Dostanu antikoncepci volně v lékárně?
Dobry den, je mi 16 let..
Chtela bych zacit bat antikoncepci, prasky.. dostanu je volne v lekarne? dekuju...
Kdybych byla ve tvem veku a vedela co udela s telem po vyzaseni, nikdy bych se pro ne nerozhodla. Pro me to bylo hodne spatne rozhodnuti.
Koukni na toto video, třeba ti pomůže v rozhodování: https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/rozhovory-z...
Za sebe vidím víc rizika HA než nechtěného těhotenství, metod antikoncepce je mnoho a dají se pohodlně kombinovat. Během své praxe jsem viděla i 17 leté holky po mozkové příhodě, díky HA. Dopad užívání se značně bagatelizuje.
Dámy, nevím, proč ji děsíte. Pokud je gynekolog zodpovědný a udělá všechny testy, aby se ujistil, že je HA pro danou ženu vhodná, tak nevidím nejmenší problém. Já sama brala HA od 16 do 31, s vysazením jen na pár měsíců kolem 25, během kterých se mi udělala cysta na vaječníku. Po vysazení se mi podařilo otěhotnět prakticky ihned a žádné potíže jsem neměla.
já tomu fakt nerozumím..když mladá holka chce brát antikoncepci aby neotehotnela tak jí tady strasite a odrazujete...kdyby tu napsala ,že je těhotná tak by ještě jí některé dávaly přednášku o tom jak se měla chránit...
Dceři je 15 a půl. Po nastudování všech možných informací o HA se rozhodla, že ji nikdy brát nebude. Hodlám ji v tom podporovat. A věřím jí, že je natolik zodpovědná, že mi nepřijde těhotná🙂. Ale beru v potaz všechny varianty.
V lekarne jsou volne prodejne ruzne spermicidni peny a gely, ja jsem taky proti HA , ale to si musis zvazit sama. Kdysi jsem pouzivala antikoncepci Delfen, je to pena.
@panickatlamicka respektuju, že je někdo proti HA, ale opravdu bych v patnáctileté slečně nevyvolávala dojem, že nějaký spermicidní gel je stejně účinná a spolehlivá metoda antikoncepce jako HA.
a taky si myslím, že tyhle způsoby antikoncepce jsou spíš pro starší a zkušenější ženy....už vidím jak 16 léta dívka a její kluk,když to na ně zrovna "prijde"bude mít myšlenky na to aby použila třeba sprej....nevím,ale v tomhle věku mi přijde doopravdy lepší klasická antikoncepce. ..
@jade85 a ja v ni zas nechci vyvolat pocit, ze je to neskodna pilulka. Ha je procentuelne skutecne temer nejucinnejsi, ale za jakou cenu? Slecna je evidentne gramotna, inteligentni, tak si informace vyhodnoti.
@panickatlamicka jsem stejného názoru
Ahoj, zjisti si nejdřív všechna pro a proti, pak se rozhodni, co ti bude nejvíce vyhovovat, ale nejdi do toho úplně na slepo bez informací;) u lékaře se taky poptej, pak podstoupíš prohlídku a vyšetření, pokud budeš bez problémů, bude ti pravidelně vypisovat recepty do lékárny. Hormonální antikoncepce není volně prodejná.
@panickatlamicka z dotazu je celkem zřejmé, že se tazatelka snaží vyhnout návštěvě u gynekologa, ale že už zahájila sexuální život a chce antikoncepci. Za mě je vyšetření u rozumného lékaře, který nepředepisuje HA jako lentilky, ale provede všechna vyšetření, mnohem zodpovědnější řešení, než ji nasměrovat do lékárny pro nějaký gel, přes který může snadno otěhotnět.
@jade85
To skoro zni tak, ze kdyz se rozhodne pro gel a otehotni, ze za to budu moct ja.😂 .
Pokud chceš hormonální antikoncepci, je opravdu nejlepší zajít za gynekologem a poradit se s ním, přece jen je to odborník. Ostatně, tak jako tak bys k němu už měla začít chodit jednou ročně na pravidelné kontroly. Můžeš být klidná, kvůli zahájení sexuálního života tě neodsoudí, naopak ocení tvou zodpovědnost, a rozhodně nesmí nijak informovat rodiče, od 15 let je vázán mlčenlivostí.
Jestli se chceš gynekologovi vyhnout, není nic lepšího než kondomy. Jsou dostupné úplně všude, mají jednu z nejvyšších spolehlivostí, do zodpovědnosti za případné početí zapojuje i tvého partnera a vážně to není žádná hrůza. Těch pár vteřin, než jej nasadí, vás určitě o náladu nepřipraví. U mužů mírně snižuje citlivost, ale to je, jak to říct, u mladých kluků většinou spíš výhoda, aby sis víc užila i ty 🙂
Za sebe: já HA brala od svých 16 do cca 23 let. Začala jsem je brát kvůli matce-zjistila, ze jsem přišla o panenství a tak mi je vnutila. Jít na gyndu a předepsat. Strašně jsem přibrala-skoro 30 kg. Ve dvaceti jsem je vysadila a do cca 22 nebrala. V té době nám s bývalým praskl kondom, letěla jsem pro Postinor, den před Vánoci. Stres... strašný. Vánoce samozřejmě krvavé. Studovala jsem vysokou, nějaké plodné a neplodné dny jsem nepočítala. Pak jsem ve 23 přes HA otěhotněla (vliv jiných hormonálních léků). Od té doby je neberu. Nikdy už je brát ani nebudu, protože mi během prvního těhotenství zjistili trombofilní mutaci a ta se s braním HA vylučuje. Dneska už jsme zase na bariérové metodě antikoncepce. Kdybych zvážila pro a proti... ta kila jsem dolů už nikdy nedala, to, že jsem ve 20 mohla mít mrtvici...
Snad jen doporucim-když na sobě budeš zaznamenávat jakékoli negativní změny-nálady, přibírání na váze... okamžitě vysadit. A před předepsaním bych šla na genetické vyšetření právě kvůli prevenci trombóz a emobolií
Mě HA taky dost věcí zavařila a upřímně, kdybych měla 16letou dceru, asi bych se ji snažila přesvědčit k tomu, aby se chránila kondomem. Je to jedniná antikoncepce, která chrání před pohlavními nemocemi. Že se dneska tváříme, že neexistují, neznamená, že nejsou. Bohužel jsem se teď setkala s případem ve svém okolí, kdy pohlavní nemocí onemocněla 14ctiletá holka ☹. A třeba HPV virus je rozšířený hodně, jen se projeví až za hodně dlouhou dobu.

to opravdu nedostaneš, musíš na gynekologii, tam tě vyšetří doktor a doporučí ty pravé pro tebe. Pouze na předpis.