Proč se tvrdí, že 3 cykly IVF jsou zdarma, když nejsou?

zdenallicka
22. pro 2008

Ahoj, rada ybch vedela, proc se tohle vsude tvrdi, kdyz to neni pravda??? Co vim od par holek, co byly na IVF, castky za nej se pohybovaly v desetitisicich... A to nemluvim o samoplatcich.. 😒 Co je tedy zdarma? Co hradi pojistovna???

zuzka11
22. pro 2008

Zdeni, pojišťvna hradí základ, který taky u některých pacientek stačí, pokud ale někdo chce "nadstandard", jako třeba PGD AH, PK , jiné léky, tak musí doplatit, a s těma lékama ti i na ně pojišťovna přispívá........

Takže shrnutí - pojoštovna nekecá, je to stejné jako "výhodné nabídky v obchodech" - můžeš to míz tadarmo nebo ne......bohužel......

jmisa
22. pro 2008

Pojišťovna hradí základní léky v určitém počtu jednotek. Ty injekce ale nejsou tak pohodlné, musejí se míchat a správně by je měl aplikovat jen odborný personál. Takže většina holek si bere injekce v peru, no a to už se doplácí.
Pak máš zdarma základní procedury - ultrazvuk, odběr vajíček v narkoze, oplodnění v misce a transfer.

Další věci, které jsou někdy potřeba - ICSI - oplodnění jednoho vajíčka jednou spermií - např. u špatného spermiogramu, už zdarma není, zdarma není ani prodloužená kultivace, zamražení embryí, které se hned netransferují a jejich následné rozmražení a použití. Ale existují CAR, kde ty doplatky jsou za cenu lidovou, jsou to tzv. státní CAR - např. Apolinář v Praze.

len
22. pro 2008

Zdarma (hrazené pojišťovnou) je:
- základní léky do výše 2250 IU
- ultrazvukové kontroly
- odběr vajíček
- základní kultivace
- embryotransfer

Pokud nepožaduješ (nebo nemusíš mít) nějaký nadstandard a stačí ti ta dávka léků (většině lidí stačí), tak to zadarmo opravdu být může. My se rozhodli pro pohodlnější léky a dopláceli jsme 4000 Kč, jinak bychom to opravdu měli zcela zdarma.

ALE,
pokud máš špatný spermiogram a potřebuješ ICSI - doplácíš.
Nestačí-li ti 2250 IU, doplácíš.
Pokud chceš nadstandardy typu prodloužená kultivace nebo asistovaný hatching, doplácíš.
Některá centra si nechají platit i za mražení zbylých embryí.

Ve výsledku může tedy IVF vyjít v závislosti na mnoha faktorech na 0 - 30 000 Kč. Což je ale pouze doplatek, komplet vyjde na nějakých 50 - 100 000 Kč, takže pojišťovna přispívá vydatně.

zdenallicka
autor
22. pro 2008

Diky, holky... Konecne fundovane odpovedi... Chvalim..:o)

gebymaruska
9. bře 2014

Je pravda, že takhle to prezentují média, aniž by si kolikrát ověřili fakta. A široká veřejnost, která s tím nemá zkušenosti, tak tento názor přejímá a šíří dál. Sama jsem se nesčetněkrát s ním setkala. Bohužel co se dá dělat. Takhle to v naše státě chodí, někteří rodí jak na běžícím páse, vyfasujou přídavky na dítě a mají vyděláno třeba na celý měsíc. Jiní zase své děti týrají a vraždí. A nejhorší je se na to dívat očima člověka, který touží po miminku, snaží se proto udělat všechno, nejlépe do sebe aplikuje všechny ty hnusy v podobně hormonálních koktejlů a samozřejmě peněženka zchudné o nemalé částky.

Bohužel těch párů, kterým stačí základní hrazené část IVF je velmi opravdu málo, neboť jej podstupuji ti, kteří opravdu mají problém s otěhotněním z jakýchkoliv důvodů. Takže se v takových případech samozřejmě doporučuje pojišťovnou vybraný seznam nadstandartních služeb. A částky pak hezky naskakuji do konečné sumy.

Bohužel pracuji ve zdravotnictví a vím, že pojišťovna mnohdy vydává víc peněz než je zdrávo na jiné osoby. Rozhodně bych byla pro, aby konečně někdo zavedl systém podobný třeba v USA. Proč alkoholik který celý život chlastá má mít péči, jakoukoliv a rodina ještě pak osočuje, lékaře, sestry,.. Za takového člověka pojišťovny platí až 100 000/den na intenzivní péči. Proč? Není to zbytečné? Vesměs jsou to lidé, kteří už mají málo šancí na přežití? Ale bezdětné páry si léčbu musí hradit s větší účasti.

danalesa
Odpověď byla odstraněná
Zobraz