kocarkopedie
28. dub 2022
2380 

Jak vybrat golfky a lehký cestovní kočárek?

Golfky mají dvě výhody: jsou lehké a skladné. Jenže na druhou stranu ve své původní podobě se dvěma rukojeťmi nenabízejí právě jednoduché ovládání, a tak od nich výrobci postupně upouštějí a nahrazují je kočárky typu golfky neboli lehkými cestovními kočárky, kterým se ale všeobecně také říká golfky. Pojďte se s námi podívat, jaké jsou jejich možnosti a na co si dát pozor při výběru.

Jak vybrat golfky, golfový kočárek.

Foto-zdroj: Pixabay.com.

Co jsou to golfky?

Golfky zažily velký boom už před lety. Postupně je ale z velké části nahradily sportovní kočárky (tzv. sporťáky), které jsou vhodnější do náročnějšího terénu. Golfové kočárky nabízí řada značek –⁠ pro příklad: Joolz, Inglesina, Cybex, Bugaboo, Easywalker, Baby Jogger a Elodie Details.

Golfový kočárek se používá hlavně k jízdě po městě a pro starší děti, nicméně ne všichni rodiče po něm sáhnou, někteří u sporťáku zůstanou až do doby, kdy jejich dítko kočárek už vůbec nepotřebuje, a golfky buď nepořídí, nebo je mají jen jako doplňující kočárek na kratší procházky, případně na cestování, protože je snadno složí do kufru auta nebo vezmou s sebou do letadla.

Jak vybrat golfky, golfový kočárek, cestovní kočárek.

Složené kočárky.

Výhodou golfek je nízká hmotnost a velmi dobrá skladnost. Hodí se tak třeba na procházky v nenáročném terénu, kdy malý pasažér už většinu cesty ujde sám a jen si občas potřebuje odpočinout.

I když na trhu najdete golfky, u nichž je uvedeno, že je můžete používat od narození miminka, naše kočárková poradkyně to rozhodně nedoporučuje. Tento typ kočárku totiž malému miminku nezajistí potřebnou oporu a vlastnosti nutné pro správný vývoj pohybového aparátu. Proto platí, že golfový kočárek by měl přijít na řadu až v době, kdy dítě samo sedí. V případě, že tomu tak není a je z nějakého důvodu nutné ho do golfek posadit, pak jedině se zádovou opěrkou nastavenou do lehu.


Typická rozdvojená rukojeť

Golfový kočárek svůj název získal podle rukojeti, která je rozdvojená, a tak golfky po složení připomínají vak s golfovými holemi. Pro některé rodiče toto řešení nemusí být praktické, protože kočárek je v podstatě neovladatelný jednou rukou, což u typů se spojenou rukojetí nenastane.

Některé značky, například Dooky, nabízejí možnost dokoupení spojovací rukojeti, kterou připevníte k jakýmkoliv golfkám. Díky ní je pak kočárek ovladatelný i jednou rukou.

Jak vybrat golfky, golfový kočárek, cestovní kočárek.

Foto-zdroj: Pixabay.com.


Nový typ golfek

S ohledem na již zmiňovanou horší ovladatelnost golfového kočárku s rozdvojenou rukojetí výrobci pomalu od jejich vyrábění upouštějí. Nahrazují je kočárky typu golfky nebo cestovní kočárky se spojenou rukojetí a také snazším skládáním, které tak částečně získávají některé vlastnosti sportovních kočárků, ale udržují si svoji lehkost a malé rozměry.


Čeho si všímat při výběru golfek i cestovního kočárku?

Pokud o koupi golfek uvažujete, pak si při výběru dejte pozor na následující parametry.

Hmotnost

Kočárky typu golfky, ať už pravé, nebo inovované, se honosí tím, že jsou lehkým kočárkem. Právě nízká hmotnost je jednou z jejich největších výhod. Většinou se pohybuje okolo 4 až 6 kilogramů.

Skladnost

Ať už na skladování doma, do kufru auta, nebo pro pohodlné cestování, kočárek by měl vždy jít snadno složit, přičemž golfky nejsou výjimkou, spíše naopak – jejich kompaktnost je další vlastností, pro kterou jsou vyhledávány. Ideální je možnost složení jednou rukou, které zabere málo času.

Nezapomeňte ani na kontrolu rozměrů složeného kočárku, aby se vám vešel tam, kde ho budete skladovat. Nesmírnou výhodou je i systém, který umožňuje kočárek ve složeném stavu „uzamknout“, takže se po složení sám nerozkládá a jeho přenášení je snadnější.

Nosnost

Obvykle bývá nosnost stanovená na 15 kg hmotnosti dítěte. Pokud máte větší dítko, zaměřte se spíše na kočárek, který uveze více, to znamená minimálně 20 kg, aby vám mohl sloužit dostatečně dlouho.

Raději se ale při nákupu ujistěte, že si s prodávajícím dobře rozumíte, protože někdy se za nosnost kočárku považuje údaj, který říká, kolik kilogramů kočárek uveze – tedy i s připočtením maximálního využití úložných prostorů.

Kolečka

U levných golfových kočárků si dejte pozor na nekvalitní plastová kolečka, co neposkytují pohodlnou jízdu a mívají poměrně krátkou životnost. Lepší jsou pěnová a také gumová, která jsou velmi odolná, nicméně přidávají kočárku na hmotnosti.

Počet koleček se může lišit. Existují totiž golfky se:

  • Čtyřmi kolečky
  • Dvěma vpředu a čtyřmi vzadu (zdvojená)
  • Vpředu i vzadu po čtyřech kolečkách (zdvojená)

Vyšší počet kol zajišťuje lepší stabilitu a také zvyšuje bezpečnost, protože jedno samostatné kolečko se může zaseknout třeba v mřížovém poklopu od kanálu.

Jak vybrat golfky, golfový kočárek, cestovní kočárek.

Zdvojená kolečka kočárku.

Pro přizpůsobení koleček terénu se hodí možnost aretace předních kol, protože manipulace například v MHD je snazší, pokud se kolečka otáčejí, ale pro chůzi po dláždění se zase více hodí kolečka pevná.

Dalším praktickým pomocníkem je odpružení, které eliminuje přechod vibrací a otřesů do rukojeti a k dítěti. U golfek bývá většinou jen na kolech, nikoliv na podvozku, jako tomu je u sportovních kočárků.

Brzdy

Brzdy jsou na kočárku důležité nejen z hlediska pohodlí, ale hlavně bezpečnosti. Golfky bývají vybavené centrální brzdou zadních kol, díky níž se kočárek sám nerozjede.

Polohovatelnost zádové opěrky

Protože i větší dítě si potřebuje dostatečně odpočinout, je vhodné, když jde zádová opěrka kočárku sklopit do úplného lehu. Není ale samozřejmostí, že tuto vlastnost budou golfky mít. Existují modely, u kterých to možné není a slouží vysloveně jen pro polohu vsedě.

Ovládání zádových opěrek bývá:

  • Páčkou na zadní straně sedáku
  • Tlačítky na stranách
  • Páskem

Všechny tři varianty jsou snadné a je na vás, která vám bude nejlépe vyhovovat.

Polohování opěrky nohou

Také v případě polohování opěrky nohou platí, že nejde o samozřejmou možnost každého kočárku, ale rozhodně zvýší pohodlí dítka. To si pak může natáhnout nožky, aby mu nevisely přes okraj golfek.

Stříška

Stříšku na kočárku oceníte při nepřízni počasí, kdy začne pršet nebo foukat vítr, a také jako clonu proti slunci. V obchodě se nejspíš setkáte se třemi možnostmi:

  • Nejlevnější golfky, které v základním provedení stříšky nemají, ale u některých typů je možné jejich dokoupení.
  • Modely se stříškou

Nejpraktičtější je stříška, která se dá prodloužit rozepnutím zipu, protože potom chrání víc než v základním nastavení.

U stříšky se dále hodí kšilt pro ještě lepší clonění a průhledové okénko, které umožní kontrolovat, co dítko v kočárku právě dělá. Jeho otevírání je trojího typu:

  • Na magnet, který je tichý
  • Na suchý zip, co se může vlivem používání znehodnotit
  • Nebo na klasický zip, který bývá hlučnější a může spící dítě vzbudit

Úložný prostor

Golfky vám tolik úložného prostoru jako kočárek sporťák nenabídnou. I tak mnohé modely mají koš pod sedačkou, do kterého dáte třeba deku nebo přebalovací potřeby – nosnost tohoto koše se pohybuje okolo 2 kilogramů.

Jak vybrat golfky, golfový kočárek.

Foto-zdroj: Pixabay.com.


Golfky pro dvojčata

Golfový kočárek koupíte také ve variantě pro dvojčata, například od značky Maclaren. I ten může mít rozdělené rukojeti a pro golfky typická kolečka. Vzhledem k dvojnásobné šířce je ale nutné si vyzkoušet manipulaci s kočárkem, a to nejlépe se zátěží.


Golfky z bazaru

Pokud se rozhodnete pořizovat kočárek z druhé ruky, buďte při výběru opravdu pečliví. Doporučujeme zvolit osobní předání, kdy si ho vyzvednete a zaplatíte na místě. Díky tomu si totiž kočárek můžete dobře prohlédnou i vyzkoušet jízdu, skládání a různá nastavení, případně si koupi rozmyslet.

Na co se prodávajícího ptát?

  • Jaký je přesný název a rok výroby daného kočárku?
  • Šlo o nový nebo už byl také pořízený v bazaru?
  • Jak dlouho byl používaný a kolik dětí se v něm vozilo?
  • Platí pro kočárek ještě záruka?
  • Probíhaly nějaké opravy, případně o jaké šlo? Dají se sehnat náhradní díly?
  • Dostanete manuál?
  • Co zahrnuje uvedená cena? Jen kočárek, nebo i příslušenství, případně jaké?
  • Jaký je důvod prodeje kočárku?
  • Jsou na něm viditelná poškození nebo špína a nevypratelné fleky?
  • Je z prostředí, kde se kouřilo?
  • V jakém stavu jsou kolečka?
  • Jak se manipuluje s brzdou, podvozkem a polohováním?
  • Jak se kočárek skládá a jaké rozměry potom má?

#buying_guides

Začni psát komentář...

Odešli