Dneska je to týden od smrti mého táty. Týden veliké životní transformace a naciťování nového světa bez přítomnosti toho, který mi dal z půlky život. Týden ticha a piety. 7 dní bez potřeby veřejného sdílení, za to pohroužení se do hlasu nitra. A ten ke mně velmi jasně promlouval, že nechce, aby na pohřbu mého otce mluvil někdo cizí, kdo jen dosadí výrazné události tátova života do vzorové smuteční řeči. Mé srdce mi říkalo "Je to to poslední, co pro něj můžeš udělat." A tak i přesto, že rozum mě odrazoval, že před smutečními hosty propuknu v pláč a bude to trapas, jsem se rozhodla, že to udělám a že na pohřbu zazní řeč mého srdce.
    Má mladší sestra doprovodila tátu na druhý břeh, starší setra jej s mámou šla zkontrolovat před uzavřením rakve a já se včera postavila před ty, kteří se přišli s tátou naposledy rozloučit a promluvila k nim, k sobě a hlavně k tátově duši. A uzavřela tak jeho bytí mezi námi skutečným a prožitým rituálem přechodu života na věčnost.
    Už sedm dní cítím tátu všude a ve všem. Ve vzduchu, který dýchám, v jídle, které jím, ve věcech i lidech a mé srdce zalil klid, který jsem dosud necítila.
    Vzpomenu si na něj a nevidím jej jako nemocného člověka, který poslední týdny svého života trpěl. Vidím v něm silného sexy chlapa, kterého si máma vybrala jako svého muže a mého otce. A usmívám se, že už je v nebi, že je doma.
    A já se cítím po včerejšku zase o kousek moudřejší.