vlaxyz
13. srp 2021
632 

Netoxická domácnost aneb Vybíráme prací prášek

Máme tady další článek a tentokrát se budeme věnovat NETOXICKÉ DOMÁCNOSTI.

Každá žena to zná. Přijdeš do koupelny a tam haldy špinavého prádla. Nedej bože, když ti chlap dělá automechanika a dítě malého chemika. Skvrny, pot a mastnota. To jen vodou prostě dolů nedáš. Jenže jakákoliv chemie může prádlo zničit. Nehledě na to, kolik znečištěné vody vyteče z pračky.
Vybrala jsem si 3 značky pracích prášků. Všechny 3 jsou úžasné v tom, že nezatěžují životní prostředí. Navíc jsou vhodné pro děti nebo třeba ekzematiky.


ALMAWIN Prášek na praní

Tenhle prášek se mi líbí tím, že je vhodný na bílé i barevné prádlo.
Obsahuje rýžový škrob. Tím pádem dodá prádlu jemnost bez použití aviváže. Jelikož obsahuje éterické oleje, zvládne prádlo jemně provonět.
Dávkování se řídí podle míry znečištění. Na várku prádla dáváme 40-60 ml prášku.
1080g prostředku nám tedy postačí na 19 praní.

ALMAWIN Prášek na praní

ALMAWIN Prášek na praní je vhodný na bílé i barevné prádlo. Díky jeho složení a obsahu přírodních enzymů nezatěžuje životní prostředí a je šetrný k lidské kůži.


Zvládne vyprat prádlo i při nižších teplotách kolem 30°C. Jeho účinné látky vytvoří pěnu, která odstraní všechny nečistoty, aniž by znehodnotila barvu nebo strukturu prádla.

Průměrná cena v době publikace se pohybuje okolo 250Kč za 1080g


SONETT Prášek na praní COLOR - Sensitive

Prací prášek Sonett vypere všechny barevné a jemné textilie z bavlny, lnu, syntetických vláken a smíšených tkanin.
Jako jediný výrobce ekodrogerie je držitelem dvou ekocertifikátů.
Účinně vypere prádlo už od 20°C do 60°C.
Dávkuje se podle tvrdosti vody od 32g do 64g.
1,2kg prostředku nám postačí na 30 praní.

SONETT Prášek na praní COLOR - Sensitive

Hlavní účinnou složkou SONETT Prášku na praní COLOR - Sensitive je mýdlo, které se vyrábí z různých rostlinných olejů jako je palmový, řepkový, kokosový a olivový. Oleje se vaří s louhem. Voda použitá při výrobě je bio-dynamicky rytmizována a do produktů Sonett jsou přidávány směsi energeticky silných bylin a esence drahých kamenů a kovů.


Prací prášek je čistě přírodní a bez chemikálií, proto je šetrný k oblečení, lidské pokožce i k životnímu prostředí. Díky jeho složení je 100% odbouratelný. Rozloží se ve vodě na běžné přírodní složky v řádu několika hodin až dní. Při kontaktu s vodou vytvoří jemnou pěnu, která hravě odstraní veškeré nečistoty. Prášek je zcela bez parfemace.

Průměrná cena v době publikace se pohybuje okolo 275Kč za 1200g


Prací prášek TIERRA VERDE z mýdlových ořechů na barevné prádlo

Prášek je vhodný na barevné textilie z přírodních vláken i směsných tkanin. Neobsahuje ropné deriváty, opticky zjasňující látky ani syntetické parfémy, barviva nebo enzymy. S práškem, pokud to oblečení dovolí, je nejlepší prát od 40°C.
Na jednu pračku prádla dáváme 1 lžíci (15g) prášku. Při silném znečištění dáme až dvojnásobek nebo prádlo předem odmočíme.
850g prášku nám vystačí na 57 praní.

Prací prášek TIERRA VERDE z mýdlových ořechů na barevné prádlo

  1 zkušenost

Prací prášek TIERRA VERDE z mýdlových ořechů na barevné prádlo je vyvinut tak, aby jeho ingredience byly co nejvíce šetrné k přírodě i k vašemu zdraví. Je vhodný pro děti a osoby trpící ekzémem.

Průměrná cena v době publikace se pohybuje okolo 179Kč za 850g


Mě osobně zaujal nejvíce Almawin, jelikož se dá použít na bílé a barevné prádlo. Což je pro mě obrovská výhoda. Nemám ráda skladování krabic s práškem. Nemusím si hlídat ani barvu prádla. Navíc obsahuje éterické oleje a škrob, takže už není potřeba aviváž. Za mě prostě TOP produkt.

A který je Váš ten oblíbený? Svou zkušenost piště prosím přímo do centra recenzí. Navíc rozdáváme srdíčka jako poděkování! 🙂

A ty vyse zminene prostredky jsi testovala? Vyperou jak pises "skvrny, pot a mastnotu"? Pred casem jsem se nadchla pro bezobal, ale treba konkretne praci gel od Tierra verde nevypral ani mirne zaspinene pradlo... :-/

13. srp 2021
vlaxyz
autor

@ireniq nee, ještě jsem s nimi nepracovala. Od toho tu jsme, abychom si předali zkušenosti. Dobré, ale i ty špatné ☺

13. srp 2021

@vlaxyz aha, jsem prave trosku zmatena, myslela jsem, ze pises recenzi, ale nikde tu recenzi nevidim 🤣

13. srp 2021

Tierra nevypere nic. Sonett taky není jako klasická chemie, ale vypere poměrně slušně a na náročné skvrny mám od Sonett žlučové mýdlo. To už zmákne ledasco.

Důležitý v praní je to, že to prádlo prostě nevoní a to hodně lidem vadí. Dá se na to zvyknout a pak se s mozkem stane to, že je člověku na zvracení, když ucítí Persil, nebo tyhle komerční věci. V NT se taky nepoužívá vůbec aviváž, no...

13. srp 2021

Jo a teda za mě lépe perou gely od sonettu, než sypký prášek, ale to je asi spíš indiv.a záleží na vodě a množství a typu skvrn, že jo...

13. srp 2021
vlaxyz
autor

@romancam moc děkuji za přínosný komentář ☺ Jestli máš takové zkušenosti, mohla bys to napsat prosím přímo do centra recenzí? Když rozkliknutí článek, jsou tam malé widgety a v těch se píše recenze. Děkuji moc ❤❤❤

13. srp 2021

@vlaxyz jj, nontoxic jedu už dobrých 4-5 let, tak něco už trochu mám vyzkoušené 😉. Když nezapomenu, zítra tam něco písnu. Ostatně co to je za projekt?

13. srp 2021

Nemáte zkušenosti, resp. povědomost o Frosch, co se týče dopadu na životní prostředí? Píší eco... ale je to tak?

14. srp 2021
vlaxyz
autor

@rosalline o Frosch čtu jen samou chválu. I co se testů týče. ☺

14. srp 2021

@vlaxyz jůů, díky

14. srp 2021

@rosalline Záleží, co si představíš pod pojmem "eco". Lepší složení než ariel, persil a spol. asi mít bude, ale non toxic bohužel není ani náhodou, je to klasická prací chemie a obsahem toxických a potenciálně nebezpečných látek.

15. srp 2021

Trochu me mrzi ze pises clanek o necem co nemas vyzkousene, ale jen te "zaujalo". Mne treba Tierra verde udelal v kombinaci se zmekcovacem vody v loznim pradle mydlovy cucky ktery jsem z toho dostavala dalsiho pul dne.

26. srp 2021

Ja nechapem pointu tychto clankov, ked to autorka nevyskusa 🤷🏻‍♀️ Potom su tam proste popisane nezmysly.. jak moze niekto napisat, ze je za neho nieco TOP produkt, ked pise o 3 a ani ich nevyskusal vsetky (ak teda vobec nejake)?

26. srp 2021

Mně se na NT praní nejvíc osvědčilo na skvrny žlučové mýdlo a pak podle druhu prádla vhodná kombinace mýdlových vloček, perkarbonátu a případně taed. Peru netoxicky pár měsíců, ale celkem rychle mi komerční prášky a aviváže začaly smrdět, jak už bylo zmíněno..

26. srp 2021

Mám Tierra Verde a peru na 60 ponozky a kalhotky a nevypere špínu 😕 pokud jsou ponozky špinavější, píšu naschvál špinavější, abudu-li chtít prát v tomto prášku, musím ručně namydlit a nebo namočit v prášku Tierra Verde odstraňovač skvrn.

26. srp 2021

Zajímavé komentáře, s dovolením se připíchnu.

26. srp 2021
vlaxyz
autor

@lenka421
@kevi1 holky, tenhle článek je jen z "mýho pohledu". Od toho jsou tu ty produktové články, kde se vy můžete vyjádřit, jakou máte zkušenost s daným výrobkem. 🙂 Jde o recenze a zkušenosti. Já napsala, že je s tímhle nemám. Proto bych byla ráda, kdyby každej, kdo výrobek zkusil, napsal svou recenzi. ☺

27. srp 2021

Začni psát komentář...

Odešli