lvicek2000
25. dub 2017
533 

I čeští autoři stojí za přečtení

Co se vám vybaví, když se řekne česká literatura? Babička? Povídky malostranské? Hodiny strávené nad nudnou povinnou četbou a výpotky nad čtenářským deníkem? Pojďme si udělat malou exkurzi do současné české literatury. Pokusím se vás přesvědčit, že česká literatura nekončí u Babičky a jiné povinné četby, ale že je škoda v obrovské záplavě knih nezalovit v našem malém českém rybníčku. Dneska začneme první pětkou, výběr byl stanoven tak, aby byli zastoupeni autoři a autorky různých žánrů s různou náročností na čtenáře.

Čtený a čtivý

Vystudovaný filmový a divadelní režisér Patrik Hartl je v současnosti jedním z nejprodávanějších a  nejčtenějších českých autorů, působil i jako scénárista a režisér seriálu Ulice, v současnosti je zejména divadelním režisérem a scénáristou.

Svou literární kariéru odstartoval v roce 2012, kdy vydal prvotinu Prvok, Šampón, Tečka a Karel, příběh čtyř kamarádů, kteří si dvacet let po maturitě zkusí položit otázku, jestli žijí opravdu tak, jak chtěli, když jim bylo osmnáct. Celý děj se točí kolem nevšední výzvy, která má hlavní hrdiny namotivovat k odvaze čelit své vlastní pohodlnosti.

O dva roky později, v roce 2014 vydává Malý pražský erotikon, dle anotace knihu o lásce, určenou i těm čtenářům, kteří bývají ke knížkám o lásce zpravidla nedůvěřiví, knihu, která vás rozesměje i dojme. Příběhy obyvatel dvou sousedících řadových domů na Pražské Babě psané svižně, vtipně s humorem i zamyšlením, u kterých se rozhodně nebudete nudit.

Svou ediční kariéru zatím uzavřel loni vydáním dvojrománu Okamžiky štěstí. Unikátní dílko můžete číst dvěma způsoby, příběh dvou sourozenců Jáchyma a Veroniky je totiž vyprávěn z každé strany knihy jedním z nich. Dohromady tak skládáte mozaiku vztahových a rodinných problémů nahlížených z různých úhlů pohledu.

Pokud toužíte po knihách, u kterých se budete smát nahlas i brečet, od kterých se nebudete moct odpoutat, s kterými chcete strávit dovolenu či příjemný večer, sáhněte po Patriku Hartlovi

Nejúspěšnější

Jiří Hájíček není rozhodně na poli literatury žádným nováčkem, napsal několik souborů povídek, novel, románů, podle jeho novely byl natočen i celovečerní film Zloději zelených koní, jeho knihy jsou překládány do mnoha cizích jazyků, dva z jeho románů obdržely prestižní české literární ocenění Magnesii literu, i literární kritici se vyjadřují velmi pozitivně o jeho dílech.

Asi nejvíce se do podvědomí čtenářů dostal svou „venkovskou trilogií morálního neklidu“, která zahrnuje romány Selský baroko (2005), Rybí krev (2012) a Dešťová hůl (2016).

Jak charakterizovat autorův styl? Komu knihy doporučit? Nevšední poetika venkova je v knihách dokonale vykreslena díky autorovu vztahu k rodným jižním Čechám, avšak rozhodně nezůstává nekritickým, naopak. Poukazuje na staré křivdy (v Selském baroku problematika kolektivizace v 50.letech a jeho promítnutí do současných rodinných vazeb), na problematiku vysidlování a bourání obcí a vesnic (v Rybí krvi v 80.letech nutnost vystěhovat se a ponechat rodnou obec zániku kvůli stavbě jaderné elektrárny), na současné majetkoprávní spory (v knize Dešťová hůl), to vše na pozadí milostných, manželských, citových, rodinných, pracovních problémů hlavních hrdinů. Ti jsou vykresleni s citem, že jim věříte každé slovo a každou pohnutku jejich chování, fandíte jim, prožíváte jejich boj a věříte, že bude líp.

Z Hájíčkových knih na první pohled dýchá skepse a melancholie, ale po přečtení vlastně získáte jakýsi nevysvětlitelný pocit naděje, světla na konci tunelu, který vás hřeje na duši. U jeho knih se nebudete bláznivé smát, ale věřte, že odcházet od nich budete těžko. Je to mistr slova, to co jiní napíši na půl stránky, dokáže vystihnout jednou správnou větou.

Velmi diskutovaná

Tereza Boučková je nejen slavnou dcerou slavného otce-spisovatele a disidenta Pavla Kohouta, je aktivní v mnoha oblastech, v literární činnosti od 80.let minulého století. Má na kontě více jak deset knih, divadelní hry, scénáře k několika celovečerním filmům atd. Vzhledem ke své minulosti a svým životním zkušenostem se hodně zaobírá tématy kolem revolučního roku 1989, životu před ním a po něm z pohledu umělce i obyčejných lidí, v mnoha dílech najdeme i autobiografické prvky.

Největší rozruch však způsobila svou autobiografickou knihou Rok kohouta, kterou vydala r.2008. Kolem knihy vznikly obrovské spory, protesty i naopak pochvalné a děkovné názory. Autorka v díle zaznamenala své zkušenosti s výchovou dvou adoptovaných romských chlapců, která nedopadla dle autorčiných představ, a poukazuje, že i přes obrovskou snahu zvítězily geny a nepředvídatelná povaha jejích synů. Syrově napsaná kniha se strhujícím tempem směřuje k beznaději, kterou může zažít jen zoufalá matka, z beznaděje však vede cesta i k odvaze. Výčitky hlavně zdůrazňovaly celkové negativní vyznění adopce, autorka se však hájila, že popsala pouze své vlastní zkušenosti, které formovaly většinu jejího života. V roce 2016 vyšlo volné pokračování Život je nádherný, které se více zaměřuje na autorčinou vážně nemocnou matku.

Udělejte si volno na dva večery, možná na jednu noc a samy posuďte „váhu“ téhle knihy.

Pro ženy

Vystudovaná právnička Radka Třeštíková, toho času na mateřské dovolené se svými dvěma dětmi, zaujala svou prvotinou Dobře mi tak v roce 2014. Do té doby měla zkušenost s psaním pro časopis Elle či na vlastním blogu. Větší ohlas však měly knihy následující: To prší moře (2015), kde autorka velmi citlivě vystihla nelehkou situaci mladé hrdinky, která se dostává do tíživé životní situace a zkouší se poprat s osudem, dle anotace příběh o bolesti, o nedorozumění, o strachu, o bezpodmínečné lásce s psychologickým podtextem.

O rok později vychází již hodně známé Bábovky. Několik do sebe zapadajících příběhu, které dohromady tvoří jeden velký pletenec vztahů, pocitů a očekávání, vždy nahlížený pohledem někoho jiného. Postupně rozkrýváte všechny pravdy a křivdy.

Autorka má příjemný čtivý styl, oblíbený zejména mezi ženami, ač v jejich knihách vystupují i mužští hrdinové. Hledáte-li příjemné dovolenkové čtivo, sáhněte po jedné z jejích knih.

Pro fajnšmekry

Mladý spisovatel, doktorand sociologie, Jan Němec je také redaktorem literárního měsíčníku Host, kde vede rubriku recenzí a kritik. Po několika povídkách a sbírce poezie veřejnost zaujal svou románovou prvotinou Dějiny světla (2014), která vypráví osudy slavného excentrického fotografa Františka Drtikola. Samotný příběh je vlastně okrajovým motivem, vše je dokresleno a uceleno snovou atmosférou, netradiční a originální du-formou (vyprávění ve druhé osobě), dokonalou prací s jazykem, který místy připomíná poezii a který místy až fyzicky hladí po duši.

Román získal velmi prestižní Cenu EU za literaturu a na databázi knih má hodnocení 90%. Není to čtení pro každého, není to ani čtení jednoduché, kdo ale dokáže ocenit mistrnou práci s jazykem a zajímá se o dějiny fotografie, bude nadšený. Tak směle do toho.

Pokud byste byli rádi za další tipy, méně či více známé, světové či české, dejte vědět, co by vás zajímalo.

Popř.zaskočte do skupinky mezi knihomoly.

#zabava

zrovna včera jsem docetla Maly prazsky erotikon...rychlovka za jeden den 🙂 oddechovka, skvele se cetlo 🙂

25. dub 2017

p.s. ještě bych pridala knizky od Kateriny Tuckove...ty opravdu stoji za precteni, zejména Zitkovske bohyne a Vyhnani Gerty Schnirch 😉

25. dub 2017

Taky jsem čekala, jestli tu narazím na Kateřinu Tučkovou 🙂 @zako

25. dub 2017

Všechny tři jsou skvělé 🙂

25. dub 2017

@leni_tom
@zako holky, tech autoru, ktere bych chtela doporucit je asi tak 35😀 Tezko jsem se rozhodovala, koho sem dat, Tuckova byla taky jedna z velkych favoritu...

25. dub 2017

Můj nejoblíbenější český autor je nepřekonatelný Jiří Kulhánek, ale to není příliš rodinné čtení 😀

25. dub 2017

@lvicek2000 to chápu 😉 ja bych pridala i Michala Viewegha 😉

25. dub 2017

@zako pro me jsou ty jeho poslednj knizky zklamanim. A nemyslim si, ze je to zdravotnimi komplikacemi. Strasne je znat, ze knizka=splatka hypoteky. Prvni pulka tvorby je ale super.

25. dub 2017

@lvicek2000 tak to souhlasim! a uz vůbec by se nemel poustet do psani scenaru 😀
ale i tak, prozila jsem s nim cely gympl, tak bude vždy muj nej cesky autor 🙂 skoda ze uz toho ted moc nenapise...

25. dub 2017

@zako tak to mame stejne. Na stredni jsem ho hltala a mluvila jsem o nem i u maturity 😀

25. dub 2017

@lvicek2000 tak to bych se nezastavila, kdyby mela Viewegha 😀 ja si vytahla reckou a rimskou literaturu....moje nejoblibenejsi obdobi, takze me taky museli krotit 😀

25. dub 2017

@zako ja mela soucasnou lit.👍

25. dub 2017

Diky za tipy. Ja z cesky literatury miluju predevsim Frybovou a dost jsem se pobavila u Bockovy Aristokratky. Jinak jsem nenasla nic, co by.me zaujalo. Tak diky za doporuceni.

25. dub 2017

Dobré čtení lze najít i Petry Soukupové. Výborná psychologie postav 😉

25. dub 2017

@pipetulaa no taky byla na seznamu nominovanych, tak treba priste. Osobne ji mam moc rada

25. dub 2017

@lvicek2000 Chtěla jsem Ti ještě poděkovat za doporučení knížky Skleněný pokoj - sice to není český autor, ale úžasné čtení. Jinak so se týká Viewegha - naprostý souhlas. Jinak musím se pochlubit, když jsem studovala VŠ, náš učitel české lit. 20 stol. byl jeho kamarád, pozval nám ho na seminář a rozebírali jsme s ním Výchovu dívek a tehdejší novinku Účastníky zájezdu. Bylo to skvělé, ty knížky mám popsané jeho komentáři a myšlenkami...

25. dub 2017

@plksv kazda diskuse s autory je prinosna. My meli na skole (nynejsim pusobisti) uz spoustu spisovatelu a deti to maji strasne rady. Ze nejsou spisovatele jen tucne zvyraznena jmena v ucebnicich, ale lide z masa a kosti, casto vtipni a charizmaticti. To vsechno pak muze par lidi k literature dotahnout a to se taky pocita 😉 Diky za komentar

25. dub 2017

👍
Určitě bych k tomuto skvělému výběru přidala knihy Petry Soukupové a Petry Hůlové.

26. dub 2017

A koukám, že jsem si nejdřív měla přečíst komentáře pod článkem 😀 Tak příště! 😀

26. dub 2017

Za mě ještě Miloš Urban a Evžen Boček, to jsou moje srdcovky.😍 A naprosto famózní knížka, která mě úplně strhla, takže se nemůžu dočkat pokračování, je Naslouchač od Petry Stehlíkové.🙂

26. dub 2017

Patrik Hartl - už se nemůžu dočkat, až zase něco vydá. Evžen Boček taky super...dnes zkusím mrknout na Třeštíkovou.

26. dub 2017

Dobry vyber, asi bych mela podobny👍🏻 Plus jeste zminena Soukupova a Tuckova a taky Irena Douskova neni k zahozeni. Pripadne od Very Noskovy trilogie Bereme co je, ale fakt jen toto, nic jineho se neda cist🙈

26. dub 2017

Ja miluju knizky od ceskych autoru. Hartl, super cteni! Viwegha taky rada ctu i kdyz posledni asi dve knihy jsem jeste necetla, tak doufam, ze nebudu zklamana. Mela jsem rada i Simonu Monyovou, bohuzel uz nic nenapise...

26. dub 2017

Ty jo, parádní článek. Já se povazuji za knihomola. Děsně ráda čtu, pořád něco, všechno mozny. Ale je fakt, že českou literaturu obcházím obloukem a vůbec nevím jak do toho. Takže děkuji moc za tipy. Zkusím Hartla a pak se uvidí... 🙂

27. dub 2017

Začni psát komentář...

Odešli