Recept od mojí maminky
Před pár dny jsme oslavili světový den všech maminek a pro většinu z nás tedy i den babiček, protože jsme z našich maminek už udělaly babičky 🙂 I my jsme šli navštívit moji mamku a já jsem jí k tomu přidala i malé veřejné vyznání, protože my si v rodině takové věci moc říkat neumíme, ale čím déle je z mojí mámy i babička mého syna, tím víc si jí vážím a oceňuji, jak moc se o nás stará. Moc jsem nevěděla, jak to mamka vezme, ale druhý den mi děkovala, že ji to moc dojalo a dokonce můj táta, který kroutí hlavou nad Američany, že se v seriálech pořád objímají a řeší city, tak se mi přiznal, že to ukazoval kamarádovi a chválil mě, jak jsem to pěkně napsala. Tak třeba tip pro vás, na příští den maminek, že i ty naše mamky ze staré generace ocení, když pro ně do virtuálního světa vystřelíme pochvalu 😍

Jo a tady můžete mrknout, co jsem vůbec o mojí mámě napsala já 💕

No a protože se maminky o nás od malička starají a asi každá z nás si při vzpomínce na maminku vybaví i nějakou chuť, vůni a historku z kuchyně, tak dnes přináším já něco z kuchyně mojí maminky 😋
Moje mamka hodně vaří, hodně peče a když už, tak je toho vždycky samozřejmě hodně (i když doma je jen ona a táta) 😄 Bylo to tak celé moje dětství a vlastně když si vybavuji vzpomínky z dětství s mamkou, tak je to většinou právě z kuchyně našeho bytu 😉 I v pubertě jsem sedávala na židli v kuchyni a zatímco mamka vařila a pekla, tak já jsem s ní řešila vztahy s kamarádkami i s kluky. Dodnes mamka zve nás s manželem a Maximkem na obědy i na večeře a přestože občas remcáme (nevděčně, ja vím), že něco moc sladí, nebo se maso mohlo péct delší dobu, tak ji to neodrazuje a má ohromonou potřebu se o nás o všechny pořád starat, což v jejím pojetí je prostě hlavně naplnit všem bříška 😋 V poslední době má zase ona možnost zaremcat si na nás, že nesladíme a nejíme (moc) sacharidy, ale už to vzala a na oběd nám nabízí jen samotné maso, nebo kvůli nám připravuje zapečený květák. Moje máma se protě chce o všechny postarat (jako ráda je i pochválena, to si zase přiznejme) a proto rozdává jídlo nejen členům rodiny, ale i sousedkám, svým kamarádkám z univerzity třetí věku, tátovým kamarádům sportovcům... no a konec konců i mým kamarádkám 😂 A protože ne s každým se zvládne potkat zrovna když napeče, tak má vždycky připravené i nějaké lahvičky jako malé jedlé dárky. A ze všech jejích lahvičkových produktů (pampeliškový med, pesto z medvědího česneku, ořechy v medu...) má největtší úspěch, a podle mě je i nejuniverzálnější, zázvorový sirup 🍹 A proto se s vámi podělím o recept mojí mámy, který je fakt jednoduchý a v horkých letních dnech se určitě bude hodit (ale je super i v zimě do čaje 🍵 ).
Zázvorový sirup
400 g zázvoru
1,2 litru vody
3 citrony
2 kg cukru
Zázvor umýt, nastrouhat (i se slupkou) na hrubo do hrnce, přidat vodu a 2 citrony nakrájené na plátky, vařit 10 minut. Odstavit a nechat odstát 24 hodin. Druhý den přidat cukr a vařit 10 minut. Scedit a přidat šťávu z 1 citronu. Ještě teplé nalít do lahviček. Pokud chceme uchovat dlouhou dobu, tak nahoru trochu nalít alkoholu (například vodky). No a to je vše, užijte si super šťávičku nebo zázvorové slazení do čaje 😋
Tak ho zkuste, klidně z poloviční dávky a dejte vědět, jestli vám a vašim prckům chutná 👶 A pokud váš muž nerad takovou limču, tak ještě přidávám jako bonus tip mého táty, který zázvorový sirup přidává do pálenky a dělá tak "zázvorovici" a to teda chutná všem dospělým, bez rozdílu pohlaví 🙈😄👍

#tyden_s_ambasadorkami #maj_s_ambasadorkami #den_matek_s_ambasadorkami
Doporučujeme
Tak tenhle recept asi vyzkouším pro tchýni, která miluje zázvor a brzy bude mít narozeniny, tak by to mohl být jeden z dárků do balíčku 🙂
Děkuji moc za recept... Určitě ho vyzkouším!!! Miluju domácí šťávy, sirupy...
Koupim zazvor a citron a jdu na to 💪🏻
Také děláme sirup, ale s medem no a samozřejmě zázvorovici s domácí slivovici😉
My děláme bezinkový sirup. A moje mamka také dělá "Zázvorku" Ta chvutná všem a na nachlazení ideální. Jen já, když ji piji, se mi kroutí i prsty u nohou 😀
Zázvor vyzkouším, páč celé léto se morduju s limčou (svařit zázvor, vychladit, perlivka ...) a jak jsem mladá a blbá, nenapadne mě vytvořit si sirup do zásoby 😀 Přitom každý rok před Vánoci dělávám svařákový sirup, koření a ovoce svařit, pak je nalít do ohřátého vína = rychlovka a neunikne ani kapka alkoholu vzduchem 🙂
Na zimu vyzkoušíme. 🙂
Domácí sirupy jsou opravdu top a výborný, jako malá si pamatuji že mi nejvíc chutnal bezinkovy od babičky který byl opravdu jedinečný .... U nás děláme pomerančový a ruznoovocne , do zázvorového jsem ještě neměla odvahu se pustit, ale recept vypadá velmi jednoduše a určitě bude i výborný a na zimu skvělý pomocník 🙂❤️
@monny3
Já dělám všechny sirupy za studena. Nějak se mi to nechce zbytečně vařit. 😉
Tedy řádně vymýt a vyplachnout sklenici alkoholem, pak sypu vrstvy: cukr (kokosovy, třtinový..), natrhany byliny (rymovnik, tymián, mata, levandule, sedmikraska, pampelišky, smrkove výhonky, atd.), opět cukr, stridam až nahoru stejne vrstvy, jak cukru, tak bylin. Nahoře zakapu alkoholem a uzavřou fólii. Dám na slunce nebo klidně do spíže, dokud se cukr úplně nerozpusti. Pak "prepasiruji" přes plenu a naliji do lahví opět vymytych, vypláchnutych alkoholem. Uchovávám v chladu a temnu. Vydrží roky.
Byliny kombinuji dle účinku, popř. každou zvlášť. Můžeš přidat citron, pomeranč.
🍀☀️🌱
Začni psát komentář...




Krásný ❤.
U nás nejvíc jede rymovnikovy a smrkovy a další a další.Zazvorovy dělám s citronem a pomerančem👍. Jsou to nakopávače. 🍀