Náhradní mateřství - porod a jak to je poté?

ally2504
1. kvě 2017

Ahoj holky,

ze zdravotních důvodů jsme se rozhodli pro náhradní mateřství a za dva a půl měsíce nám naše náhradní maminka porodí holčičku. 🙂 Stále mi ale není jasné, jak to je s porodem a po něm. U porodu jsme všichni tři, tj. já, manžel a NM? Jak se na vás v porodnici dívali lékaři? (My budeme rodit v Praze u Apolináře.) Já pak budu s dcerkou na oddělení šestinedělí a NM na pooperačním? Budu moct rozhodovat o dítěti? Jak to pak je u dětského praktického lékaře - také mohu rozhodovat, třeba na základě plné moci, kdyby manžel nemohl jít se mnou? A nastupuji na rodičovskou dovolenou? Pokud máte s NM zkušenost, tak prosím napište. Budu ráda za každou informaci, než se pustím do zjišťování na úřadech. Díky.

smoldovka
1. kvě 2017

No tedy ja nechci byt rypal, ale tyto zasadni veci jste meli resit predem. Pokud se nezmenila pravni uprava, tak matkou ditete je zena, ktera ho porodila. Tzn. Nebudes moci o diteti rozhodovat. S nastupem na rodicovskou to bude asi taky komplikovanejsi,bude nutne abys mela dite sverene do pece. Jinak simyslim, ze neni moudre ptat se po uradech. Pravne u nas NM neexistuje. Proc bys mela byt na sestinedeli,ty preci nebudes nedelka, dite nechaji u biomatky, pokud tedy ona nebude chtit jinak.
Pravne se to myslim dela tak, ze se do rodneho listu uvede otec a jeho zena pak dite adoptuje. Zadny postup u nas neni jisty, ptz zak. Uprava neexistuje.
Jinak doporucuji film dusi neprodam, dokument o NM.

medulinek
2. kvě 2017

No to jsi zacala zjistovat brzo. Kazdopadne NM se musi miminka hned po porodu vzdat,do RL se jako otec zapise tvuj manzel,takze ten bude moct rozhodovat a ty pak adoptujes. Ale taky se ho vzdat nemusi,rozhodne se,ze si ho necha a neudelas nic,protoze matkou je dle nasich zakonu ta,ktera dite porodi. Proto hned pred porodem musi hlasit,ze dite nechce - nedaji ji ho na prsa,pochovat apod.,aby nevzniklo pouto.

alicie_k
2. kvě 2017

Existují i právníci kteří s tímto mají bohaté zkušenosti a já bych osobně nelitovala času ani financí a obrátila se na nějakého. Sice je pravda že ačkoliv můžete mít od NM podepsané cokoliv, pořád může změnit názor, ale opravdu bych to začala řešit co nejdříve!

nafuka
2. kvě 2017

co bys dělala na šestinedělí když jsi nerodila a kojit taky nemůžeš, nebo bude asi chudák na UM.Porodit dítě a vzdát se ho bych nikdy nedokázala.Máma a miminko jsou jedno tělo a jedna duše napojené na sebe.

alicie_k
2. kvě 2017

@nafuka Úplně tak to není, na šestinedělí může být, třeba na nadstandardu. Jako sestra na šestinedělí jsem to zažila. Ležely obě na NP (v jednom patře, ne v pokoji) a o miminko se už starala "nová maminka." Měly spolu hezké vztahy. Tvoje pocity jestli bys to dokázala nebo ne, jsou tady (promiň) vedlejší.

ally2504
autor
2. kvě 2017

No, já jsem nemyslela jak to je právně, to samozřejmě vím, ale spíš mě zajímá, jak to pak vše probíhá ve skutečnosti. Zkušenosti od někoho, kdo si tím prošel.

hledamenm
25. črc 2017

Vše je o domluvě s porodnici, podle toho jak vám vyjdou vstříc bych vybírala. Ale v těch větších už s tím určitě mají zkušenosti. 🙂 my se na to taky chystáme, už mám mrazačky a NM nám bude dělat moje sestra. Mám v plánu pokusit se o "adoptivní kojení" takže v práci budu končit určitě dřív. Dám výpověď, stejně práce je na směny a nejde jinak takže se tam stejně nebudu moct vrátit. 🙂 jinak komentáře od lidí co to nezažili si neberte moc osobně 😉 nejste náhodou ve skupince na Facebooku? Tam najdete pochopení i odpovědí na své otázky 🙂

pavca1982
25. črc 2017

Jako chápu to, ale jde mi z toho stejně mráz po zádech a nezlobte se za názor...😔

makky1310
25. črc 2017

@hledamenm termin adoptivni kojeni jsem slysela poprve. Vyhledala jsem si co to je. Opravdu neuveritelny co je vubec mozne, koukam jako blazen 😲 At Vam to vyjde a jste stastna 😉

hledamenm
26. črc 2017

@makky1310 děkuji 🙂 je zázračné jak může tělo ženy fungovat 🙂 chci na to jít přírodní cestou, tak uvidíme 🙂

Tohle je nejlepší článek který jsem o tom četla 🙂
http://kontaktnirodicovstvi.cz/2017/05/26/jak-j...

makky1310
26. črc 2017

@hledamenm na clanek se urcite kouknu az budu mit vic casu. No ale je fakt ze jsem nedavno cetla se snad i muzi muzou kojit, tak myslim ze lidske telo je jeste jedna velka neznama🙂 jeste jednou, drzim pesti a at se dari. Budete dobra mama .... 😉

sobka
13. únor 2020

Ahojte, prosim, je tu mlada mamicka, ktora ma skusenosti s NM? Alebo sa NM chce stat? Kocky, ktore ste nahradnu maminku mali a mate skvele skusenosti, viete mi nejaku skvelu NM poradit prosim?

pincola
13. únor 2020

To se musíš zeptat v porodnici, jak to bude, nadstandart nemusí být volný a pak na oddělení šestinedělí půjde ta, která rodila, musí jí kontrolovat lékař-tlak, jak se hojí, jak se zavinuje děloha. Možná jí dají jinam, možná na tu chirurgii, aby nebyla s ostatníma maminka a nesložila se jim tam. Zajdi se tam zeptat, určitě to znají, ale musíš to zjistit předem. Ona může porodit už kdykoliv a je logické, abys měla k dítěti přístup. co nejdřív, aby si na tebe zvykalo ideálně hned. Ale fakt to zjisti tam, je to velká porodnice, můžou mít narváno, ať s vámi počítají.
Jinak právně nevím vůbec, ze školy si pamatuji, že matka je ta, co porodí a pak má ještě 6 neděl na to své rozhodnutí změnit. i když se dítěte vzdá.

noberunka
23. led 2021

@pincola myslim, ze pani uz ma vyreseno.Prispevek je z roku 2017😉