minerálky (pro kypřejší těsto)
1/4 hrnkustrouhaného parmazánu
1 polévková lžíceolivového oleje + 1 polévková lžíce na potření
3 kávové lžičkyvinného kamene nebo 2 kávové lžičky bezlepkového prášku do pečiva
1,5 kávové lžičkysušeného oregána nebo 1 kávová lžička sušeného rozmarýnu
1 kávová lžičkasoli
1 kávová lžičkačesnekové soli (Alpská česneková sůl se sypátkem)
1 kávová lžičkakajenského pepře (ostré) nebo drceného kuminového či růžového (nemusí být)
1/2 kávové lžičkyjedlé sody

Postup přípravy:

  1. Troubu předehřejte na 200 °C a vyložte formu o rozměrech asi 20 x 30 cm pečícím papírem.
  2. Ve velké míse smíchejte vodu, mouku, prášek do pečiva, olej, sůl a polovinou oregána nebo rozmarýnu a hněťte těsto, až z něj vznikne lepkavá koule.
  3. Kouli těsta vložte do formy. Dlaní a prsty potřenými olejem nebo namočenými ve vodě vytáhněte až k okrajům formy. Těsto by mělo být lepkavé a pružné. Nemusí být perfektně hladké, ale neměly by v něm být díry.
  4. Těsto potřete olejem, posypte česnekovou solí, zbytkem oregána nebo rozmarýnu a pepřem a pečte v předehřáté troubě asi 20 minut. Po této době vytáhněte těsto opatrně z trouby a posypte ho parmazánem. Pečte ještě cca 5 minut dozlatova.

TIP: "Fokáču" můžete proříznout na kapsu a naplnit tím, co máte rádi - např. zeleninou a tuňákem, kousky kuřecího masa a listovým salátem apod

Hodnocení a zkušenosti s bezlepkovou foccaciou

Průměrné hodnocení:
Máš zkušenost s bezlepkovou foccaciou?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce