CAR Frýdek-Místek. Máte zkušenost?

petkaa
20. led 2008

Ahoj,

snažíme se s manželem dva roky o miminko a stále se nedaří.Chtěla bych najít, nějaké dobré pracoviště. O Gyncentru v Ostravě jsem slyšela spíš špatné zvěsti. Nemáte náhodou někdo zkušenosti s CAR ve FM na ulici revoluční, ordinuje tam Mudr. Čaplygin.Děkuji

n1993
21. led 2008

Ahoj Petko, o CAR ve F-M slyším teda poprvé. My jsme absolvovali 2x IUI v Gyncentru Ova, ale byla to fakt hrůza, takže jsme přešli do Fertimed Olomouc. Bylo to teda o něčem jiném, i když nám IVF stejně nevyšlo. Ale pokud bych mohla srovnat, tak rozhodně pryč od Gyncentra! Mají zde jediný díl, ždímat peníze a parazitovat na neštěstí druhých.

abi0605
21. led 2008

Mudr Čaplygin ale stejne spolupracuje s Gyncentrem. Stimulaci provádí on a i odběr vajíček a ale zbytek se dělá v OV. Tedy i transfer embrií.
Já byla taky v Gyncentru a byla jsem spokojená, povedlo se mi otěhotnět,ale nakonec jsem potratila po amniocentéze v 19 tt.

petkaa
autor
22. led 2008

Dík za zkušenosti. No mě se do Gyncentra nechce.... mám anovulační cykly a chtěla bych zkusit nějdříve nějakou stimulaci. Jsem ale začátečník... nevyznám se v tom. Díky za odpověď

abi0605
22. led 2008

určitě se k němu objednej, určitě u tebe najde možnost jak ti pomoct. Jsem na něj slyšela dost chvály.

kuliskaa
22. led 2008

Ahojky,já bych to nehnala až na nějaké centra!!-když jsme se my smanželem snažili 2 roky nepřišlo mi to ani jako dlouhá doba....zašla jsem na gyndu taky jsem vůbec neovulovala (neprodukuji žluté tělísko) dal mě tablety Clomhexal-a malou jsme počali hned!!Nestresuj se zbytečně a pořádně to prober s gynekologem 😉
abi-máš můj obdiv-dát se na třetí v dnesšní době gratuluji..... 😵 😵

petkaa
autor
25. led 2008

Dík holky za rady. Však já to taky na žádná centra hnát nechci, ale můj gynekolog by mě tam neradši odeslal. Mám takový pocit, že se mu se mnou nechce babrat.
Kuliskaa: dívám se že jsi z okresu Karviná, stejně jako já,nevíš o nějakém dobrém gynekologovi.
Dobrých lékařů je jak šafránu 😒

vejirka
23. říj 2009

Ahoj holky, no, asi tu už nikdo nechodí, ale kdyby náhodou... 🙂

Já chodím asi půl roku k Čaplyginovi a předtím jsem byla taky párkrát v Gyncentru a můžu říct, že první dojem z Č. byl hodně pozitivní. V Gyncentru jsem jakoby začínala dvakrát (v rozestupu dvou let) a byť to bylo pokaždé s jiným doktorem, tak mi to přišlo všechno hodně zeširoka...Na první návštěvě se jen na něco zeptali a řekli, že příště dál, ale to příště je za několik týdnů a celé se to tak nějak vleklo.
Čaplygin vypadal napoprvé takový pružnější, hned začal organizovat, udělal i ultrazvuk a v krátkém rozestupu spoustu vyšetření, takže jsem z toho fakt měla dobrý pocit 🙂 .

Horší ale je, že mi Č. přijde hrozně náladový, dokud se člověk neptá, tak on toho moc neřekne, ale je v klidu. Ale sotva se na něco zeptám, tak mi přijde, že mu je zatěžko něco zopakovat, nebo vysvětlit, je takový podrážděný a nejednou jsem měla pocit, že se na mě dívá jak na blbce. Umí být fakt nepříjemný 🤐 ☹ .

paraple98
23. říj 2009

Ahoj 😉 Tak já taky kdyby náhodou....Já teda na OV ani na FM nemám zrovna dobré reference od kámošek, nakonec utekly do OC 😉 Já jsem zpočátku byla ve Fertimedu, kde jsem byla teda nakonec nespokojena s některými zásadními přístupy a tak jsem přešla do FN. Je to sice vidět, že se jedná o státní zařízení, ale zatím se mi zdá, že jedině tam neplodnost léčí a netahají jen prachy 😉

vejirka
23. říj 2009

🙂 a můžu se zeptat, co je to FN? Že bych se vykašlala na Gyncentrum i Čaplygina a zkusila ještě něco jiného?

Úplně mám ale hrůzu z toho, když bych musela Čaplyginovi říct, ať mi navalí moji kartu a výsledky vyšetření, že jdu jinam...Známá k němu taky chodila a měla vypsanou nemocenskou po otěhotnění, a protože je až z Třince, tak se rozhodla přestoupit k místnímu gyndaři, když už těhotná byla a Čaplygina nepotřebovala a prý byl hodně nerudný 😒

jajkaz
24. říj 2009

Ahojky holky, náhodou jsem narazila na tohle téma. O Č. jsem se dověděla nedávno - prý je to odborník na otěhotnění, ale když jsem mrkla na jeho hodnocení na netu, tak jsem se upřímně řečeno zděsila, kolik tam bylo negativních ohlasů. Docela bojuju sama v sobě a hledám odvahu, jestli bychom tam šli. Taky řeším, zda se obrátit na nějaké odborníky, nebo čekat až se zadaří do třetice a zda se to udrží...
Na Gyncentrum jsem slyšela zatím také jen špatné ohlasy. Kamarádka co je v CARu ve Zlíně (pochází z Kroměříže, tak to má tam nejblíže) říkala, že se setkala s holkama, které z Ovy utekly právě do toho Zlína. Ale představa, že bych kvůli vyšetření musela do Zlína nebo Olomouce, to se mi zdá šílený.
Existuje v OV ještě něco jiného? Na fakultce?

vejirka
24. říj 2009

No, on je fakt problém s tou vzdáleností 😒 . Já jsem právě chodila do toho Gyncentra v Ově, ale je to dost náročné tam dojíždět, zvláště, když kontroly/odběry atd. jsou často a člověk se musí pořád uvolňovat z práce na půl dne a to je taky takové nepříjemné, ach jo.
Proto mě napadl ten Čaplygin, že ho mám přímo ve městě, tak co ho nezkusit. Taky jsem se nejdříve dívala na ty diskuse o něm a hodnocení a taky jsem se dost bála k němu jít 😀 . Napoprvé byl ale fakt v pohodě, až jsem si říkala, že to snad ani nemůže být pravda, co se o něm píše.
A on je opravdu v pohodě do té doby, dokud se ho nezačne člověk na něco vyptávat, nebo chce něco zopakovat, nebo nějak vyjádří svůj názor. Pak to začne být nepříjemné, vypadá to opravdu, že je mu zatěžko něco zopakovat laikovi a tak.
Ale zase když jsme byli na pohovoru před inseminací, tak byl úplně v pohodě, samý úsměv, proto si myslím, že prostě záleží, asi jak se vyspí či co.

Jajkaz, hledala jsem i něco jiného a našla, že ve fakultce v Ostravě taky dělají ty různé vyšetření, ale nakonec ty asistované pokusy dělají ve spolupráci s Gyncentrem. Tak je to asi prašť jako uhoď 😖

jajkaz
25. říj 2009

Hm, tak to je blbý, tak doufám, že se takhle daleko (az na CAR) nedostaneme 😉
Vejirkal, jak tobě pomohl? Co vám nešlo?

vejirka
25. říj 2009

Nedaří se mi otěhotnět ☹ .

Než jsem začala v 18 brát antikoncepci, tak jsem měla menstruaci hrozně nepravidelnou, vyvolávali mi ji a tak. Pak jsem 5 roků brala antikoncepci a nevím, prostě po celých těch pět roků jsem nějak tušila, nebo si to možná vsugerovala nějak, že budu neplodná 😖 .
Pak jsem prášky vysadila, hned se objednala do Gyncentra, tam mi udělali nějaké vyšetření a řekli, že se mi nějak netvoří progesteron, ale do měsíce jsem byla těhotná. Navzdoru tomu, že jsem ještě ani těhotná být nechtěla, prostě jsem se chtěla preventivně léčit, že až když to budu potřebovat, tak to bude hned. Psycho postup, já vím 🙂 .
Jenže když jsem zjistila, že jsem těhotná, tak jsem se úplně začala těšit 🙂 , ale než jsem to stihla vstřebat, tak jsem skončila v nemocnici s mimoděložním těhotenstvím - museli mi vzít vejcovod.

Pak už jsem mimi chtěla naprosto vědomě, ale prostě to už nešlo. Je to skoro 3 roky. Máme za sebou nejrůznější vyšetření, hormonální profily, testy na pohlavní nemoci, genetiku, buněčnou imunitu v Praze, spermiogram samozřejmě, hysteroskopii a všechno dopadlo víceméně dobře. Sice našli tu a tam nějakou drobnost, ale Čaplygin to pokaždé hodnotil tak, že to samo o sobě neplodnost způsobit nemůže...
Dokonce i ten progesteron se mi po tom mimoděložním těhotenství začal tvořit a menstruaci mám pravidelně, ale stejně to nestačí.

Měli jsme jít v srpnu na tu inseminaci, jenže přišly zrovna nějak výsledky z cytologie a zjistili mi poslední předrakovinné stádium a musela jsem na konizaci. Teď nesmím 3 měsíce otěhotnět, a pak se uvidí.
Asi potom půjdeme rovnou do zkumavky, inseminace má jen 5 % úspěšnost, tak mi to přijde celkem zbytečné.

No, uvidíme. A co máte vy za problém? A odkud vlastně jsi? 🙂

vejirka
25. říj 2009

ještě jsem zapomněla, že nám dělali i postkoitální test 🙂

petra123
25. říj 2009

Ahojky Peti tak vidím tvé téma a čumím ja jezdím do Polanky u OV spolupracije s OL a jsem spokojena a jdem tam příští měsíc zase a uvidíme ted nam čas nedovoloval jet tam ale mam za sebou už jedno IUI a nevyšlo to ale pujdem určitě na druhé a není možné 🙂

O tom gynekologovi jsem už slyšela ale nebyla jsem u něj ale vím že poslal kamarada s manželkou dokonce až do prahy tak nevím.

Jinak se snažíme už 20 měsíců a nic ☹

sweethy
25. říj 2009

ahojky, tak taky přišpěju. Taky jsme chodili k doktoru Čaplyginovi, skoro přes rok, ale spokojená jsem nebyla, ať už způsobem léčby ani přístupem doktora, takže jsem přesla do Fertimedu. Kamarádku se u něj léčila snad šest let, pak přešla do Zlína a do měsíce byla těhotná, ale taky IVF. Tak já za sebe říkám, raději odejít, ono pokud člověk nechodí na inseminace, tak zas toho času se tak moc neobětuje a ten výsledek za to stojí, ale věřím, že to dojíždění nikoho neláká 😎

jajkaz
25. říj 2009

Ahojky, já už jsem těhotná byla - 2x. Poprvé se nám to podařilo hned, nejspíš při krásné svatební noci 😀 😉 Ale v 11. týdnu jsem začala špinit a ... revize. Pak jsme chvilku nemohli, pak jsme rekonstruovali, pak se nedařilo... Až zabraly krásné adventní neděle a předvánoční idilka - Těsně před štědrým dnem jsem zjistila, že jsem těhu. A 5. ledna byl znovu konec... ☹ Dali jsme pauzu asi 4 měsíce, ale pořád se nezadařilo. Byli jsme na genetice - tam mi přišli na mutaci krve spojenou se srážlivostí. Na hematologii mi ale řekli, že to není příčinou potratů v tak ranné fázi těhu. Že je moje mutace lehká a pohlídají si mě až od 20tt. Ještě mi udělali testy na vyloučení imunologických problémů a štítnou žlázu - vše OK.
Ale nedaří se pořád. Asi protože to tak strašně moc chceme 😒 Ale zakaž si takové myšlenky, že...

Byli jsme u dr. pro potvrzení zdravotního stavu pro adopci (rozhodli jsme se nečekat zda to půjde nebo ne a čekání na těhu spojit s čekáním na adopci- možná to i uleví psychice- nebyli bychom první ani poslední...) a ta mi o Čapl. řekla. Ale říkám, podle toho netu si nejsem jistá, jestli se nám do takového jednání chce. Jsem totiž osůbka zvědavá a chci všechno, co by se se mnou dělo probrat a pochopit. Což podle ohlasů pan Dr. nemá rád... A můj miláček zas lidi, kteří se chovají právě jako pan Dr. Takže by to byl asi dost zásadní problém.

No snad se zadaří a nebudu takové odborníky potřebovat 😵

jaji26
26. říj 2009

Ahoj! Náhodou jsem narazila na tuto diskuzi, tak přidám trošku svých zkušeností. Asi rok chodím taky k doktoru Čaplyginovi. Začali jsme loňské září, kdy se nám po více jak roce nedařilo otěhotnět. Jak píše Vejirka, je náladový, někdy se spolu zasmějeme, pokecáme jindy ne. O jeho kvalitách toho zatím nemůžu moc říci, protože u nás se toho za ten rok stalo hodně, ale bez jeho velkého přičinění. V listopadu mi udělal hysteroskopii, kde zjistil trvalé zjizvení dělohy. Manžel byl na spermiogramu. V prosinci jsme podepsali papíry k IUI a já fásla léky, ze kterých jsem vůbec nebyla chytrá a postup, který nebyl k zapamatování. Takže jsem zuřila, protože doktor nerad vysvětluje dvakrát. V lednu jsem na IUI nešli, jeli jseme na lyže, takže na IUI v únoru. Po lyžích jsem zjistila, že jsem těhotná! Najednou to šlo samo. Vyfásla jsem hned neschopenku na tu svou zjizvenou dělohu a seděla doma. Začla jsem krvácet, takže jsem měla klidový režim, uklidnilo se to a já byla z nejhoršího venku. Bohužel screening dopadl úděsně a já ve 14tt potratila. Bolest, kterou jsem zařila, ani nebudu popisovat. Bohužel, vyskytly se velké komplikace, takže jsem byla na revizi 2x. Prostě, díky komplikacím jsem strávila doma ještě další 3,5 měsíce, než mě doktor pustil zpět do práce. V tom byl fantastický, žádné hybaj do práce! V létě jsme podstoupili imunologii v Praze, kde naštěstí nic nezjistili a genetiku, která dopadla hůře. Zjistili mi Leidenskou mutaci, která s největší pravděpodobností byla příčinou potratu. Jak mi vysvětlil hematolog, dostala jsem asi trombozu do placenty....
Momentálně jsme ve stavu, kdy čekám na další testy z hematologie a u Čaplygina jsem taky často, protože mi věčně nějaké testy nedopadají dobře. Až do tohoto měsíce jsem měli zákaz snažení, což bylo půl roku od potratu. Letošní rok se se mnou nemazlil ....

vejirka
26. říj 2009

Holky, já bych to taky chtěla zažít, jak tak píšete, že jste na to přestaly myslet a otěhotněly jste samy od sebe 🙂 .

Už mě i napadlo, že dám výpověď, ale myslím, že kdybych si to takhle naordinovala, tak by to asi nefungovalo, že člověk musí na to přestat myslet nevědomky... 😎

Byly jste někdo na IVF u Čaplygina? Četla jsem, že to dělá nějak ve spolupráci s Gyncentrem. Zajímal by mě postup, úspěšnost, spokojenost a tak 🙂.

jaji26
27. říj 2009

Vejirko, těžko říct, čím každá z nás otěhotněla. Když jsme se začali snažit na začátku, tak jsem si myslala, že po pár cyklech otěhotním, tak jsem se k tom šíleně neupínala a těhotná jsem stejně nebyla. Nevím, jestli v mém případě zabralo to, že jsme se chystali na IUI. Spíše jsem z toho měla obavu a dělala jsem si srandu, že by to bylo fajn, kdybych otěhotněla sama, ať na to nemusím a ono se to opravdu vyplnilo. Tak nevím, čím se mám navnadit tentokrát 🙂 . Výpověď určitě nedávej, pak by sis nadávala, že to stejně nezabralo.
Taky bych ráda věděla, jaké možnosti umělého oplodnění dává Čaplygin. Zatím jsem se o tom více nezajímala. Taky mě napadlo, že celé oplodnění asi není schopen udělat sám.

svadlenka
29. říj 2009

Ahoj děvčata,taky tady připojim svuj nazor.Na první dav pokusa jsem bala v CAR Ostr.No prostě děs,dělali na nás pokusy ,doktor nam pořad tvrdil že tam ma manžel par spermiek.Že to bude dobre,byli jsme jak pokusni kralící vyjde nevyjde.Vyhybala by jsem se velkym obloukem. 😒 Registrace 500 a každa navštěva 50Kč.
K Mudr.Čap.jsem se dostale loni a to jsem se divila kolik jsem podstoupili vyšetření.Prvně prohlídka pod narkozou potom genetika a nakonec imunologie Praha.Nakonec jsme se dozvěděli že je manžel neplodny,super že ještě teď je mi z toho blvě. ☹
čaplagin nemuže udělat cele oplodnění sam nemají tam laboratoř.ja jsme zatím spokojene vyfasla jsem podle vysledku navíc dalších 3 leku a hned nam řekyl že jedině s darcem .Teď mam za sbeou 3 pokus,a přistup se mi libil mněla jsem 13 folikul a prvních 2 pokusu 5apak 4..nakonec mame ještě 3 embryjka v mražaku.
A že je doktor někdy nepřijemny to je pravda,je naladovy.Ale každy ma sve problemy,mněl by se chovat profesionelně.Mně zatím vždycky všechno vysvětlil,takže bych neměnila za tím co jsem prodělal v Car Ostr:Každy at si to přebere sam.Nidky se nezavděčí lidem všem.když jsem najela na internetu na www.zanmylekař.cz takmněl rozhodně lepší hodnocení než čermak z gyncentra.Ale možna budete mit štěstí.Mi známi chodili do car odśtr.a taky nadvali.
Tak je to jen na vas.hezky dem

vejirka
29. říj 2009

Vzhledem k tomu, že je tady v té oblasti jenom Gyncentrum a Čaplygin, tak stejně asi zůstanu u Čaplygina, na základě mojí vlastní zkušenosti mi přijde jako menší zlo jak Gyncentrum. Přijde mi rozhodně schopnější, když pominu tu jeho náladovost. Sice tady píšete o Olomouci, ale to si fakt v reálu nedovedu představit, že bych tam dojížděla, třeba i několikrát týdně na měření folikulů a tak...
Možná kdybych byla bez práce, tzn. že bych se pořád nemusela uvolňovat a častokrát i doprošovat v práci, tak by mi to dojíždění nevadilo a zkusila bych to, ale zatím to moc aktuální není. 😒

Od nás z rodiny byla jedna příbuzná v Ostravě na IVF, celkově přístup nevím, jak byli spokojeni, ale hned na první IVF otěhotněla. Po dvou letech chtěli sourozence, tak šli do KET, co jim zbylo po tom IVF a taky hned na první pokus z toho byly dvojčata 🙂. Ale peněz tam prý nechali nehorázně...

jaji26
29. říj 2009

Ahoj, tak jsem si pročetla diskuzi, co tu psala Svadlenka. Jen opravím www.znamylekar.cz
Některé příspěvky mě docela pobavily a v jiných jsem se našla. Je fakt, že by mělo být hlavní, že je schopen nám ženám k vytouženému miminku pomoci. Ve většině případů tomu tak je a tedy budu doufat, že budu taky ta šťastlivá. My tady na Severní Moravě moc šancí nemáme, takže ani není kam jinam se obracet. Variantou by mohla být ještě Olomouc, ale při představě mého maximálně vytíženého manžela, jak mě vozí ob den do Olomouce třeba jen na ultrazvuk, je dost nereálná. Takže musím doktorovu občasnou špatnou náladu tolerovat. Není zase tak špatný. Hlavně jsem byla moc ráda za jeho zájem, když mu manžel řekl, že jsem skončila v nemocnici a potratila. Volal do nemocnice, jak na tom jsem.

vejirka
29. říj 2009

jaji26: Tak to je fakt pěkné, jak volal do té nemocnice, to bych asi do něho neřekla 🙂 . A jak dlouho k němu už chodíte?

Vždycky když čekám v té jeho narvané čekárně, tak mi ty holky a paní tam přijdou všechny tak v pohodě, spokojené, tak mám pokaždé pocit, že už jsou všechny těhotné, jen já pořád ne...

jaji26
29. říj 2009

Vejirko, chodím k němu rok a jeden měsíc. Pro mě úsměvné bylo, jak některá psala, že nikdy nečeká a že jde na řadu dle objednání. Tak v tom já mám asi super smůlu. Objednaná neobjednaná, stejně minimálně půl hodiny čekám, než dojdu na řadu. Už jsem si zvykla 🙂 . Posledně, když jsem tam byla, tak odcházel mladý těhotný pár a mamina se hněvala něco v tom smyslu, že mu moc nerozumněla 🙂 . Tak jsem si říkala, že nejsem jediný debil, který to všechno není schopen pobrat. Já jsem si šťastná připadala jen chvíli, seděla jsem s tou těhotenskou průkajdou tak majestátně, až jsem musela ostatním připadat jako cvok. Bohužel, je to minulost. Teď si musím počkat na novou šanci.

vejirka
29. říj 2009

S tím čekáním máš pravdu, já taky vždycky čekám dlouho. Minule dokonce dvě hodiny, byli nějak ve skluzu 😖 . Jedinkrát, kdy jsem nečekala, tak to bylo asi před měsícem a půl, kdy měl Čaplygin dovolenou a zastupoval ho takový mladý doktor. Čekárna byla úplně prázdná, já navíc přišla mimo objednání, a hned jsem šla. To byla paráda 🙂.

Já jsem průkazku nikdy nezažila, než jsem se stihla minule radovat, že jsem těhotná, tak už jsem skončila v nemocnici s mimoděložním. Přesně v ten den, kdy mi potvrdili, že jsem těhotná, jsem začala krvácet a už jsem tušila, že je něco špatně. Takže radost ani žádná nebyla, jen stres, ať to dobře dopadne a stejně nedopadlo.

petra123
29. říj 2009

vejirka :ahojky ted tě musím zastavit ja taky chodím do CARu ale do Polanky to je u Ostravy spolupracují s Olomoucem Fertimed tak jsi s nikým o tom nemluvila a proto si myslíš že tady je jen Gyncetrum ale ja jsem si to taky myslela ale tady jsem se dozvěděla o Polance u oder a jezdíme tam jsem, z příbora tak to mam docela kousek ale určitě blíže než do centra OV nebo OL.No však uvidíš ale ja bych do gyncentra nešla je to pračka prí na peníze,ale to jsou všechny centra když chceš mimisko plať.

vejirka
3. lis 2009

Mi se taky do toho gyncentra moc nechce, Čaplygin, ať je jaký je, tak ho mám hned za rohem, autem tam jsem do pěti minut 🙂 .

Takže myslím, že asi ještě nejsem tak zoufalá snažilka, když je mi líno jezdit někam dál, i když nejsem stoprocentně spokojená s tím, co mám tady 😉 .

Holky, ale byla jsem u paní, co dělá kineziologii, a ta mi řekla, že do tří měsíců budu těhotná 😵 . Manžel je k té předpovědi skeptický, ale bylo by to krásnéééé 😵 😵 😵

jajkaz
4. lis 2009

čauky
Vejirka, nejhezčí na téhle předpovědi je to, že se chtě-nechtě uvolníš a hned je psychika ok. Psychika je častou překážkou. A tahle krásná zpráva - i když si říkáš, že to asi pravda zas tak moc nebude - tě povzbudí. Co když přece jen........

Ta ať se zadaří 😀

markola
12. lis 2009

Ahojte holky,taky se s vami podelim o zkušenosti s čaplyginem.Přešla jsem k nemu od Vojkovskeho ml. po tom co jsem v 6tt potratila.Nemela jsem po něm totiž vic jak půl roku menzes.Daval mi ruzne hormony a injekce,ja z jeho chovani byla vzdy zoufala a rotrpčená,misto aby me nejak povzbudil,akorat me dorazil a ja mela slzy na krajicku.Přesně jak pišete,dokud se ho človek nevyptaval byl dobry,po nejakem dotazu me vsak akorat shodil.Vrchol byl,jak jsem se ho taky na neco ptala a on naprosto arogantne se postavil a držel už ruku na klice,proste abych odešla!!Přešla jsem ke Konderlemu-je u Mičanika. Nicméně mi po to odchodu od čaplygina ten menzes přišel,takže asi jeho léčba byla dobrá. nyni se už téměř rok snažíme a stále nic.Manžel má málo spermií a tak chceme zkusit inseminaci.a ted taky řeším ke komu jit.Zda risknout opět čaplygina,neb máme oba problem se z prace uvolnit,nebo to zkusit jinde.Byla jste některá v té fakul.nem. v Ov?Jací tam jsou? a nevite prosim kolik stoji ta inseminace?díky moc za vaše rady a postřehy... 😉