icon

Bratr si chce půjčit auto na dovolenou. Půjčit nebo ne?

25. črc 2026

Bratr se mě zeptal, jestli bych mu nepůjčila auto na pár dní na dovolenou. Jeho je v servisu a prý už mají všechno domluvené.
Na jednu stranu je mi blbé říct ne, jsme rodina. Na druhou stranu je to moje auto, používám ho skoro denně a mám strach, co kdyby se něco stalo. Nehoda, škrábanec, porucha, pokuta… vůbec nevím, jak by se to pak řešilo.
Vím, že v rodině by si člověk měl pomoct, ale auto mi přijde jako docela velká věc. Půjčili byste ho sourozenci na dovolenou?

anonym_38f1f3
25. črc 2026

My máme doma pouze 1 auto, takže ne.

autor
25. črc 2026
@anonym_38f1f3

My máme doma pouze 1 auto, takže ne.

@anonym_38f1f3 Právě že taky nemáme auto navíc. Tohle je moje běžné auto, které používám skoro denně. Kdyby šlo o druhé auto, které stojí doma, asi bych to řešila jinak, ale takhle z toho mám dost špatný pocit.

zuzkasim
25. črc 2026

Jestli mu důvěřuješ a znáš ho jako řidiče... Partner je třeba zvyklý svoje věci půjčovat a půjčení i využívat. Říká, že jsou to věci a vše je řešitelné.

mishka87
25. črc 2026

Pokud by to bylo jediné naše auto, tak určitě bych nepůjčila. A popravdě na dovolenou k moři bych nepůjčila ani tak, pokud by se nejednalo jen o sousední státy.

evaviki
25. črc 2026

pokud bych mohla byt bez auta, tak klidne pujcila. A bylo by mi jedno, kam by s nim jel.

drep
25. črc 2026

Pokud bych ho nepotřebovala zásadně k životu (jakože je pohodlnější jez do práce busem, ale vlastně to umím pěšky nebo mhd), tak samozřejmě, je to můj brácha. Švagrové půjčujeme auto každou chvíli

moudivlacek
25. črc 2026

My máme jedno, takže ne. Nicméně bych si i položila otázku, co by se stalo, kdyby se něco stalo, třeba auto na odpis, případné pokuty. Jak by se k tomu bratr postavil. A jak dobrou pojistku máte. Osobně jsme tohle nikdy naštěstí řešit nemuseli, ale prvotně by to šlo za tebou jako za majitelem a pak by bylo na vás, jak se domluvíte, proto jsem psala, že záleží i na bratrovi jaký je, zda má vše na háku a věci moc neřeší, nebo je opatrný.

martivit92
25. črc 2026

@anonym_autor mě Mně bylo dvacet a ségře sedmadvacet. Má přítele a já si od nich chtěla půjčit auto na dovolenou. Napsané bylo ještě na švagra, ale půjčili mi ho úplně bez problémů. A i kdyby se něco stalo – auto je pojištěné a my v zahraničí taky. Jsou to jenom plechy, lidské zdraví ani život nic nenahradí. Takže řešit nějaké škrábance nebo se hroutit z toho, co by se s autem mohlo stát… Bože, jako první přece řešíš, jestli jsou všichni v pořádku, a ne auto!

barmil
25. črc 2026
@martivit92

@anonym_autor mě Mně bylo dvacet a ségře sedmadvacet. Má přítele a já si od nich chtěla půjčit auto na dovolenou. Napsané bylo ještě na švagra, ale půjčili mi ho úplně bez problémů. A i kdyby se něco stalo – auto je pojištěné a my v zahraničí taky. Jsou to jenom plechy, lidské zdraví ani život nic nenahradí. Takže řešit nějaké škrábance nebo se hroutit z toho, co by se s autem mohlo stát… Bože, jako první přece řešíš, jestli jsou všichni v pořádku, a ne auto!

@martivit92 ja například autem dojíždím do práce. MHD se tam dostanu za 3x tak dlouho, takže mě de facto auto živí a taky bych nepůjčila. Plechy to sice jsou, mam havarijní, ale oprava pak může být na X týdnu a do práce pojedu jak?
Pokud někdo chce na dovolenou autem a nemá svoje, existují půjčovny.

moudivlacek
25. črc 2026
@martivit92

@martivit92 Já si myslím, alespoň dle sebe, že nejvíc to řeší lidi, co jsou rádi, že mají vůbec jedno auto, potřebují ho k dojíždění, krom toho havarijko nevyřeší vše a hned. Zdraví a život blízkých nikdo nezpochybňuje a neupozaďuje, to je jasné! Ale pro někoho je auto prostě každodenní nutnost. Což dovolená prostě není.

Krom toho nepadlo nic o tom, že by šlo o dovolenou u moře. Pokud by to bylo po ČR, téměř všude se dá dostat vlakem, nebo holt ta půjčovna či jiný rodinný příslušník, který má k dispozici více vozů. Nebo holt posunout dovču, pokud jde o pár dní až auto bude.

izz76
Včera ve 12:27

@anonym_autor Pokud by mi to komplikovalo život auto bych nepůjčila.Jinak ano, nějaké škrábance bych fakt neřešila,jestli je bratr normální auto ti nezničí,případně zajistí opravu.