levandulovy_caj
18. srp 2020
339 

Plast - dobrý sluha, ale zlý pán

Plast je tu s námi už víc jak sto let. Je to úžasný materiál, díky kterému máme plno věcí dostupných a lacinějších než kdyby byly vyrobené např. ze skla.

Plast (pokud je ovšem kvalitní) slouží dobře a dlouho.

Ovšem, když se plast dostane k moci, tak panuje velmi nemilosrdně.

Když se rozhlédnu po bytě, co všechno je z plastu, tak musím říct, že je to opravdová většina věcí. Klávesnice, na kterou zrovna píšu, nevyjímaje...

Jak jsem již psala výše, plast musí být kvalitní a to není vůbec žádná samozřejmost. Opravdu nás obklopují výrobky z plastů, které můžou být zdravý nebezpečný např. bisfenol A (BPA). Občas to vídáme na hračkách nebo dětském nádobí. Tato sloučenina ovlivňuje mimo jiné i funkci štítné žlázy, což fakt nechceme....

Když jsem shlédla dokument na youtube, rozhodla jsem se, že ve své domácnosti omezím plasty, co to jen půjde a nahradím je přírodními materiály jako papír, kov, dřevo, sklo... 

https://www.youtube.com/watch?v=H3kxKVx72_k

I když plast považuji za pomocníka, tak tu platí pořekadlo "všeho s mírou" nebo "dobrého pomálu". To platí především pro jednorázové plasty, což je opravdu velké nebezpečí jak pro nás tak pro přírodu. Když už chceme plast využívat, tak z něj nedělejme spotřební zboží a využívejme jej co možná nejdéle. Já si taky občas koupím pití v petce, když už není zbytí, ale vezmu jí domů a ještě jí třeba několikrát použiju. To samé pytlíky a igelitka... Snažím se vyhýbat jednorázovým plastovým příborům, brčkům... Teď jsem nahradila houbičku na nádobí lufou. To co stojí za zvážení a co my maminky dost řešíme, jsou hračky. Možná stojí přehodnotit kvalitu hraček před kvantitou a vyprdnout se na kupování drobností z pochybných plastů.

V dnešní době jsou obchody plné miliony různých druhů zboží, aby ukojili naše touhy po nakupování a my měli (zdánlivou) radost, že si můžeme vybírat z padesáti druhů chlebů a stovky druhů jogurtů aj. a toto všechno je baleno v plastovém obalu ze kterého uděláme během chvilky odpad. Recyklace nás spasí jen v malém procentu.

Tady je opravdu jediná možnost a to omezit používání plastů a nepodléhat konzumu. 

Naše peněženky mají sílu volit!!!

Na druhou stranu je plast nejlépe recyklovatelny. A neni to ekonomicky neefktivni , tak jako u jiného tříděného odpadu jako je sklo, papír , kovy. Plast se ze všeho recykluje nejlépe a nevíce ekonomicky. I kdyby jen ekologickým spálením při vhodné teplotě a využitím na tepelnou energii. V této souvislosti je plastová taška mnohem více ekologická než taška papírová, která je vyrobena velmi draze z recyklovaneho papíru. Jen tak k zamyšlení i z jiného úhlu pohledu.

18. srp 2020

@konidana můj chlap má třeba z pet lahví bundu. Na podzim hřeje, na jaře hezký chladí a odvádí snad i pot😃😃😃

18. srp 2020

Zrovna hračky. Jako já jsem třeba jednou před porodem chtěla jen dřevěný hračky a být věrná little dutch. Hahaaaaa 😂 No jedeme Fisherprice, protože je to barevný, hlučný a svítící. Oproti tomu fádně nabarveny little dutch (máme něco ve svetle modrý) ho absolutně neoslovilo.
Jinak normálně má plastový lahvicky, lžičky, misky. Ono se tomu nejde moc vyhnout.

18. srp 2020

@95newmommy2020 jako ty levný plast.hracky od cinana fakt ne. To je odpad a škoda to kupovat i vyrábět. Kvalitní fisher price naopak vydrží roky. Chce to spíš tu obecnou střídmost a rozmysl při pořizování věcí.

18. srp 2020

@konidana souhlasím. Klidně plast, ale nakupovat s rozmyslem... ne tuny sr.ček z pepka který se hned rozbíjí, to je škoda vyrábět.

18. srp 2020

@konidana recykluje se jen malé procento vytříděného plastu. Pořád je víc rentabilní jej vyvážet do Asie...

18. srp 2020

@konidana Je fakt, ze moje noční můra je mít být zaplavanej hromadou prisernychnplastovych hracek.
Chci jen minimum, ale poradny.

18. srp 2020

@95newmommy2020 co se týče misek, tak se snažím nepoužívat plastové ve chvíli, kdy podávám teplé jídlo...

18. srp 2020

@levandulovy_caj To by se prý ani nemělo. Já mu dávám v normálních keramických, co pouzivame i my, ale nejsou hezké, barevné. :D Ale zatím mu to neva.

18. srp 2020

@levandulovy_caj nevím jak to funguje ve velkém a mezinárodně , informace mám od známého , co pracuje v oboru recyklace odpadu v českém městě. Bohužel celosvětové problémy s odpadem nejsou působeny v evropě ale spíše v méně rozvinutých zemích. To jestli se tam odpad ve velkém vyváží , a oni ho pak misto recyklace vyklopi do moře, bohužel z pozice jednotlivce nevyřešíme, to je vysoka politika.

18. srp 2020

Hezky napsaný článek 🙂
Každopádně i v tomto případě sedí ono “zlatá střední cesta...”.

18. srp 2020

@konidana Přesně tak. Nechápu, jak můžou ten odpad jen tak vyklopit do moře. Vždycky mi to trhá srdce, když vidím ty fotky, jak tam u toho stojí a nic. To, že já si v domácnosti omezím plasty na tom bohužel nic nezmění.

18. srp 2020

@petaov ono stačí vidět balkán. V černé hoře (i v řecku ) je běžné ze náklaďáky plné odpadu to vyklopi přímo do řeky. V té černé hoře jsem to viděla na vlastní oči. Krásné místo , ale bohužel z nej je kilometr dlouhá naprosto nekontrolovana skládka .

18. srp 2020

Schválně jestli si někdo prohlédl ten dokument, na který jsem dala odkaz...

Jinak názor, že když omezím plasty u sebe doma, tak tím stejně nic nezmůžu... Je potřeba si uvědomit, že i naše odpadky někde skončí. Ne všechno se recykluje nebo spálí ve spalovně...

18. srp 2020

@levandulovy_caj rozhodně souhlasím s rozumným omezením, jako nekupovat jednorázové a nekvalitní věci , ale všeho s mírou. Tašku mám svoji tak ve 3/4 případech, igelitový sáček v krámě beru v 95% . Hlavní je příliš neplýtvat a nemít nadbytek věcí, a o to se snažím.

18. srp 2020

@levandulovy_caj ještě ne, třeba se někdy podívám, je to dlouhý.

18. srp 2020

Začni psát komentář...

Odešli