Při OHSS nechtějí zavést embrya. Je to nový postup?

garnek
5. bře 2010

Ahoj holky,
já sama mám 16měsíčního caparta po IVF, ale teďka potřebuju poradit ohledně kámošky.
Podstupuje své 1.IVF a zrovna dnes byla na OPU, kde jí odebrali 48vajíček, má silný OHSS, bolí jí celé břicho. No a oni jí v CAR řekli, že vzhledem k OHSS jí teďka ty vajíčka nezavedou, že je zatím nechají klubat, zítra jí zavolají, jak to s nima vypadá, ale nejpozději v pondělí je pak zamrazí a zavedou jí je až v příštím cyklu. Takže vlastně nebude mít ET, ale rovnou KET.
Já jsem teda takové problémy neměla, takže nevím, ale ohledně IVF jsem toho dost věděla a vím, že holkám s OHSS vždycky ve všech CARech říkali, že OHSS je pro otěhotnění dobré, takže i přes OHSS embrya zaváděli.
Tak já teďka nevím, změnilo se něco nebo je to jen jiný postup? Protože já si myslím, že ET je kvalitnější, než KET. Tedy, že ty embrya mají větší šanci se dál klubat a nemusejí podstupovat riziko zmražení a znovurozmražení.
Co myslíte???

kay
5. bře 2010

ahoj garnek, Ne postupy jsou stále stejné. Při OHSS se embryja zavádí, ale jen pokud je jen v mírné formě, protože je sice dobrý pro otěhotnění, ale také se předpokládá a je velmi pravděpodobné že s epři uchycení embryjek zhorší.. Takže pokud má kamarádka silný OHSS, tak jí určitě pokud jsou rozumní a musí v tomhle případě být rozumná i ona, ta embryja nezavedou.
Sama jsem prodělala docela těžký OHSS - zkončila jsem na 14dní v nemocnici na kapačkách a celé těhu bylo pak docela náročné, možná že kdybych to věděla dopředu, tak bych asi počkala ten jeden cyklus.. Obzvlášť jestli jí brali 48 vajíček (nebo spíš možná folíků vysáli), tak byhc opravdu raději počkala.. Taky by mohla zkončit na JIPce..

mikulka
5. bře 2010

garnek: pokud má silný OHSS, ať je ráda, že jí embrya nezavedou! Já sama jsem s OHSS ležela v nemocnici a byla to síla. Kdybych tehdy otěhotněla, bylo by to ještě horší, nedovedu si to představit. Rozhodně je dobré počkat! V prvních 3. měs se OHSS zhorší, to by mohlo dopadnout moc zle.