michaelllas
29. črc 2019
1895 

BIO či (ne)BIO? Pro kojence a malé děti především BABY kvalitu!

Dnes bych se ráda rozepsala nejen o tom, jak je důležitá kvalitní strava v prvních letech života děťátka, ale také o tom, jak můžeme pro naše děti kvalitní stravu zajistit. Výživa matky v těhotenství a výživa děťátka od narození je velmi důležitá nejenom na zdravý růst a vývoj dítěte, ale i na zdraví člověka v dospělosti. Je prokázáno, že výživa má nemalé souvislosti se vznikem nemocí v pozdějším věku, jako jsou diabetes mellitus, obezita nebo hypertenze.

Význam výživy kojenců v jednotlivých obdobích

Světová zdravotnická organizace (WHO) a UNICEF vypracovaly společně v roce 2003 strategii nazvanou Globální strategie výživy kojenců a malých dětí. Cílem této strategie je snížit výskyt podvýživy v rozvojových zemích, ale také ovlivnit rostoucí pandemii obezity ve vyspělých zemích světa. Výživu kojence lze orientačně rozdělit na tři období, která do sebe postupně přecházejí, každé z nich trvá přibližně 4 – 6 měsíců.

První období je výhradně mléčné, kdy je dítě plně kojeno nebo dostává náhradní mléčnou výživu – počáteční kojenecké mléko. Ideálním a nejpřirozenějším způsobem výživy kojence, zejména v prvních 6 měsících, je kojení. Mateřské mléko svým optimálním složením živin poskytuje vašemu děťátku vše potřebné. Zároveň je lehce stravitelné a obsahuje důležité obranné látky, které chrání dítě před nežádoucími infekcemi a alergiemi. Kojení také utváří a posiluje vzájemný vztah mezi maminkou a děťátkem. Navíc kojení během prvních 4–6 měsíců života redukuje riziko vzniku alergických onemocnění a mělo by být preferováno jako optimální způsob výživy. Ovšem jestli z jakéhokoli důvodu nemůže maminka kojit, nemusí mít obavy. Dnešní kojenecká mléka jsou na špičkové úrovni, která dodají děťátku potřebné živiny po vzoru mateřského mléka. Výhradně mléčné období u prospívajícího kojence by mělo trvat asi 6 měsíců. Množství vypitého mléka by mělo odpovídat 1/6 hmotnosti dítěte, tj. 150–180 ml/kg/den

Druhé období je přechodné období, během kterého dítě dostává k mateřskému mléku nebo k náhradní mléčné výživě kašovité příkrmy upravené pro tento věk (mixované, rozmačkané vidličkou). Vhodné přikrmování by mělo začít v době, kdy je potřeba energie dítěte vyšší, než může poskytnout výlučné a časté kojení. Příkrm navíc poskytuje dostatek energie, bílkovin a mikronutrientů k naplnění výživové potřeby rostoucího dítěte. Zažívací soustava kojence není do sedmnácti týdnů života zralá na to, aby vstřebávala složitější potravu než mléko. Dostane-li dítě předčasně kravské mléko nebo nemléčný příkrm, zbytečně se aktivuje a zatěžuje imunitní systém v době, kdy ještě není zralý. Reakcí na tuto zátěž může být – po kratší či delší době – spuštění vrozených sklonů k alergii. Naopak pozdní zavedení příkrmu je spojeno s problémy jako odmítání stravy a nedostatečným pokrytím nutričních potřeb dítěte (energie, bílkovin, železa a zinku). Více o zavádění příkrmů se můžete dočíst například zde: https://www.modrykonik.cz/blog/michaelllas/article/zaciname-s-prikrmy-8xror1/

Ve třetím období smíšené stravy je postupně zařazována do jídelníčku upravená strava dospělých vhodná pro dítě. Jednotlivá období jsou především určována funkční schopností zažívacího traktu dítěte, jeho psychomotorickým vývojem a funkční schopností ledvin.

Suroviny BIO kvality

Bioproduktem může být cokoli, co je vyrobeno ekologicky šetrným způsobem, například zelenina, ovoce, obiloviny, luštěniny, olejniny, přadné rostliny, syrové mléko, vejce a živá zvířata. Z bioproduktů se vyrábějí biopotraviny, které musí být řádně označeny patřičným logem. Do biopotravin je omezeno používání přídatných látek (aditiv), emulgátorů, kypřidel či jiných látek s výjimkou seznamu aditiv povolených k bioprodukci. Při výrobě biopotravin je možné použít jen některé z 36 tzv. přídatných a pomocných látek. Jedná se o látky, které jsou v přírodě běžné, nebo jsou zhotoveny z přírodních surovin. Základním pravidlem je, že dané látky smí být při výrobě použity pouze tehdy, pokud bez nich produkt nemůže být zhotoven, nebo nemůže být dosaženo jeho trvanlivosti. Může se například jednat o kyselinu citrónovou, která je pod označením E330. Dále to může být agar - přírodní polysacharid z červených mořských řas, nebo karubin - moučka ze svatojánského chleba apod. Kromě produkce biopotravin přispívá ekologické zemědělství k lepším životním podmínkám chovaných zvířat, k ochraně životního prostředí a ke zvýšení biodiverzity prostředí.

Co kupované dětské výživy? Jsou kvalitní?

Výrobky musí vyhovovat přísným legislativním požadavkům na složení a označení. Výrobky musí dále odpovídat zvláštním požadavkům na zdravotní nezávadnost. Nejsou povoleny žádné chemické konzervační látky, umělá aromata nebo umělá barviva. Celý výrobní proces je velmi přísně kontrolován. U výrobce i v prodejní síti jsou výrobky předmětem kontroly příslušných úřadů. Tato kontrola je obsáhlejší než u běžných potravin. U potravin určených pro děti do 3 let je důležité sledovat, zda má produkt věkové označení (na přední či zadní straně obalu výrobku). Pokud toto označení výrobek má, znamená to, že podléhá zákonu o potravinách pro zvláštní výživu a splňuje podmínky ,,BABY kvality“.

Výroba kojeneckých a dětských a výživ je značně náročná. Používá se pouze vybraná surovina z ekologicky nezatížených oblastí, vypěstovaná velmi šetrným způsobem bez použití průmyslových hnojiv a přípravků na ochranu rostlin atd. Zpracování surovin je rovněž šetrné, takže se v nejvyšší možné míře uchovávají její výživově významné složky. Celý výrobní proces probíhá za přísného dodržování hygienických požadavků. Kojenecká výživa by neměla obsahovat cukr, jedlou sůl ani dráždivé koření. Zpracovávané suroviny, průběh výroby i hotové výrobky jsou soustavně kontrolovány z hlediska jakosti a zdravotní nezávadnosti. Například u některých výrobků z řady Sunar a Sunárek je to až 750 kontrol.

Kupované výživy jsou ideální především na cestování, výlety a dovolené, nebo také pro počáteční zavádění příkrmů. Pozor na výběr výživ, ať už zeleninových či ovocných – v některých může být přídavek cukru či soli, což není pro výživu dětí a přikrmování vhodné.

Suroviny pro výrobu kojeneckých a dětských výživ

Na výrobu kojenecké a dětské výživy se používají zásadně suroviny nejvyšší jakosti. Pro jednotlivé druhy výrobků je důležitý i výběr správných odrůd, čím se zabezpečí požadovaná jakost. V současnosti se vzhledem ke zvýšenému obsahu dusíku v půdách a vysokému obsahu dusičnanů v zelenině, přísně vybírají lokality, ze kterých je povoleno zpracovávat produkci na kojeneckou a dětskou výživu.

Existuje tedy rozdíl v kvalitě mezi surovinami pro tradiční a bio kojenecké a dětské výživy?

Co se týče surovin použitých pro výrobu kojeneckých a dětských výživ, ne zde významný rozdíl není. Ať se jedná o tradičně vypěstované suroviny, či z ekologického zemědělství tyto musí splňovat zákonem stanovené přísné podmínky. Uvažovat o rozdílech, co se týče kvality můžeme spíše u surovin a potravin dostupných běžně např. v obchodních řetězcích. Existují různé výsledky studií ohledně případných rozdílů mezi bio - surovinami a tradičními surovinami v nutriční hodnotě a zdravotní nezávadnosti jsou často protichůdné. Pokud jsou zjištěny statisticky průkazné rozdíly (ve prospěch kterékoliv z porovnávaných skupin potravin), jsou tyto rozdíly tak malé, že jejich přímý dopad na lidské zdraví je v naprosté většině případů neměřitelný.

Je také důležité poznamenat, že potraviny vyráběné pro děti do 3 let musí splňovat daleko přísnější podmínky a jsou ještě pečlivěji kontrolovány než potraviny s nálepkou BIO. Hotový kupovaný dětský příkrm tak nikdy není méně kvalitní než potravina s označením BIO.

A jakým surovinám pro přípravu domácích pokrmů dáváte přednost vy? Je pro vás rozhodující BIO kvalita?

#sunar

#sunarek

#svet_potravin

http://www.zdn.cz/clanek/priloha-lekarske-listy/optimalni-kojenecka-a-batolecivyziva-45457text>

http://kddl.lf1.cuni.cz/download/brozura_ped_fruhauf.pdf>

http://www.sunar.cz

https://web.vscht.cz/~poustkaj/APKP%20P1%20JP2017%20MASO.pdf

https://cit.vfu.cz/ivbp/wp-content/uploads/2011/07/Kamenik-skripta-web.pdf

https://www.svet-potravin.cz/clanek/jak-v-zime-nakupovat-ovoce-a-zeleninu

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-242

http://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/ekologicke-zemedelstvi/

http://pro-bio.cz/Dotace-a-legislativa-zemedelcu/

Kvalita a bezpečnost biopotravin: srovnání způsobů produkce potravin. 2008. 1. vyd. Olomouc: Bioinstitut ve spolupráci s PRO-BIO Ligou a PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců, 24 s. ISBN 978-80-904174-3-4.

VÁCLAVÍK, Tomáš. 2006. Biopotraviny a jejich prodej v maloobchodě. Praha: Ministerstvo zemědělství České republiky, 20 s. ISBN 80-7084-483-3.

http://biospotrebitel.cz/chci-znat-bio/kdo-ruci-za-bio

http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2009_09_729-732.pdf

Tomu opravdu nerozumim. Na vyrobu detskych prikrmu se musi pouzivat jen potraviny bez chemickych postriku? Asi ne. Tudiz bio bez chemickych postriku je vzdy lepsi.

1. srp 2019

@bayt Ano měly by být produkované bez chemických postřiků. Navíc suroviny musí být testovány na výskyt pesticidů a jiných látek. Takže ve výsledku co se týče kvality, tam rozdíl není. Samozřejmě ekologické zemědělství má i jiné benefity

1. srp 2019

@michaelllas Ano, ale všechny potraviny se sledují z hlediska množství pesticidů v nich. Vtip je ten, že v bio nejsou žádné, ani ta minimální množství.

1. srp 2019

@bayt a to se myslíš, protože bohužel často dochází ke kontaminaci z okolí

1. srp 2019

@michaelllas Můžeš mi tedy napsat jednu jedinou látku, která se obecně v dětských příkrmech masově sleduje a u BIO výživy ne? Já jsem kupoval apiuze bio příkrmy a dle dostupných studií mají v sobě o dost méně pesticidů jak ty nebio.

1. srp 2019

Dusičnany: srovnávání bioproduktů a konvenčních produktů ukazují, že obecně je obsah dusičnanů v zelenině vypěstované v režimu EZ o 10 až 50 % nižší než v zelenině z konvenčního zemědělství. Např. studie VŠCHT zjistila, že v konvenčně pěstovaných bramborách byly nalezeny statisticky významné vyšší hladiny dusičnanů.

Těžké kovy: obsah často toxických těžkých kovů zdá se nesouvisí s typem produkčního systému vzhledem k tomu, že těžké kovy vnikají do agrosystémů prostřednictvím emisí např. z dopravních a průmyslových zdrojů, nebo ze splaškových kalů (jejichž použití je však v EZ zakázáno). Jeden z těžkých kovů - měď, která se používá jako prostředek proti houbovým chorobám se hromadí v půdě a narušuje půdní strukturu, proto je její použití v EZ přísně regulováno.

1. srp 2019

@bayt ale u obou se sledují stejné parametry. Je jedno, jestli je surovina bio či nebio. Musí spňovat stejné limity. Ano také jsem četla několik studií a jak si můžeš přečíst v závěru článku píšu, že existují různé výsledky studií ohledně případných rozdílů mezi bio - surovinami a tradičními surovinami v nutriční hodnotě a zdravotní nezávadnosti jsou často protichůdné. Důležité je, že na trhu jsou (ať už v příkrmech, čerstvá zelenina) suroviny, které prošly kontrolou a jsou zdravotně nezávadné..🙂

1. srp 2019

@michaelllas Můžu tedy vědět, jaký je limit na těžké kovy v dětských příkrmec, resp. jestli se to u dětských příkrmů sleduje? Jako plošně? Tvé odkazy bohužel nefungují.

1. srp 2019

Osobně se totiž domnívám, že se tohle plošně nesleduje a že v bio příkrmech jich bude o dost méně.

1. srp 2019

@bayt sleduje se mimo jiné obsah olova, kadmia, arsenu, rtuti.. - výrobce by měl testovat každou vyrobenou šarži. Limity pro různé kontaminanty najdeš například tady https://web.vscht.cz/~kocourev/files/Reg_1881-0...

1. srp 2019

@michaelllas Děkuji za odpověď, to jsem přesně myslela. A chcete tedy říct, že v nebio příkrmech je těch těžkých kovů stejně jako v bio příkrmech? Navíc vyjmenované kovy přece nejsou všechny, o které se jedná.

1. srp 2019

@bayt Není za co 🙂 vyjmenovala jsem na ukázku, samozřejmě se testuje na více látek. Chci říct, že jsou dané limity například teď vidím pro obilné příkrmy je povolen max. limit alkaloidu atropinu 1,0 μg/kg. Takže v bio i v nebio příkrmu nemůže být přítomno množství atropinu např. 1,2 μg/kg. To samé platí pro těžké kovy, pesticidy, rezidua inhibičních látek. Limity jsou nastavené tak, aby byla zaručena zdravotní nezávadnost.

1. srp 2019

Vtipné, jak v článku píší o tom, jak by se mělo číst složení - hlavně přídavek soli a cukru a na obrázku Sunárek 😀 Hlavně teda ty sušenky pro první zubky od šesti měsíců nebo ty pufrované čočkové kroužky 😀 Ano, to je přesně ta zdravá výživa, co kojenec potřebuje !!!

1. srp 2019

Nemáš ambasadorko špatné svědomí, že se snažíš prodat výrobky firmy, která vyrábí tohle pro malé děti ???

1. srp 2019

@kafemaniak Dobrý den sušenky pro první zoubky i čočkové prstýnky jsou od ukončeného 12. měsíce. Ano sušenky jsou s přídavkem cukru- což je uvedeno na obalu a je na mamince, zda tento produkt dítěti koupí. Čočkové prstýnky jsou bez přídavku soli a cukru. jejich složení: Zelená čočka mletá* 51 %, kukuřičná krupice* 48,9 %, vitaminy: thiamin (vitamin B1)- která z uvedených surovin je podle vás nevhodná pro dítě? Mou prací ambasadorky není produkty prodávat, ale podávat maminkám informace o produktech značky Sunar, značky které věřím. Pokud by vás zajímaly ještě nějaké informace, neváhejte se na mě obrátit 🙂

1. srp 2019

@michaelllas Dobrý den, spletla sem si sušenky s tí to produktem od Sunaru
https://www.sunar.cz/produkt/vanilkove-susenky-...
Čočkové kroužky jsou pufrované (extrudované), tudíž mají velmi vysoký glykemický index, který se blíží k indexu cukru - tudíž mají stejný vliv na rozkolísání inzulinu a na tvorbu zubního kazu vliv stejný, výživová hodnota nula.
Gravimilk - 2 druhy cukru plus maltodextrin ( v podstatě půl dávky je cukr), o kojeneckym mlíku a cool kapsičkách ani nemluvě.
Pokud je vaší prací podávat pravdivé informace a řešíte cukr ve výrobku pro děti, tak jste tohle měla napsat. Jenže vaší prací je prezentovat Sunar jako super výživu pro děti, tudíž pomoct zvýšit prodej, tudíž prodat výrobek.
Tohle je zase jen klamání spotřebitele. Hlavně, že jsou výrobky 750x testované...

1. srp 2019

@michaelllas A teda, když už to nabízíte, tak se ráda zeptám. Jak je možné, když se sunar mléka až 750x testují na rezidua a těžké kovy, proč v roce 2017 bylo v sunaru nalezen zvýšený obsah MCPD ? Mimoto se v něm našlo kadmium, olovo a trans mastné kyseliny...

1. srp 2019

@kafemaniak Tak vytýkat ambasadorce značky Sunar, že propaguje značku Sunar, to je dosti divné 🙂

1. srp 2019

@kafemaniak zřejmě mluvíte o testování společnosti dTest. V době kdy dTest srovnával výsledky, nebyla dána maximání zákonná hodnota, ale vycházelo se z tzv.tolerované denní dávky, která byla přepočtena na doporučenou denní dávku mléka. Ta byla u Sunaru oproti jiným kojeneckým výživám vyšší, tím pádem i při přepočtu na denní dávku mléka vycházely hodnoty MCPD výše. Nicméně stále platí, že výrobek splňoval všechny legislativní požadavky a byl tedy zdravotně nezávadný. V současné době je dán maximální limit na obsah MCPD v kojenecké výživě a hodnoty MCPD v Sunaru jsou hluboko pod stanovený maximální limit, což je u každé šarže laboratorně kontrolováno (platí taky pro těžké kovy, rezidua atd.) Pokud by zjištěné limity v dTestu nevyhovovaly zákonným požadavkům, či by byly limity pro zdraví škodlivé, produkty by musely být na pokyn SZPI okamžitě staženy z trhu - což se nestalo.

1. srp 2019

@kafemaniak v žádném případě se nejedná o klamání spotřebitele 🙂 Jak jsem se již zmínila, to že některé výrobky obsahují cukr je uvedeno na obale. Tudíž každá maminka se může rozhodnout, zda výrobek zakoupí. Na trhu byly dříve varianty bez cukru (sušenky), ale o tyto produkty nebyl zájem. Proto jsou v současné době na trhu varianty s cukrem. Ke gravimilku - na vývoji se podílely maminky - volily opět variantu s cukrem. Co se týče kojeneckých mlék - ty jsou na špičkové úrovni za tím si stojím🙂 Cool ovocné kapsičky nejsou s přidaným cukrem. 🙂

1. srp 2019

"Dnešní kojenecká mléka jsou na špičkové úrovni, která dodají děťátku potřebné živiny po vzoru mateřského mléka." Vážně? Obsahují tedy protirakovinné látky a kmenové buňky? Tento text by měl být označen jako reklama, pokud jsi ambasadorkou Sunaru!

1. srp 2019

@chiara75 Já ale v článku nepopírám přednosti mateřského mléka, právě naopak😉

1. srp 2019

@michaelllas Mně přijde vůbec nechutné dělat takovou placenou reklamu. Ještě se tvářit jako odborný článek a propagovat tu umělé mléko a nebio stravu. Ti to není blbé? V této zemi potřebujeme podpořit spíš kojení a zemědělství bez chemie.

2. srp 2019

@michaelllas Ano, ale ty příkrmy se netestují na VŠECHNY těžké kovy, to už tu zaznělo.

2. srp 2019

Pro propagátory Bio ekologického zemědělství bych doporučila zjistit si něco o používání sloučenin mědi, které jsou toxické, kumulují se v půdě i potraviinách a pro ekologické zemědělství jsou povolené a zatím bez limitů...není pravda, že Bio výrobky nejsou stříkané!!!
Mají povolené určité typy postřiků a přípravků, takže žádné zemědělství bez chemie.
Omezení až zákaz používaní přípravků se sloučeninami mědi (př. skalice) se bude se řešit v EU tuším až od roku 2020, kvůli lobby ekologických zemědělců.
Já sama jsem Bio zeleninu i ovoce kvůli tomu naprosto vyčlenila z jídelníčku mého dítěte.
Zajímalo by mne však, zda se tedy výživa testuje i na množství mědi?

2. srp 2019

@verinikki Jenže si načti, že už se sledují a že speciálně v BIO si na ně dávají právě pozor. Jednak to není aktuální, jednak nedává smysl, proč jsi vyčlenila bio ovoce a zeleninu, ty si myslíš, že těch postřiků je jako v chemickým zemědělství méně? Logicky jich tam je MNOHEM více. Což je špatné jak pro nás, tak pro celou planetu.

2. srp 2019

@verinikki Toto jsou neaktuální limity, a už tehdy prostě v eko zemědělství byly. V první evropské ekologické regulaci v roce 1991 1 bylo povoleno maximálně 8 kg na hektar a rok, což
bylo v roce 2006 sníženo na 6 kg / ha / rok. Podle stávajícího ekologického nařízení (ES) č.
889/2008 2 bylo 6 kg / ha / rok zachována.
Navíc je v současné době zaveden vyhlazovací mechanismus o hmotnosti 30 kg / ha po dobu pěti let.

2. srp 2019

@verinikki Dobrý den, u kojeneckých mlék je určitě obsah mědi hlídán, jelikož je přímou součástí jejich složení. U ostaních produktů Sunárek si nejsem jistá. Nerada bych Vám tedy podala nepravdivé informace, zjistím tedy přímo od povolaných lidí ze Sunaru🙂

2. srp 2019

@bayt
Odkazy nefungují.
Rozhodně si nemyslím, že je postřiků méně a nechápu, proč mi to podsouváš? Reagovala jsem na Tvé tvrzení o zemědělství bez chemie...což není pravdivé tvrzení.
A mimochodem, ačkoliv je jich tam samozřejmě mnohem více, jsou dány zdravotní limity na množství v potravinách, což je to, co mne zajímá, pokud takové jídlo konzumuji.
Ovoce a zeleninu jsem vyčlenila z toho důvodu, že je to nejběžnější jídlo, které se jako Bio kupuje a řeší i u malých dětí i ve výživě. Masné a mléčné neřeším, jelikož krávy se nestříkají a chov podle zásad ekologického zemědělství je o něčem jiném než pěstování plodin...
Limity na kg / ha / rok jsou. I když vzhledem ke kumulaci v půdě je to jen výsměch, protože za takových pět let si představ mrkvičku z takového Bio políčka a množství mědi v ní...Špatně jsem se ohledně tohoto asi vyjádřila, měla jsem na mysli limity testování potravin o kterém se tady bavíme...asi jsou také, ale nikdo to neřeší...v Adost, dtestu, atd. všude jsou jen pesticidy, rezidua pesticidů, plísně, těžké kovy běžné, atd., o mědi se skrytě mlčí, nikdo o tom skoro neví a radši se veřejně ani netestuje...

@michaelllas
Děkuji moc, zajímalo by mne, zda se to začíná řešit aspoň u dětské výživy.

2. srp 2019

@verinikki Ale chov zvířat je taky o tom, čím se krmí, že....Jinak ty testy se dělaly a samozřejmě obsah těžkých kovů je v zelenině pěstované bio nižší...byť není nulový, když jak správně píšeš je dnes chemie i v dešti.

2. srp 2019

@verinikki Tady je snad už funkčnější odkaz na jednu studii o reziduích v bio výživě. Ale dávala jsem sem dva a druhý nemůžu dohledat. https://www.sciencedirect.com/science/article/p...

2. srp 2019

@michaelllas Já tě chápu, že se domníváš, že tvé tvrzení je v pořádku. Moje výtka nemíří vůbec proti tobě! Některá právní ustanovení ti přirozeně nejsou známa, jsi ambasadorka a myslím, že to ani není tvá povinnost. Nicméně, značka kterou zastupuješ, jich tímto porušuje hned několik a její zástupci tomu měli zabránit. Předně: zákon o regulaci reklamy tvrdí toto: "Reklama na počáteční kojeneckou výživu musí obsahovat pouze vědecké a věcně správné údaje, může být uváděna pouze v publikacích zaměřených na péči o kojence a ve vědeckých publikacích a nesmí vést k závěru, že počáteční kojenecká výživa je rovnocenná mateřskému mléku nebo je lepší." Srovnávat mm s um a tvrdit, že maminky, které nemohou kojit, nemusí mít obavy, je zavádějící. Obavy jsou důvodné, nic jako "maternalizované" um neexistuje. Mělo by jim být na prvním místě doporučeno využít mléčnou banku.
Dále zde máme Kodex marketingu náhrad mateřského mléka WHO, kde se např. praví: "Informační materiály a výrobky by neměly používat žádné obrázky nebo texty, které by mohly idealizovat používání náhrad mateřského mléka. Firmy se zavádění této části kodexu brání. Často se snaží používat formulace, které jsou méně konkrétní a proto méně účinné, pokud jde o ochranu a propagaci kojení." Upozorňuji, že zákaz obrázků a textů idealizujících umělou výživu byl schválen EU 22. 4. 2013 a v roce 2016 začal platit.
No a konečně je tu směrnice Evropského parlamentu a Rady 2005/29/ES ze dne 11. května 2005 o nekalých obchodních praktikách vůči spotřebitelům na vnitřním trhu. Z tohoto textu není zřejmé, že jde o reklamu. V případě zákazu skryté reklamy Směrnice zakazuje placenou reklamu v médiích v redakčním sdělení - advertorial, za podmínky kdy není spotřebitel schopen z obsahu, obrázků nebo zvuků jednoznačně poznat, že se jedná o placenou reklamu.
Domnívám se, že takové texty by se zde objevovat neměly, případná reformaluce by pak měla být jasně odlišena od reklamy.

2. srp 2019

U příkrmů jsou přísnější limity NĚKTERÝCH látek. Ale v konvenčním zemědělství se prostě bez reziduí neobejdeš, ani když jde o příkrmy. A jsou vyšší než u bio zemědělství. Jsou studie vysloveně zaměřené i na děti a to na kojeneských stravách, jedna přehledová je třeba tady https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC47... Toto se týká dětí od tří let https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC13... Některé popsané látky se standardně ani u jídla a u dětských příkrmů nesledují.

3. srp 2019

@chiara75 já nikde nepropaguji počáteční kojeneckou výživu. Výše zmíněné zákony znám 🙂 V článku propaguji také kojení a nestavím zde v žádném případě náhradní mléčnou výživu nad mateřské mléko, takže zákon nijak neporušuji 🙂 Článek je označen hashtagy #sunar a #sunarek - v úvodním článku jsem jasně uvedla, že komerční příspěvky a články budou pod tímto označením 🙂 Navíc na svém profilu mám zobrazen odznak ambasadorky Sunaru...

3. srp 2019

@bayt děkuji za odkazy. Ale pořád se nechápeme o čem je článek...To jaké které látky jsou povinné sledovat určuje zákon. Ostatní látky, které se testují nad rámec je už na konkrétním výrobci..ale o tom budu také psat článek

3. srp 2019

@verinikki Ano, zdravotni limity na pesticidy a tezke kovy jsou, ale tyto limity nepocitaji s kumulativnim efektem a nevi se, jak ovlivnuji zdravi spolecne.

3. srp 2019

@michaelllas Uz v samotnem nazvu clanku podsouvas cternari, ze mezi bio a nebio neni rozdil!

3. srp 2019

@bayt v kvalitě potravin kojeneckých výživ!

3. srp 2019

@bayt tedy pro kojence a malé děti - to znamená pro děti do 3 let - potraviny pro tyto děti podléhají (jak už jsme si tady několikrát ovedly) legislativě...

3. srp 2019

@bayt je to tedy uvedeno hned v nadpisu článku 🙂

3. srp 2019

Dle mého je název článku tedy vychytaný👍 - nezvýhodňuje ani Bio či neBio. A osobně mi tedy nepřijde, že by z názvu vyplývalo tvrzení, že mezi nimi není rozdíl???
Pouze ani jedno nehaní, ale vyzdvihuje to, o co by mělo jít především, o BABY kvalitu...což by mělo souviset se zpřísněnými normami pro děti....nebo aspoň to tak chápu já.

3. srp 2019
Autor komentář smazal
Autor komentář smazal

@verinikki děkuji, přesně takhle je to myšleno! Jenom se mi pořád zřejmě nedařilo tuto myšlenku tak výstižně zformulovat 🙂 Nedošlo mi, že na někoho může působit nadpis jako zavádějící 🙂

3. srp 2019

@kafemaniak
Samozřejmě, s tím souhlasím. Také nejsou ani limity na celkové množství těchto látek v potravině, jenom jednotlivé omezení, což je špatně.
Přesto nelze slepě vyzdvihovat Bio a považovat to za produkt zemědělství bez chemie, na což jsem reagovala.
Taktéž není pravda, že by produkty v Bio kvalitě byly vždy lepší než neBio - to je třeba problém s tou mědí - to, že se o tom nemluví, neznamená, že to problém není...
Bohužel pokud člověk nemá vlastní zahrádku nebo známého na statku, tak nikdy neví, co kupuje☹, Bio i neBio.

3. srp 2019

@michaelllas Dodam studii ke kojenecke vyzive, pokud dohledam. Avsak uvedene latky se tykaji i kojeneckych vyziv a nevim o tom, ze by se sledovaly. Ty ano?
Hastag jako oznaceni reklamniho sdeleni? To je snad vtip.

3. srp 2019

@bayt já jsem ve svém úvodním článku uvedla, že komerční články tady na MK budu tímto způsobem označovat. Jaké látky, vyjmenuj prosím

3. srp 2019

@michaelllas KAŽDÉ tvoje reklamní sdělení tak musí být označeno. Ne, že to napíšeš do jakéhosi úvodního článku, který si dohledám jen, když si rozkliknu tvůj profil.

Jedna ze studií dělaná na baby food: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11817376 Bohužel je pravda, že studií na kojeneckou výživu je hrozně málo. Nicméně ta studie, která se týkala třiletých a starších dětí se samozřejmě týká i mladších dětí. Protože z těch samých stejnými látkami stříkaných plodin se samozřejmě vyrábí i ta kojenecká výživa. A látky? Například veškeré estery fosfátů, arsen, neonicotinoidy, kadmium, deet, 3-MCPD.... Některé se sledují, ale je prokázáno, že v bio produktech je toho méně. A takzvaný zákonný limit negarantuje, že je výrobek bezpečný. Čím méně tam takových látek v produktu je, tím lépe.

Už jsem tím zabila dost svého víkendu, myslím si, že pět vědeckých studií je snad více než dost. Ze strany MK budu ráda, když bude příště reklamní sdělení vždy jasně označeno jako reklama. A když se poskytne vyjádření i "druhé straně". Hodně štěstí.

3. srp 2019

@verinikki Hezký večer, omlouvám se, že se slíbenou odpovědí jsem si dala načas. Ale kompetentní pracovníci Sunaru čerpali v letních měsících dovolenou. Odpověď na tvou otázku ohledně vyšetřování mědi v kojeneckých výživách:
Měd je do vybraných výrobků pro kojence a malé děti přidávána tak, aby byl zajištěn její dostatečný příjem se všemi jejími zdravotními benefity. Používají se pouze schválené a bezpečné formy mědi, které jsou dány zákonem. Maximální množství mědi je ve vybraných výrobcích regulováno zákonem. U těchto výrobků je množství mědi kontrolováno pravidelnými analýzami. Množství a použití pesticidů či jiných přípravků na ochranu rostlin vč. těch na bázi měďnatých iontů je velmi omezeno u výrobků pro kojence a malé děti a rezidua těchto látek v konečném výrobku jsou opět kontrolována certifikovanými analýzami. Výrobky pro kojence a malé děti ať už BIO či neBIO splňují stejné nejpřísnější legislativní požadavky na kvalitu a zdravotní nezávadnost.
Měď je v určitém množství ve výživě nezbytná. Dokonce patří mezi esenciální prvky tzn., že je nutné ji přijímat ve stravě, jelikož její nedostatek způsobuje zdravotní obtíže. Některé potraviny např. kojenecká mléčná výživa je z toho důvodu obohacována o měď. Jsou zákonem přesně dané sloučeniny mědi, které jsou bezpečné a je přesně dáno maximální množství mědi, která smí být v potravinách pro kojence a malé děti obsaženo. To je samozřejmě pravidelně kontrolováno podrobnými certifikovanými analýzami, nadbytečné množství je tedy vyloučené. Je pravda, že nadměrné množství mědi může být toxické, ale to platí v podstatě o jakékoliv složce, která je konzumována v nadměrném množství.
Jedním z možných zdrojů nadměrného obsahu mědi mohou být některé pesticidy a fungicidy na bázi mědi, ale použití a množství pesticidů (je jich několik stovek druhů) je v kojenecké výživě přísně limitováno, limity na jejich přítomnost jsou několikanásobně nižší a přísnější než u potravin pro dospělé. Rezidua všech dostupných pesticidů jsou v potravinách pro děti u každé šarže kontrolovány, rovněž tak u vstupních surovin a jejich množství je v podstatě nulové. Řada pesticidů je při pěstování surovin pro výrobku kojenecké výživy přímo zakázaná.

11. zář 2019

@michaelllas
Děkuji za objasnění a že jste nezapomněla🙂

12. zář 2019

@verinikki Není vůbec zač🙂🌹

12. zář 2019

Začni psát komentář...

Odešli