redakce
19. bře 2019
1171 

Padání vlasů po porodu trápí polovinu maminek. Dopřejte si dobré jídlo, vitamíny a vlasy zbytečně nezatěžujte

Hormonální kolotoč, který těhotenství a porod miminka doprovází, má mnoho dopadů na náš vzhled i zdraví. Vypadávání vlasů je spolu se změnami tělesných proporcí nejviditelnějším důsledkem toho, že naše tělo věnovalo všechny své síly na to, aby vytvořilo nový život.

S padáním vlasů po porodu má zkušenosti více než polovina maminek. Častý model je, že během těhotenství se ženy pyšní krásnými, hustými a lesklými vlasy, které hned po šestinedělí začnou ztrácet po hrstech.

Padání vlasů po porodu je běžné a mnohdy nevyhnutelné, správným zacházením s vaší kšticí a doplnění vitamínů můžete jít konci padání vlasů naproti.

Lékař radí kvalitní a pestrou stravu

Do poradny Modrého koníka přišel dotaz od maminky, která se vypadáváním vlasů po narození dítěte velmi trápí: "Dobrý den, mám 3 měsíce po porodu a opravdu enormně mi padají vlasy. Padat mi začaly už tak 6 týdnů před porodem, ale bylo to v běžné míře. Zhruba 3 týdny zpět mi padají skoro po hrstech. Jsou všude. Neustále malou obírám, postel ráno vypadá jako bych se tam ostříhala. Podlahu musím dvakrát denně vysávat, odpad už jsem dvakrát ucpala a čistila. Vlasy dvakrát denně vyčesávám, aby mi pak nepadaly, jak chodím po bytě, ale bez efektu. Nosím je stažené v culíku, abych alespoň omezila nekontrolovatelné opadávání kdekoliv, ale bez efektu. Mám vlasy po ramena. Čím to mohu zmírnit, jakou výživou podpořit? Už mi začíná místy prosvítat kůže, bojím se, že dřív než se hormony srovnají, budu už plešatá."

Lékař, který vede poradnu o výživě během těhotenství na Modrém koníku, neurolog a farmakolog MUDr. Jiří Emmer, radí mamince následovně: "Dobrý den, nebojte se, čas, kdy se toto normálně upraví, se udává asi na 6-12 měsíců po porodu. Je velká otázka, jestli vůbec něco je schopno vlasy nějak hmatatelně "podpořit", ale tradičně se na to berou různé vitaminy a minerály. Já bych Vám v první řadě doporučil opravdu kvalitní a pestrou stravu (řada maminek, jakmile porodí, se začne zanedbávat, taky nezapomeňte, že kojení je vlastně z hlediska výživy pokračování těhotenství) - nezapomínejte na omega-3 (tedy ryby - losos, makrela, tuňák, sleď, normální je toto cca 3x týdně anebo jako doplněk stravy). Existují také různé komerční směsi, které si můžete najít - většinu z jejich složek najdete i v multivitaminech pro budoucí maminky. Držím palce!"

Proč vlastně začnou vlasy po porodu vypadávat?

Na růst vlasů a jejich kvalitu má vliv celá řada faktorů, od výživy, dostatku vitamínů až po hladiny některých hormonů. A právě hormony hrají v padání vlasů po porodu velkou roli.

U žen kvalitu vlasů ovlivňuje zejména hormon estrogen. Jeho vyšší hladina v těhotenství může za to, že se prodlužuje růstová fáze vlasů a klidová fáze je velmi krátká. Vlasy tak velmi prosperují, houstnou, jsou lesklé a vyživené a vypadávají jen velmi málo. Když po porodu hladina ženských hormonů klesne, vlasy začnou vypadávat až 2-3x rychleji, než normálně.

K hormonálním faktorům pak lze přičíst i stres, který mnoha maminek po narození dítěte prožívá. S tím může být spojená nedostatečná výživa novopečené maminky, která má na kvalitu a vzhled vlasů velký vliv.

Za padáním vlasů může být také nedostatek některých vitamínů, které se během těhotenství, po porodu i v šestinedělí z těla vyčerpají. Jejich hladinu si můžete ověřit krevním testem u svého lékaře, nebo je můžete začít doplňovat ihned - správnou výživou, nebo užíváním vitamínů z lékárny.

Některé maminky si spojují padání vlasů i s kojením, nikdy se však neprokázalo, že by kojení hrálo významnou roli. Nepřestávejte tak kvůli svým vlasům kojit, benefity mateřského mléka jsou pro vaše miminko i pro vás významně vyšší.

Jak moc mi vlasy vypadají?

Intenzita padání vlasů je u každé ženy jiná. Některým ženám vzniknou kouty, některé po nacházení hrstek vlasů na polštářích a ve vaně zjistí, že mají na hlavě celá místa, na kterých o vlasy přišly.

Období, kdy vlasy zvýšeně padají, trvá asi šest měsíců až jeden rok. Pokud se po této době situace nezlepší, můžete vyhledat pomoc u kožního lékaře nebo přímo u specialisty na vlasový porost - trichologa. 

Jaké vitamíny doplnit a co jíst, abyste vlasům dopřála nejlepší výživu?

Jak píše i  doktor v poradně, správnou výživou můžete vlasy a celkově svůj stav zlepšit. Do svého jídelníčku zařaďte hodně ovoce, zeleniny, luštěniny, obiloviny, celozrnné pečivo, bílé maso, ryby, semínka a oříšky. Ovoce a zelenina obsahují flavonoidy a antioxidanty, které ochraňují vlasové folikuly a podporují růst vlasů. Na kvalitu vlasů má z vitamínů největší vliv železo, selen a zinek. Zkusit můžete i vitamíny ze skupiny E a B.
K dostání v lékárnách jsou přípravky, které jsou přímo určené na podporu růstu vlasů. Vždy si před jejích koupí ověřte, zda se slučují s kojením. Od nákupu drahých léků si neslibujte okamžité výsledky, pokud bude mít doplněk na vaši vlasy vliv, bude to trvat minimálně několik týdnů, než změnu uvidíte. Pokud chcete vlasům pomoci také šampony a přípravky přímo na ně. Pokud chcete vlasům dopřát péči, sáhněte po přírodě, která jim neublíží. 

Babské rady, které vychází z přírodních zdrojů, nejčastěji na potíže s vlasy doporučují používat kopřivy. Z těch si můžete udělat odvar a vlasy jím prolévat. Zakoupit se dají již hotové, ale stále přírodní šampony. Pomoc můžete hledat například v prodejnách zdravé výživy.

Často se používá také pivo nebo vaječný žloutek, který můžete nechat ve vlasech působit jakkoli dlouho. Místo drahých kondicionérů a masek pak můžete konečkům vlasů pomoci olivovým či ricinovým olejem.

Jak s vlasy zacházet, abyste jejich vypadání ještě nezhoršovala?

Hormonální výkyv a stres v prvních chvílích sžívání se s miminkem neovlivníte, není ani jisté, že vám pomůže užívání vitamínů a potravinových doplňků. Vaše kamarádky, maminka i koníkovky v diskuzích vám nejčastěji potvrdí, že toto období se prostě musí přečkat. Vlasy se vrátí, dorostou a zesílí, jen to trvá.

Než se vaše hladina hormonů ustálí a tělo se dá po porodu zase do pořádku, můžete se ale o vaše vlasy starat s opatrností a vypadávání vlasů tak alespoň nepodporovat.

  • Vlasy si nikdy nečesejte mokré a ani je mokré nesvazujte do culíku.
  • Nošení culíku je velmi pohodlné a úprava vlasů je rychlá, což je zvláště v počátcích mateřství ideální. Bohužel se vlasy ve svázání lámou a více vypadávají, culík hodně podporuje i vypadávání vlasů po stranách obličeje, kde jsou nejvíc napjaté. Pokud culík, dělejte si ho volný, aby měly vlasy prostor.
  • Po mytí vlasy foukejte ve směru jejich růstu, foukání v předklonu, vyčesávání kartáči a hřebeny padání podpoří.
  • Pokud se vám vlasy cuchají, podívejte se po kondicionéru, masce nebo spreji, který s rozčesáváním pomohou. Tím, že nebudete hřívu tolik rozčesávat, můžete spoustu vlasů zachránit.
  • Pokud si vlasy barvíte, nepřecházejte na tmavší odstín - vypadaná místa budou viditelnější, barva vlasy a pokožku hlavy navíc může ještě více podráždit nebo poškodit.
  • Nepřestávejte kojit, protože vám někdo řekl, že vlasy padají i kvůli kojení - žádná studie nikdy nepotvrdila, že kojení a padání vlasů spolu souvisí.
  • Nepropadejte panice - období vypadávání brzy skončí a vaše vlasy se k vám vrátí v plné síle!

Zdroje:

https://www.vylecime.cz/padani-vlasu-po-porodu-a-jine-priciny

https://www.eotazky.cz/postpartum-alopecia-vypadavani-vlasu-po-porodu

Začni psát komentář...

Odešli