mikolisek
13. čer 2021
575 

Cestování s dětmi - 1.část

Věci, které vám na cestě usnadní život

Už je to skoro dva týdny od chvíle, kdy jsme se společně s kamarádkou a jejími dětmi vypravily na cesty. Bylo to chvilkové rozhodnutí, které jsme v tu chvíli obě potřebovaly a každý další den na cestě nám ukazuje, že jsme měly vyrazit už dávno.

Od prvního dne sdílím své postřehy z cest s vámi na Modrém Koníkovi a moc děkuji, že to prožíváte se mnou. Nyní cítím, že nastal čas, kdy již mohu dát pořádné informace dohromady a tak jsem zde s prvním článkem. Najdete v něm tipy na věci, bez kterých bych se na cestě neobešla.

Tak jdeme na to:

1. Hračky

Tady platí pravidlo, čím více, tím lépe. Každá hračka po čase omrzí a to si někdy nemůžete dovolit. Při stavění stanu, či vaření večeře je důležité všechny ratolesti pořádně zabavit. Doporučuji vzít od každého trochu: modelínu, autíčka, panenky, bublifuk, všechno co vás napadne a vaše auto to dokáže pojmout.

2. Úplatky v podobě jídla

Věřím, že většina dětí je úplatných. Stačí vědět, co na ně platí. U nás je to rozhodně jídlo. U Domči to jsou vždy ovocné kapsičky a u Davídka ovocno-obilné tyčinky. S tímto vědomím jsem si od Nestlé připravila pořádnou zásobu. A opravdu se to několikrát vyplatilo. (Často jsem tím utišila Davídkovo pláč, třeba při sklízení stanu).

3. Dobré matrace

Pokud cestujete autem a máte místo navíc, rozhodně doporučuji nafukovací matrace. Na den s dětmi se musíte dobře vyspat a pokud jedete na delší dobu, mohou vás z klasické karimatky bolet záda. 

4. Radosti na večer

Často se u nás stávalo, že děti byly unavené a usly už kolem 7. hodiny. Na tuto variantu jsme byly připravené a hned jsme vytáhly Birell a daly smažit kukuřičku. Nikdy si nezapomeňte vzít něco, co vám udělá radost.

5.Vlhčené ubrousky

Alfa a omega! Alespoň jedno balení na den!

6. Teplé ponožky

Je jedno jak teplé jsou dny, v noci se vám budou hodit! Stejně tak zateplená mikča určitě nebude k zahození.

7. Vaření

Pokud si plánujete vařit, připravte si jídelníček dopředu. Vymyslete jednoduchá jídla, ať později nemáte starosti. 

8. Tip pro maminky

Pokud vaše děti ještě pijí mlíčko, je BEBA Comfort tekutá ideální variantou na cesty. Stačí ji přelít do lahvičky a můžete podávat. Není potřeba ani ohřívat.

Mohla bych pokračovat ještě dál a dál, ale věřím, že spoustu z těch věcí již znáte. Pokud plánujete vycestovat pod stan poprvé, držím vám palce, ať se vše povede, a hlavně, ničeho se nebojte! Je to úžasná zkušenost, která vám pročistí hlavu. 🙂

Vaše Miri 🌹

#nestle #zdravyzacatek

Ja teda musim oponovat k bodu c.1 - moje zkusenost je presne opacna. Na tritydenni roadtrip jsme tahli velkou tasku hracek,ktera porad vsude prekazela, ze jsme kvuli ni museli mit zasoby jidla pod nohama, ale za celou dobu jsme ji neotevreli. Stacil oblibeny plysak na spani a par knizek na presuny v aute. Jinak bylo zajimavou hrackou cokoliv kolem - misto modeliny se hrabe v pisku a hline, misto skladacek si hraje s klacikama a kaminkama, a jeste lepsi je jit lizt na strom, machat si nohy ve vode nebo prohanet kachny. (Platilo to u nekolikadennich vyletu od 1 do 3 let i pro ten tritydenni roadtrip ve 2 letech.)
Co se tyce pamlsku pro deti i vecerni zabavy pro rodice, tam uz plne souhlasim 🙂

13. čer 2021

U nas to stejny, hracky, ktery bereme s sebou, nikdy ani nevytahneme. S ostatnim souhlasim 😉

13. čer 2021

@amenophus
@jinajanna Jsem určitě ráda za další postřehy. 😊 Je tedy na zvážení, jestli je děti opravdu využijí. Naši kluci tahali autíčka i bagry pořád sebou. 😊

13. čer 2021

mohla bych se zeptat na ten stan? Copak je zač? :o)

13. čer 2021

Je to nafukovací stan z Decathlonu. Staví se opravdu dobře. 😊

13. čer 2021

@mikolisek děkuji...jdu to hledat :o)

13. čer 2021

Jedeme v cervenci na 14 dni, teda do apartmanu a hotelu. No a vzhledem k ceste vlakem budeme mit 70l batoh na obleceni pro jednoho dospeleho a dve deti. Pokud bude chtit mladsi hracky, tak na to bude mit svuj 10l batuzek . . . Autem by se tahly kraviny, vlakem jen nutnosti. Hracky vice mene nebereme ani kdyz jedeme autem - povetsinou lezi ladem. Dulezitejsi je 10 svacin. 😂

13. čer 2021

Já bych byla ráda za jídelníček a tipy co vařit a jaká výbava je nutná. Kempujeme od malička, ale nikdy jsme nevařili. Děkuji

13. čer 2021

@stratford Pokusím se sepsat do dalšího článku. 😊

13. čer 2021

@stratford zalezi s jak starymi detmi. Kdyz byla dcerka uplne mala (cca do 1,5 roku), vozila jsem ji sklenicky. Od te doby uz ji s nami. Nase osvedcene cestovni rychlovky co uvarime v esaku jsou: 1) kuskus s hraskem a tunakem (pripadne jeste se strouhanym syrem a susenymi rajcaty). 2) "ramen" a la esus (uvarit soba/udon/jine asijske nudle, ohrat kupovany vyvar, do toho nakrajet takovou cerstvou zeleninu jaka se zrovna dala sehnat, pripadne to jisti konzerva. Cmrndnout trosku sojovky - berem takove ty male rybickolahvicky ktere se davaji k sushi, shromazdujem a berem na dovcu.) - je to trochu slichta, ale kdyz chce clovek zmenu od kuskusu tak je to dobry :D.
Pokud je k dispozici kuchynka a cestou se da udelat poradny nakup tak vyvarujem normalne jako doma (manzel takhle jednou delal zverinove steaky s opecenymi bramborami a salatem a zbytek kempu nam chodil slintat do talire).

13. čer 2021

@amenophus díky, už jsou velcí 7 a 11. Tu kuchyni musím v zahraničí zjistit. Jaké nádobí máte?

13. čer 2021

@stratford klasicky armadni esus, svycarsky nuz, kazdy jednu lzici a plechacek 🙂. Zvyk jeste z dob kdy jsme chodili pesky z batohem. A nejak jsme zatim nemeli potrebu nakupovat vic - na tech par noci kdy nemame k dispozici kuchynku ani nejime nekde v hospode nam to staci 🙂. Jinak s tou kuchynkou je to fakt kemp od kempu. Nekde maji jen pristresek a nic, nekde maji treba varic, mikrovlnku, lednici, konvici ale zadne nadobi (nekdy nadobi pujci za poplatek), ale par kempu kde jsme byli meli kuchyn plne vybavenou a bylo to naprosto bozi.

13. čer 2021

@stratford akorat teda s takhle velkyma detma uz se asi vsichni z jednoho armadniho esusu nenajit, to asi budete potrebovat neco vetsiho nebo varit nadvakrat :/

13. čer 2021

@amenophus díky, v ČR jsozu kuchyně vybavené skvěle, ale v zahraničí to musím zjistit. Chceme na Rujánu.

My právě moc nevařili, vždy jsme si došli.🙂

13. čer 2021

@stratford hm, v takhle divocejsich oblastech to asi takova slava nebude... i kdyz kdovi, Rujana je docela popularni, tak treba se prizpusobujou. Je potreba to zkontrolovat predem nebo se pripravit na nejhorsi a pak byt prijemne prekvapeni.

14. čer 2021

Hackuju se s varenim. My na dovce instantni kase, nudle s kecupem a tunak, masove konzervy luxusni ma Congrady, prip.vezla jsem sekanou, hotovou rajč.omacku se zeleninou k ryzi...

15. čer 2021

My cestujeme všude s jednou hračkou, jídlo kupujeme na místě, spíme kde se dá…hlavně si to nekomplikovat. Dítě cestuje s vámi, protože vy se někam chcete podívat. Ne naopak 🙂

19. čer 2021

@xantista Nás baví dělat jim to hezčí. A spoustu míst navštěvujeme právě pro ně. 😊

20. čer 2021

@amenophus Má zkušenost - dítě bere za hračku cokoli, co se najde. Ale!! Veliké ale - pokud jsou v okolí nějaké další děti, tak vysypání hraček na deku na zem přivolá tyto děti - no a dítě má zábavu, je nadšené a já ho mám pod kontrolou a můžu si chvíli sednout.

Klacíky, kamínky a lístečky mají totiž jednu zvláštní vlastnost - typicky jsou rozmístěny po obrovské ploše.

Takže - hračky ano, ale nepřehánět to, je tak asi to nejlepší.

A díky všem za vaření - dochází mi, že letos už nejspíše to nějaké ty klasické obědy bude chtít minimálně domluvit s ostatními. Vloni jsem většinu dní tu pidiporcičku vyžebrala a jinak jsme jedli všelijak.

20. čer 2021

@merope aha, jo, tak tohle me nenapadlo, nase dite je stydlin, takze nalakat cizi deti tak mi moje dite nestastne visi na noze :D

20. čer 2021

Také oponuju s bodem č. 1, cestujeme s dětmi dost, dřív víc do zahraničí, teď kempy a děti se zabaví i bez hraček, kor když mají kamarády.
Zaujaly me Hotovky.cz a Outdoorová kuchařka, i v kempu jde kvalitně vařit, sepisuju si i seznam věcí a surovin a postupně vše zlepšujeme. Užijte si to!

20. čer 2021

@amenophus Tak to můj naopak jak byla zavřená školka, tak otravoval i děti čekající s tatínkem před ochodem na maminku 😀.

20. čer 2021

Začni psát komentář...

Odešli