Laryngitida, máte zkušenost? Co ji způsobuje?

zuzik106
28. led 2016

Malá má rok a už máme asi po třetí laryngitidu ..jendou sme skončili i v nemocnici... má někdo zkušenost a co to vlastně způsobuje? ted to máme znovu a zkouší jí dávat antibiotika ale nevidím žádný úspěch:( přes den celkem v poho ale v noci? katastrofa... nechci aby to měla pořád začínám být zoufalá... a je mi jí strašně líto a mám už pomalu strach někam jet aby jí to zas někde nechytlo.. budu ráda za každou zkušenost

lv
28. led 2016

my podruhé, po 2měs, atb smysl moc nemají, je to virového původu, prostě každý vir napadne ty horní cesty dýchací, úzký krček, doktorka mě upozornila, že to tak do 5-6let bude recidivovat, než prostě ten krček doroste. Aktuálně opět nespím, větrám, mrznu, konejším, po všech lécích stejně chrchle jak hrom.

werumka
28. led 2016

@zuzik106 A mate cipky Rectodelt? Pomuzou hosne rychle. Shodou okolnosti mi dnrs nase detska doktorka rikala, ze jeji syn, uz skolak, ma laryngiridu asi desetkrat do roka. Proste na to trpi. Je to vetsinou viroveho puvodu. Syn ji mel v roce asi ctyrikrat behem jedne zimy a pak uz vubec. Pristi rok uz to muze byt ok. Vydrzte 🙂

kituska
28. led 2016

Na laryngitidu jako prvni pomoc studený vzduch a homeo spongia tosta,potom dávám lichorerisnici,vitamin c,studený zabal na krk,tymianovou masticku na prsa a 31 bylin od justu..
A snažím se posilovat imunitu..

lvicek2000
28. led 2016

@werumka
@zuzik106 my ji mame letos potreti, akorat u nas probehne jeden zachvat v noci, z niceho nic, ze zdraveho ditete, druhy den krome par nudli a zakaslani nic. Neda se tomu predchazet? Ze bych ji rovnou dala spat s otevrenym oknem nebo to takhle nefunguje??

dezyre
28. led 2016

@zuzik106 bohužel některé děti to mívají často, některé mají lehčí průběh, některé skončí pokaždé v nemocnici :( Staník mě na to trpěl dvakrát do roka, naposledy měl laryngitidu v 5ti letech a doufám, že už se neobjeví a samozřejmě Evička už ji měla taky, ale musím zaklepat, že ani jeden neměli nějaký dramatický průběh. Ty čípky Rectodelt jsou super, máme je v lednici pořád. Dávají se při akutním stavu. Jinak hodně pomáhá studený vzduch, obléci ji a vystrčit z okna, anebo na ni otevřít mrazák, ale to asi víš. Bohužel laringitidě se moc nevyhneš. A jak píší holky, antibiotika na to nezaberou. Dáváme vždycky sirup na kašel, na noc antihistaminika a v případě potřeby Rectodelt.

andy80
28. led 2016

@zuzik106 zdravím, s laryngitidou mám bohaté zkušenosti. Dcera je jako malá měla dost často. Poprvé kolem roku. Naštěstí měla záchvat ráno, tak jsem hned volala naší dr., ta mi řekla okamžitě obléct, dát do kočárku a letět k ní. Máme to 5 minut od baráku. Tak jsme šli, dala jí kortikoidy a předepsala Ventolin. Máme ho dodneška po ruce i když ťuk, ťuk, už asi čtyři roky jsme nepotřebovali. Čím starší dítko, tím je hladší průběh. Do tří let měla laryngitidu 4x až 6x do roka. Obešli jsme se vždycky bez lékařské pomoci. V zimě jsem jí zabalila a šli jsme ven, v létě - bude to znít strašně, ale pomáhá - jsem jí strkala hlavu do mrazáku. Chce to prostě studený vzduch. Plus teda dýchat ten Ventolin. Jinak na noc jsme dávali kombinaci Stoptussinu se Zyrtecem - jde o to, aby nezůstala nateklá dýchací trubice, k tomu Zyrtec a aby se tlumil kašel - k tomu ten Stoptussin. Jinak dodneška dětem na noc téměř vypínám topení a chce to hodně větrat. V době, kdy měla malá Laryngitidu jsem si jí brala do postele, abych jí měla pod dohledem, manžela jsem vyhodila za synem do dětského pokoje a otevřela dokořán okno i v zimě. Chce to opravdu studený vzduch, o ničem jiném to není. Plus hodně pít studené nápoje, až co dítě snese. Časem to vychytáte a uvidíš, že to není zas tak strašná nemoc, jak se po prvním záchvatu zdá. Hodně štěstí a věř, že čím bude malá starší bude to lepší a lepší.

werumka
28. led 2016

@lvicek2000 U nas to nikdy nefungovalo. Urcite se mi vyplatilo ty dalsi dny podporit odkaslavani, aby se po tom otoku dostalo vsechno ven. Ale laryngitidy bohuzel recidivujou rady.

zuzik106
autor
28. led 2016

@werumka no čípek nám dala jen jeden ..měli sme na první pomoc aescin ale já to do malé nemůžu dostat..prášek mi prostě vyblinká..no doufám že to přejde a bude to dobrý...

werumka
28. led 2016

@zuzik106 nech si ty cipky napsat, v baleni jich je myslim pet. Da Ti to jistotu, ze se nema co stat a zvladnete to. Ona laryngirida vypada hrozive, ale fakt se neboj, je to jen o cviku a za cas z toho vyroste🙂

zuzik106
autor
28. led 2016

no já právě uvažovala i o koupi inhalátoru.. před tím jsme inhalovali v nemocnici a te ho máme i na doma na půjčení..za 10 kč /den.. tak právě nevím jestli se to vyplatí ... no já právě už i přemýšlela o změně dr..pač mi přijde že to co nám dává tak vůbec nepomáhá..ted nás právě poslala na krční a ta nám dala antibiotika..a mě připadá že to nemá žádný účinek :(

zuzik106
autor
28. led 2016

@werumka jj jdem zítra se ukázat tak jí o to řeknu at mám kdyby to zas přišlo 🙂

andy80
28. led 2016

@zuzik106 antibiotika na laryngitidu nefungují a neví, proč vás dr. poslala na krční? To si neporadí s laryngitidou?

werumka
28. led 2016

@zuzik106 antibiotika na laryngitidu fakt ne... Inhalatorem nic nezkazis, je to dobre i na rymy. Na laryngitidu jsem vzdycky mela nachystany Rectodelt a pak Fenistil kapky. Nic vic nebylo nikdy potreba.

evulina77
29. led 2016

@werumka jenže právě u těch čípků Rectodelt je teď výpadek a nejdou sehnat v žádné lékárně. Už je sháním 2 měsíce. ..

lv
29. led 2016

@evulina77 ještěže je mám, od konce listopadu..a doufám, že zůstanou v lékárničce /jako když jsem je měla napsaný pro starší dcerku, do expirace/.. přijde mi to strašně moc silné, 100mg kortidoidů - fakt jako poslední varianta, život zachraňující, při dušení, než dojede sanitka..často jsem slyšela od jiných maminek, že to dají, když dítě kašle - neuvědomují si závažnost podání takové dávky kortikoikdů naráz na 15-20kg tělíčko, že pak musí následovat vyšetření srdce, sledování dítěte..

lv
29. led 2016

@kituska ty homeo, zabírají? pořídím je do lékárničky..

sara84
29. led 2016

@lv tak tohle slysim prvne! Syn mel ted v 6m poprve, byli jsme na pohotovosti, dostal 3/4 cipku a dle orl doktora muze dostat jeste dalsi dle potreby. Dala jsem v noci jeste jeden- chrcel. A ok, o zadnem sledovani atd nebyla rec a to jsme byli v dobre nemocnici...A kortikoidy pokud se podaji jednorazove zase takova hruza nejsou. Urcite mensi, nez pridusene dite.S laryngytidou mam bohate zkusenosti, jak ja osobne coby dite, tak oba synove!

kituska
29. led 2016

@lv jj ten rectodelt jen opravdu ve velké nouzi..to už raději ten ventolin..laryngitidu prichází postupně..jak vidím že začíná že spaní pokaslavat hned dat k hlavě něco mokrého,třeba i zabal na krk..my už preventivně spime u otevřeného okna..když vidím že se to rozjíždí tak striknu ventolin..kluk je astmatik,takže ho máme doma i s inhalatorem..ty homeo jsem už neměla příležitost vyzkoušet,ale maminky ho hodne doporučují..Klukovice posilují imunitu,má 4,5 roku a laryngitida už se mu skoro rok pořádně nerozuměla,konci to dráždivý dunivym Kaslem a jak píšu výše,s tím mi pomáhá nejvice lichorerisnice a cecko

lv
29. led 2016

@sara84 mě na to upozorňovala pediatrička a také známá, dětská lékařka, že se to obecně moc neví, užívá častěji, než je třeba..samozřejmě souhlasím, přidušené dítě je hroší, jak píšeš.

naomi6
29. led 2016

@zuzik106 Ahoj, laryngitida je zánětlivé onemocnění hrtanu, je to většinou virového původu, někdy může být i bakteriální. Synek na to také trpí. Loni jsem s ním byla v nemocnici, ale teď už vím, jak na to, takže to zvládáme doma. Máme doma čípky rectodent, které se dávají v noci, pokud je už opravdu krize. Jinak se musí hodně větrat, zvlhčovat vzduch. Rádo se to vrací, časem z toho děti vyrostou, jak se jim zvětší dýchací trubice. Jako malá jsem na to trpěla hodně. Naši se mnou nikdy nikam nejeli. Inhalovala jsem páru pod ručníkem a vždy jsme to nějak ustáli. Držím palce všem.

werumka
29. led 2016

@evulina77 tyjo, tak to jsem nevedela... Snad zase bude brzy k sehnani.

zuzik106
autor
29. led 2016

no tak čípky jsem dnes sháněla a opravdu už se nedělají ale dali něco jako náhradu co si vyrábí v lékarně sami...tak uvidím..jinak máme dávat půlku čípku jako první záchranu... dneska jí akorát poslechla a řekla že jí to spadlo na prudůšky tak musíme dobrat atb a spiropent tak uvidíme.. ve středu další kontrola

adeden
29. led 2016

@zuzik106 my jsme měli "laryngitidu" snad 20x za rok - doktor už nechápal.... Nakonec se ale zjistilo, že tyhle stavy způsobuje alergie na srst.. Byla jsem rada, že jsme se k tomuto dopatrali. Jinak jsem do malé cpala pořad sirupy a kortikoidy a trvalo nám to vždy i tydny kulirovani..

dezyre
29. led 2016

@zuzik106 prosimtě my jsme ty čípky kupovali v prosinci.. to je zas nějaká novinka :/

zuzik106
autor
29. led 2016

@dezyre prej je už nevyrábí tak nevím..a prej to volali i všem dr a naše to samozřejmě zas neví tak nevím...

kituska
29. led 2016

@adeden myslíte že to může způsobovat alergie? nebo kluk držel brzmlecnou a ty laryngitidy se fakt nerozjizdely..

zuzik106
autor
29. led 2016

já sem právě říkala že asi řeknu at náš pošle i na alergologii jestli třeba nemá ještě něco

eli021
29. led 2016

Ahoj, nečetla jsem ostatní odpovědi, ale...
Já mám osobní zkušenosti s laryngitidou..Od malinka jsem ji měla strašně často, stejně tak nejmladší bráška..V dětství jsem měla alergii pouze na menthol, peprmint a prach, dnes netrpím žádnými alergiemi.
Noci byly strašné vždy, také jsem několikrát skončila na pohotovosti, jednou v nemocnici.
Nejlepším pomocníkem byl pro mě chlad...Na krk a hrudník. Vždy mi hodně otékal krk, někdy to bránilo i v dýchání.
Takže ideální pít co nejvíc studené (cucala jsem i kostičky ledu), ledový zábal kolem krku (ručník, pytlík ledu, igelit, ručník) a na noc hooodně pod hlavou.. Spala jsem v polo-leže, polo-sedě..V zimě ideální normálně ven na mráz, rozepnutou budnu na krku..
Když bylo nejhůř a chtěli mě jako malinkou intubovat, jako poslední záchrana pomohla kortikoidová injekce..
Rozhodně jsem nesnesla inhalátory, tím se to jen horšilo a vlhko celkově..
Moje období začínalo vždycky na podzim, když začly mlhy..
Kolem 10 let se všechno začalo rovnat, a od té doby (ťuk ťuk) laryngitida ani jedna..
Ale mamku lituji dodnes, co měla se mnou za nervy..Neboj a vydrž, je to nepříjemné, ale dá se to mírnit a časem to snad odezní... 🙂

adeden
30. led 2016

Kituska Nemyslím si, že alergie způsobí laryngitidu. Ale dost alergických reakci má uplne stejný průběh.
Pri alergické reakci my mame typicke laryng. příznaky.
Začne štěkat, špatně dýchat, dusi se...
Mate při tom vždycky teploty?
My jsme také meli i klasickou laryngitidu a při ní teploty.
Při těch dalších alergických teplota není...

zuzik106
autor
30. led 2016

@adeden my předtím teploti vůbec neměli a ted první dva dny 39... chudáček jen na mě ležela jinak plakala... ted dostala i průjem..co dáváte miminům na průjem já našla doma jen hylak...