Nejlepší rada pro novou maminku - podělte se, jakou jste dostala

mariegroth
Moderátor
29. črc 2020

Jakou nejlepší radu jste obdržela jako novopečená máma?

Co byste poradila novým maminkám?

#drbrowns

verunkanatalka
29. črc 2020

@mariegroth Já bych asi poradila jediné a to, aby poslouchali svůj instinkt... Že je těžké se oprostit od vlivu okolí. Ať se to týká kojení, plenek a nebo výchovy.

mariegroth
autorModerátor
29. črc 2020

@verunkanatalka Naprosto skvela rada!

makovice88
29. črc 2020

@mariegroth Mne se osvedcila rada "spokojena mama = spokojene dite". 😊 Vlastne to neni uplne rada, ale hodne mi to pomohlo.

mariegroth
autorModerátor
29. črc 2020

@makovice88 Souhlasim. Psychika matky je nesmirne dulezita

chrystyanna
29. črc 2020

Nesrovnavej sebe a dítě podle ostatních. Většina se dělá lepší než je a nebo si už špatně dny a noci nepamatuji.

mariegroth
autorModerátor
29. črc 2020

@chrystyanna Tak to mas pravdu! Uplne ve vsem

modra_zizala
29. črc 2020

@mariegroth Me paradoxne nejvic pomohly ty nejhorsi rady, protoze jsem hned vedela, ze takhle teda NE. To byly rady jako "nechovej ho, nech ho rvat, at si potrenuje plice" apod.

Ja bych poradila - Kazde miminko je jine, rid se svym pocitem. Dotek je zakladni fyziologicka potreba. Miminko chovej a chovej a chovej, az ho vychovas 🙂

lennus
29. črc 2020

@mariegroth Rad bylo hodně, ale brzy jsem si uvědomila, že nejlepší je dát na vlastní instinkt, který mě nikdy nezklamal, každá maminka zná svoje děťátko nejlépe a zvládne vše nejlíp, takže to bych poradila dál. 😉

mariegroth
autorModerátor
29. črc 2020

@modra_zizala Ano, to mas pravdu! Kdyz me nekdo radi jit proti svym instinktum matky, tak podekuju za radu, ale ne...o takovou radu nemam zajem

mariegroth
autorModerátor
29. črc 2020

@lennus Presne tak. A nesrovnavat se.

mmichaella
29. črc 2020

Jak tady zaznelo- spokojena maminka=spokojene miminko. Jo a overaly a body pres hlavu jsou naprd ( po tom, co 90% těchto věcí již bylo nakoupenych).

lucifux
29. črc 2020

@mmichaella s tím souhlasím, čekáme třetí, body a overaly přes hlavu jsem vyházela a nakoupila jsem zavinovací a zapínací.

bramarfi
29. črc 2020

Od jedné staré sestřičky na šestinedělí, když viděla, jak moc se trápím kojením, které nešlo: "Marcelo, nejděte na to tak technicistně, nešpekulujte, kojte, intuice vás povede." To byla ta nejlepší rada do mateřství. Velmi často si ji připomínám, a to nejen v souvislosti s kojením.

marketa2016
29. črc 2020

@mariegroth já při šíleném boji s kojením (kojení, odsávání, laktační poradkyně, čaje, melta, homeopatika, akupunktura a nevím co ještě, když jsem byla skoro na zhroucení a stejně nic nepomáhalo) jsem strašně chtěla slyšet větu: "Však kojení není vše a nikdo nemůže po tom všem, co jsi pro to udělala říct, že jsi jako máma horší, když se rozhodneš přejít na UM" místo toho jsem často slýchávala, že si za to můžu sama, že dělám to a to špatně, že jsem dala UM apod. (naštěstí moje máma a manžel mě podporovali vždy, ať už s kojením, tak s UM). Takže když jsem viděla, jak se moje švagrová trápí s kojením a dítě neustále řve, blije, protože se mu mícha v žaludku MM s UM a nic jim nepomáhalo, tak jsem ji tu větu řekla a opravdu to bylo to, co potřebovala slyšet, druhý den kojení vzdala, a najednou bylo spokojené miminko, které se konečně v klidu najedlo po 6 týdnech a spokojená máma, dodnes si pamatuji jak mi volala, že najednou je všechno ok. Jen podotýkám, že jsem pro kojení, ale ne za každou cenu a někdy je prostě pro obě strany lepší se takto netrápit.

jinajanna
29. črc 2020

Když spí dítě, spi taky 😉

codal
29. črc 2020

Mně nejvíc pomohlo, když jsem si uvědomila, že to, že někomu něco s dítětem funguje, neznamená, že to bude fungovat mně, a to že mi to nefunguje, neznamená, že to dělám blbě a že jsem pro to horší máma, jen mě to ještě víc ujistilo v tom, že každé dítě je jiné a potřebuje něco jiného a to včetně mých vlastních dcer, které ač narozené přesně o dva roky, ve stejném znamení, vychovávané stejně a přesto v některých věcech tak odlišné. Takže jak už tady zaznělo, nesrovnát sebe, natož děti a jet si podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. A taky nelpět striktně na svých představách o mateřství ( bude spát jedině v postýlce/posteli, budu ho vozit jen v kočárku/nosit jen v šátku atd.), naučit se přizpůsobit potřebam dítěte, situaci. A nedělat věci úplně na úkor sama sebe jen proto, abych nevypadala jako špatná máma (např. Nejde mi kojení, i když se snažím, a totálně mě to ničí, ale je to to jediné správné řešení a tak musím, i když jsem z toho úplně na dně, protože nechci být špatná máma.)

sternliebe
30. črc 2020

Uzivat si miminla co to jde. Mazlit se, lezet spolu... strasne rychle to utece

meganx
30. črc 2020

Žádné dítě ještě dobrovolně hlady neumřelo

kaja2016
30. črc 2020

Nemyslet si, ze vsechno musi byt dokonaly, vetsinou neni a to je normalni! Vyslechnout si rady pribuznych, vetsinou to mysli dobre a muze to peci o miminko pomoct! Najit si pediatra, kteremu verite! Nekritizovat druhe matky a jejicj deti, dokud nejste kompletne v jejich botach ( a to nebudete nikdy),nemuzete jejich situaci realne zvazit!

mariegroth
autorModerátor
30. črc 2020

@marketa2016 Spravny pristup

mariegroth
autorModerátor
30. črc 2020

@jinajanna Tak tim jsem se snazila ridit, bohuzel ne vzdy to vyslo :D

mariegroth
autorModerátor
30. črc 2020

@codal To mas pravdu. Ja mam take nekdy pocit, ze uplne nic nezvladam, kdyz ctu prispevky od jinych maminek

xmele004
30. črc 2020

Zadne dite dobrovolne hlady neumrelo je super, spokojena mamka taky...ja na zacatku resila zda budit ci nebudit na kojeni, takze za me rozhodne NE! 🙂

elifida
30. črc 2020

@mariegroth Ahoj holky souhlasím naprosto sám a spoustu věcí bych podepsala. Jediné co ještě napadlo je to nestydět se za to že děláte věci jinak.
Některé z maminek se stydí za látkové plenky a k doktorům raději vezmou jednorázové aby nemuseli poslouchat to či ono a nebo co se týká příkrmů kupované versus domácí... je těžké nepodlehnout tomu tlaku protože každý veri své pravdě a tak je to správně

svha
30. črc 2020

Nejlepší rada byla, že to nejdůležitější dítě má, a to milující mámu, ostatní je až podružné, tedy ať kojení, pleny, kosmetika, příkrmy, vše jak přijde tak bude, ale láska je to hlavní

eliska_f
30. črc 2020

Rad bylo spoustu. Ale co jsem já nejvíc potřebovala slyšet byla podpora, především od partnera po porodu. Jen něco ve smyslu zvládla jsi to, bylo to problematické, ale udělala jsi vše co šlo, co jsi mohla. Měla jsem dlouhý a ke konci komplikovaný porod a PA (kterou jsem schytala jako druhou a měla mě po celou dobu své služby) se ke mně chovala jak k číslu - po vyšetření mi neříkala, jak to vypadá a když jsem se zeptala, tak mi většinou odsekla že vše bezezmeny co jsem čekala apod... Partner mi celou dobu i teď hodně pomáhá, ale prostě ta podpora po porodu pro i budoucí pohodu je za mne hodně důležitá.

letalnica
30. črc 2020

Ze své zkušenosti - nebát se říct si o pomoc. Nemít ambice stát se "supermatkou", protože to může vést až ke zhroucení.

properjoey
30. črc 2020

Pro mě nejlepší rada byla a stále je, že dítě nepotřebuje dokonalou matku, bohatě stačí být dostacne dobrá...

iris92
30. črc 2020

Na obdrzene rady si uz nepamatuju, spis mi uvizly v pameti vety typu "s takovymi prsy kojit nebudete" a "delas ze sebe otroka"... 🤦‍♀️ kazdopadne ja bych poradila at dotycna dela vsechno tak, aby byla se svym rozhodnutim spokojena. Protoze kdyz da na rady okoli, se kterymi stejne vnitrne nesouhlasi, akorat se bude trapit ona i miminko. I kdyz je tezke se v tom vsem vyznat.
A taky at nekupuje milion zbytecnosti jako ja 😀😀😀

kaja2016
30. črc 2020

@elifida Vidis a me spis prijde, ze divna jsem ja, kdyz nelatkuju a "kojim" z lahve🙂