Do kdy se dětem žehlí prádlo? A do kdy vyvařuje dudlík?
ahojte. Určitě je nějaká doba, do kdy žehlit prádlo - ze zdravotních důvodů - aby se zničili bakterie. Nevíte do kdy? ....rovnou stejný dotaz k vyvařování dudlíku.
žehlím do ted, jen zmačkané prádlo, naštěstí mám spousty věcí, co se žehlit nemusí. (jak pro nás tak pro děti) Nedělám to kvůli bakteriím, al eproto, že nemusíme chodti ve umačkanym. Dudlíky sem vyvařovala 1x za měsíc, lahvičky se myla normálně po každym krmení horkou vodou s jarem 🙂 As bych to tolik nehrotila 😉
Prý samotné praní nad 60st. a více likviduje veškeré bakterie 😉 ...takže já teď peru veškerou výbavičku, vyžehlím páč mám fůru prostoru a pak už budu jen prát 🙂
Zeptám se blbě. 😀 Vyvářet znamená prát na 90? 🙂 Nezničí se ty oblečky?
nevyvařila jsem nikdy nic a následky jsem žádné nikdy nepozorovala 😅 Žehlím stále, ale jen proto, že se mi nelíbí omuchlané děti a sušičku nemáme.
jo a dudlík-tak synovi jsem ho vyvářila (sterilizovala ve sterilizátoru) minimálně rok, kdoví jestli ne rok a půl. Dceři je vyvařím (má ty MAM se samosterilizační krabičkou) asi tak 1 x 2 týdny jen aby se neřeklo. On to člověk při druhém už přestane jaksi hrotit , když vidí, co ty děti stejně všechno sežerou a olížou než trošku pojmou rozum😉
vyžehlila jsem jen před porodem, pak už to byla netíhačka a nepřišlo mi to důležité, podstatnější mi přišlo ho chovat třeba 😉
dudlík a láhev jsem vyvařovala podle potřeby a pocitu... měla jsem sterilizátor do mikrovlnky... a nebo jsem přelila vařící vodou...
mě dost přešla hygiena ve chvíli kdy začal lézt v asi 7 měsících a bleskurychle si venku v parku narval do pusy hrst hlíny 😀
@hanivasi jinak zabíjení bakterií žehlením, no nevím - pokud nemá dítě nějaký kožní problém, tak podle mě to není potřeba 😉 maximálně možná v šestinedělí ale já to nedělala ani u jednoho 😉
však to pak stejně dáš do skříně kde na to padá prach a není to zavakuované třeba 😉
a hlavně pak jde člověk třeba na návštěvu a ani neví jestli jsou všichni zdraví a jestli si umyli ruce 😝
Zehlim doted a budu stale,dceri budou dva roky. Ale zehlim jen aby to nebylo zmackane. Kdyz byla miminko,tak jsrm zehlila oblecky i plinky z obou stran,poctive,kazdy oblecek 2x. Ted uz to delam jen u jejich spodnich kalhotek,ze zehlim z obou stran. A peru vse na 60, i nase.
Dudlik jsem sterilizovala 2x tydne asi do pul roka,pak uz jsem postupne prestavala a prestavala az jsem prestala uplne 🙂
Já žehlila asi pul roku, ale spíš proto, aby to bylo měkčí. Jinak do praní je dobré nalít k prášku tak skleničku klasického obyčejného octa, funguje jako přírodní desinfekce a čistí i pračku. A dudlík jsme moc neměly, jenom starší a taky asi jen pár měsíců. Myslím, že dudlík stačí pravidelně oplachovat a večer, nebo ráno pro nový den prolít horkou vodou z konvice, třeba v rámci zalévání ranní kávičky/čaje 🙂
docela teda hledím, jak dámy nežehlíte 😀 fakt??? Sorry, ale si teda nedovedu představit, že bych sebe oblíkla do nevyžehleného???? Nebo snad že by přítel šel do práce ve zmačkané košili, triko atd. 😀 To jsem se teda docela pobavila... Žehlím vše, nemám s tím problém... přijde mi to naprosto normální, být chlap a mít babu, co mi dá nevyžehlenou košili 😀 ty jo, to by byla asi síla... 😀 Lenost prostě....
@barinkas tak normální chlap si veme snad košili sám ne 😀 Navíc si myslím, že má taky dvě ruce a s žehličkou umí zacházet i cvičená opice... 😉 😀
Hlavně co jsem koukala, tak na všech tech obleccich je štítek, že prát na 40, maX na 60. Bakterie ecoli ze stolice se ničí při 54stupnich, takže vyvarovani je zbytečne a jiny důvod proč vyvarovat mě opravdu nenapadá. Ono to dítě na nevyvarene oblečení neumře, podívej se nejen na neprizpusobive, ale i ostatní, myslíš, že vyvaruJou??? Dřív se vyvarovalo, protoze nebyly automatické pračky,, ale tomu už nerozumím.
@barinkas Nevyžehlit košile, nebo jiné mačkavé prádlo je jedna věc. Ale žehlit vše opravdu není nutné. Když si najdeš styl praní a žehlení a máš dobrý materiál, tak to opravdu jde i bez žehlení. Já byla jednu dobu, asi dva roky v takovém časovém pressu, že jsem prostě musela některé činnosti vyškrtat a žehlení bylo jedno z toho. A dá se to. V létě skoro nežehlím, v zimě už jo.
@silvapokorna dle mě to je nutné 🙂 prostě vidím v tom rozdíl .... ale nikomu to nenutím... každý dělá, co stíhá..mám ráda pořádek a vše jak má být... tak žehlím, co se žehlit má, věci, co se nežehlí, jako např. plavky ne 😀
@blondynka400 pozor na pusu ju... odpusť si přirovnání k cvičené opici... Takže tak paní, slečno...přítel vstává denně před 6 ráno, jede hodinu do práce autem, kde pracuje v nejvyšší funkci ve firmě, rozhodně tam nesedí se založenýma rukama, pak zase jede hodinu zpět, doma je kolem 6 večer... bych chtěla vidět Tebe jak po tom si vesele žehlíš... já jsem doma na mateřské a jaksi představa, že mu povím, tak zlato, si to hezky vyžehli sám 😀 To by mě huba bolela a studem bych s asi propadla ty jo... Tohle říkej doma tomu svýmu a dej si bacha, ať Ti brzo nezdrhne za někým, kdo není tak oprsklý a shnilý jak ty!!!!
Zehlim vsechno co se tyce deti a to mam dvojcata 🙂 neumim si predstavit, ze by chodili v nevyzehlenem. Do 6 mesicu parou z obou stran, pak uz jenom z jedne strany. Peru jejich veci vzdy na 60 stupnu. Vyvaruji po kazdem krmeni - savicky, flasky, vsechno z ceho jedi. Dudilky vyvaruji dle potreby, minimalne jednou tydne. Hygiena preci musi byt a zehleni detskych veci je preci samozrejmost. Vzdyt jsou to moje deti 🙂
Já bych to nepřeháněla 🙂
Žehlila jsem jen u první holky, u druhé už vůbec, protože jsme pořídili sušičku. Nežehlím vlastně skoro vůbec, jednou za dva měsíce menší koš
Vyvařovat, to jsem dělala občas, uričtě ne pokaždém použití. Ale teda my ze začátku lahvičky neměli, kojila jsem a nic jiného nedávala.
No, já prádlo žehlím, ale ne z důvodu, že bych se bála bakterií, ale zmuchlaný trička se mi nelíběj 😝 Jinak jsem taky látkovala a žehlila jen asi 6 týdnů. Dudlík jsem vyvařovala párkrát za celou jeho kariéru, spíš jsem rovnou kupovala novej - malá naštěstí chtěla jen tu nejlevnější kytičku z lékárny, takže třeba každých 6-8 týdnů měla nový. Ale nebyla moc dudací typ a od 16m je bez dudlíku. Možná jsem to víc hrotila když byla mimčo, přece jen to byla prďola malá, ale čím starší byla, tím větší bobek jsem na to házela 🙂
🙂 nežehlím, předpokládám, že případný mikroby by mohl dorazit horký vzduch v sušičce. a malá má svoji várku, abychom jí to případně nezadělali našema mikrobama, má i vlastní koš na prádlo. Od narození až dosud - tj. 14 měsíců. Dudlík vyvařím, když vím že byl v nějakém hnusu, nebo když už je dlouho jetý. Když spadne u nás doma na zem tak jen omyju (nebo prostě ofouknu, když tam nic nevidím). Do půl roku dudlík nechtěla vůbec. Nežehlila jsem jí od mala. Ale vyvářela jsem skleničky na jídlo, když začly první příkrmy, pak už jen v myčce...
@barinkas tedy můžu říct, to jsem se fakt pobavila 😀 Já si fakt pozor dávat nemusím, ale nejsem jeho služka. Takže ano, když je potřeba, vyžehlí si sám a nevidí na tom nic špatného. Stejně tak já nevidím nic špatného zajet s autem do servisu, když je to potřeba, posekat trávu a pod. Neuznávám nějaké rozdělení mužských a ženských rolí.Ani to, že je žena na RD a tím pádem má na vše čas. A to kdo co dělá nebo nedělá... Ten můj jen ta tom podobně, vstává v pět, jede 50km do práce, kde řídí cca 1000 lidí a má i celkově velkou zodpovědnost, hodně je v zahranič, ,24 hodin musí být telefonu a atd. Poměřovat se tady fakt nehodlám, ale budeš se divit, klidně si večer vyžehlí... Protože já ač momentálně na RD nesedím doma na zadku a nehodlám se nechat nikým vyživovat 😝 . A i kdyby to tak nebylo, on rozhodně není typ, co si sedne a nebude nic dělat 😝 Před RD jsme na tom byla podobně jako manžel (pracovně) a div se, taky za mne nikdo nic nedělal. Takže pro příště si nech urážky pro někoho jiného, protože to neudělá ani ta cvičená opice, i ta má víc slušného chování 😉
@barinkas mám sušičku a když to dám na správný program a vyndám co nejdřív po dosušení, tak je prádlo
1. měkké
2. naprosto minimálně zmačkané
😉
jinak sem tam žehlím co je OPRAVDU potřeba - např. košile manželovi do práce nebo sobě halenku 😉 ...
ale dětem žehlím minimálně - hlavně té mladší... nechápu smysl toho vyžehlit jí třeba tričko, které ona za necelou půlhodinu zmaže od bláta nebo vodovek... 😉 ve školce chodí ven za každého počasí a hodně tvoří, takže převlékání i ve 4.5 letech jede hodně...
a jinak kupuju ráda nemačkavé věci 🙂
p.s. žehlím velmi dobře a nijak mi to vlastně nevadí, jen tím, že nestíhám - pracuju, vozím dítě do školky a staršího zase kus jinam do školy, tak je povinností hodně a žehlení je priorita asi tak 250 😀
- po např. cvičení logopedie, rehab. cvičení, vaření - to naopak pokládám za prioritu, tam jde o výživu a taky o to sednout si společně ke stolu a popovídat si 🙂
@athena7
upozorňuju, že když jde člověk do práce, tak pak moc nestíhá, protože kolečko práce - domácnost - děti, no tak já ačkoli jsem pes na pořádek, tak jsem musela snížit standardy.... (holt důležitější než domácnost jsou děti a práce, o tom žádná, takže když padám na ústa, tak počkat může jedině domácnost)
na MD jsem na žehlení čas měla 😀
jinak muž umí žehlit a občas vyžehlí on 🙂
kdo chce dezinfikovat, tak stačí např. koupit si Sanytol dezinfekci na prádlo... to jsem používala jednou když jsme řešili doma kožní problém u jednoho z dětí.... doktorka mi jasně řekla, že ručníky vyvařit, ale ponožky nevyvařím (měl to na noze), při žehlení i ponožek se to prý stejně kolikrát vrátí, takže doporučila dezinfekci na prádlo...
tak pokud to někdo chcete brát fakt vážně, tak dezinfekci, ale pak by se to prádlo muselo zavakuovat ve skříni 😉
žehlím pořád, ale naprosto rychlostní metodou (to hlavně věci do školky), věnuju tomu tak maximálně půl hodiny týdně....
a opravdu se nestačím divit, jak se zvrhne i obyčejná diskuse o žehlení prádla 😀 😀 😀 😀 😲 😲 😲 😲

já vyžehlila jen před porodem 😀