U fotky bruselského výkladu s vaflemi, které mi On poslal ze služební cesty, se sešlo tolik žádostí o recept, že jsem pár svých osvědčených musela přislíbit. A aby se neztratily mezi komentáři, věnuji jim samostatný článek. Tady jsou naše TOP. Přeji dobré ráno a dobrou chuť, pokud jim neodoláte a rovnou se pustíte do přípravy 🙂
Kokosové nebo lískooříškové vafle z pohankové mouky
Tenhle recept je můj nejoblíbenější, i když to vlastně není úplně recept. Spíš základní poměr sypkých a tekutých surovin, se kterým si hraju podle momentální chuti a obsahu spíže. Někdy použiju kokos, jindy mleté lískové oříšky, pekany nebo mandle, pohankovou mouky někdy nahradím špaldovou s trochou rýžové, amarantovou nebo úplně obyčejnou hladkou pšeničnou, někdy pro změnu přisypu pytlík vanilkového pudinku v prášku.
Co budete potřebovat:
Jak postupovat:
Bruselské kynuté vafle
Správně se prý "Belgické vafle" neříká, protože ve Valonsku se připravují jinak než ve Vlámsku. Ale Brusel je v Belgii, v přesnějším zařazení bych nejspíš pohořela, a ve výsledku jsou to prostě beztak jen "kynuté vafle" 🙂
Co budete potřebovat:
Jak postupovat:
Klasické vafle podle mého muže
Moje hokusy pokusy jsou sice hned hotové, voní po kokosu nebo oříškách a skvěle se doplňují s ovocným tvarohem, ale můj muž vždycky frfňá, ře nejsou dost křupavé. Tak tyhle jsou tutové křupačky pro něj!
Co budete potřebovat:
Jak na to:
https://kitchenette.cz/clanek/238-belgicke-vafl...
Milujeme kynuté křupavé vafle! A s receptem se dá luxusně hrát, jak už mám v ruce konzistenci:
- mouka rýžová, pohanková (v obou případech tak o 1/4 méně, víc sajou), část vyměnit za ořechovou (tady už to chce ubrat na množství o dost víc)
- nemléčná verze - místo mléka voda (pak přidat o lžíci tuku víc) nebo slít vychlazenou plechovku kokosového mléka, tučné použít místo másla
- vejce na konci zcela vynechat (pro alergiky) - míň křupou, ale luxusní jsou pořád
A moje LC recepty jsou jen o základním poměru surovin, tak jen takový evergreen 🙂 Nemám váhu, dělám poslední dobou vše od oka 😀
http://www.skritcikuchyne.cz/pernikove-vafle/
My máme rádi podle kitchinete, u nasnakopecku a moniky brydove 👍
@alneka ty kynuté křupavé, vydrží křupavé nebo se musí sníst hned z vaflovace? Dělám vafle skoro pravidelně, kluci ráno vstanou brzo, ale rádi snídaně společně, takže pomalu v poklidu udělám vafle (většinou "vodvocka" ) a nechávam je na talíři nebo v teple trouby, kluci radsi nekrupave (nechápu), takže to takhle je ok... Ale ty křupavé mám zase ráda já... 🤷
Když mám doma nějaké oříškové máslo, tak dělám tyto:
3 lžíce oříškového másla
1 vejce vel. L
1/2 lžičky prdopeč
1 lžíce zakysané smetany (dávala jsem už i jogurt)
Vše promíchat metličkou, z této dávky jsou 3-4 tousty. Raději dávat do toustovače méně, protože rády utíkají.
Dělala jsem z mandlového másla, z másla z pražených mandlí (ty byly asi nejlepší). Taky jsem omylem koupila makadamové máslo přislazované třtinovým cukrem a taky se dalo 🙂
Je to rychlovka, tak dobrou chuť 🙂
Základní poměr na LC vafle: na 1 vejce 1 lžíce ořechového másla a 1/2 lžíce ořechové mouky, plus špetka prdopeče. Variantně přidat kakao či koření, místo (části) ořechového másla avokádo.
Udělala jsem klasické křupavé a jen se po nich zaprášilo. Díky za recept 🙂
A takovou davku marmelady syn konecne povazuje za dostatecnou 🤦😂
Teda,ženy,vaflovač mám,ale ani nevím, proč. Kde se tu vůbec vzal?Nikdy jsem je nedělala. Teď ale vidím,že se pro něj natáhnu a zkusím to. Musí to být mňamka.
Nezkousel nekdo to těsto udělat večer, nechat v lednici a udělat vafle až ráno?
Krásná diskuze.... Ja uz mam tak dlouho chuť ty vafle zkusit.. A ted, kdyz uz je možnost, zjistili dceri alergii na vejce... holky, neměla byste některá osvědčený a fungující recept na vafle bez vejce 🥚? Jde to vůbec? Jasně, ze jsem toužila po tech krásně krupavych.. Ale dělat je na tajnaclu, aby dceri nebylo líto, to se mi nechce :(
Dnes jsem zkoušela třetí recept a jsou fantastické👍😍
Vyzkoušeli jsme dneska ty poslední a jsou výborné, díky.
Začni psát komentář...
Kuk, @bramarfi @ajka198 🙂