elikup
22. črc 2018
2417 

Samovolný potrat

Přejeme si ještě jedno děťátko. Po dvou naprosto banálních těhotenstvích a porodech se nám to bohužel nedaří. Ale i cesta je cíl, a tento domácí porod mrtvého zárodku mne prostě opět posunul dál.
Chci být statečná a chci předat poselství, že milujeme ty maličké bytůstky v nás bezpodmínečně. I když zemřou nebo nejsou dokonalé, stále si zasluhují stejnou úctu a lásku, jakou dostávaly od nás dosud. Děti nejsou produkty nebo věci z e-shopu. I jejich ztráty mají pro naše životy své důvody. 
V červenci 2018 jsem měla samovolný potrat zárodku, který by stár 8tt a těhotenství asi 11tt. Před potratem jsme všichni onemocněli a brali atb, což se mi hodíilo jako prevence případné infekce, protože jsem při potratu stále atb brala.

Tušila jsem nějakou dobu, že není něco v pořádku. Neviděla jsem před sebou porod a docela se strachovala - tenhle pocit u sebe neznám. Nedala jsem na intuici, nechtěla jsem věřit tomu, že je něco špatně. 
Protože jsem začala více krvácet, šla jsem ke své velmi respektující gynekoložce. Ta na utz zjistila, že miminko již asi 2 týdny nežije. Rozhodly jsme se tomu dát čas. Vybavila mne poukazem do nemocnice pro případný zákrok a poučila mne.
Odcházela tkáň, trocha krve. Večer následující den večer mi začaly menstruační bolesti, ze kterých jsem byla trochu v omámení. Už jsem nosila poporodní vložku a čekala, co bude. Zalezla jsem si do postele, kde najednou vlny ustaly. Už přicházelo jen jemné tlačení na konečník, úplně bezbolestné. Byla jsem na všech čtyřech. Přišlo mi na okamžik, že něco do vložky teče. I podívala jsem se, poodtáhla kalhotky a pak to přišlo. SPLAAASH! Vyletělo ze mne něco a dost tekutiny. Vyjekla jsem, mírně v šoku. Zavolala manžela a přehopkala do vany. Sundala jsem si vložku a kalhotky. Bylo tam malé vajíčko, asi 4 cm dlouhé, a cosi jako játra. Vykoupala jsem se od krve. Bylo jí tolik, co u domácího porodu. Bolelo mne tříslo, jako když najednou něco v břiše chybí a šlachy jsou stále napnuté to držet... Manžela jsem instruovala. Donesl mi tinkturu z kokošky, kterou jsem si loni připravila, maliníkovou tinkturu, mraženou zeleninu a ručník. Přešla jsem do postele na podložku a odpočívala. Tu a tam jsem kontrolovala množství krvácení. Přiměřené. Bylo mi dobře, žádné nepříjemné pocity jsem neměla. Porodila jsem podruhé doma a zírala nad tou sílou, která to vede. Přišli synové, nakojit se spolu, jakoby věděli, že potřebuju zavinovat dělohu. Na bříško jsem si dala mraženou zeleninu a požádala ještě o 3 panáky Floradixu.

Neměla jsem strach, ani smutek, jen jsem žasla na tím, co se to stalo. Najednou jsem přestala už být těhotná a začalo mi šestinedělí. Prohlédli jsme si pak zárodek, byl krásný, dokonalý, jako hračka, model, neuvěřitelný. Připravili jsme ho k pohřbení. 

Za dva dny mne viděla gynekoložka a předepsala mi ergometrinové kapičky. 

Byl to zážitek, který byl nevyhnutelný a já jsem vlastně ráda, že zase něco dalšího vím. Byl to můj nejpřirozenější porod, a to jsem druhý prožila doma a byl nádherný.
Nechtěla bych si zvolit kyretáž pro její nevhodné účinky na tělo a naprosto nevhodné na duši. Slyšela jsem příliš mnoho necitlivých přístupů od těch, co kyretáž provádí, a tohle ponížení bych neunesla. Nelíbí se mi slovo revize, ani výškrab. Líbí se mi, že si můžeme zvolit, co uděláme.
V případě krvácení, které by neustávalo, jsem měla poukaz na zákrok v nemocnici, kterou mám 7-10 minut od bytu. Stále jsem kontrolovala, zda se cítím dobře a zda je krvácení přiměřené. Přiměřené u mne bylo:

1. vložka potratová z půlky nacucaná krví a tkání
2. vložka po vykoupání byla do 30 minut nacucaná ani ne ze třetiny
3. vložka a další ten den a následující den jsem měnila po použití WC a byla na nich vždy jen tlustá čára od krve a tkáň

Kdybych měla 2. vložku plnou od krve do půlhodiny, jela bych do nemocnice.
Kdybych omdlévala, slyšela hučení v uších, jela bych do nemocnice.
Kdyby mi stoupala teplota, jela bych do nemocnice.
Kdyby mne nesnesitelně bolelo břicho, jela bych do nemocnice.
Byla jsem připravena na vše.

Zdravé ženy umí rodit děti a také je umí potrácet. Věřte jim. Věřte si. 

Doporučuji k přečtení o porodu svépomocí:

https://www.modrykonik.cz/rodim/prekotny-porod/
K samovolnému potratu:
http://www.strom-zivota.net/prirozeny-potrat-prakticke-rady-a-informace/
Tento článek je prost odsudků osudů vašich. 

EDIT:
Potratila jsem ve středu 18.7. v 19:20.

23.7. v 22.00 ze mne vyšel zbytek placenty a teda fest velkej. Vypadal jak mozek, žilnatý, velmi tmavý. 5 celých dní od potratu. Neměla jsem horečky, nemotala se.

Očistky odcházely 8 dní. Do 14. dne odcházel jen očistkový hlen - taková hnědší hlen s medůzkami tkání. Jako po porodu. 
Poporodní vložky jsem přestala nosit 8. den porodu.
S potratu jsem potřebovala: balíček poporodních vložek SAMU MIDI 56 ks (zbylo mi asi 12 kusů), jednorázové podložky 2 ks pro případné protečení vložky, vanu, čaje kontryhelu, respektující gynekoložku, porodní asistentku a dulu.

Wow... už jen za tu sílu tohle zveřejnit, natož to prožít (i když ty to asi jako odvahu nevnímáš)... ❤

22. črc 2018

Je mi moc líto tvé ztráty...v mých očích jsi velmi statečná a složitá žena, na kterou koukám s respektem. Tento článek a zvláště fotografie je neskutecna silná a věřím,že tento konec vám přinese brzy nový začátek 🙏

22. črc 2018

Smekám ❤️ Jsi velmi silná žena a držím pešti v nový začátek. Opravdu silný zážitek i s fotkou, je vlastně neuvěřitelné, jak si tělo samo poradí

22. črc 2018

Eliško, moc mě to mrzí! Doufám, že se k vám brzy odhodlá dlaší miminko.

22. črc 2018

Držte se! 🍀

22. črc 2018

🍀 🍀

22. črc 2018

Jsi moc silna,dekuji za zverejneni. Taky nam jedno tehotenstvi nedopadlo dobre.. :(

22. črc 2018
elikup
autor

Všechny jste silné a odvážné, když jde o naše děti. Všechny nakonec musíte a zvolíte si, co bude. Je to těžké. Každej schod v našem životě stoji více nebo méně krev, pot a slzy. Všechny těmi schody sílíte.

22. črc 2018
22. črc 2018

Silný článek o silném zážitku od velmi silné ženy ❤
Ta fotka je neuvěřitelná: smutná a krásná zároveň.
Přeji mnoho sil a úspěchů 🍀

22. črc 2018

Také jsem si jednou takovýmto “porodem” prošla. Asi ve stejně týdnu, těhotenství 11ttc plod 8-9 tt. Ale nevnímala jsem to jako to, spis jsem se lekla co se stalo, ani jsem neměla sílu si zárodek prohlédnout, rozloučit se. Ale jsem rada, ze jsem to zvládla takto, nemusela jsem podstoupit žádný zákrok a vše proběhlo v pořádku

22. črc 2018
elikup
autor

@veverik_ pane jo! Blahopřeji.

22. črc 2018

Elisko, dekuji za sdileni tveho pribehu 💚 jsi moc silna zenska a preju, at si k vam vytouzene treti miminko najde cestu 😘

22. črc 2018

Fotka je úžasná..
Snad to příště vyjde.. Držím palečky 🙂

22. črc 2018

Jsi bohyně!

23. črc 2018
elikup
autor

Určitě jste slyšely o komplikacích přirozených potratů.
Tak vězte, že já potratila 18.7. v 19.20.
A včera 23.7. v 22.00 ze mne vyšel zbytek placenty a teda fest velkej. 5 celých dní od potratu.
Nemám horečky, nemotám se. Cistim se, jako po porodu. Užívám 3x denně ergotamin kapky na podporu děložních stahů.

24. črc 2018

Snad nevadí, že sem napíšu, že mi tvoje úžasný postřehy připomněly tenhle též úžasnej a inspirativní rozhovor, nebo spíš příběh.
https://wave.rozhlas.cz/automatky-nosila-smrtel...

věřim, že k vám brzo zavítá další dušička🙂

25. črc 2018
elikup
autor

@normalnimatka naopak, to se sem moc hodí. Paní Dbalé rozumím. Myslim, že bych se zachovala stejně.

25. črc 2018
Komentář byl odstraněný

@elikup
copak zachovala, ale to pojetí tý události! a o to víc přijetí. to je oč tu běží. to je to, co tady opravdu hodně chybí a co by tolik žen tolik potřebovalo...

25. črc 2018
elikup
autor

@normalnimatka ❤️👏

26. črc 2018
elikup
autor

8. den po odchodu zárodku už vůbec nekrvácím.

26. črc 2018
10. srp 2018
elikup
autor

EDIT:
Potratila jsem ve středu 18.7. v 19:20.

23.7. v 22.00 ze mne vyšel zbytek placenty a teda fest velkej. Vypadal jak mozek, žilnatý, velmi tmavý. 5 celých dní od potratu. Neměla jsem horečky, nemotala se.

Očistky odcházely 8 dní. Do 14. dne odcházel jen očistkový hlen - taková hnědší hlen s medůzkami tkání. Jako po porodu.
Poporodní vložky jsem přestala nosit 8. den porodu.
S potratu jsem potřebovala: balíček poporodních vložek SAMU MIDI 56 ks (zbylo mi asi 12 kusů), jednorázové podložky 2 ks pro případné protečení vložky, vanu, čaje kontryhelu, respektující gynekoložku, porodní asistentku a dulu.

10. srp 2018
elikup
autor

https://sites.google.com/view/bylo-tu-neni-tu
Web pro ženy, které potřebují informace a aby se mohly rozhodnout.

22. říj 2018
elikup
autor

@lennus ten odkaz je v článku 🙂

24. čer 2019

Začni psát komentář...

Odešli