petrusew
21. črc 2019
501 

Země fantazie a her Lipa land

Bylo nebylo, v zemi zvané Lipa land objevily se spolu s piráty, princeznami, kouzelnými postavičkami, mimozemšťany, astronauty i roboty dvě děti Anetka a Matěj.

Do tajemství země Lipa Land (jinak zvané Aplikace na Android) je přenesla kouzelná ikonka na telefonech spolu s jejich maminkou. Maminka začarovala a nastavila jim kouzelnou zemi tak, aby se jim v ní tuze líbilo. Anetka dostala ikonku A a byla nastavena jako 7letá holčička a Matěj dostal ikonku M a byl nastaven jako 4letý chlapeček.

Večer mu maminka pustila pohádku o pirátech. Spolu s malou pirátkou se přenesl do tajemné země a i s maminkou usnul ... No jo, i na maminky Lipa Land funguje 🙂 

Z pohledu mámy: Po kliknutí na ikonku aplikace - kouzelné země Lipa Land se dostanete na základní obrazovku, kde vás již navede na jednotlivé složky. Rozdělení je jednoduché, přehledné a lehce ovladatelné i malému dítěti díky ikonkám. Líbí se mi to, jak jsou jednotlivé složky v aplikaci krásně propojené mezi sebou. Intuitivně navazují a jsou poutavé. Vždy nadete rozdělení do jednotlivých okruhů a to ve všech oddílech aplikace. Anetce se líbí Království, Piráti, Vesmír. U Matyho vedou jednoznačně piráti a velkoměsto. A to ve všech záložkách.


U audio knížek se mi líbí, jakým poutavým způsobem jsou namluvené. Jen bych ocenila, kdyby u informací knížky nebyl jen autor, ale i ten, co předčítá. A malou výtku - předčítají jen muži. Poutavě, hezky, ale i tak bych tam uvítala i ženský hlas.

Audio knížky jsou v možnosti číst a poslouchat. Při posouchání vám nabídne kolik kapitol chcete poslouchat. Každá kapitola se stahuje zvlášť, což muže chvilku trvat. Aplikaci jsem testovala na wifi doma a v nemocnici a neměla jsem problém se stahováním. Nedokážu posoudit rychlost stahování u internetu přes data.

Při dohrání pohádky vás aplikace informuje, že vašemu dítku skončilo přehrávání pohádky (děti mají své přijímače s android). Pohádky jsou rozdělené podle obtížnosti a já bych řekla i náročnosti posluchače. I Anetka se u jedné pohádky bála a to je velká holka...

Hodně oceňuji, že pohádky se neopakují ani v jedné možnosti - čtené, audio i obrázkové.

Pojďme se podívat na HRY. 



Nejvíce času jsme však po knížkách trávili v možnosti Aktivity. Převážně tedy s Anetkou. Tato záložka je rozdělena na tří podoblasti: Hrajte si, Povídejte si a Tvořte

Všechny tyto záložky nás provází aktivitami rozdělenými stejně, jako všechny předchozí. A to zase Království, Velkoměsto, Kouzelníci, Vesmír a Piráti. V jednotlivých aktivitách se přibližujete k danému tématu. Oceňuji návod na výrobu daných pomůcek, her, hraček a aktivit spolu s kreativním dítětem vám to otvírá nevídané 🙂 Ano, Anetka je velmi kreativní dítě a já pak velmi "nadšeně" uklízím to, co jí odpadlo od rukou při její zábavě. Trochu mě mrzelo, že jsme se do určitých aktivit nemohli pustit naplno, protože obě děti schvátila angína - a to se týkalo Hrajte si. 

Zase jsme se vyřádili při Tvořte a povídejte si. 

Času na vyzkoušení všech možností, které nám tyto záložky nabízí bohužel moc nebylo, ale i tak mohu zhodnotit, že se mi líbí rozdělení podle obtížnosti, seznam věcí, které budete potřebovat, psaný i obrázkový postup. Anetka si některé aktivity upravila podle svého.

Například si sama kreslila děj své oblíbené knížky a já hádala, co to je za knihu. Ona mi potom vyprávěla příběh a já byla velmi mile překvapená, jak dokázala nejen vyprávět, ale i pochopit to, co v dané knize bylo a že to zrovna není jednoduchá četba. Anetka miluje Malého prince a čteme ho hodně často.

Neměla bych zapomenou na záložku Relaxace. Tuhle tedy pojal po svém Matýsek. Pouštěl si zvuky a zkoušel hádat, co který je. U zvuku deště chodil s deštníkem a gumáky na nohou, oheň u něj znamenal jako opékání špekáčku 🙂 A mohla bych pokračovat dál 🙂 

 

Z pohledu dětí: Anetce se líbí hry a knihy. Líbí se jí návody k tvoření a to, jak jsou mzpracovány. Číst ještě neumí, ale obrázkový návod je dostačující pro to, aby si něco dokázala vytvořit zcela bez mého neustálého dohledu. 

U Matyho vedou Hry z velkoměsta a Vesmír. No ano, je poznat, že je to chlap. Auta, vláčky a vesmírné lodě. Líbí se mu i piráti.

Když to shrnu - velmi povedená aplikace, kde mi chybí jen velmi málo.

  • Dala bych prostor pohádkám namluveným i ženským hlasem.
  • Ocenila bych uvedení nejen autora pohádky, ale i hlasu.
  • Ocenila bych trochu jiné hry pro více hráčů, je mi jasné, že obligátní piškvorky či lodě to asi být nemohou, ale trochu bych se nad tím zamyslela. Hry pro jednoho hráče jsou hezky udělané a opravdu vedou děti k logickému myšlení spolu se snahou něco je nenásilně naučit (lovení odpadu, přechody a přejezdy silnice, hry rozvíjející logiku...).
  • A velké plus je to, že je to česká aplikace.

Ještě jste si ji nevyzkoušeli? Jděte do toho, opravdu za to stojí. Navíc, když máte možnost 3měsíce zkoušení zdarma.

#recenze #test_lipaland #zkusenosti_lipaland

Začni psát komentář...

Odešli