Vitrifikace při IVF: Je lepší mrazit nebo ne?
Dobrý den,
dotaz na ty "zkušenější".
Podstupujeme s partnerem 1. IVF po 3 neúspěšných IUI a 3 letech snažení (horší spermiogram a nízké AMH).
Momentálně jsme ve fázi stimulace.
Stimuluji Bemfolou od 6.1. a mám prodlouženo do pátka o jeden den a navýšení dávek. Při kontrole UTZ bylo vidět zatím dohromady "jen" 6 folikulů cca 9mm a 1 folikul 14mm.
Probíráme se tím, co vše si připlatit, kdy nám bylo doporučené ICSI, Microfluidic Sperm Sorting , AH dle potřeby jak uznají v laboratoři, prodloužená kultivace a samozřejmě Vitrifikace embryí.
Zajímalo mě zda je tu někdo, kdo nenechával zamrazovat, i když bylo co zamrazit?
Vím, že je to lepší zamrazit a mít na KET a "neplýtvat" vždy pokusy IVF, ale radši bychom "čerstvé" embryo než rozmražené.
Je to každopádně každého věc, ale zajímal mě názor ostatních, kdo postupoval takto bez zamrazení.
Ono KET má výhodu v tom, že oproti ET je tělo “odpočatější“, protože v ten cyklus neproběhla stimulace a punkce vajíček, protože to samo o sobě je pro tělo neskutečný nápor. U nás nevyšel ET, ale hned 1. KET ano. Takže já bych nechala zmrazit. Podruhé do celého toho kolotoče IVF od začátku zase stimulace a odběru vajíček by mě nikdo už nedostal.
My jsme si nechávali 2 vložit "hned" čerstvá - 5 denní kultivace, metoda ISCI (jedno A, druhé B kvality). Zbytek zamrazit. Nebyla jsem o kvalitě zamražených přesvědčena, ale vyplatilo se jim věřit, že budou bojovat.
ČIli, ze 7 odebraných, 6 se vyvíjelo, 2 vložili, 4 zamrazili.
První KET - bez žádné další pomoci (AH jsme nechali na uvážení embryoložky), v řízeném cyklu - nepodařilo se.
Druhý KET, nativní cyklus - vyžádali jsme si již AH, Podařilo se.
Upřímně, nezamrazovat embrya nechat je zlikvidovat mi přide jako totální blbost. Cyklus IVF je velký zásah do těla, není to žádná sranda. U nás v CAR říkali, že dle statistik jsou KETy dokonce úspěšnější než ET, může to být i tím, že při ET je tělo nadopované hormony, sliznice tím může být už přestárlá a hůř se tam embryo chytá. My jsme měli na ET ideální embryo, vůbec se nechytilo. Pak jsem šla na KET embrya, které vývoj dohnalo až 6. den a máme z toho syna. U KET jsme dávali AH.

Ano, nechávali jsme si mrazit - pokyn byl vše, krom jednoho, které zavedou ještě ten cyklus po odběru. Ale z 18 embryí a velkého nadšení, nám po třech dnech odešla většina a zbylo nám jich jen 5 ten pátý den. Mě se navíc rozvinul silný ohss, kdy jsem měla vodu mezi orgány a pod plícemi, takže transfer čerstvého e. nebyl možný. Chtěli jsme jedno čerstvé vložit a zbytek zamrazit. Všech 5 nám tedy nakonec zamrazili. A říkali nám, že ty KET embrya jsou většinou odolnější - protože když přežijí rozmražení a dál se vyvíjí, tak je to jasná známka toho, že by měly být opravdu kvalitní a mají velkou šanci se chytit.. Ale ty názory se různí, někteří doktoři zase preferují vkládat čerstvá a max třídenní embrya, s tím jsme se taky setkali. Takže kdo ví🙂 každopádně přeji hodně štěstí!!
- ještě dodám, že u prvního ivf se nám čerstvé embryo (5 denní) nechytlo a začala jsem krvácet snad 4 den po transferu, potom KET také nevyšel, ale to první ivf bylo celé špatné, špatně jsem reagovala a měli jsme jen dvě embrya a ještě pochybné kvality...
- u druhého ivf jsme jich tedy měli 5, z toho 1x KET nevyšel a teď druhý pokus už vyšel🙂