Snažíme se zdravě a vyváženě jíst - jídelníčky
Ahoj holky,
od března se snažím shodit kila nabraná v těhotenstvích a následným obdobím, kdy jsem neřešila vůbec sebe, ale jen děti, práci a domácnost. Sebe jsem odbývala a výsledek byl 15kg nadváhy. Od března už mám nějaké to kilo dole, ale ráda bych, kdybychom se tady v diskuzi mohly navzájem inspirovat stravou - moc mne nebaví vymýšlet jídla, abych to měla pestré.
Hubnout se snažím vyváženým stravováním + pohybem. Tak pokud chcete, přidejte se a budu ráda i za "hodnocení" - resp, co se vám třeba v jídelníčku nezdá? Co jak upravit? Předělat?atd.🙂
@crawler ale mas pravdu, mrkev je vzdycky hladova! Ja mam po ni do hodiny hlad. I s tim jabkem. I kdyz zase... snidane byva vydatna, za chvili je obed, jako jde to, mam to rada, nemam pak chut na sladkosti 🙂 Ja si dnes totiz dala vic jogurtu rano nez obvykle mivam. Mela jsem zbytek jogurtu v tom velkym kelimku a nechtela jsem uz tu trosku, co by mi zustala schovavat. Jinak mivam rano na ty placicky 150 g jogurtu.
Holky,mam jeste dotaz,mivate nekdy vlci hlad?ja aspon jednou tydne :-/
A jeste se chci zeptat,jak vypada vas nakup na tyden?diky 😉
@martina468 já to měla první 2 týdny po tom co jsem začala zdravě jíst. Ted už je to lepší. Ale ještě občas mám. Chce to čas 🙂 a dát si zeleninu např salát nebo klidně celou okurku.
@mcellinka tu okurku vyzkousim 😀
Ahoj, prosím o radu... Vždycky jsem měla trochu nadváhu, ale neřešila jsem to, ale za pět let, co jsem doma s dětma, jsem přibrala téměř 15 kg 😖 Za hlavní problém u nás doma považuju to, že s manželem večeříme dost pozdě večer. Vrací se totiž hodně pozdě z práce (průměrně kolem 20.hod.), děti už jsou tou dobou dávno po večeři a na cestě do postýlky, a když jsou uložené, zasedneme k večeři - zpravidla nejdřív po 21.hod. Je to společná chvíle, na kterou se oba celý den těšíme a nechtěla bych se jí vzdát. Už jsem si na to tak zvykla, že když se někdy navečeřím s dětmi dřív, mám pak kolem 22.hod. hroznej hlad a stejně si musím ještě něco dát, jinak bych neusnula 😒 Spát chodíme nejdřív po půlnoci. Prosím o radu - když už jíme takto pozdě (a asi to nezměníme), tak co je ještě přijatelné a co určitě nejíst?? Moc děkuju 😉
dneska jsem mela k obedu polevku z cervene cocky a mrkve. Hotove je to za 20minut. A moc dobre i feferonka se do toho muze dat pro milovniky pikantniho.
to bylo posledni zdrave jislo, po 3,5 hodinach v nemocniic se synem, jsem k veceri slupla testoviny se smetranovou omackou
@cajomilka
Ahoj
vůbec nevadí když jíš tak pozdě... já dokonce ještě tak pozdě jíst musím..
důležité je jíst pravidelně. v rozmezí od posledního jídla max 4 hodiny.. takže když večeříš ve 22 hod tak by jsi měla před tím jíst v 18 hod...
ne třeba v 16 hod.. to by bylo špatně
jíst můžeš zeleninu, kromě mrkve a červené papriky ta se k večeři už nesmí.. pečivo vůbec .. výjimkou je kneckebrot popř večerní chléb.. (jeho foto jsme přidávala včera)
můžeš maso a k němu přílohu už tedy jen rýži nebo vařený brambor.. ale přílohu ani nemusíš
@cajomilka já si našla poměrně levného poradce 2000kč jídelníček + každá kontrola 250kč ..pokud si u něj přeplatí člověk 1000kč tak má v ceně 4 kontroly + jedna zdarma... je v tom jakákoliv potřebná změna jídelníčku.. klidně každý měsíc... + celá anlaýza těla..
já dnes byla na první kontrole.. dole mám přesně 3kg z toho 2,80kg tuku
což je cca 11 kostek másla
jsme spokojená... nic mě nechybí, hlad nemám a ani chutě ne..
pro mě je tohle skutečně ta pravá cesta .
@adenka84 Díky, proč se nesmí červená paprika? je to zrovna asi moje nejoblíbenější zelenina, jím ji opravdu často... A co sýry? My často večer jíme sýry, k tomu zeleninu a pečivo/tmavý chleba. Sýry všeho druhu miluju, maso vařím jen kvůli manželovi a dětem, sama bych ho nemusela vůbec.
@cajomilka no popravdě ani nevím.. prostě mě řekl, že mrkev a červenou papriku k večeři už ne.. domnívám se obsahují moc sacharidů.. neptala jsem se.. řídím se tím co říká.. problém mě to nedělá..
sýry.. mám povolený tavený pouze smetanito.. žádný jiný teveňák... plátkový 30% max 40% u každého je jiná možná porce.. jinak smím hermelín, gervais, žervé, duko, cottake, lučinu atd.. je toho více..ale já jím jen tyto..
no tmavý chléb je ok.. ale ne už k večeři... ale jsou lidi co hubnou i když ho k večeři jí.. já si zvykla ho k večeři nejíst a jsme ráda.. problém mě to nedělá a pojedu v tom dál i po zhubnutí.. já suchary, kneckebort a nyní i ten večerní chléb miluji
@martina468 nastesti nemam, to bych nevydrzela. Mam hlad kazde dve hodiny 😅 Mela jsem to tak vzdycky. U me byl zjevne problem pri tom kojeni, ze jsem jedla veci, co normalne nejim a mela jsem asi spatne slozeni stravy - hodne sacharidu a tuku. Nastesti to samo preslo. Ale pro zhubnuti musim asi neco udelat, samo to nejde 😅
@dokument ja prave jeste kojim :-/ ja mela od porodu furt chut na sladke,po prechodu na ,,zdravejsi''stravu se mi ta chut podarila docela odbourat
@adenka84 Děkuju za všechny odpovědi. Pokud se někdy odhodlám k tomu opravdu začít hubnout, taky se obrátím na poradce, sama bych si asi jídelníček neuměla sestavit... a taky je to asi větší motivace...
@dokument
@martina468 Já jsem úplně nejvíc přibrala poté, co jsem přestala kojit mladší dceru - od loňského října. Přitom si myslím, že jsem vždycky jedla celkem zdravě, ale asi celkově moc. A miluju např. chleba s máslem a medem nebo nutellou, jinak sladké moc nejím. Teď se nevejdu do ničeho z toho, co jsem loni nosila a nesnesu pohled na sebe v zrcadle ☹
@cajomilka to mi povidej :-/ nad moji postavou by clovek brecel.Vzdy jsem byla tak akorar,a ted jsem macata :-/ Po prvnim porodu jsem kojenim zhubla 20kg!! A mohla jsem jist cokoliv,ale jakmile jsem prestala,postupne jsem nabrala 10kg :-/ a ted kojim a vaha se nehne a nehne
@martina468 jo, tak pri kojeni jsem mela vlci hlad porad. Az do uplneho odstaveni. I kdyz jsem kojila jen jednou denne.
@cajomilka ad ty večeře - já bych volila libové maso,zeleninu a malinko přílohy,určitě se toho není nutné vzdát.Na ty sýry obecně pozor- jsou tučné, takže volit kolem těch 30% a nelze jich sníst žádné závratné množství...zdravé jsou tvarůžky, lze Hermelín linie aj.,...
@martina468 nezoufej, víš že u hubnutí je strašně důležitá psychika?moc! zkus na to nemyslet,stagnace váhy je dost častá a tím,jak na to myslíš a deptá tě to, tak je to o to horší...vím,že jeto těžké,ale zkus se od toho oprostit a nesledovat to tolik.
já dnes...co myslíte?
SN: rýžová kaše oslazené agáve sirupem+ menší banán
SV: celozrnný plátek chleba,2pl šunky 91%,kousek eidamu 30% a okurka
SV2: jablko
O: červená čočka, 1 vejce, kousek mozzarelly a asi 150g zeleninového salátu
sv: bílý jogurt hollandia smíchaný s nějakým vanilkovým po dětech + 3PL oves. vloček
ve: kuskus, zelenina + kuřecí prso
pohyb: jillian 1.level
@cajomilka po 21 už tělo není naprogramované na nějaké velké jídlo. Druhá lehoučká večeře bílkovinného typu ano (ta je naopak pozitivní), ale víc určitě ne....
Ad da červená paprika, obsahuje hodně sacharidů, proto je večer lepší volit jinou zeleninu. Ale určitě to není žádné zlo, které by se k veřeči ve standartní hodinu (do 20) nemohlo jíst.
@adenka84 nechci rýpat, ale rýži večer ano a pečivo ne? Jaký v tom má být rozdíl? (tím neobhajuji pečivo večer, souhlas, že večer se jíst nemá a to ani celozrné)
A to samé smetanito? V čem má být jiný než ostatní tavené sýry? Obsahuje tavící soli, 17% tuku, tedy nic co by se mělo konzumovat....
@crawler ono bez gramáže se to těžko hodnotí. Ale třeba snídaně, chybí mi tam bílkoviny. 😉
@martina468 dobře jen si jí dej :D :D
Ahoj holky co dnes plánujete jíst a cvičit? 🙂
@crawler k obědu chybí obilovina a při snídani bych nemixovala obiloviny + ovoce, z důvodu rozdílné doby trávení a následného kvašení v žaludku pak. Jinak asi ok, záleží na porcích.
Jinak celkově bych spíš volila slanou ranní kaši se zeleninou a zvýšit porci, to ti pak umožní vynechat svačinu (zbytečně by ses nemusela cpát pečivem, který není úplně zdravý ani když je celozrnný, masem-byť šunkou, sýrem = mléčným výrobkem), k obědu jak jsem psala doplnit luštěniny o obiloviny, čerstvou/napařenou zeleninu a kvašenou zeleninu nebo kys. zelí, případně ještě třeba tofu nebo to zmiňované kuřecí prso, záleží, jak moc ti vyhovuje jíst maso...
Ale to už by byl asi extrém 😀 Hodně záleží na tom, jak jsi na tom s mléčnými výrobky, masem a lepkem, jak moc ti "ubližují" (a neznamená to, že na ně máš přímo alergii).
Každopádně už ten jídelníček co máš je o dost zdravější a vyváženější než jídelníček většiny lidí, co znám 🙂
@martina468 U mě to bylo podobné. Prvních 6 měsíců od prvního porodu paráda, vážila jsem míň než před otěhotněním a cítila se skvěle díky dlouhým procházkám (dcera naštěstí v noci krásně spinkala, takže jsem se vyspala). Od začátku příkrmů a omezování kojení jsem pomalu začala tloustnout... a po druhém porodu jsem nezhubla nic a jen furt nabírám ☹
@blondynka400 Dosud jsem se tím moc nezabývala, ale podle mého selského rozumu je rýže prostě lépe stravitelná než pečivo, přece se doporučuje u všech diet a jako jeden z prvních příkrmů; navíc je vařená/dušená, což je lepší než pečené
@cajomilka ja nastesti,ze nejdu nahoru,ale stejne me to stve :-/
@blondynka400 ahoj... podívej já nikomu nenutím, aby jedl tak jako já...
ať si každý jí co chce, kdy co chce a jaké množství chce...
já jen psala jak to mám já...
no pečivo je známo, že večer se jíst nemá.. a co se týče rýže tak ta mě logicky přijde jako nejvhodnější možná večerní příloha..
no k tomu sýru, asi tak mám povolený jen tento, protože mě skvěla zapadá do všeho pokud ho skombinuji s tím čím mám...a je to jediný taveňák co vše splňuje (u mě) jídelníček na míru má každý člověk jiný. proto je dělaný na míru.. tak asi tak
já tu nechci dělat ze sebou chytrou...
to rozhodně ne..
byla mě tahle diskuze nabídnuta.. já ji sama nevyhledávala!!!!!! já vím jak na hubnutí a funguje to u mě skvěle..za 4 týdny mám dole 3kg z toho 2,80kg tuku což je 11 kostek másla..
já mám svůj boj nad hubnutím na 50% vyhráno.. nyní mě zbývá to jen dovést do konce...
Dnesek:
snidane - ovesna kase (40 g vlocky, 100 ml 3,5% mleko, 100 ml voda), poprasim kokosem, jabko strouhane
svacina - 2 krajice chleba zitno spaldoveho (65 g), tvaroh 40 g, porek 5 g , sul a chilli jemne
obed - hovezi kulicky (Brichac Tom). 80 g, tj. hovezi mlete, v kulickach je vejce, tak dejme tomu pulka vajicka, brambory varene ve slupce 150 g, paprika oranzova 30 g, caj cerny s cukrem a citronem 250 ml
svacina - jablko a mrkev, nastrouhany, syr eidam 30% 50 g, rozinky susene 20 g (uz jsem nevedela jak si navysit sacharidy a furt jich mam dnes malo)
vecere - salat s kurecim masem, asi 200 g zeleniny (ledovy sal, mrkev, paprika oranzova, okurka), olivovy olej kavova lzicka, maso 60 g

@dokument já bych k té dopo sváče přidala - ten salátek ok, ale to je dost "hladový" - co třeba nějaké cereálie nebo nápoj z podmáslí? jinak se mi to prostě líbí a fazol.guláš závidím 🙂