Je tu mezi vámi některá, která se stala náhradní matkou?

sinorina
4. črc 2015

Ahoj holky, našla jsem tady pár příspěvků, ale žádný mi neodpověděl na moje dotazy.
A tak se ptám, je tady mezi vámi některá, kt, se stala náhradní matkou?
Měla bych k tomu spoustu dotazů.
Chci totiž odnosit dítě pro svoji švagrovou. Klidně do IP. Díky a krásný den

lucinka58
4. črc 2015

@sinorina No to samozřejmě můžeš, jen upozorňuji na to, že to zatím není zakotveno v našich zákonech a prakticky je to nelegální. Ale samozřejmě existují kličky jak by se Tvá švagrová mohla stát oficiálně maminkou - bohužel však nikdy nebude biologickou matkou, ale pouze tou, která si tvé dítě osvojí. Biologikou matkou budeš ty a jediné jak docílit aspoň genetického materiálu jejího manžela je buď za A) přirozenou cestou nebo za B) umělým oplodněním. Ale na druhou stranu tě uklidním - nebudete v tom první ani poslední (jen je to takové zdlouhavé všechno to vyřizování a běhání a soudy). Už jsem se s takovými případy setkala hodněkrát. Přeji hodně štěstí, ale nech si to pořádně projít hlavou - hormony jsou mocné a přecejenom těch 9 měsíců je 9 měsíců a i když si teď říkáš, že ne, tak to citové pouto k miminku v bříšku navážeš.

nonnni
4. črc 2015

@sinorina mozna by ti lepe odpovedeli tady, prece jen nejde o rilis rozsireny fenomen. Dotazy jsou vzdy nezavazne.

http://www.repromeda.cz/poskytovana-pece/diagno...

ilonkaseda
4. črc 2015

@lucinka58 Proč by nemohla být její švagrová biologickou matkou? Mám známé,kde ona neměla dělohu,ale měla zdravé vaječníky,podstoupili umělé oplodnění,embrio bylo z jejího vajíčka a spermie manžela,donosila jim to jedna paní kterou našli přes internet....vše probíhalo na klinice, našli se kličky v zákonech,přímo zakázané to totiž není

lasicek
4. črc 2015

Já bych to psychicky nezvládla.

lucinka58
4. črc 2015

@ilonkaseda Zakázané to není, ale legální také ne. Jde o to, že tím pádem jde do rizika i ta klinika kde se zákrok prováděl, potažmo doktor, který zákrok provádí. Otázkou je jestli to je někdo ochotný udělat 🙂

nonnni
4. črc 2015

@lucinka58 dela to legalne treba prave Repromeda, viz muj odkaz vyse. S vlastnim i darovanym materialem.

sinorina
autor
4. črc 2015

@lucinka58 tak předně u nás to není nic nelegálního, švagrová si dají své buňky, tudíž bude dítě jejich. Asi bych neměla ale tady je kopie mailu od jednoho lékaře. Dobrý den,

náhradní mateřství je ve Vašem případě vyloženě indikované, nevidím v tom tedy problém. Léčbu lze vykázat na pojišťovnu, finální doplatek i s event. mražením embryí by se pohyboval někde kolem 30 000 Kč. Co se týká náhradní matky, tak ta už by měla mít dítě, předchozí těhotenství nekomplikované a měla by být kompletně zdravá. Bude také nutná konzultace s právníkem ohledně problematiky náhradního mateřství. Jinak náhradním matkám zásadně zavádíme pouze jedno embryo (!), její souhlas se dvěma přenášenými embryi toto stanovisko nijak nezmění. Jde o bezpečnost všech zúčastněných, ale nemusíte mít obavy, ve 25 letech máte s jedním embryem velice dobrou šanci na úspěch. Pokud chcete, můžeme probrat vše osobně - prosím objednejte se telefonicky na konzultaci na recepci.

Pěkný den

Marcel Štelcl
--
MUDr. Marcel Štelcl
Lékař IVF

A ještě mail od právníka: Dobrý den,

posílám Vám odpovědi na Vaše dotazy z DPS.

Institut tzv. náhradního mateřství je v našem právním řádu v určitém právním vakuu. Zákon s ním počítá, ale blíže jej neupravuje. Ani nový občanský zákoník podrobnou právní úpravu neobsahuje. Pouze v ustanovení § 804 je uvedeno, že osvojení je vyloučeno mezi osobami spolu příbuznými v přímé linii a mezi sourozenci, to neplatí v případě náhradního mateřství. Případná smlouva, která by v souvislosti s náhradním mateřstvím byla sepsána, by byla právně nevymahatelná, její dodržení by si mohla kterákoliv ze stran kdykoliv rozmyslet. Vše je pouze v rovině příslibu. V praxi je postup takový, že po porodu dítěte odnošeného náhradní matkou je v rodném listě zapsána jako matka rodička, neboť dle ustanovení § 775 je matkou dítěte žena, která je porodila. Pokud je vdaná, je zapsán jako otec její manžel, jinak lze na základě souhlasného prohlášení zapsat rovnou otce biologického.
Biologičtí rodiče poté podávají návrh na svěření dítěte do péče, pak návrh na osvojení. Poté co k osvojení dají souhlas rodiče zapsaní v rodném listu a uplyne tříměsíční lhůta pro případné odvolání souhlasu, dostane dítě poručníka, většinou úřad. Biologičtí rodiče se stanou zákonnými zástupci dítěte po jeho osvojení.

S pozdravem a přáním hezkého dne

JuDr. David Škvařil

sinorina
autor
4. črc 2015

@ilonkaseda a nevíte, jak by to bylo kdyby se mimi narodilo zatím co budu na RP s vlastním dítětem? A jak to měli se jmény v rodném listě ?

ilonkaseda
4. črc 2015

@sinorina já všechny podrobnosti opravdu nevím,ale co vím,tak náhradní matka se dítěte po porodu vzdala a uvedla jméno otce do rodného listu, po něm mělo dítě samozřejmě hned přijmení a on se ho s manželkou ujal..

sinorina
autor
4. črc 2015

@ilonkaseda jo tak nějak by to mělo být, děkuji i za to málo

ilonkaseda
4. črc 2015

@sinorina Ale když se zamyslím,nevím jak to přesně bylo s tím přijmením,možná si to museli někde na matrice zařídit už předem,to přece dělají i nesezdané páry..Vím jen,že když mi biologičtí rodiče poslali fotečku z porodnice,měl už na postýlce příjmení po otci..

sinorina
autor
4. črc 2015

@ilonkaseda také si myslím, že se to musí řešit nějak předem, prvního syna jsme měli ještě za svobodna a museli jsme na matriku

heduska82
4. črc 2015

@sinorina v rodnem liste bude zapsana nahradni matka a pokud by byla vdana, tak i jeji manzel. Pak musi probehnout vsechny ty lhuty a dojde na klasicke osvojeni. Az po nem budete v rl zapsana vy.

kalla
4. črc 2015

To co vy na tady popisujete je přímá adopce, to máme my. NM se provadí jen ve Zlíně, a je to legální.

sinorina
autor
4. črc 2015

@heduska82
@kalla diky za odpovedi, ja budu tou nahradni matkou. Delaji to i v Brne. V jednom prispevku mam odpoved lekare a ten je z Brna. Behem leta tam pojedeme na info schuzku.

kalla
4. črc 2015

@sinorina moc drzim palce mate muj respekt

ilonkaseda
5. črc 2015

@sinorina Ta náhradní matka známých měla jedno své dítě a nebyla provdaná,proto asi nebyl velký problém napsat to příjmení biologického otce.Pokud si vdaná,možná to bude složitější....V každém případě přeji hodně štěstí aby vše dobře dopadlo..

lucinka58
5. črc 2015

@sinorina No ale tvůj příspěvek je přesně o tom o čem jsem mluvila - o osvojení dítěte. Samozřejmě právně možné to je, ale je to na dlouho 🙂 Tak se omlouvám, že to vyznělo tak, že to možné není vůbec - myslela jsem tím, že u nás není institut náhradní matky nastaven tak jak například v zahraničí, kde ti k tomu stač smlouva mezi rodiči a náhradní matkou a automaticky jsou po narození rodiči ti, co náhradní matce zaplatili její zajištění v době těhotenství a porodu.. Očividně všechno jde když se chce 🙂 To je tím pádem dobře. Tím pádem moc přeju aby to všechno dopadlo a aby jsi to po psychické stránce dala 🙂 Já osobně za sebe musím říct, že si nejsem jistá jestli bych dokázala miminko odevzdat po tom co jsem ho 9 měsíců nosila. Ale je pravda, že třeba pro svoji sestru bych to taky udělala bez remcání - je to o tom jaký máte spolu vztah. Ale i tak - myslím si, že na psychiku ženy a na její hormony už v době těhotenství a potom i po porodu to musí být docela záhul 🙂

lucinka58
5. črc 2015

@sinorina Joooo a s tím jménem a příjmením je to tak, že pokud jsi svobodná je to asi o to jednodušší. Manžel tvé sestřenice s tebou zajde na matriku a souhlasně prohlásíte rodičovství k ještě nenarozenému dítěti a určíte mu příjmení. Tím pádem po narození on bude automaticky zapsaný v rodném listě a ty po uplynutí lhůty půjdeš k soudu dát souhlas s osvojením k určitým osvojitelům (tvojí švagrové). Poté švagrová podá návrh na osvojení a otec dítěte s tím bude souhlasit. Pokud jsi vdaná, tak samozřejmě k soudu musíte oba (ty i manžel) vyslovit se k osvojení k určitým osvojitelům - manžel může kdykoliv po porodu a ty zase musíš dodržet lhůty po porodu. Přeju hodně štěstí a ať vám to tedy vyjde 🙂

heduska82
5. črc 2015

@kalla tak ono to je fakticky uplne to same. Neni v tom rozdil.

kalla
5. črc 2015

@heduska82 je v tom obrovský rozdíl

heduska82
5. črc 2015

@kalla tak to by me zajimal jaky. Papirovani je totozne a pokud se nahradni matka rozhodne, ze dite neda, tak ji nikdo nutit nemuze.

lucinka58
5. črc 2015

@sinorina Tyyyy joooo, ale ještě se tak blbě zeptám - jaké své buňky bude dávat? Jako svá vajíčka? Protože jinak mě nenapadá jak jinak bude i tak biologickou matkou?

@heduska82 naprosto souhlasím - pokud náhradní matka nebude chtít dítě po porodu předat, tak ji nic a nikdo nedonutí - právě proto je to u nás tak komplikované, když není tento institut vůbec v právním řádu zaveden.

sinorina
autor
5. črc 2015

@heduska82 Navíc je to ještě tak, že NM je v rodném listě vedena 10 měsíců života dítěte a po celou tu dobu si to může rozmyslet a říct: Já to dítě chci.

@lucinka58 Ano, dají si své vajíčko a svou spermii 🙂 jen doufám, že mé tělo s tím nebude mít problém.

Jsem pro to pevně rozhodnutá, i když někdy pochybuji jestli to dítě dám, ale budu k němu přistupovat tak, že je prostě jejich. Rodit chci císařem, to byla jedíná moje podmínka.

saminomimino
5. črc 2015

@sinorina je to krásný ochdod s nenarozenými dětmy,odsuzuji náhradní mateřství

sinorina
autor
5. črc 2015

@saminomimino kdyby jste nemohla mít děti, mluvila by jste jinak!!!

emisekkk
5. črc 2015

@sinorina máte můj obdiv, držím palce, ať je vše v pořádku.
@saminomimino nechápu, jak něco takového můžete napsat. Jak píše sinorina - mluvila byste jinak, kdyby jste děti mít nemohla. Myslím, že my s kupou dětí, si vůbec nedovedeme představit, co je to za trauma, když jsou páry, kdy děti nejdou.

heduska82
5. črc 2015

@saminomimino to nechapu...jaky obchod? Je to sance jak mit deti, nikoho si nekupuji, "material" kdyz to tak blbe nazvu je jejich, tak kdo s cim obchoduje? Nikdo nikoho k nicemu nenuti. Asi jste nikdy toto resit nemula, kdyz pisete naprosto neadekvatni reakce!

heduska82
5. črc 2015

@sinorina kazdopadne drzim palce at vsechno klapne a je spokojenost na vsech frontach! 🙂

sinorina
autor
5. črc 2015

Holky, moc vám všem děkuji za podporu. Doufám, že to zvládnu po všech stránkách.