Biopsia zvyšuje šancu na ujatie embrya?

nevelyn
22. led 2014

Ahoj,

do mesiaca ma caka transfer embryi (ak nejake prejdu PGD a preziju zamrazenie) a aby som sa nezblaznila od cakania na vysledky, trochu som googlila k teme. A nasla som studie o tom, ze biopsia (mechanicke narusenie sliznice maternice v ramci cyklu) vyrazne zvysila sancu na ujatie embrya. Vyskum je z roku 2010, tu je zhrnutie http://www.osel.cz/index.php?clanek=1921 (stranka s nazvem osel.cz nebudi moc dovery🙂), skutocne vedecke materialy su v anglictine (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC302... , http://www.ivf-worldwide.com/ivf-worldwide-blog... ). Napada ma dost vela veci... Co mi povie asi moj doktor, ked mu navrhnem, aby mi par dni pred transferom ustipol trochu sliznice (CARu sme zaplatili dost sialenu sumu, takze nechcem nic podcenit). Poculi ste niektora o tom? Mohlo by to uskodit?

nevelyn
autor
22. led 2014

A dalsi clanok tu... http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23063812 Ten rovno hovori o tom, ze poskriabanie sliznice v cykle predchadzajucom IVF zvysuje sancu u zien, u ktorych to dlhodobo nevychadzalo, o 70%.

lilitela
27. črc 2015

@nevelyn Ahoj, a ako ti to dopadlo, absolvovala si zakrok?

briketaaaa
27. črc 2015

já jsem toto před KETem absolvovala a povedlo se. Jsem teda zatím v 9 tt.

lilitela
27. črc 2015

@briketaaaa Tak to gratulujem. A aka bola tvoja anamneza dovtedy? Kto ma problem s plodnostou, ty ci partner? Kolko neuspesnych IVF, z toho transferov si mala, prip. mala si niekedy chemicke tehu alebo bohuzial potrat? Snazim sa z toho vydedukovat, ci by to malo pre mna vyznam, najst nejaku podobnost. Doktori mi to navrhuju, mne sa vsak javi, ze by to bolo zbytocne. Dik

briketaaaa
27. črc 2015

@lilitela Mám PCO syndrom a manžel línější spermie. IVF jsem prodělala jedno, z toho jsem měla 5 embryek. ET jsem prodělala jedno, jednoho embrya, které zkončilo ve 14 týdnu těhotenství. Pak jsem měla zhruba rok a půl pauzu a teď jsem šla na KET, 1. embrya. Doktor mi toto doporučil, že se tam na základě imunitních reakcí vytvoří lepší sliznice pro uhnízdění embrya. Prý to snad zvyšuje šanci až o 40%. Zákrok trval se vším všudy asi jen 5 minut, provedli mi ho v centru, hrazené je to pojištovnou, takže jsem se ani moc nerozmýšlela. Při tom rovnou prohlédnou dělohu, jestli je vše v pořádku. Kamarádce, tak zjistili, že má v děloze přepážku.

Jestli je to zbytečné netuším, ale zase to není tolik invazivní zákrok. Člověk chce udělat maximum pro to, aby to vyšlo. Ještě mi říkal o embryoglue, ale to jsem si nenechala.

lilitela
27. črc 2015

@briketaaaa To bolo v reprofite?

briketaaaa
27. črc 2015

@lilitela ne, chodím do centra reprodukční medicíny a genetiky v Karlových Varech

lilitela
27. črc 2015

@briketaaaa Aha, to Nevelyn ma Brno-stred uvedene. 🙂

lilitela
28. črc 2015

@briketaaaa Podla toho co pises, ty si ale vobec nemala problem s otehotnenim, kedze si oba transfery otehotnela, predpokladam ze aj bez toho endoscratchu by si tento druhykrat otehotnela. Aj sa vedelo v prvom pripade, preco si o babatko prisla?

briketaaaa
28. črc 2015

@lilitela neměla jsem problém s otěhotněním, ale když mi řekli, že to zvyšuje šanci otěhotnění, tak jsem do toho šla. Jestli bych otěhotněla i podruhé, kdo ví... O tom se může jen spekulovat co by bylo kdyby 🙂 Nevědělo se proč. Jediné co mi doktor řekl, že mohlo dojít při manipulaci s embryi k poškození. Takže nevím.

lilitela
28. črc 2015

@briketaaaa Aha, no to som ešte nepočula, že by sa to takto mohlo poškodiť. Aj keď mne prvý transfer z druheho IVF nevysiel vôbec, dokonca som začala krvácať napriek Utrogestanu, a celkovo bol tento transfer nepríjemný, až bolestivý, tiež ma napadlo, že niečo poškodili.

briketaaaa
28. črc 2015

@lilitela vážně netuším co se mohlo stát. Mimi odpovídalo 12 tt a já byla už 14tt. Nic jsem netušila, nic mi nebylo. Hold 1 trimestr je velmi rizikový ☹ proto se teď bojím, aby se to neopakovalo.

lilitela
28. črc 2015

@briketaaaa Ano, to si viem predstavit, ze musis mat strach.

hanickas1
28. črc 2015

@briketaaaa Ahojky zdravimm...Ja tady tak brouzdam,ceka nas v zari KET...ja nemam MS ani Ovulaci,ale teda zaujalo me to s tou sliznici....Muzu se zeptat kdy pred transferem jsi si to nechala udelat? 🙂 mooooooc dekujuu

briketaaaa
28. črc 2015

Přesně si to už nepamatuju,ale bylo to myslím 14 dnů před.

lilitela
29. črc 2015

@hanickas1 Mne to odporucali mesiac pred transferom, ale ako u teba, ked nemas menzes, neviem.