rebe
1. lis 2019
2358 

Vafle, vafle, vafle!

U fotky bruselského výkladu s vaflemi, které mi On poslal ze služební cesty, se sešlo tolik žádostí o recept, že jsem pár svých osvědčených musela přislíbit. A aby se neztratily mezi komentáři, věnuji jim samostatný článek. Tady jsou naše TOP. Přeji dobré ráno a dobrou chuť, pokud jim neodoláte a rovnou se pustíte do přípravy 🙂

Kokosové nebo lískooříškové vafle z pohankové mouky 

Tenhle recept je můj nejoblíbenější, i když to vlastně není úplně recept. Spíš základní poměr sypkých a tekutých surovin, se kterým si hraju podle momentální chuti a obsahu spíže. Někdy použiju kokos, jindy mleté lískové oříšky, pekany nebo mandle, pohankovou mouky někdy nahradím špaldovou s trochou rýžové, amarantovou nebo úplně obyčejnou hladkou pšeničnou, někdy pro změnu přisypu pytlík vanilkového pudinku v prášku.

Co budete potřebovat:

  • 100 g změklého másla
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 1 hrnek mletého kokosu
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 3 vejce
  • lžička vinného kamene (nebo prášku do pečiva)
  • asi 150 ml mléka

Jak postupovat:

  1. Vyšlehejte máslo s cukrem do pěny, pak po jednom vmíchejte vejce, další vždy až když to první zapracujete.
  2. Přesejte mouku a smíchejte s kokosem a práškem do pečiva. Přidejte k máslové hmotě a smíchejte.
  3. Rozřeďte mlékem na tekutější těsto, které se bude dobře lít do vaflovače, ale nevyteče. Uvedené množství je velmi orientační, prostě od oka🙂
  4. Vafle jsou upečené, když se z vaflovače přestane zvedat pára a vafle jsou opravdu výrazně hnědé. Když se vyndají dřív, nejsou křupavé a rychle zgumovatí.

Bruselské kynuté vafle

Správně se prý "Belgické vafle" neříká, protože ve Valonsku se připravují jinak než ve Vlámsku. Ale Brusel je v Belgii, v přesnějším zařazení bych nejspíš pohořela, a ve výsledku jsou to prostě beztak jen "kynuté vafle"  🙂

Co budete potřebovat:

  • 20 g droždí
  • lžička cukru
  • 100 ml vlažné vody
  • 250 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 4 vejce
  • 120 g másla
  • špetka soli

Jak postupovat:

  1. Droždí s cukrem rozetřete a rozmícheje na kašičku, přilijte vlažnou vodu a nechte asi 10 minut vzejít kvásek.
  2. Prosije mouku, přidejte mléko, žloutky, rozpuštěné máslo a sůl, rozmíchejte a přidejte kvásek.
  3. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a jemně vmíchejte do těsta. Na teplém místě nechejte kynout ideálně hodinu, přinejhorším aspoň 20 minut.

Klasické vafle podle mého muže

Moje hokusy pokusy jsou sice hned hotové, voní po kokosu nebo oříškách a skvěle se doplňují s ovocným tvarohem, ale můj muž vždycky frfňá, ře nejsou dost křupavé. Tak tyhle jsou tutové křupačky pro něj!

Co budete potřebovat:

  • 220 g polohrubé mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 2 lžičky krupicového cukru
  • špetka soli
  • 300 ml mléka
  • 2 velká vejce
  • 2 lžíce rozpuštěného másla

Jak na to:

  1. Prosijte mouku, přimíchejte sypké suroviny. 
  2. V mléku rozšlehejte vejce a máslo, vlijte k mouce a zpracujte těsto. 
  3. Nechte ho dvacet minut odpočívat a pak pečte hodně do tmava.
rebe
autor

Kuk, @bramarfi @ajka198 🙂

1. lis 2019
rebe
autor

Holky, bude prima, když do komentářů nasdílíte i svoje osvědčené recepty, ať je to hezky pohromadě. Co? Třeba @monny3, @alneka?

1. lis 2019

https://kitchenette.cz/clanek/238-belgicke-vafl...

Milujeme kynuté křupavé vafle! A s receptem se dá luxusně hrát, jak už mám v ruce konzistenci:
- mouka rýžová, pohanková (v obou případech tak o 1/4 méně, víc sajou), část vyměnit za ořechovou (tady už to chce ubrat na množství o dost víc)
- nemléčná verze - místo mléka voda (pak přidat o lžíci tuku víc) nebo slít vychlazenou plechovku kokosového mléka, tučné použít místo másla
- vejce na konci zcela vynechat (pro alergiky) - míň křupou, ale luxusní jsou pořád

A moje LC recepty jsou jen o základním poměru surovin, tak jen takový evergreen 🙂 Nemám váhu, dělám poslední dobou vše od oka 😀
http://www.skritcikuchyne.cz/pernikove-vafle/

2. lis 2019

My máme rádi podle kitchinete, u nasnakopecku a moniky brydove 👍

2. lis 2019

@alneka ty kynuté křupavé, vydrží křupavé nebo se musí sníst hned z vaflovace? Dělám vafle skoro pravidelně, kluci ráno vstanou brzo, ale rádi snídaně společně, takže pomalu v poklidu udělám vafle (většinou "vodvocka" ) a nechávam je na talíři nebo v teple trouby, kluci radsi nekrupave (nechápu), takže to takhle je ok... Ale ty křupavé mám zase ráda já... 🤷

2. lis 2019

@zebruska křupou teplé, pak změknou. Po nahřátí zas křupou, i když už logicky míň. A když dáš do těsta žloutky, které tam jinak nejsou, jsou studené chutnější. Já taky miluju horké, dítě studené 😀

2. lis 2019

@rebe tady je povidani o tom, jak to s vaflemi je. (knizka skvele Katerine Farne Jak jsem potkala Brusel).

2. lis 2019

Když mám doma nějaké oříškové máslo, tak dělám tyto:

3 lžíce oříškového másla
1 vejce vel. L
1/2 lžičky prdopeč
1 lžíce zakysané smetany (dávala jsem už i jogurt)

Vše promíchat metličkou, z této dávky jsou 3-4 tousty. Raději dávat do toustovače méně, protože rády utíkají.
Dělala jsem z mandlového másla, z másla z pražených mandlí (ty byly asi nejlepší). Taky jsem omylem koupila makadamové máslo přislazované třtinovým cukrem a taky se dalo 🙂
Je to rychlovka, tak dobrou chuť 🙂

2. lis 2019

@rebe To jsem neměla číst, teď se chutí nezbavím a nemám vaflovač 😊- což mě přivádí k otázce, jaký máte?

2. lis 2019

@ajka198 tyhle jsou skvělééé, ale bez zakysanky nedržej 😀

2. lis 2019

Základní poměr na LC vafle: na 1 vejce 1 lžíce ořechového másla a 1/2 lžíce ořechové mouky, plus špetka prdopeče. Variantně přidat kakao či koření, místo (části) ořechového másla avokádo.

2. lis 2019

@alneka Už aby je děti zvládly úplně samy, pak budu moct spát a přijdu k teplým a kluci si uzijou studené 🤣

2. lis 2019

Udělala jsem klasické křupavé a jen se po nich zaprášilo. Díky za recept 🙂

2. lis 2019
rebe
autor

@vineta Tefal s výměnnými plotýnkami, doporučuji ho u každého příspěvku o vaflích. Na jednom přístroji jde udělat kde co, a to bez tuku, nepřipaluje se.

2. lis 2019

@rebe Děkuju 😘

2. lis 2019

@vineta Taky mame Tefal s vymennymi plotynkami. Donedavna se na ty vaflovaci jenom prasilo, ale deti nas donutily vytahnout je na svetlo a prave dojidam jeden krupavy z posledniho receptu od @rebe 🙂

3. lis 2019

A takovou davku marmelady syn konecne povazuje za dostatecnou 🤦😂

3. lis 2019

Teda,ženy,vaflovač mám,ale ani nevím, proč. Kde se tu vůbec vzal?Nikdy jsem je nedělala. Teď ale vidím,že se pro něj natáhnu a zkusím to. Musí to být mňamka.

7. lis 2019
rebe
autor

@babanci Je!

@lenka3p Přesně tolik si dávám, zapomněla jsem to k receptu napsat 🙂

7. lis 2019
Komentář byl odstraněný

Nezkousel nekdo to těsto udělat večer, nechat v lednici a udělat vafle až ráno?

18. lis 2019
rebe
autor

@my_da Delší odpočinek lepku jenom prospěje, třeba s palačinkovým tématem se mnohem líp pracuje, když si odpočinulo přes noc. Jestli budeš dělat těsto s práškem do pečiva, zadělej ho bez něj a přidej ho až těsně před pečením. Kynutému těstu bude přes noc v lednici fajn.

18. lis 2019

Krásná diskuze.... Ja uz mam tak dlouho chuť ty vafle zkusit.. A ted, kdyz uz je možnost, zjistili dceri alergii na vejce... holky, neměla byste některá osvědčený a fungující recept na vafle bez vejce 🥚? Jde to vůbec? Jasně, ze jsem toužila po tech krásně krupavych.. Ale dělat je na tajnaclu, aby dceri nebylo líto, to se mi nechce :(

30. pro 2019
rebe
autor

@kahramana Neboj se toho, prostě do těsta nepřidáš vejce, ale dáš víc tuku a mléka nebo nějaké rostlinné mléko, s tím těstem se dá hodně hrát. Nejspíš nebudou tak křupavé, ale nejspíš vám to nebude vůbec vadit 🙂

30. pro 2019

Dnes jsem zkoušela třetí recept a jsou fantastické👍😍

1. led 2020

Vyzkoušeli jsme dneska ty poslední a jsou výborné, díky.

8. únor 2020

Začni psát komentář...

Odešli