vera_vila
2. bře 2015

Dobročinnost na MK

Ahoj všem.

Celý víkend jsem zvažovala, zda tento článek napsat či nikoliv, ale bohužel situace, která tu před víkendem v mnohých vyvolala zklamání a nedůvěru, mě k tomu tak trošku donutila.

Z některých reakcí pod Martinovým "rohodnutím" vyplynulo, že danou sbírku MK podporoval... Já si ale neuvědomuji, že by někde koník danou sbírku jakkoliv zveřejňoval, prezentoval a propagoval (což bych za podporu považovala a tým MK by si tím koledoval o obrovský průšvih), pouze ji "nezakázal". Jediné Koníkem podporované, prezentované a propagované jsou sbírky pořádané formou dobročinných aukcí ve skupině Charitativní dražba, která musela získat výjimku z prodeje mimo bazar a samozřejmě jsme také museli získat požehnání adminů k dané činnosti.

V souvislosti se sbírkou pro danou uživatelku APELUJI NA VŠECHNY, KTERÉ CHTĚJÍ JAKÝMKOLIV ZPŮSOBEM FINANČNĚ POMOCI jiným uživatelkám a vyhlásí (nejen) zde VEŘEJNĚ finanční sbírku, že tato aktivita je NEZÁKONNÁ!!!

Vystavujete tak sebe i toho, komu chcete pomoci, obrovskému riziku problémů a až půl milionovým pokutám!!!

Proč? Níže cituji text z webové stránky jednoho sdružení, které se věnuje podobné činnosti, jako náš spolek:

"Dávejte velký pozor na situace, kdy se rozhodnete někomu pomoci a například na Facebooku založíte událost a začnete pro někoho, byť s dobrým úmyslem, sbírat peníze na Váš, nebo číkoliv účet. To je ze zákona NEPŘÍPUSTNÉ a můžete tak nadělat obrovské problémy sobě nebo navíc tomu, komu chcete pomoci.

Lze však takto sbírat věcné dary, respektive sbírání věcných darů nepodléhá zákonu o veřejných sbírkách.

V případě, že jste se rozhodli někomu pomoci a chtěli byste sbírat finanční prostředky za účelem pomoci, je potřebné oslovit právnickou osobu, která ví jak zřídit veřejnou sbírku a požádat jí o takové zřízení veřejné sbírky a příslušného speciálního účtu, případně zapečetění sběrací kasičky.

Pomáhejte druhým, ale v rámci zákona…

Veřejnou sbírkou podle tohoto zákona je výlučně shromažďování peněžitých prostředků. Shromažďování např. věcných darů tomuto zákonu nepodléhá. Neurčitý okruh přispěvatelů je takový okruh přispěvatelů, který není předem znám. Není přitom rozhodné, zda je výzva k poskytnutí příspěvku činěna na veřejných prostranstvích nebo třeba v budovách různých institucí, jsou-li přístupné veřejnosti. Za veřejnou sbírku je tak nutno považovat např. i adresné oslovování osob za účelem poskytnutí finančního příspěvku (např. zasílání složenek, direct mailingu atp.)."

Pokud tedy chcete pro někoho začít sbírat víčka, oblečení, hračky, domácí potřeby, pak není problém a s chutí do toho. Pokud ale chcete pro někoho vybrat penízky "od veřejnosti", obraťte se na nás nebo jakoukoliv právnickou osobu či sdružení ve svém okolí, které mohou pro dotyčnou osobu a daný účel (např. i finanční pomoc) zřídit veřejnou sbírku.

Je něco jiného, když se sami dobrovolně rozhodnete někomu na účet poslat určitý obnos peněz . Ale pokud to má být dar, zajistěte si řádnou darovací smlouvu (navíc si tento dar můžete za splnění určitých podmínek odečíst z daní) a příjemce musí za určitých podmínek peníze přijaté z daru také zdanit daní darovací! Ve chvíli, kdy skutečně někde (třeba i v uzavřené skupině) vyhlásíte podobnou aktivitu, už je to špatně, protože v tu chvíli už jsou naplněny dikce zákona o veřejných sbírkách a vy jdete proti němu!

Považuji za nutné sdělit také své obavy, že předvíkendová situace může mít za následek ohrožení naší dobročinné aktivity a omezení pomoci potřebným. Proto bych zde ráda připomněla, že jsme spolu s uživatelkami @helulela a @kakamila založily spolek, který se bude v této skupině nadále této charitě věnovat, a to s požehnáním a pod kontrolou úřadů. Zároveň všechny obdarované pečlivě prověřujeme a vybrané penízky mohou být použity pouze pro konkrétní účel, který musí být prokazalatelný a doložitelný. V souvislosti s tímto bude založena pro dané účely veřejná sbírka, která je kontrolována krajským úřadem.

Dále budou administrátoři @martindurina a @isoldaeva informováni přes IP, zda by nebylo na škodu zvážit doplnění pravidel užívání portálu MK, aby k těmto situacím už nikdy příště nedocházelo.

Přeji všem krásný den.

Za Dobročinný spolek šikovných holek

Věra

Taky už jsem o tom už delší dobu uvažovala. Já hrozně ráda pomůžu, ale - a omlouvám se všem potřebným, ne tak neprůhledně, jako to fungovalo doposud.
Myslím, že by bylo fajn mít síť dobrovolnic i po republice, které by byly schopny nezávisle zhodnotit finanční či materiální potřeby té které maminky. Nemuselo by pak ani docházet k situacím, že by někdo někoho obvinil ze zneužití. Jako výhodu nějaké oficiální nadace bych viděla i fakt, že kdo by chtěl, mohl by přispívat pravidelně určitou částkou měsíčně a peníze by tak pro akutní případy byly rychle k dispozici.

2. bře 2015

Zajímavá a užitečná informace! Díky za ni! 🙂

2. bře 2015

Přesně tak , proto také ani nepřispívám na nic co není 100% ověřeno a řádně ošetřeno.

2. bře 2015

@jani2013 však právě proto je tu náš spolek... a nejen on... ale chce to se pídit a pátrat a zjišťovat, kdo jim může podobným způsobem pomoci... Každá taková organizace si každého, pro koho pořádá sbírku, pečlivě prověřuje, zjišťuji si možné i nemožné, aby nedošlo ke zneužití či jiným problémům, veškeré využití peněz se musí dokládat a prokazovat...

2. bře 2015

Děkuju za tento článek.. několikrát jsem v komentářích u podobných peněžitých sbírkových akcí upozorňovala, že tyto sbírky jsou nezákonné a byť vedou jejich pořadatelky jakékoliv úmysly, je to napadnutelné a netransparentní.. Nejednou mě téměř ukamenovali 🙂. Přimlouvám se za to, aby aktivity tohoto rázu spadaly jen do pravých rukou a cokoliv jiného bylo postaveno mimo pravidla a postihnuto.. Není na světě člověk ten, aby se zalíbil lidem všem.. a tím spíš na portálu, kde se pohybují vesměs ženy s lepšími či horšími úmysly.. To, co z celé aktuální kauzy vyplynulo je víc než hanebné a myslím si, že to u spousty uživatelek vyvolalo zbytečnou nechuť vůči MK a je to velká škoda ☹.

2. bře 2015
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný

Věrko, díky za článek, měla jsem o víkendu podobné myšlenky. Jak snadno se dobrý úmysl může obrátit proti... Vyhlášená veřejná sbírka je ochrana pro všechny zúčastněné strany. Pro přispívající znamená, že peníze půjdou opravdu tam, kam se říká, že půjdou. Pro příjemce zaručuje, že pak nemůže nikdo nařknout, že peníze použil na něco jiného, než měl. Všechno se dá obejít a zneužít, ale takhle je to riziko tak malé, jak se jen dá. Je kolem toho papírování a práce, nejde to zařídit ze dne na den, ale je to bohužel potřeba.

2. bře 2015

Pod tohle se rada podepisu!

2. bře 2015
Komentář byl odstraněný

@helulela Přesně.. může se to jmenovat třeba Čokoládová sušenka.. nejde o název ani slovíčkaření, jde o tu aktivitu..

2. bře 2015
Komentář byl odstraněný

Věrko, navrhuji článek do Vybrali jsme 👍

2. bře 2015

@athens26 Děkuji Evi... Já doufám, že to tam @martindurina zařadí automaticky, aby se to dostalo k co nejvíce lidem, protože považuji za důležité, aby tohle lidi věděli a skutečně už tu nedocházelo k tomu, co se tu stalo před víkendem...

@janamal37 taky jsem upozorňovala pod případnými příspěvky, když se tu třeba začalo roznášet, že se pomůže rodině od jedné uživatelky, která pohrála svůj boj s "potvorou" a nechala tu dvě malé děti... A bohužel vím, že se to děje i ve spoustě skupin, které třeba ani nesleduju a nejsem členem, ale bohužel je to tak ☹

2. bře 2015
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný

@helulela @vera_vila holky, ale tohle se tu stalo tolikrát...když bohužel někdo zemřel, když někdo vyhořel nebo byly povodně... Spíš se bojím, že jsi Věrko tímhle článek dala těm "nepřejícným" do ruky hůl... ☹

2. bře 2015
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný

Doufám, že tentokrát se nevyplní starý hnusný pořekadlo, že každý dobrý skutek má být po zásluze potrestán.....

2. bře 2015
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný

@vera_vila zrovna jsem téma naťukla v diskuzi k dražbě... A teď jsem si teprve všimla tvého článku, díky za něj! Doufám, že na to charitativní dražba nedoplatí, byla by to velká škoda. Ale zase už máme za sebou nějakou historii a věřím, že se najde dost uživatelek, které se nebudou bát.

2. bře 2015

Mam dotaz. Jak je to v pripade, pukud bychom napriklad, pro dotycneho cloveka, vybiraly darkove poukazy?

2. bře 2015
Komentář byl odstraněný

@jujika prověřím to, poukazy totiž nahrazují finance, ale zase se za peníze vyměnit nedají a pořizují se za ně věci, které veřejné sbírce nepodléhají... Dám vědět, paní úřednice je teď na obědě...

2. bře 2015
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný

@rory_g Já si nemyslím, že to nepřejivcům dává hůl do ruky. Naopak ti, kteří pomoc chtějí, teď ví, jak to udělat správně, aby to bylo "košer" a nenapadnutelné. To dává podle mě silnou zbraň i těm, kteří chtějí pomáhat (ale nechci se přít). Chápu, že občas jsou potřeba i finance, ale na to jsou třeba zase jednorázové pomoci od státu (samozřejmě většinou to není hned, ale peníze - opravdu čistě peníze - ze dne na den potřebujete málokdy, většinou se dá domluvit i u hypoték, dluhů, záloh na energie, atp.).

2. bře 2015

@janamal37 a já jsem jen řekla, že to tu už bylo 100x, kdy se pár holek sebralo a šlo podpořit např. rodinu té, které někdo zemřel, nebo která zemřela a zůstaly po ní děti, nebo které vyhořel dům, vyplavila ji voda...a nikdo na to nepoukazoval, až teď. Nic víc, nic proti Věrce...
@verdos ano, máš pravdu, koment o "holi" jsem zvolila na konto tvrzení, že Věrka článek napsala, protože teď je na koni takováhle situace. Ať chceš nebo ne, pokud o "nezákonnosti" Evčina jednání někdo nevěděl, teď už to ví, tohle jsem měla na mysli.

2. bře 2015

@rory_g Víš jak.. tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu.. až to schytá někdo, kdo si to vůbec nezaslouží..☹.

2. bře 2015

Konecne neco konstruktivniho, racionalniho, bez invektiv a k tematu! Dekuji za tyto v dnesni dobe velmi uzitecne informace a Drazbam preji hodne stedrych lidi se srdcem na pravem miste...

2. bře 2015

@janamal37 jo, přesně tak. To jen donutí každýho starat se jen o svý, nedej Bože komukoli ještě někdy pomoct!! Smutný ☹

2. bře 2015
Komentář byl odstraněný

@rory_g jak jsem psala, vím že se to tu dělo, ale nikdy kolem toho nebyl takový humbuk a nikdo nezpochybnil, že je něco využíváno špatně a jinak a tak. A hlavně jsem nechtěla, aby nedůvěra v čistotu daného úmyslu ovlivnila jiné dobré úmysly

2. bře 2015

@vera_vila chápu to a taky máš částečně pravdu, tady původně nikdo nezpochybňoval zneužití pomoci, to až ta mela pod těma KZ...ale jak píšu, chápu Tvůj záměr, za tu dobu, co dražby jsou a pod záštitou MK snad nikdo nepochybuje, že by byly podvod...

2. bře 2015
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný

No úplně bych nevěřila , že tu neni sv*ně, která to nahlásí... :-/
Všude někdo je. Já byla o víkendu ve škole, profesorka nám zkrátila výuku, nebylo ji zdravotně nejlépe, my meli radost, že budeme dřív doma a někdo ji hned naprášil děkanovi.
Takže všechno smazat, než si to někdo okopíruje ☹ Lidi jsou hnusný ☹

2. bře 2015

Kvůli bezpečnosti určitých uživatelů jsem všechny příspěvky s konkrétními jmény smazala

3. bře 2015

Děkuji za důležité informace a především za chuť pomáhat!

3. bře 2015

@jujika tak dárkové či slevové kupony, které nelze vyměnit za peníze veřejné sbírce nepodléhají.myslela jsem si to, ale radši jsem ještě volala pro potvrzení mé domněnky na úřad

3. bře 2015
30. kvě 2015

Začni psát komentář...

Odešli