levandulovy_caj
2. srp 2020
2542 

Skutečná cena oblečení

Věřím, že spousta z nás má radost, když někde v obchodě udělá dobrý kauf. 

Třičko za 99 Kč  - bomba cena. Za takové peníze jej nemá ani cenu zkoušet a rovnou jdu k pokladně a až doma zjistím jestli mi bude nebo ne.

Nejlepší jsou low cost obchody jako pepco, kik, primark...  tam vždy nakoupím tak levně, že se mi ani nevyplatí vytahovat šicí stroj nebo dokonce kupovat látku...

Čirou náhodou jsem narazila na pojem "fast fashion". Pátrala jsem po tom, co to znamená a nestačila jsem se divit, jak slepá, hluchá a naivní jsem byla... Na YT je plno dokumentů, které mi otevřeli oči.

Já se sice raduji, že mám tričko za pár korun, ale za výrobou toho trička je člověk, většinou žena, která dělá za hrstku rýže, v hrozných podmínkách a za minimální mzdu.

Nejen to....

Praktiky velkých oděvních podniků nás doslova nutí kupovat další oblečení, protože jej naschvál vyrábí z nekvalitního materiálu, které vydrží pár vyprání, takže to dopadá i na ekologii.

Taková masivní výroba oblečení má dopad, jak při výrobě, protože oděvní průmysl je 2. nejšpinavější hned za ropným průmyslem, tak i při likvidaci, jelikož tolik tisíc tun oblečení není v podstatě kde uplatnit, tak se prostě hodí na skládku.

Přehodnotila jsem svůj styl nakupování. V podstatě mě to ani netěší chodit do obchodů, které máme běžně naservírované v obchodních centrech. Když už do takového obchodu jdu, tak si koupím to, co opravdu potřebuji, vím, že budu nosit déle bez ohledu na módní trendy a je z kvalitnějšího materiálu. Nepřipouštím si slevové šílenství nebo emocionální nakupování.

Taky jsem využila na nákup obleční trh s ručně dělanými věcmi - věřte, že tohle oblečení má úplně jinou atmosféru než třeba věc z CaA, byť je to trošku dražší.

Další možnost, jak omezit fast fashion, tak nakupovat přes bazar, second hand nebo swapování, popř. se zaměřit na udržitelnou módu a v neposlední řadě kupovat od místních výrobců oblečení a bot...

Některé věci, jsou tak levné a prodejcům se i tak vyplatí na ně dát ještě další slevy, ale co za tím skutečně je?

Pokud by vás zajímala tahle probelmatika, tak doporučuji youtube kanál Natalie Pažická

Krásné napsané. Na tom koupit si něco z bazaru nic hrozného nevidím. Pokud to není zničené, flekate a děravé tak co. Někomu to už třeba není, nebo to nosil minimalne. Vyhrabnes tam i kousky, který nikde jinde nenajdeš. (Jasně ne všechno je tam úžasný o tom nemluvim) . Pokud je člověk cistej,a voni, určitě neresim odkud hadr má

2. srp 2020

Já jsem se z Primarku a Pepca už vyléčila tam už nekoupím pro sebe nic..max v pepcu pro děti, že z toho rychle rostou..a nějaké blbosti do domácnosti ještě.
S Kik jsem celkem oukej ale nechodím tam moc.
Taky dávám přednost bazaru kde koupím.kvalitni věc 🙂

2. srp 2020

Já ráda nakupuju přes Vinted. Kolikrát jsem tam chytla věci ještě s cedulkama za zlomek ceny.
A kočárky na děti jsem taky brala už použité a zase je pak poslala dál. 🙂

2. srp 2020

Proto kupuji dražší, kvalitní kousky, které mohu poslat dál, když je přestanu nosit. I dětem se snažím brát kvalitnější oblečení a opravdu takových 80% prodávám přes vinted dál. Takže se mi vrátí část peněz a věci dal někomu poslouží. Těch zbylých 20% dávám do azylového domu a skladu pro pěstouny.

2. srp 2020

Přesně... raději koupím jeden nový, kvalitní kousek, než deset z Pepca. Však kolikrát jsem se zde podivovala tomu, když tu ženské píšou, že rády nakupují v Pepcu, sice mají tepláky na týden, pak se nosit nedají, ale za tu cenu klidně půjdou a koupí nové. To není ani ekonomické, ani ekologické. Mě se nějak nejvíc osvědčil Lindex. Ceny sice strašný, ale po synovi ukládám do krabice kousky, které jsou v luxusním TOP stavu. Snad bude možnost vytáhnout je na druhé prtě. A věřím, že je i pak za pěknou cenu prodám.

2. srp 2020

@journals Souhlasim, Lindex ma krasne detske veci, ktere vydrzi. Jen mi stve, ze obecne pro zeny maji takovou podivnou modu 🙈😁

2. srp 2020

@1lenuska1 Jo tak ženský tam já nenakupuju. Je mi tam všechno velký. Takže pro sebe max. spodní prádlo a ponožky

2. srp 2020

triko za 99 super, ale kvalita obvykle natolik mizerna, ze je po par pranich jako hadr.. To je jeden z duvodu, proc takhle nenakupuji. Utracim za obleceni dost penez, ve volnym case mam rada dziny a trika, ale diky praci kupuji i spousty "slusnejsiho" obleceni, takze ruzne saty idealne. Nejradsi nakupuji od mensich navrharu, rada si veci osaham a zkusim, takze dyzajn market a mint market jsou pro me super varianta. Diky tomu vim, od koho objednat a podposrim tak i ceskou vyrobu.. Ale neni to levne teda..

2. srp 2020

Kupování oblečení z druhé ruky řeší ekologické dopady. Drahé oblečení není ale zárukou, že dělníci dostanou odpovídající výplatu nebo budou pracovat ve slušných podmínkách, i tady jde hlavně o zisky firem a ne vždy je cena zárukou kvality a dobrých pracovních podmínek dělníků https://isport.blesk.cz/clanek/vip-sport/341707... .

2. srp 2020

@fox1 pokud to bylo k mému komentáři, tak kupuji veci šité v ČR a SR. 🙂

2. srp 2020

@evaviki bylo to myšleno všeobecně. Hodně lidí si myslí, že když si koupí tričko třeba za 500 nebo 1000 kč, nepodílí se na vykořisťování lidí v Asii. U některých firem je to určitě pravda, ale často je šité ve tejné továrně a za stejných podmínek jako to tričko za 50 Kč.

2. srp 2020

Třeba s KIK jsem spokojená, s Pepco vůbec. Na druhou stranu, i to drahé oblečení musel někdo ušít, a myslíte, že v lepších podmínkách, a proto je dražší? Pochybuju, jen na tom víc vydělají. Samozřejmě se to odvíjí i od materiálu, ale teď mluvím o té práci.

2. srp 2020

@oveckaluky ta cena bude hodne podobna, ja jsem tim ale chtela rict, ze to unosi vic deti, takove veci maji o dost delsi zivotnost

3. srp 2020

@oveckaluky takové oblečení neskončí po jednom dítěti v koši, ale poslouží třeba další třem dětem. Viz třeba Lindex. Takže se tu řeší i ta ekologická stránka.

3. srp 2020

@journals
@dandaa To jo, jak jsem psala, myslela jsem jen tu cenu práce. Jinak jasně, o tom žádná. 😉

3. srp 2020

@oveckaluky určitě cena není zárkukou, že se někde jedná líp se zaměstnanci nebo že nepoužívají toxické chemikálie...
Jako když se to vezme, tak nic proti pepco nemám. Podle mě je to stejné jak lecjaký jiný obchod, ale neplatím za značku...

Pokud už člověk nesouhlasí s těmito praktikami, tak má docela omezené možnosti jak protestovat, protože to stojí spoustu odříkání, změna postoje k nakupování, čas i peníze. Když už někdo potřebuje kus oblečení a chce se vyhnout běžným obchodům typu CaA, tak musí v podstatě hledat na netu, kde jsou obchody s udržitelnou módou, tím pádem to stojí čas. Oblečení, které není úplně laciné, takže si spousta lidí může dovolit jen pár kousků. Což vlastně ve výsledku může být i přínos, protože se člověk k těm věcem může chovat lépe

3. srp 2020

Na první dítě jsem nakupoval v next a už to nosí moje třetí a vypadá to stále dobře! A taky mám moc ráda hm pac mají kvalitní látky - opět ověřeno dětmi a hlavně sušičkou. Ta jako umí odrovnat nekvalitní smucky okamžitě. Pepco je šílený.. Jinak jdu nakupovat jednak když něco fakt potrebuju a pak taky hlavně pohmatu.. Přejedu po látce a už vím.

3. srp 2020

@lola87 jo, proc ne ☺️ pokud to děti vynosí tak je to super ❤️

4. srp 2020

Já ráda nakupuji na Vinted nebo podpořím nějakou autorskou tvorbu na Fleru, na Dyzajn marketu. Ale samozřejmě jednou za čas ..

4. srp 2020

A proto si beru obnosene obleceni po znamych a nebo ze sekace. Taky nakupuju, ale jen obcas a kdyz uz nemam co na sebe. A ted jem zacala sit a vicemene presivam stare obleceni na nove. A to nedelam proto, ze bysme na obleceni nemeli, proste me to prijde skoda.

Nehlede na to, ze moda je totalni kravina. Nekde nejakej chlap se rozhodne, ze pristi rok budou zeny nosit tenhle strih a tuhle barvu a pak my vsechny jak totalni nanynky jdeme nakupovat, bychom byly in a jsme ochotne za to utratit neskutecne prachy🙄 Omlouvam se za expresivitu, ale prijde me to fakt ujety. Pak spoustu pubertacek place, ze jejich rodice nemaji na to jim kazdou sezonu koupit nove boty a bundu a propadaji se studem pred movitejsima spoluzackama, ktery zijou v iluzi, ze kdyz si obliknou tu spravnou halenku a kalhoty, tak je svet v poradku. A to stejne se vztahuje na techniku - mobily, automobily a podobne. Pritom je to ciste jen o tom, ze nekdo nekde vydelava miliardy na milionech ovecek.

4. srp 2020

@journals Lindex je kvalitní, ale teď mám pocit, ze jejich oblečení na děti je takové nebarevné. Většinou žlutá, šedivá.

5. srp 2020

@95newmommy2020 tak ne vsichni chteji mit deti jak papousky 🙃 barvami mi dost vyhovuji.

5. srp 2020

@95newmommy2020 zrovna Lindex je dětský dost, vždyť mají jak jednobarevnou kolekci tak i kolekci třeba kde jsou žirafky nebo mroži, ptáčci atd. Navíc ty jednobarevné se dají víc kombinovat, takže máš sice méně dražších věcí, ale ve finále víc možností kombinovat.

5. srp 2020

@kaja2016 jde hlavně o to, aby se z oblečení nestávalo spotřební zboží, které vydrží pár týdnů ☺️
Oblečení ze sekáče je fajn, protože už má něco za sebou, takže zkoušku odolnosti už vydrželo nehledě na to, že praním už vymizely chemikálie z barvení...

5. srp 2020

@journals Jo tak to určitě. Někdo naopak tenhle styl vyhledává. Je fakt, ze kdybych sháněla vyloženě neutrální oblečení, tak lindex je fakt jistota.

5. srp 2020

@levandulovy_caj Hele to je asi kazdeho volba. To mas jak se stravou. Kazdoapdne oni se i vyrobci snazi, aby to vice jak sezonu nevydrzelo. Latky leptaji uz pri vyrobe, aby snizili zivotnost.

5. srp 2020

Hezký clanek. Já naštěstí nikdy nepropadla tomuhle nakupování . Oblečení jsem vlastně od mala dědila po 2 starších sourozencich a nikdy mi to nevadilo. Nákupy v sekaci a na bazarech je pro me samozřejmost. Nekdy si koupím neco noveho na sebe, našla jsem úžasnou pani, co sije vse🙂 pro deti mam obleceni po sestrenici, z toho davam kamaradce pro dceru a ona mě po synovi. Super jsou ted vymenne bazarky🙂 swapy. Penize za obleceni mi prijde asi z toho pohledu, ze je to spotrebni zbozi co nejméně minimalizovat. A ted jeste dbam na to, aby obleceni bylo z prirodnich materialu..bavlna, len, viskoza atd. Nemam ráda umělé vyrobky, takze kdyz jdu 4x do roka nekam do hadrarny a neco se mi libi, nekoukam po cene, znacce, ale z ceho to je. Mikroplasty v pitne vode se uvolnuji prave pri prani poly... obleceni..

13. srp 2020

Nad timto tematem se zamyslim uz delsi dobu. Myslela jsem, ze to vyresim vlastnim sitim. Bohuzel jsem byla velmi zklamana z kvality latek. A tak jsem se ustalila v tom, ze nakupuju hlavne na Vinted, a pokud kupuju nove, vybiram takove, ktere na Vinted zase poslu dal. Mimochodem, k tomuto tematu existuje i aplikace do mobilu, ktera hodnoti ruzne znacky a jejich dopad. Zminene CA tam nedopadlo nejhur, ale jsou samozrejme i solidnejsi znacky. Pokusim se vzpomenout na nazev appky.

19. srp 2020

Appka se jmenuje Good on you - Ethical fashion

19. srp 2020

Pro sebe nakupuju v sekacích, a kolikrát mi kámošky závidí, jaký kousky jsem ulovila a za kolik 😁 na děti si mezi segrama oblečení vyměňujeme. Třeba pro syna jsem koupila akorát 3 body a jeden set do porodnice, zbytek jsem podědila. V Pepcu kupuju minimálně, jen z nouze, když něco fakt děti potřebují rychle. Ale že tam někdo nechá půlku rodicaku za ty shitsky hadry, to nepochopím 💁🤦‍♀️

19. srp 2020

Nakupuju už jen od českých malých designerů. Kvůli etice, ekologii, podpoře české ekonomiky. Sice nemám jediné džíny, protože ty moc nešijou (resp. Mám dvoje předtěhotenské z marks and spencers, které jsou mi velké - nechcete někdo dvoje osmatřicítky?), ale vlastně bez nich můžu být. I sportovní věci kupuji hlavně od českých značek. Na dceru nakupuju hlavně od někoho, případně šije mamka.

19. srp 2020

Jako že fakt někdo vidí tričko za 99, řekne, že to je levné a ani si ho nezkusí? Nekradu, za 99 se dá pořídit skoro oběd a ještě se mi doma neválí nepoužitelný hadr.

19. srp 2020

@merope Sivila by ses. Kamoska deiv takto nakupovala. Malem jsem se vyvratila, kdyz si me pozvala na pomoc pri trideni satniku. Vyhodily jsme 10 obrovskych pytlu hader (kvalita new yorker a podobne) a tri obrovske krabice z Ikey veci, ktere jeste mely cedulku. Libilo se ji tricko, a tak ho koupila ve vsech barvach a podobne. Ted ma velky problem vsechno to obleceni nekde udat.

19. srp 2020

@martiniquest To fakt čumím. Já beru za "dobrý kauf", když se mi věc líbí, je za dobrou cenu a ještě mi sedí a sluší. Za minimum bez zkoušení jsem kupovala jenom bílá trika do 50 Kč na batiku s tím, že když už se někde batikuje, stejně je tam kupa lidí, kteří triko zapomenou a tak jim dám (poslední před 14 dny na táboře, kdy děcka batikovaly a měly skoro hotové a já jestli nechtějí udělat tričko i mamince / tátovi - tak si vzaly).

19. srp 2020

@merope Hele mne je zle jen pri te vzpomince. Jsem minimalista a z toho pohledu mi bylo fakt mdlo

19. srp 2020

Většinou si věci nezkousim, né že bych nechtěla, ale je to proto, protože chodím s manducou a mimino prostě odložit nemůžu 😆

19. srp 2020

Jedna influencierka z insta... Kdyby měla tucha o fabrikách 😆😆😆

19. srp 2020

Chapu podstatu a je to i pravda. Jenomze hodne lidi si neuvedomuje, ze se jedna i o dvousecnou problematiku. Pokud lidi prestanou kupovat low cost veci, klidne se muze stat, ze pani, ktera delala za hrstku ryze, ktera mohla zasytit nejenom ji, ale celou rodinu o tuto prijde a rodina bude zit v mnohem vetsi chudobe....

19. srp 2020

Na druhou stranu je hezke, ze nekdo dela rucne vyrabene veci a take je dulezite je podporovat, ale ne kazda rodina ma na to koupit si jedno triko za 700, navic, kdyz mate treba 3 deti a tech trik je potreba hned nekolik...

19. srp 2020

Já třeba klukům míchám oblečení kvalitnějších značek s lowcost - prostě proto, že zničí stejně rychle tepláky za pětikilo z lindexu jako za kilo z pepca. Doma susickuju úplně všechno, moje zkušenost je taková, že pepco se po prvním jednom/dvou susenich sráží, takže u nich beru vše o číslo větší.
Jo a 1* ročně mám velký balík oblečení od známé po jejím synovi, takze i z druhé ruky se leccos u nás najde. A mladší samo dědí po starším.

19. srp 2020

@linee v jiném článku jsem psala, že naše peněženka volí a pokud my nebudeme kupovat oblečení nebo i jiné zboží, dokud se jeho kvalita nezlepší, aby se nemuselo po pár vyprání vyhodit a dokud budou dodavatele vykořisťovat svoje zaměstnance a zamorovat přírodu, tak moc výdělku mít nebudou, tak se ledy pohnou...
Jinak nenabadam, kde nenakupovat, spíš jde o to ať se nakupuje s rozumem...

19. srp 2020

Myslím, že většina z nás nemá kapacitu zkoumat skutečné dopady oděvního průmyslu, zjišťovat, jestli zrovna tahle nebo tahle firma férově platí zaměstnacům nebo neničí přírodu nad míru. Asi je to alibistické, ale tohle prostě přenechávám lidem nebo organizacím, které se do toho umí pořádně opřít. A přes veškeré sympatie k obhcodům s udržitelnou módu, postavit dětský šatník jenom z nich je nad moje možnosti.
Ale je mi blízký ten ekonomický přístup, tedy jestli se mi oblečení vyplatí, i když je laciné. Právě můj oblíbený obchod s udržitelnou módou, nila.cz, má o téhle problematice skvělý blog, na němž psali o konceptu "cost per wear". Jde o to nekoukat na cenu jako takovou, ale dát ji do kontextu s tím, kolikrát danou věc unosím. Protože pak ty tepláky z lindexu fakt vyjdou levněji než ty z pepca. David třeba spodky z lindexu nosí už tři roky. Tak velikost 86/92 je mu při jeho 110 cm poněkud boková, ale pořád mu sedí hezky 😀 A zároveň je to dobrý argument dopřát si drahé, kvalitní šaty, když vím, že je budu brát z pračky rovnou znovu na sebe a že vydrží roky. Lepší jedny nádherné, kvalitní, než čtvery z newyorkeru nebo kiku...

19. srp 2020

@rebe jak jsem v článku psala o Natalii Pažické, tak na svém Insta psala, že třeba Nike tvrdí, že tyhle praktiky měnit nebude, protože mají pořádný odbyt, tak nemaji důvod něco měnit...
Aktivisté můžou říkat co chtějí, ale pokud se veci furt kupují, tak to nemá moc efekt...

19. srp 2020

@levandulovy_caj tak to vyjádření firmy bych chtěla vidět. Takhle určitě nikdo příčetný z PR reagovat nebude.

19. srp 2020

@levandulovy_caj To máš naprostou pravdu, proto je primární změnit své nákupní chování. A v tom mi právě tenhle koncept cost per wear hodně pomáhá. Zrovna od nike nosí boty mje kamarádka: už tři roky má co tři měsíce nové, protože déle jí prostě nevydrží. Hodně chodí a po třech měsících se boty rozpadají. Ona je teda zatím vždycky vyreklamovala, ale když se zamyslíš nad tím, jaká byla cost per wear toho jednoho páru s ohledem na cenu a počet užití, to je prostě peklo. Takže nosím už skoro jenom camper, před pár lety mi ještě přišly pekelně drahé, ale když vidím, že jeden pár vydrží tři roky dennodenního nošení, tedy že tu botu mám na noze aspoň 500x i víckrát, tak ta cena za jedno nošení je někde na úrovni křusek z CCC.

19. srp 2020

@rebe Naprosto souznim!

19. srp 2020

@rebe Oliver má spodky site od katyvbaby už téměř dva roky 😂 a pořád mu jsou, regulérně rostou s ním. 😂

19. srp 2020
19. srp 2020

Toto je taky moc krásný dokument

https://www.youtube.com/watch?v=erMddN04pEQ
19. srp 2020

Předem říkám, tohle není ryp... Řekla bych, že i tady je mince o dvou stranách. Ale v případě, že by se nákup fast fashion omezil, co bude s tou ubohou ženou, která pracuje za minimální mzdu a hrstku rýže? Zmenší se poptávka na toto oblečení, lidé, co to vyrábí, budou dostávat ještě méně, nebo hůř, ztratí svůj příjem živobytí... A co pak s nimi?

19. srp 2020

@rebe Souhlasím. A Camperky jsem si teď objednala pro sebe i pro syna, tak ráda slyším že drží a po synovi ještě poslouží dalšímu v řadě 🙂

19. srp 2020

@priefi taky by jsi podporovala ženu, kterou manžel týrá, aby s ním zůstávala, protože nemá kam jít?
Ty módní řetězce na to mají, aby jim platili, ale proč by to taky dělali že?
Jinak když pomineme to vykořisťování zaměstnanců, tak by nás před horlivým nakupováním mělo zastavit už to, že je oblečení pofidérní, nic nevydrží a o chemii v nich ani nebudu psát...
Zkus mrknout na ten dokument výše, třeba jen pár minut...

20. srp 2020

@priefi To je jedna možnost: pokud lidé přestanou kupovat lacinou, nekvalitní módu vyrobenou vykořisťovanými dělníky, ztratí lidé i tu nepatrnou obživu, kterou mají. Proto také většina influencerů, kteří toto téma řeší, nevyzývají k bojkotu, ale k omezení. Ale taky je tu druhá možnost, protože nazí chodit nebudeme ani nepřestaneme být marniví či si chtít dělat radost novým oblečením: pokud stoupne popávka po kvalitní módě vyrobené ve férových poptávkách, stoupne i počet pracovních míst, která dělnicím zajistí slušný život a možnost posílat děti do školy...

20. srp 2020

@levandulovy_caj jen podotknu, že nejsem typ člověka, co koupí a zahodí a dělal by to do nekonečna. Naopak, věci mám XXX let 😉 jen jsem se zamýšlela nad těmi lidmi.
@rebe no jo, ale ta výroba se nejspíš přesune někde úplně jinde a i kdyby ne, tak korporace se nad chudým lidem nepozastavuji, jim to je jedno, je zajímá jen zisk. Myšlenka je to hezká, myslí na naši planetu. Ale jak jsem psala výš, jen to bylo zamyšlení nad tím, co se stane s těmi lidmi... Jako jo... Planeta je přemnožená, důsledky začínají být znát... A teď je otázka, co je správně, pomáhat za každou cenu, nebo nikoli? Ale to už se dostávám zase do jiných vod...

20. srp 2020

@levandulovy_caj btw hodně špatné přirovnání s tou týranou ženou 😏

20. srp 2020

@priefi víš co, píšeš tu, že máš věci x roků, takže asi nejsi z těch, co si každý čtvrt rok mění šatník podle aktuálních trendů a tím pádem moc neutracis za oblečení. Pak tu píšeš, že když se omezí nákup, tak co bude s chuderama sickama... Tohle mi moc nedává smysl...

21. srp 2020

@levandulovy_caj však to se nevylučuje, anebo ano?

21. srp 2020

@priefi tak trochu to nedává smysl...
Když už zminujes šičky, tak by jsi naopak měla v těch obchodech utrácet jak zběsilá...
To je potom pokrytectví...

21. srp 2020

@levandulovy_caj já nereagovala na to, jak to mám nebo nemám já... Reagovala jsem na tu myšlenku, nepodporuje vykořisťování těch, co to vyrábějí, protože se mají špatně, ale to, že když se tedy omezí nákup, tak ti stejní lidé se díky tomu budou mít hůř, protože buď se jim sníží příjem, nebo nebudou mít žáden... Jediné, co je na tom pozitivní, z toho, co je prezentováno, je dopad na ekologii, že se nebude tak mrhat oblečením. Ale myšlenka, ala nepodporujte vykořisťování = lidé nebudou mít za co kupovat jídlo... Z logiky věci to tak prostě je... Já neříkám, ať někdo dělá to či ono... Já se jen pozastavuji nad tím, jak si lidé hrají na oko na zachránce, ale důsledky jsou ještě horší, než to vykořisťování 🤦

21. srp 2020

@levandulovy_caj a myslet si, že tím, že se omezí koupě, že ti lidé, co to vyrábějí, se budou mít líp, je buď hodně naivní nebo hloupé... Korporace jsou korporace a ty tlačí na snižování cen výroby co to jen jde. Chtějí svoje zisky. A pokud je nebudou mít, budou tlačit na ještě nižší výrobní cenu. Tak to prostě bylo, je a bude.

21. srp 2020

@priefi těm lidem pomůže jen změna systému. Není to o penězích... Mrkni na ten dokument a pak můžeme debatovat dal...

21. srp 2020

@levandulovy_caj jenže změna systému jen tak nebude 😉

21. srp 2020

@priefi Korporace tlačí na svoje zisky. Takže pokud zákazníci odmítnout kupovat nekvalitní oblečené vzniklé vykořisťováním těch, co to vyrábějí, budou muset buď zavřít krám, nebo něco změnit. Jestli to pro ty šičky bude přínos nebo katasrofa, nelze s jistotou říct. Ale už teď existují firmy, které si přísně hlídají podmínky, za nichž jejich zboží hlídá. Takže šance, že to bude lepší a lepší, prostě je.

21. srp 2020

@rebe já Ti nevím, s ohledem, jak je země přelidněná a každým dnem to je hroši, vidím tohle spíše jako utopií, že by to pro ty lidi mohlo být někdy lepší 😉 ale tohle je můj pohled na věc...

21. srp 2020

V jedné učebnici jezdectví byla lepší paralela. V kapitole o výběru stáje bylo, jak si máš všímat toho, jak koně vypadají, jak jsou živení, jestli mají “jiskru v oku”. A že když koně vypadají špatně, tak máš prchnout, protože kobylce nepomůže, že dostane v úterý o dvě jablka víc, ale že majitel zkrachuje nebo ho tlak “trhu” donutí se o koně starat líp. Přiznávám, že jsem spíš ekolog, takže mi vadí doprava přes půl světa, chemie v látkách a nekvalita (v lednu oslavím pětatřicátiny a mám doma pořád kousky ještě z gymplu, takže existuje oblečení, co vydrží) a s ní spjaté plýtvání, zároveň chci, aby moje peníze končily v čechách, takže já stejně nejsem cílovka pro hm a ca a podobně, ale i kdybych tam nakupovala, tak ano, myslím, že moje spotřebitelské chování může ovlivnit i chování korporátů a tím život šičky k lepšímu, ale samozřejmě otázky té masy nakupujících, nikoliv jedné drep.

21. srp 2020

@priefi Když nebudou mít možnost tam pracovat pro korporát ani si laciné oblečení korporátu kupovat, možná se zase rozvine místní ekonomika, šička bude šít oblečení sama za sebe a místní ho budou muset kupovat... Těžko říct. V Africe právě spoustu řemeslníků a zemědělců zničila humanitární pomoc z bohatých zemí, která lidem dala zadarmo to, na čem měli dříve založené živobytí. Třeba to nějak bude fungovat i naopak. Že to nejsou a v blízké době nebudou zrovna země, kde by se chudým žilo hezky, je asi jasné. Ale jestli to bud horší, stejné nebo lepší, to těžko předvídat.

21. srp 2020

@rebe mno... Ale když už si to vezmeš kolem a kolem, zodpovědných lidí, co nekupují každou sezónu nové věci, protože jsou teď mnohem dostupnější, je hrozně málo. Navíc velké korporace likvidují veškerou výrobu ve vyspělých státech a vše přesouvají tam... Proč asi... A to, že cena je u některých produktů vyšší.... O kvalitě to mnohdy není.
@drep já mám třeba 2 šaty že základky 🙈😅 mamka mi je tehdy koupila v 7. třídě, zkrátila mi ramínka, abych mi byly a teď jsem si zase vrátila ramínka do původní velikosti a šaty jsou pořád krásné... A ze střední mám taky hodně věcí a pořád krásných

21. srp 2020

@drep já mám doma oblečení ze střední taky. A většinou jsou to kousky právě z oněch fast fashion krámů. Ano, dneska už jsou to věci, které nosím třeba na zahradu, ale slouží mi fakt roky a nejsou šetřené, navíc posledních několik let i sušičkované. A většina z těch věcí jsou trika za kilo-dvě. Nebo jak tu byly zmíněné boty - dneska už jedu BF, ony zmiňované Camper mám také a jsou špičkové, ale z jedné z prvních výplat před téměř 10 lety jsem si koupila za tisícovku Adidas Superstar, ty boty mám dodneška (ale teď už fakt ve stavu na práci na zahradě), třeba kecky Ahinsa za 3 litry mi vydržely necelé 4 roky ☹
Dneska už na to koukám jinak, kombinuju oblečení a obuv levnější a dražší, fast i slow fashion, české dílny i obchody jako h&m a tak. Víc vybírám a tuhle jsem byla v hmku v době největších slev a nekoupila jsem si nic, páč za ty hadry bych fakt nedala ani kilo.

21. srp 2020

@priefi @zmrz_lina Taky to nechápu, možná mám i štěstí při nákupu, ale studie ukazují, že většina oblečení je před vyhozením nošena 1-3x.

21. srp 2020

@rebe v tom případě to ani tak není o kvalitě, ale o těch lidech. Třeba zmiňované Pepco, viz výše, mám od tama věci, co kluci dostali, resp.starší, vynosil to i mladší a stále je to hezké a může použít i ještě další dítko (ano jde znát, že to není moc kvalitní, mám i kvalitnější věci, kde ta kvalita jde znát). Hodně věcí (mimo Pepco, v té době pepco snad ani ještě nebylo) pro malé miminko jsem dostala od sestry po synovci, takže věcičky vynosil synovec, starší syn, mladší syn a vynosí i možné budoucí 3.mimi, samozřejmě pokud by to byl chlapeček, tak víc, pokud by to byla holčička, tak míň, pro tu bych musela pořídit nové holčičí věci a ty klučičí jen, když budou vypadat jako uni. Modrá barva kde nakombinovat s růžovou a je to jasná holčička 😅

21. srp 2020

@rebe neříkám, že se u mě takové kousky nenajdou. Ale rozhodně to není většina, spíš tu a tam něco. A přiznávám, ze kupovat klukům do LS nebo na zahradu tepláky za pětikilo fakt nemůžu, zlikvidují je (někdy fakt stačí pár nošení) fakt stejně rychle jako tepláky za stovku. A bohužel na to nemám. Mají kvalitní softshell (Unuo, Kukadloo, budu brát kombinézy z IELMs), ale tepláky a trika při jejich spotřebě fakt nemůžu brát za stokoruny kus

22. srp 2020

@priefi @zmrz_lina Rozhodně mě nechápejte tak, že odsuzuju nákupy v řetězcích. To absolutně ne! Děti oblékám nejvíc v Lidlu. S dětmi si člověk moc na udržitelnost hrát nemůže, pokud nemá princezničku, které stačí minimalistický párkouskový šatník, a přesto nechodí jako špindíry. David mi zmaže minimálně jednu sadu oblečení denně komplet, tak je toho potřeba dost...
O to víc se zamýšlím nad svým šatníkem. Nejsem minimalistka, mám ho absurdně bohatý. Ale líbí se mi ten koncept 30 nošení. Takže se nezbavuju věcí proto, že je málo nosím, ale snažím se je nosit. Klidně dvacet let! A když něco musím v dobrém stavu vyřadit, protože to byla fakt chyba, snažím se poučit, v čem byla chyba, a už ji neopakovat.
Jak vidíte, k dokonalosti mám daleko. Jen o tom přemýšlím a snažím se, jako spousta lidí. Ale čím víc lidí bude dělat aspoň tohle, tím větší změna nastane.

22. srp 2020

@rebe já i dceři koupila pár hezkých kousků z tom tailor, ale vetšinu má sekáčovou, taky nemám na to, abych denně otočila čtvery tepláčky za 500,-. Můj šatník taky praská ve švech, teď teda hlavně proto, že zatímco já porodu zhubla, máma při přechodu přibrala, tak jsem si vyměnily oblečení. Jenže máma to moje nosí, já z toho jejího nosím tak desetinu a nevím, co s tím zbytkem. Jsou to fakt kvalitní kousky, pěkné, ale nejsou to moje oblíbené střihy/barvy atd, hodně košil, které já vůbec nenosím. Je mi blbe to darovat, já se v tom necítím a je to škoda.

22. srp 2020

Začni psát komentář...

Odešli