icon

Mohu žádat o adopci jako svobodný muž?

spevak123
11. bře 2017

Dobrý den, měl bych dotaz zda mohu žádat o adopci jako svobodný muž, zda jsou kriteria stejná jako u svobodných matek připadně jaké jsou požadavky pro muže zda tam je nějaká pravděpodobnost úspěchu s adopcí děkují

flamarion
•
11. bře 2017

http://www.nahradnirodina.cz/kdo_muze_adoptovat
Podle těchto informací může teoreticky dítě osvojit i jednotlivec (osoba bez partnera). Ale nevím, jaká je realita v praxi, předpokládám, že se dá v drtivé většině přednost páru (a je to tak podle mého názoru v pořádku). Záleží také, jaká "kritéria" pro osvojené dítě udáte jako zásadní - myslím, že osvojitel vyplňuje nějaké dotazníky, kde například uvádí, zda by mu vadilo dítě jiného etnika, dítě starší...U svobodného muže bych moc nedoufala, že dostanete do péče kojence nebo batole...

flamarion
•
11. bře 2017
jani76
•
11. bře 2017

Na 99% ohledně adopce není šance, ale více se můžete ptát odborníků na www.adopce.com

p_a_v_l_i_n_a
•
13. bře 2017

Hezký den. Situace u adopce je taková, že několikanásobně převyšuje počet žadatelů o adopci nad volnými dětmi k adopci. Čekací doby jsou několikaleté u párů jež čekají na bílé, zdravé miminko. Tyto páry budou mít před Vámi přednost, takže byste se spíše nikdy nedočkal. Pokud však Vaše požadavky na dítě budou odlišné od většiny, a Vaše pohnutky k adopci obhájíte u psychologa, neviděla bych to až tak černě. Tzn. dítě rómského etnika nebo s handicapem - starší, případně sourozenci rómského etnika = děti, které by jinak šly do adopce do zahraničí, protože u nás o ně není zájem. Naše úřady mají povinnost tyto děti přednostně umístit v ČR. A nenechte se odradit na OSPODu, tam někdy bývají méně osvícené pracovnice, které odrazují i "normální" páry.

misutka30
•
13. bře 2017

Ahoj, žádost si určitě jako jednotlivec podat můžete, ale jak se zde píše - je otázka, zda jako samožadatel uspějete. Dle mého názoru je pravděpodobné, že dostane přednost pár před samožadatelem - a to z mnoha důvodů. Mimo jiné i proto, že při osvojení samožadatelem by dítěti z rodného listu "vypadl" jeden z rodičů, ve vašem případě matka. Je diskutabilní, zda je něco takového v zájmu dítěte (samozřejmě lze namítnout, že v řadě rodinách vyrůstají děti, které mají v rodném listě pouze matku, ale je otázka, zda toto je něco, co by apriori měl podporovat stát). Určitě se připravte na to, že bude podrobně zjišťována vaše motivace k adopci. Mrzí mě to, nechci odrazovat, ale je to realita.

misutka30
•
13. bře 2017

@spevak123 Kritéria posouzení žádostí jsou stejná jako pro ostatní žadatele či samožadatelky. Jedná se o spektrum různých dokladů a posudků (od praktického lékaře, příp. odborných lékařů, z místa bydliště, od zaměstnavatele, zjišťuje se trestní bezúhonnost, bytové podmínky, dělají se podrobné pohovory, dále psychotesty, příprava na přijetí dítěte atd. - až poté se rozhoduje, zda vás zařadí jako vhodného uchazeče či nikoliv.

spevak123
autor
•
18. bře 2017

Moc vám děkují za info, já bych měl zájem o romské dítě babyboxu , vím že mají přednost páry a ne jednotlivci ale za zkoúšku nic nedám ale moc rad bych pomohl dítěty rad bych mu dal lásku kterou postrádá i motivaci viz ho dal a v dobrém směru ......

blahova_andrea
•
18. bře 2017

@spevak123 a proč musí být zrovna z babyboxu? čekala bych, že pokud už by sám muž prošel tím vším, že dostane spíše trošku větší dítko než miminko

jani76
•
18. bře 2017

Každopádně nikdo si pak v celém tom řízení NRP neurčuje, zda chce právě dítě z babyboxu nebo odkudkoliv jinud ....a ani nemůže. Vybírají se rodiče pro to konkrétní dítě, ne dítě pro konkr. rodiče...naštěstí 🙂

spevak123
autor
•
20. bře 2017

To byla jen dotaz,,je mně jedno jaké dítko zda malinké nebo batole nebo miminko nebo větší nezáleží my na tom jaké bude 🙂

jani76
•
20. bře 2017

Jinak co já vím od jednoho psychologa krajského úřadu, že se dá uvažovat o partnerství i homosexuálním v případě dítěte do pěstounské péče, a to o "hodně ověřeném páru". Jednotlivcům se děti většinou nedávají (výjimečně matkám samoživitelkám dítě její sestry, nebo vnouče apod.), a čekací lhůty na adopci jsou v průměru 5 let, a to jen manželským párům - ti mají přednost, a tak se samozřejmě na další ani nedostane. To jen konkr. údaje, jinak samozřejmě že každý má právo požádat si o dítě atd. atd., ale reálná situace je naprosto jiná.

misutka30
•
21. bře 2017

@jani76 Ona situace je kraj od kraje jiná, někde se čeká 5 let, jinde třeba rok... a musím vás vyvést z omylu - páry si mají právo říct, zda chtějí nebo nechtějí dítě z babyboxu - má to logiku, u takového dítěte nemáte žádné anamnestické údaje, nemůžete novým rodičům podat prakticky žádné info, je to také nejistota, zda se o dítko někdo přihlásí... jsou páry, které do rizika neznámé identity dítěte vůbec nejdou.

jiri2008
•
6. srp 2023

Dobrý večer. Mám Dotaz. Teď už má bývalá přítelkyně si vzala do adobce ročního chlapečka je úžasný prirostl mi k srdci. Strašně moc mi malý chybí. Chtěl jsem se zeptat moc rád bych si také adoptoval dítě. Co vše musím splňovat je to stejné jako u ženy te podmínky nebo je to stejné děkuji za odpověď. JIŘÍ STROUHAL