Institut reprodukční medicíny, Plzeň. Máte zkušenost?

hulda
12. říj 2007

Ahoj holky, chci se zeptat, jestli některá nemáte zkušenosti s tímhle CARem. Ja u nich v létě absolvovala ICSI a mám pocit, že jsem nevybrala dobře a že bych možná měla zkusit nějaký jiný.

renys
12. říj 2007

Ahoj huldo, já u nich měla v květnu také ICSI, čekala jsem dvojčátka, ale bohužel na kontrole v 9. týdnu, nebyli ozvy. Byl to už můj 3. zamlklý potrat, ale 1. IVF. Předala jsem jim na jaře zprávu od dr. Ulčové-Gallové - znáš jí?, že mám nalezeny antifosfolipidové protilátky a tudíž, hned po zjištění těhu nasadit Prednison a oni mi ho zřejmě zapomněli dát. Můj gynekolog a dr. v porodnici na Slovanech se strašně divili....tak jsem jim v září napsala dopísek, ať mi to písemně zdůvodní, proč mi ho nedali a hned 2. den telefon, že se musíme sejít a osobně to probrat. Tak příští čtvrtek tam jdeme, tak jsem zvědavá. A s čímpak jsi nebyla spokojená ty? Byla jsi těhu?

hulda
autor
12. říj 2007

Ahoj renys, tak to je tedy síla! U docentky Ulčové-Gallové jsem byla taky a musim říct, že jsem z ní byla nadšená, je neuvěřitelně profesionální a přitom lidská. Mně v Institutu zjistili před ICSI špatný poměr hormonů FSH a LH, ale nic mi neřekli a nasadili mi stimulaci stejnou jako ostatním. A já se divila, proč mám z 30 oocytů 15 nezralých. O tom poměru mi řekli, až když to ICSI nevyšlo, což je trochu pozdě. Nechci nikomu křivdit, ale myslim, že si to tam snaží co nejvíc sami sobě zjednodušit, přístup jako k běžícímu pásu, řekla bych. Kdykoli jsem se chtěla při kontrole na něco zeptat, bylo mi vždy dáváno najevo, že zdržuju. Nevim. A co plánuješ Ty dál? Nové ICSI?

renys
12. říj 2007

no já z ní až tak nadšená nejsem, asi tenkrát neměla moc čas či chuť se s námi vybavovat, a ani mi neprozradila celkem zásadní věc a to, že tyto protilátky jsou měnící se věc!!!Moje hematoložka primářka Martínková, mi ještě 2 x nabrala testy a ty protilátky tam nebyli. No ale to by bylo asi povídání na dlouho.

Já jsem teď ve stadiu hojení ran na dušičce, už jsem ze všeho tak nějak přešlá, tak to tak vidim až na jaro, já měla problém s dozráváním vajíček, tak se budu modlit, aby se to příp. samo spravilo, když už jsem tedy 2 x otěhot. přirozeně. A jakpak to vidíš ty? Taky si chodila k Hradeckému?

hulda
autor
12. říj 2007

No, to je další věc, která mi moc neseděla. Někdy se mi věnoval Hradecký a někdy Dr. Krmníčková(aspoň myslim, že se tak jmenuje). A vždy to bylo v děsném spěchu, neměla jsem z toho dobrý pocit. Teď taky rozdýchávam to nepodařené ICSI a na další pokus to zatim nevidim. Chci to nějakou dobu nechat na přírodě, ale nevim, jak dlouho vydržim jen tak čekat a smiřovat se další a další měsíce s příchozí MS. Hradecký mě strašil, že mam taky problém s dozráváním vajíček, ale myslim, že to střelil jen tak od boku, asi abych po tom nevydařeném pokusu měla pocit, že se něco děje. Tvrdil, že mam polycystické vaječníky a že ovuluju tak max. 3x do roka, ale já jsem si podle BT ovulaci předtím naměřila každý měsíc! Navrhoval půlroční léčení a polykání nějakých léků pro diabetiky, jejichž vedlejší účinky by měly vyřešit ten můj"problém". Ale odmítla jsem to, fakt mu to nevěřím. Navíc máme cukrovku v rodině, tak se i bojim, že bych si ji tím ještě vyvolala. Jsem zvědavá, co Ti příští týden řeknou. Jenže nás laiky snadno opijí rohlíkem, nějak si to vždycky zdůvodní ☹ Tobě se věnoval Hradecký pokaždé?

renys
12. říj 2007

Ty brďo, tak to je síla s tou bazálkou, oni ti doktoři občas dělají unáhlené závěry...chodila jsem taky pokaždé k někomu jinému, všichni se chovali slušně a mile, ale když jsem náhodu vyslovila svůj názor dr. Hradeckému a dovolila si polemizovat, tak ze mě s prominutim udělal s chutí vola a ztrapnil mě. To máš pravdu, že to tam jde jak na běžícim pásu. Co nás ale hrozně překvapilo bylo to, že jsem měla při OPU 32 folikulů, prý je těžko získávali, museli je proplachovat médiem(ta bolest břicha po OPU byla fakt příšerná). Zralých vajíček bylo 19, z toho 2.den 11 embryí a 6. den zbyly jen 2 blastocysty a nezbylo nám nic na zmražení, tak tomu se mi opravdu nechce věřit. A prosím Tě, vám nevzešlo ani jedno ☹ ?

No na tu schůzku jsem taky zvědavá, jestli se to bude v duchu,co jste si to dovolili nás nařknout z nedbalosti, tak vstanem a necháme to na lékařské komoře. Já nesnášim konflikty, ale už jsem trpěla dost, tak si chci bránit svoje.

hulda
autor
12. říj 2007

Já to měla podobné. Odebrali mi 30 vajíček, také jsem měla náběh na HSS, dávali mi infuzi a také mi po OPU bylo pěkně zle. Jela jsem kvůli tomu do Institutu, protože jsem se nemohla ani zvednout z gauče a přesně, jak říkáš. Hradecký mě totálně ztrapnil, mluvil se mnou jako s hysterkoun a že to prý on má taky. Z těch 30 vajíček bylo jen 15 zralých, 2. den 13 embryí a když jsem přišla na ET, byly také jen 2 blastocysty, žádné na zmražení. Byla jsem z toho dost v šoku. Jenže já mam endometriózu. Sice slabou a ložiska někde úplně mimo, ale když mi řekli, že to je tím, že end. může poškozovat vajíčka, tak jsem jim věřila.
Jinak si myslim, že Tě zvou k ústnímu pohovoru právě proto, abys neměla v ruce nic písemně, aby nedošlo právě na tu lékařskou komoru, nevim. Možná jsem k nim zbytečně kritická. Chápu, že nejsou kouzelníci a nemůžu jim dávat vinu za to, že se ICSI nepovedlo, ale přesto si myslim, že jejich přístup v pořádku neni a že kdyby byli důslednější a nepřistupovali ke mně jako ke "kusu", mohlo to dopadnout jinak ☹

mya
12. říj 2007

Ahoj holky, tak koukam ze mate malinko podobne pocity jako ja.Chodim taky do tohoto centra.vcera jsem mela OPU.je to jiz muj 2. pokus. pri prvnim pokusu, se mi venovaly taky stridave Hradecky apak krmickova. (to bylo na jare) ale tentokrat se mi venovala pouze Krmickova.mam z ni8 lepsi pocit. Hradecky mi taky moc nesedi.Take nechapu, proc nam neudelali vsecky testy hned na zacatku.najednou mi ted zjistili trombofilii.tak mi dali jinou stymulaci.ja mam nepruchodne vejcovoby,manza je ok.

hulda
autor
12. říj 2007

Ahoj myo, já myslim, že Krmíčková (nebo jak se jmenuje, pořád to její jméno pletu) je i větší odborník. O té mé endometrióze mi toho řekla daleko víc než Hradecký. Tak držim palce, aby Ti to tentokrát vyšlo 😉 ! Kolik máš embryí?

mya
12. říj 2007

hulda- mam 9 embrii.tak jsem zvedava, kolik jich prezije do utery-to mam ET.mela jsem 14 vajicek, a zbylo mi jich 10 ( ta 4 byla spatna) minule jsem mela pouze 8 vajicek a z toho 6 embrysku a nakonec zustali taky pouze 2, a ta mi zavedli.jenze kvuli te trombofilii se mi nejspis neudrzela-mela jsem Blastocistu-ale jen jednu .

hulda
autor
12. říj 2007

mya Tak to jsou ta vajíčka celkem kvalitní, když je ze 14 deset embryí... Držim palce 😉

madlenka29
12. říj 2007

Ahoj holky,
tak já sice ještě v institutu nebyla,ale mám to za pár ☹ jestli se nám tento nebo příští měsíc nezadařítak tam pomažu ☹ .Já chodím na slovany k dr.švecovi,je to super doktor a vše mi vysvětlí a jak jsem si přečetla příspěvky od vás,tak mám z toho institutu docela strach-hlavně z toho přístupu 😠 .Ještě se chci zeptat jestli jste nějaký zákrok platili nebo jak to tan vůbec chodí?

hulda
autor
12. říj 2007

Madlenko ahoj, jejda, já nechtěla nikoho vyděsit! Třeba budeš naopak naprosto spokojená. A třeba tam ani nedojdeš 🙂 Jak dlouho se už snažíte? My s manželem nemáme žádný zásadní problém, ale nedaří se nám už 3.rok, tak jsme zkusili ICSI. Bohužel to taky nevyšlo ☹
Jinak platí se 12.500 základ, tj. napichování vajíček spermiemi(nevim, jak se tomu přesně odborně říká) a kultivace do stádia blastocyst. Pak i nějaké stimulační léky, ale dají Ti na výběr a můžeš užívat i ty, které kompletně hradí pojišťovna.

madlenka29
12. říj 2007

my se snažíme přes rok,doktor mi dává clostilbegyt a při dobrý velikosti folikulů jsem už dostala druhou injekci pregnylu,no a teď budu čekat jestli se nám zadařilo a pokud ne tak ještě příští měsíc a pak institut ☹ ,ale tam se mi vůbec nechce ☹
huldo kolik vás to snažení už stálo,teda jestli ti nevadí,že se na to takhle ptám 😉

mya
12. říj 2007

madlenka--neboj neni to tam strasne, jen je asi spousty center, kde se chpvaji jinak.ale ja osobne si myslim, ze kdyby se nam vsem podarily ty pokusy, tak ani zadna kritika nevznikne,jsme proste nastvani ze se nam nedari.ale holky ja myslim, ze to vse zvladnem a neni treba jen kritizovat.UZ JSEM TO TADY NEKDE NEKDE CETLA---NEJSOU KOUZELNICI.. ikdyz jak si tak vzpominam na mou vcerejsi punkci,tak jak ke mem pak prisla KRMICKOVA, a rikala mi pocet vajicek, tak jsem ji rekla...--NEJAK TO TAM UZ TENTOKTAR ZACARUJTE, AT UZ TO VYJDE... 😀 usmala se na me a rikala, ze nude delat co bude moct.... 😉 holky to vyjde nebojte...

madlenka29
12. říj 2007

no můj MM už tam byl na spermiogramu 😀 😀 😀
já holky moje už taky doufám,že to vyjde 😀 😀 😀

hulda
autor
12. říj 2007

madlenka Kromě těch 12.500 jsem v průběhu stimulace musela ještě nějaké léky dokupovat, protože folikuly rostly pomalu a za to jsem platila 3.000, takže 15.500. Ale rok madlenko neni nic! Vždyť ještě nedávno se tyhle věci začínaly řešit až po 2 letech neúspěšnýho snažení. Ale čím uspěchanější doba, tím větší netrpělivost, já to sama dobře znam.

Holky, já jsem teď ve 2. cyklu po tom nevydařeném ICSI a mam divný pocit v podbřišku, do MS ale zbývá ještě víc jak týden. Jak já bych si přála, aby to bylo dobré znamení!!! Musíme to nějak zvládnout, každá po té své cestičce, ale všechny musíme dojít ke šťastnýmu konci, vždyť si to za to všechno lítání po doktorech a trápení zasloužíme, ne? 🙂

madlenka29
12. říj 2007

hudla a kolik ti je? mě je 31 a manželovi taky
já vlastně ani nevím přesně co by se mnou dělali,jen mi bylo prozatím řečeno,že mají daleko větší možnosti než obyč.gynekolog

myslím,holky že vám to vyjde určo!!!

hulda
autor
12. říj 2007

madlenko, je mi taky 31 a manželovi o rok víc. A jaký máš za sebou vyšetření? Dělali Ti už laparku, nebo zjišťovali nějak jinak průchodnost vejcovodů, endometriózu atd? Jestli třeba s tím IVF centrem zbytečně nechvátáš...

madlenka29
12. říj 2007

nic takovýho mi nedělal,ani nenaznačil že by se to mělo udělat
já do centra nepospíchám,to doktor

hulda
autor
12. říj 2007

Aha, tak snad ví, co dělá. Oni Ti tam nejspíš nejprve nabídnou IUI, za to se platí jen 1.500 a je to menší hormonální pecka než IVF nebo ICSI. Mně to vzhledem k tomu, že mam vejcovody průchodné a manžel spermiogram perfektní, nabízeli taky. Jenže já se lekla toho nízkého procenta úspěšnosti a šla rovnou do ICSI. Možná to byla chyba, stejně to nevyšlo ☹

madlenka29
12. říj 2007

víš,já doufám že tam nepudu 😉 že se nám mimísek povede normální cestou 😉
jen jsem chtěla vědět co a jak tam probíhá
držim palce 😀 😉 😀

hulda
autor
12. říj 2007

madlenka Taky držim palce,aby se vám to povedlo přirozeně a do žádného IVF centra jste nemuseli 😉 . Jestliže Ti teď doktor hormonálně trochu pomůže, může to vyjít. Drž se! 🙂

renys
13. říj 2007

Nazdárek, holčinky,

Huldo, přesně jak píšeš, oni mají strach mi to dát písemně, já jsem prostě jejich problém, protože kdyby mi napsali, že mi ten Prednison nedali schválně, tak bych okamžitě upalovala za Ulčovou-Gallovou, a ta by z toho zřejmě radost neměla, vždyť ona s nimi úzce spolupracuje a je mezinárodní poradkyně v této problematice, tak snad ví co dělá, ne? No a že mi ho zapomněli dát, to by mi asi taky neradi napsali....

May, na myšlenku, že zřejmě něco zanedbali, mě přivedli další doktoři, já už jsem se konečně z toho psychicky dostávala(3.potrat) a jejich kolegové byli zhrozeni, a že věří tomu, že k potratu došlo zřejmě tím, že mi ten lék nedali. V první moment jsem měla chuť hned razit do centra, ať mi vrátí 15 táců.

Jinak Leidena mám taky, píchala jsem si Fraxiparin. Holky, tak vám všem držim palce, ať vám to vyjde.

hulda
autor
13. říj 2007

renys Určitě se pak ozvi, co Ti řekli, to by mě tedy fakt zajímalo 😠 . Taky Ti vnutili to napichování vajíček? Můj manžel má spermiogram v pořádku, tak jsem se divila, proč by to PDG měli dělat, vždyť se tím prý zvyšuje riziko dědičných chorob. Přirozeně to probíhá tak, že uspěje ta nejrychlejší a nejkvalitnější spermie, ale touhle metodou se prostě sáhne po jakékoli spermii! Jenže oni mi snadno vysvětlili, že je to takhle spolehlivější atd. Hlavně víc zaplatíš, o to asi jde 😠

renys
13. říj 2007

Huldi, to víš že Ti to napíšu 😉 . Jako přes kopírák - manža má taky spermiogram výtečný, tak jsme se strašně divili a oni nám taky řekli, že je tak větší jistota, že to IVF vyjde, protože jsou případy, kdy to vajíčko odpuzuje spermie, tak prý nechtějí nic riskovat, když už je to tak nákladné a náročné pro ženu. Oni nám taky na začátku řekli - nesmlouvavým tónem - že dělají IVF jen s ICSI a AH a basta.

Jenže asist. hatching prý způsobuje ty jednovaječná dvojčátka (můj případ), řekl mi to jeden dr z Prahy Podolí, že se to opakovaně prokazuje. (to mohlo být taky příčinou nezdaru - oni totiž měli jednu placentu a ta to prý často neutáhne).Takže já už ho příště chtít nebudu a pakliže mi na to nepřistoupí, tak razim do Natalartu.

Jinak moje kámoška má z institutu dvojčátka kluky a byla tam moc spokojená. No mně se tam strašně líbilo to moderní a příjemné prostředí a sestřičky byli bezva. Huldi a ty jsi prostě ani neměla pozitiv. těh. test? To je mi líto, tak příště nám to snad vyjde, viď.

haninap
13. říj 2007

Začala jsem institut navštěvovat letos v dubnu a na přístup si rozhodně nemůžu stěžovat.Vzhledem k manželovo špatnému spermiogramu jsme podstoupili pouze jednu inseminaci, nepovedla se. A v srpnu jsem začala se stimulací Decapeptyl. Po odběrech jsem se musela vracet na kapačku kvůli HSS. Těch vajíček bylo totiž moc (36) po očištění a oplodnění jich zůstalo 29. 19 zamraženo ve stádiu prvojader a z deseti se jich udrželo 8. Začátkem září mi 2 vrátily a 6 přidaly do mrazáčku.

Ani jednou jsem neměla s nikým problém, vždy mi vše vysvětlily, a chovali se velmi příjemně. A po ET jsem dostala protokol s kompletní zprávou.

Institut navštěvovala také moje kamarádka, které se věnoval přímo Hradecký a také si nestěžovala, spíš naopak.

hulda
autor
13. říj 2007

renys no, mně taky to ICSI zdůvodňovali tím možným odpuzováním spermií, jenže já s sebou měla zprávu od Ulčové, že jsou protilátky v pořádku! Stejně mi ho vnutili. Jsem laik a nerozumim tomu a strašně jsem chtěla, aby to vyšlo, tak když mi tvrdili, že je to tak lepší, přistoupila jsem na to. Ale tohle je v mém případě ve finále jedno, embryjka se nechytla a tt jsem měla negativní hned. Dokonce už 12. den po ET přišla MS ☹
Renys, omlouvam se za svou neinformovanost, ale můžu se zeptat, co je asistovaný hatching?

haninap Jsem ráda, že jsou na Institut i pozitivní reakce. A můžu se zeptat, jestli Ti to vyšlo?

renys
13. říj 2007

zdravím haninap, taky mě uklidňují ty pozitivní reakce, tak snad jsme huldi v dobrých rukách 😉 .

Huldi,
AH (asistovaný hatching)
Před nidací embrya v děloze musí embryo opustit ochranný obal, zonu pellucidu, který chránil vajíčko před vícečetným průnikem spermií. U některých žen může být tato zona pellucida silnější nebo pevnější, embryo se hůře uvolňuje a dochází k selhání implantace. V těchto případech, u žen nad 35 let, při zesílen zona pellucida a v případech opakovaného selhání implantace nabízí asistovaný hatching zvýšení šance na úspěch.

Asistovaný hatching je mikromanipulační výkon, který provádí embryolog na obalu embrya pomocí mikroskopu před přenosem embryí do dělohy. Jehlou nebo laserovým paprskem se vytvoří otvor v zoně pellucidě, který usnadní vycestování embrya.

Škoda, že nám taky nezbyli mrazáčci, viď, hned by jsme ten neúspěch snášely lépe.

hulda
autor
14. říj 2007

renys ty mražáčci mě také mrzí ☹ . Ale jestli jsem to správně pochopila, Ty také máš šanci otěhotnět spontánně. A kdyby Ti včas nasadili léky, IVF bys mohla hodit za hlavu, viď? Já tu přirozenou cestu pořád nevzdávam, i když mě Hradecký strašil těmi polycystickými vaječníky, tahle diagnóza se mi prostě nezdá. Přece nám to jednou musí vyjít, no ne? 😉

haninap
14. říj 2007

Huldi, zatím to vypadá, že jo. Ale mám za sebou naprosto šílený týden. Před týdnem jsem byla na prvním ultrazvuku, na který jsme šli, alespoň jsme si to mysleli, zjistit jestli je jen jedno nebo dvě embrijka. Bohužel mam pořád zvětšené vaječníky tak byla děloha špatně přehledná. Doktorka viděla jen prázdný plodový váček. Dala šanci 50 na 50, buď se do týdne ukáže, nebo jde o zamlklý potrat. Během pár dní mi naprosto zmizely těhotenské příznaky. Takže v pátek jsme jeli na ultrazvuk naprosto smířeni s revizí. To jsme pak zírali, když doktorka gratulovala, že už je vidět akce a velikost odpovídá. Doteď se nemůžu vzpamatovat. Vím , že zatím nemáme úplně vyhráno, zatím jsem 7+6tt, ale byla to úleva.
Kamarádka je 16tt a čeká dvojčata.

Doma mam 5ti letou dceru počatou přirozeně, tak je vše po psychické stránce jednodušší.