Reprodukční imunologie. Jaké máte zkušenosti?

vernerka01
25. črc 2020

Ahoj holky, za 2 týždne som objednaná na reprodukčnú imunologiu do Gennetu v Prahe. Po 2 potratoch sme sa zavítali do CARu, kde nám okrem iného urobili aj imunologické testy. Mne vyšla zvýšená aktivita NK buniek voči trofoblastom a zvýšené množstvo protilátok proti štítnej žlaze. Zaujímalo by ma, aké máte skúsenosti, ako prebiehala liečba a či sa vám potom podarilo otehotnieť. Poprípade nejaké negatívne účinky?
Ďakujem

squezy
26. črc 2020

@vernerka01 Ja měla aktivní NK bunky na spermie a embryo, píšu to drobet laicky. Každopádně nebylo možné otehotnet s 2x vyssimi hodnotami. Nejdřív jsem brala kortokoidy, tam to zabralo na chvíli a poté jsem brala nějaké prášky, jejichž vedlejší účinky bylo snižování imunity a to mi pomohlo. Prášky staly 20Kc v lekarne, brala jsem to 6 tydnu a pak jsem byla opět na testech a vše, jak mělo být. A pak se zadarilo 🙂 Šli jsme však do ivf, protože se nevědělo, jak dlouho se může imunita držet tak "u zemi". Hned jak jsem mela pozitivní těhotenský test, mela jsem jit okamžitě za doktorkou, protože po ivf se měli prášky vysadit, takze první trimestr jsem byla hlidana, aby se hodnoty nezvysovaly a tělo nechtělo miminko (v našem případě miminka - zavedla jsem jedno embryo a i tak máme dvojky 🙂 vypudit.. Držím palce!

vernerka01
autor
26. črc 2020

@squezy Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď 🙂 Aspoň budem mať nejakú predstavu, čo sa bude vlastne diať. Uvidím, čo mi ešte povedia v tej Prahe. Verím, že budeme rovnako úspešní ako u vás 🙂

squezy
27. črc 2020

@vernerka01 Pokud nemáš problém otehotnet, tak nasadite lecbu, nech si pak zase udělat kontrolní testy a můžeš otehotnet přirozeně 🙂 Jen ať jsi hlidana ten prvni trimestr, nebo i dele, to at posoudí lekar, protože to tělo by se mohlo pokusit to mimi zničit.. Držím palce! 🙂

vernerka01
autor
27. črc 2020

@squezy No s tým otehotnením bol tiež problém. Ak sa mi aj raz za rok podarilo otehotnieť, tak to skončilo na prelome 7 a 8 tt. Preto sme vyhľadali aj pomoc v CARu, lebo moja gynekologička okrem genetiky nechcela v tomto smere nič riešiť :( Tam nám doporučili IVF, ale až potom, až sa mi stabilizuje imunitný systém.

squezy
28. črc 2020

@vernerka01 Tak vás čeká pravděpodobně podobný scénář! Ale nam se zadarilo napoprvé, i když hodně se říká, že poprvé je to takova zkouška. Dobře, že jste vyhledali car-udelaji vam všechna vyšetření.

juliettak
Autor odpověď smazal
Zobraz
juliettak
9. říj 2020

@vernerka01 Ahoj, můžu se zeptat jak u vás léčba na imunologii v gennetu probíhá? A kdo vás tam poslal? Já řeším problém po dvou ZT nevím co dřív. Gynekolog mi zatím dál jen žadanku do gennetu na genetiku,tak nevím jestli by mi vyšetřili i imunologii, nebo musím mít zvlášť žadanku? Děkuji

vernerka01
autor
5. lis 2020

@juliettak Ahoj, ospravedlňujem sa, že som sa neozvala, nejak som sa na Modrého koníka už nedostala, tak neviem, či je dotaz ešte aktuálny.

juliettak
6. lis 2020

@vernerka01 ahoj, děkuji, ano stále je to aktuální 🙂 v gennetu mi zatím řešejí genetiku,ale na imunologii jsme se obj. do Plzně, no nevím. ale zajíma mně každá zkušenost s léčbou. Už jsem toho načetla spoustu a vím že u někoho dop. i tzv. imunomodulaci po opak potrátech bez zjíštěné přičiny, tak budu ráda pokud se podělíš o své zkušeností, a výsledky léčby. Děkuji

vernerka01
autor
6. lis 2020

@juliettak
Ahoj, ja som tiež po dvoch potratoch, vždy prelom 7 a 8 tt :( Gynekologička ma poslala len na genetiku, vraj je to doporučeny postup. Ja som si ale sama po vlastnej ceste zariadila imunologicke vyšetrenie v CARu. Zistili mi zvýšenú aktivitu NK buniek proti trofoblastom a tým pádom by to mohla byť príčina. Na 100% ti to ale nikto nepovie. Monentalne som po liečbe medrolom (6 týždňov, postupne znižovanie dávky). Výsledky sa zlepšili a pani doktorka nám doporučila snaženie (naďalej ale musim brat medrol v nízkej dávke, aby telo zase nezareagovalo negativne proti mimču). Bohužiaľ momentálne ma čaká covid test, takže sa sa snaženie odkladá, nechcem riskovať. Pani doktorka v Gennetu bola veľmi príjemná, všetko nám vysvetlila, výhody, nevýhody, šance. Takže počkáme ďalší mesiac a potom sa uvidí. Keby si mala ešte nejaké dotazy, kľudne napíš. Inak držím palce.

squezy
6. lis 2020

@vernerka01 Bacha na tu imuno a s tím domácím snažením. Nikdo ti neřekne, jak dlouho se ti ta imunita bude držet "pod limitem". Ja brala kortokoidy, po 3 mesicich jsem to měla už ok, tak jsem to brala dale a snazili se a po půl roce jsem ztloustla 8kg a mimi nikde. Když jsem přestoupila do jiného caru, tak se zjistilo, že ty hodnoty jsou zase vysoke. Proste si to tělo na ty leky zvyklo. Ted jsem rok a pul po porodu a nechala jsem si znovu vysetrit imuno, protože bychom chtěli další mimco a zase mám hodnoty šílene. Sice až s detmi skončím, tak nk bunky jsou bezvadna antikoncepce :D :D Ale takhle je to na prd.

juliettak
7. lis 2020

@vernerka01 děkuji za odpověď. Těmi kortikoidy tě teda léčí v gennetu? V úterý už jedeme do Plzně, tak jsem zvědavá co se bude dít. Držím palce ať covid bude negativní a můžete pokračovat ve snažení.

vernerka01
autor
7. lis 2020

@juliettak Áno, začala som na 16 mg medrolu,s tým, že každé dva týždne sa mi dávka znižovala, až som skončila na 4 mg. Každé 3 týždne som ešte chodila na kontrolu hladiny cukru a minerálov (môže to nejak ovplyvniť). Po 6 týždňov pani doktorka skontrolovala NK bunky a bolo to v normálu. Povedala, že tie kortikoidy môžem ešte užívať max. 2 mesiace, potom to môže mať už negatívne účinky. Resp., že by mi to potom znížila trebárs raz za 3 dní. Squezy má pravdu, ta imunita sa nedá držať dlhodobo "na uzde", tak verím, že sa to skoro podarí. Tiež sa desím toho priberania, už teraz som dosť rozožraná :D, asi z tej karantény ;)

vernerka01
autor
7. lis 2020

@squezy Jj, to mi práve aj doktorka vysvetlila, že sa máme začať hneď snažiť, pokiaľ sa to ešte drží v normále a že mi nezaručí, že to potrvá dlhodobo.

vernerka01
autor
7. lis 2020

@squezy Takže zase budeš musieť absolvovať to martírium s kortikoidmi? No držím palce, nech sa vám znova zadarí 🙂

vernerka01
autor
7. lis 2020

@juliettak Tak som zvedavá, čo vám povedia v tej Plzni. Hlavne, nech to všetko dobré dopadne a čoskoro sa zadarí.

squezy
7. lis 2020

@vernerka01 Ja jsem pak změnila doktorku, ktera mi kortokoidy uz nasadit nemohla, brala jsem něco jiného a to jsem brala i ted, zase 6 týdnů. Asi 4 hodnoty mi výrazně klesly, ty nk bunky mi neklesly, tak dostanu ještě transfuzi a vyzvednu si posledniho a jedineho mrazacka, dame mu šanci 🙂

juliettak
8. lis 2020

@vernerka01 děkuji i tobě přejí ať se zadaří a až do zdarného konce!