Dítě s dárcem. Jaké to je?

nela1973
11. srp 2009

Ahoj,
jsem tu nová ale podobné téma jsem tu nenašla..
už spoustu let se léčíme z neplodnosti. Manžel má azospermii -občas mu při spermiogramu najdou několik kusů. Byli jsme na 2 IVF cyklech. Ale bez úspěchu. Lékaři nám doporučují dárce.
Dost o něm uvažujeme..Chtěla bych vědět zda se najde někdo kdo má dítě s dárcem.. Jaké to je? Jak to zvládá manžel? Myslíte na to? Hledáte v něm cizí podobu? Řeknete mu to jednou?chápu že je to těžké dilema proto se ptám.. klidně pište do interní pošty .. Díky za příspěvky

sue
11. srp 2009

Nela, ja som darkyňa oocytov...a nedá sa to brať tak, že to dieťa bude moje... to dieťa v žiadnom prípade nebude moje... tak ako ty nemáš dieťa s darcom ale so svojím manželom.

Darca/darkyňa dáva stavebný materiál... ale peniaze, čas a najmä LÁSKU na stavbu "domu" dávate vy !

(pokiaľ to cítiš tak, že budeš mať dieťatko s darcom, tak by som nešla do umelého oplodnenia s darcovskými spermiami 😔 bála by som sa ohrozenia vzťahu s manželom)

nela1973
autor
11. srp 2009

Ahojky Sue..
Strašně tě obdivuju že daruješ vajíčka!🙂 Je strašně fajn, že takoví lidé jsou🙂
Ale nenapadne tě někdy.. že potkáš na ulici holčičku nebo chlapečka co se ti budou podobat?A budou cízí.. a možná nebudou..?
Máš pravdu jde o stavební materiál.. DNA..
nikdo z nás ale neví kolik % člověka - jeho povahy, vlastností.. tvoří DNA a kolik výchova..

sue
11. srp 2009

Nela, no ja to mám trošku ešte zamotanejšie, lebo ak to vyjde, tak viem koho dieťatko to bude 😅 ale nie, som s tým vyrovnaná, v hlave to mám uložené tak, že ja mám zatiaľ jedného syna, ak sa na mňa šťastie ešte usmeje, tak budem mať ešte ďalšie detičky, ale darovanie oocytov je čosi úplne iné 🙂

Dieťatko na adopciu by som nedala nikdy, to by som po tehotenstve už nedokázala, vzdať sa ho, ale toto je čosi úplne iné. Viem, že niektorí veriaci majú na toto iný názor, ale ja to beriem vyslovene ako stavebný materiál. 🙂

bsik
11. srp 2009

Ahoj Nela, my máme taky problém s SPG (konkrétně 0,5mil/ml a jen 1= pohyb) a pokaždé mu nějakou tu spermijku na ICSI vylovili. Několikrát nám navrhovali dárce, ale bylo pro nás důležité, aby byl geneticky nás obou (i za cenu, že bychom společné dítě nikdy neměli). Opravdu záleží na vás, jaký k tomu máte postoj vy dva. Jak říká Sue je to jen stavební materiál, ale zaleží na vás jaký na to máte názor vy dva. Jsou případy, kdy to oběma přinese obrovské štěstí a taky jsou příppady, kdy ten otec odešel ještě během těhotenství, protože se s tím prostě nedokázal vyrovnat.

nela1973
autor
11. srp 2009

Bsik díky za odpověď.
Nám vždycky taky pár spermií našli ..ale embrijka se nikdy neuchytila..
on s tím přišel manžel.. nikdo nás do toho vysloveně nenutil v CARu..
Můžu se zeptat proč to pro vás bylo tak moc důležité víš nejít do dárce? Až tak že byste radši děti neměli?

chrobacek
11. srp 2009

Nela ahoj my stojíme před stejnou otázkou a dárce nechceme oba .... prostě chceme naše miminko se vším všudy a budeme bojovat a dárcem ti stejně nikdo nezaručí, že ivf či IUI vyjde .... můj velký vzor a naděje je Bsik 🙂))

bsik
11. srp 2009

Chrobi ahóóój a díky 😀 Neli,tak nějak jsme se shodli. Já mám dceru z 1. manželství a tak můj nynější manžel v podstatě už jedno napůl cizí dítě vychoval ( mimochodem ji má moc rád a i ona jeho - vůbec by člověka nenapadlo, že není jeho. Až na to, že ho oslovuje místo tati jménem. A mladá na něj dokonce dá víc jak na mě)
A přesně jak říká Chrobáček...........dárce ti nezaručí otěhotnění. Ale pozor. V nějakých CARech hrají hodně na statistiky a na peníze a ne vždy je dárce opravdu to pravé řešení.

nela1973
autor
11. srp 2009

Bsik nás nikdo do dárce vysloveně nenutí. To fakt nemůžu tvrdit.
Mě spíš zajímalo když ne tak proč..
Ale úplně nejvíc bych chtěla názor od nějaké holčiny co se takhle rozhodli .. chci vědět jak se s tímhle rozhodnutím pak žije..

emilyz
11. srp 2009

ja napr. sa nedokazem pozerat na vajicka alebo spermie ako na stavebny material. dieta je plodom lasky (aspon malo by byt). a je dokazane, ze dieta dedi vela po svojich rodicoch - vlastnosti, charakter atd. Proste ak budes mat darcu, je otcom niekto iny a nie tvoj manzel. Tvoje dieta si ponesie geneticku vybavu toho darcu a nie Tvojho manzela. S tym suvisia mozne choroby, vlastnosti, povaha...niekedy je genetika silnejsia a niektore veci sa prejavia az v dospelosti. Podla mna to nieje sranda, je to vazne zaobchadzanie so zivotom cloveka (tvrdo povedane hranie sa na Pana Boha)

lyndus
11. srp 2009

nely, pozerala som raz na Spektre dokument, tusim sa to volalo Kopa detí alebo tak nejako... tetuska tam tusim podstupovala IUI s darcovskymi spermiami, lebo manzel nemal zidne, najprv mali 1 babatko, potom 4-čata a potom dalsie 4-čata, ale jedno odumrelo, takze nakoniec boli 3 a povedali, ze by ich chceli aspon 12 😀 blaznivi amici 😀 😀 😀 Ten chlapik hovoril, ze mu vobec nevadi, ze su to darovane spermie, lebo vie, ale dolezite bolo pre jeho zenu mat deti a ze vobec nema pocit, ze tie deti niesu jeho... aj ked si osobne myslim, ze nie kazdy chlap je taky tolerantny, pokial to jemu nevadi a prisiel s tym sam, tak by som do toho asi sla... aj ked, ak mu vzdy nasli nejaku zdravu spermiu na oplodnenie a embrijkoo sa vyvijaol, ja osobne by som to radsej skusala dalej s manzelovimi, to ze sa potom embrijko neuchytilo podla mna s ty nesuvisi...ale niesom lekar, takze to je len moj osobny nazor. My sme nastastie nemuseli take nieco riesit, otehotnela som po KET z naseho "stavebneho materialu" a vazne neviem, ako by som to brala ja, tazko sa nieco take riesi, ked som v tej situacii nebola. Tak budem mocno drzat palceky aby ste sa rozhodli pre vas najlepsie a uspesne sa dopracovali k drobcekovi 😉

evuliss
11. srp 2009

Ahoj Nela a ostatní!!
Taky přispěju do této debaty!
Můj přítel má špatnou morfologii spermií a ikdyž nám už jednou KET vyšel -bohužel skončilo to revizí- doporučil nám doktor namíchat jeho sperma se sperma od dárce.Já to viděla jako zvýšení šancí na dítě,ale můj přítel je bohužel proti-dívá se na to úplně jinak než já: nebude vychovávat cizí dítě a podobné kecy...Mám úplně stejný názor jako SUE,jenže přítel má takový názor a proto je i proti adopci apod.Po třech IVF nemám ještě děti a je mi 32 let a šance klesá!!Někdy si říkám že by bylo lepší se rozejít a najít si chlapa který nemá tak rozdílné názory,jenže to taky není tak jednoduché.však to znáte!!
Dítě je toho kdo ho miluje,vychová,opatruje a věnuje se mu a né nějaké spermie nebo vajíčka!!Je pravda že ani z dárcem ti to nikdo nezaručí al že je krásný pocit mít "vlastní" miminko CHROBACEK,ale někdy to prostě jinak opravdu nejde!!!!!
Všem bojovnicím spousty sil!!!!! 😉

mireag
11. srp 2009

Je to v prvom rade kazdeho osobna vec, ako sa rozhodne... Ked raz clovek po niecom tuzi, urobi pre to vsetko. 🙂 A ked mozem mat dieta, ktore je aspon z polovice moje a nemusim mat adoptovane, tak preco nie darca..? To je medicina a najma pomoc ludom, ktori uz vyskusali vsetko a v ziadnom pripade to nie je hra na Pana Boha... Doba pokrocila a medicina je schopna nam pomoct, takze je na nas, ako to vyuzijeme.

shaarka
11. srp 2009

emilyz,
ciastocne mas pravdu. Ale chcela by som vediet, ako by si konala ty, keby si bola v nelinej situacii. Myslim, ze je priskoro sudit ostatnych, ked si to neprezila.
(...okrem toho Pan Boh neexistuje, takze neviem, co riesis. Pozri si aspon zaciatok filmu Zeitgeist 😉 a nikto nepise, ze je to sranda 😔 )

evuliss
11. srp 2009

Mireag: mluvíš mi z duše!!Taky bych "hru na pana boha" rala jako přehnanou!!Pokud chceš dítě a budeš ho milovat,nikdy si nevzpomeneš že to byl nějaký dárce a bude to vaše dítě a jen ti medicína dopomohla a nebudeš to vůbec pitvat nějaké darované spermie!!

shaarka
11. srp 2009

osobne si myslim, ze emilyz trosku prestrelila, ale zas je to jej nazor, ktory treba akceptovat

evuliss
11. srp 2009

Otcem dítěte není přece žádný dárce!!!!!!Otcem je ten kdo se o něj stará-miluje ho,živí ho,vyrůstá s ním,hraje si sním a ne nějaký sperma z lahvičky!!!!!!Jestli bůh existuje to nebudu řešit o tom tahle diskuse není...ale holky co mají opravdové problémy s početím miminka vědí že zázraky se už dávno nedějí!!!!!

mireag
11. srp 2009

evuliss, tak ty o tom vies zjavne svoje a skoda, ze ma tvoj priatel... klapky na ociach... ☹ Ked som sa o tom uz davnejsie bavila s MM, tak to tiez berie racio. Je to jednoducho zivot a aky si ho urobime, taky ho budeme mat. Zazraky nie su, o tych sa iba hovori... A k // mi pomoze jedine dr a spermijka, nikto iny... 😀

shaarka
11. srp 2009

nela, mne sa paci ten mix spermii... nevies, co dostanes 🙂
a casom sa presvedcis, ze babatko sa podoba aj na ocka. 😉

evuliss
11. srp 2009

Žijeme přece v 21. století!!!!!Díky MIREAG!!!!
Jasně že žádnou cizí podobu a nic jiného v dítěti hledat nebudeš Nelo!!!Nakonec opravdu uvidíš že dítě je podobné jen vám dvěma,rozhodnutí to nebude jednoduché,ale pokud to vyjde už se tím určitě trápit nebudeš,protože pokud by jsi byla přesvědčená že to nechceš,tak o tom nebudeš ani uvažovat!!!!!A jak vidím přemýšlíš o tom a pokud můžu jen kapinku poradit.zkuste to!!!!Posílám spousty sil!!!!!!

emilyz
11. srp 2009

shaarka preco si myslis, ze som prestrelila? Ved uz v 7. rocniku zakladnej skoly sa dozvedas, co je genetika. Ak nie, treba si otvorit biologiu. Preco sa Ty podobas na otca alebo matku? Preco mas jej vlastnosti? Je dokazane a z vlastnej skusenosti viem, ze aj napriek vychove niekym inym sa v dospelom veku prejavia geneticke predispozicie. To je veda, biologia.
Ja som nikoho neodsudila, neviem, na zaklade coho si vypustila tuto hlasku, ja som napisala holy fakt. Nikomu som nenapisala: "si zly, odsudzujem Ta". Napisala som, ze dieta dedi vlastnosti rodicov - chces snad povedat, ze to nie je pravda?
je to pravda, len niektorym a Tebe sa tato pravda nehodi, preto utocis.
Dalsia otazka; preco mi vnucujes, ze Pan Boh nie je??? Ja verim v Boha, kt.v mojom zivote urobil zazraky nezlucitelne s lekarskou vedou. Ano, Jeho skutky sli proti vedeckym a lekarskym tvrdeniam a dokazal v nasej rodine zazrak.. Tak mi nevnucuj nazor, ze neexistuje, ani ja Ti nevnucujem svoj, ze existuje.

emilyz
11. srp 2009

preco tvrdite, ze to dieta sa nebude podobat na otca? Ved to je loz a same to viete, tak preco si klamat???

sue
11. srp 2009

...poznám vo svojom okolí množstvo svojich rovesníkov, ktorí si nie sú úplne istí svojimi rodičmi...a nie z dôvodu umelého oplodnenia... na dedinách sa na zábavách vyvádzalo kadečo a dobre vieme ako sa na konci 70.rokov a začiatku 80.rokov uzatvárali sobáše - baba otehotnela a šup šup, bolo sa treba vydať... teraz po tých 20.-35.rokoch viaceré maminy kadečo vyhádzali svojim manželom na oči... 😝 a predsa pre tie "decká" ostanú ich otcami tí, čo ich vychovali...

katrin111
11. srp 2009

evuliss mas naprostou pravdu co pises!!!!!

mireag
11. srp 2009

evuliss, zelam vela stastia pri spracovavani priatela. Bola by skoda, keby si si o par rokov povedala, ze si nevyskusala vsetko a mohla si... 😒

Nela, uz toho mate za sebou dost, takze niet co riesit. Ak ste pripraveni urobte z vas stastnu rodinku.
Drzim vam silno palce! 🙂

capenka
11. srp 2009

zavedli jste zde dobrý téma ,mám po 3 MA normální cestou po všech vyšetření se nic nenašlo ,začli jsme navštěvovat CAR byl nám navrhnutá poloviční dárce,s odůvodněním ,že si nemusíme sednout a tak dávám tomu poslední naději ,tento měsíc se už připravuji na 1 IVF

mireag
11. srp 2009

emilyz, ked si adoptujes dieta, pocitas s tym, ze sa bude treba v buducnosti MOZNO popasovat s genetikou...
S darcom je to s tym rozdielom, ze matka aspon bude v bruchu toho cloviecika citit. Ked chceme rodinu a vieme, ze sme schopni milovat dieta ci uz adoptovane alebo za pomoci darovanej spermijky resp. vajicka, ziadna genetika nam v tom nezabrani. 🙂
Je to jednoducho MOJE dieta, nosi moje meno a vdaka mne zije stastny zivot! 🙂

mireag
11. srp 2009

capenka, takisto drzim silno palce!!!! 🙂

nela1973
autor
11. srp 2009

Moc děkuji všem za přání síly a příspěvky.
Všechny..
jsem ráda že se tu rozběhla živá diskuse..
Tohle téma je většinou tabu..a právě proto ještě jednou moc díky!
Evulis držím palce aby jsi manžela přesvědčila .. protože tohle čekání, neúspěchy..je to moc těžký..tak snad to manžel brzo pochopí a uvědomí si to..

Holky dívaly byste se divně třebas kdyby vám syn/dcera přivedli domů partnera.. který by měl otce "dárce" (když byste se to dozvěděly)?

capenka
11. srp 2009

kuš blbá otáka

emilyz
11. srp 2009

mireag: ja som nepovedala, ze sa nebude treba popasovat s genetikou! Ja sa to prave snazim vysvetlit, ze ta genetika tam JE, a to bola otazka. Nechapem, preco sa tu niektore dievcata snazia nasilu tu genetiku popriet- - ze to dieta sa na otca nebude podobat a pod. Bude sa podobat, ci chceme alebo nie.
Je otazka, ci to zakladatelka temy prijme, a toho sa ona boji - ved sama pise:

Myslíte na to? Hledáte v něm cizí podobu? Řeknete mu to jednou?chápu že je to těžké dilema proto se ptám.. klidně

Napr. evuliss uz vopred vie, co sa stane: Jasně že žádnou cizí podobu a nic jiného v dítěti hledat nebudeš Nelo!!!

Ako to moze s naprostou istotou povedat?
Je trufale mysliet si, ze ani raz ta matka nepomysli na vetu: Po kom to dieta ma?
Podla mna to, ze zakladatelka temy ma pochybnosti, je normalne, pretoze sa na to pozera zodpovedne.
Viem, co vsetko mozu deti zdedit, aj ked ich vychovava uplne niekto iny, preto s tym treba ratat a brat to ako holy fakt a nie si zakryvat pred tym oci.
Rozumnejsie je povedat: ano, ratam s tym, ze dieta zdedi vlastnosti po darcovi.