Co nás čeká na 5leté prohlídce u pediatra?

molu18
25. led 2024

Ahojte, za měsíc jsme se synem objednání k pediatři na 5 letou prohlídku. Prosím Vás, co ho na prohlídce čeká, jaké vyšetření? Na co se máme zaměřit, nějak se na to připravit? Je to pro mně důležité, protože ve školce bylo vysloveno podezření, že má syn potíže s pozorností a hrubou motorikou.. Předem moc děkuji za odpovědi.

izz76
25. led 2024

Naše doktorka na preventivních prohlídkách dite jen váží, měří,zkouší zrak a myslím měří tlak. Nic víc..

hanka_12345
25. led 2024

@molu18 jojo plus kontrolovala jak jde pretahnout predkozka. Jinak to co uz je zde zmineno. Jeste nase dr si s malym vykladala,davala mu obrazky tvaru a mel ji rict co je co

mishka87
25. led 2024

@molu18 Bude se zkoumat školní zralost. Po nás chtěla doktorka obkreslit tvary a písmena, nakreslit postavu. Pak poznat tvary a klasika sluch a zrak. Měřila tlak, kontrolovala předkožku, jestli ji nemá zarostlou. Bylo potřeba donést ranní moč, měřila a vážila ho. Většinu věcí dělala sestřička. Mě se mezitím doktorka ptala, co a jak. Jak se chová doma, případně ve školce, zda spolupracuje atd.

sarihy
25. led 2024

U mých dcer to byl test školní zralosti, byly jsme tam cca hodinu celkem - klasika sluch, zrak, vážení, měření, a pak básnička, povídání o školce a dalších věcech, popis obrázku a odpovědi na různé otázky (víc/míň, listnatý/jehličnatý, kytka/strom/keř, vlevo/vpravo atd.), poznávání barev, opis nějakého věty psané psace, tvary, znalost písmen a číslic...no jako hodně toho bylo, ale je to už dávno, tak si všechno nepamatuju.

prejeta_zaba
25. led 2024

@sarihy opis psacích písmen, znalost písmen, rozpoznat jehlicnan/listnatý? Po pětiletém dítěti? 😮 To není normální - rozhodně nemusí pětileťák umět psací písmena nebo jmenovat stromy.

sarihy
25. led 2024

@prejeta_zaba Nejde o to, aby umělo psát, ale aby umělo napodobit to písmo... A jehličnatý/listnatý snad dítě pozná, ne?

whitechocolate
25. led 2024

U nás krom klasiky měrení, vážení, zrak, sluch, TK, poslech, kontrola zubů, chodidel, držení těla i kreslení postavy, poznávání barev a počítání do 10.

areh
25. led 2024

Ještě doplním, že se očkuje.

klokanka31
25. led 2024

@sarihy To je psycho 🙈

sarihy
25. led 2024

@klokanka31 Proč? Prostě se sestřička ptala a dítě odpovídalo. Neptala se na nic, co by dítě nevědělo, všechno to byly věci, které moje holky znaly, v pohodě úplně, bylo to vše formou hry a pohádky, holky to bavilo.

klokanka31
25. led 2024

@prejeta_zaba Hele za chvíli se bude chtít po 5 letých dětech rovnou maturita. Jako nerozumím na co ty děti chodí do první třídy, ji mohou rovnou přeskočit když už všechno znají.

klokanka31
25. led 2024

@sarihy Jako jasně, ale nechápu co to vůbec dělá u lékařské prohlídky. Tohle za mých dětských časů fakt nebylo.

mishka87
25. led 2024

@klokanka31 Tak zrovna druhy stromů se děti učí už ve školce. Ale u nás musí dítě opsat pouze velké tiskací písmeno. Pro kluka žádný problém, jelikož začal psát tiskace sám od sebe už od 4,5 let. Ale i tak si myslím, že obkreslit písmeno A není těžké ani pro zdravé pětileté dítě.

sarihy
25. led 2024

@klokanka31 Hele, jako je to 10 a 7 let...ale byl to dle všeho standartní test, přípravený, sestřička jela dle dotazníku a vše odškrtávala, aby to mělo hlavu a patu. Jako jo, chtěla toho vědět dost, ale nic co by 5L dítě neumělo. Moje starší dcera se chvíli zasekla, ale s mou pomocí a takovou oklikou se to vše zvládlo úplně v pohodě. Opravdu to nebylo nic děsného. Vyzní to asi hůř, než to bylo,

sarihy
25. led 2024

@mishka87 Holky měly nějakou větu...dvouslovnou nebo tak, a pak měly něco nakreslit podle předlohy mám pocit...

klokanka31
25. led 2024

I to poznávání písmen/číslic za nás nebylo před 1.třídou. Všechno jsme se učili až jako prvňáci. Jako jo, moje 3 letá už pozná všechna písmena, některá umí i napsat, ale nemyslím si že to je věc, která by měla být vyžadovaná před 6.rokem dítěte.

klokanka31
25. led 2024

@mishka87 Tak to je asi ta grafomotorika ne? Naše malá s ní začala kolem 2.roku, teď ve 3 letech sama píše tiskací písmena. Ale pochybuju že by u doktora řekli "tak, a teď napiš abecedu".

mishka87
25. led 2024

@klokanka31 Tak každý pediatr to má jinak. Jako neumím si představit, že by kluk psal psace. Asi by to ani nezvládl, i když od první třídy píše nádherně. A to je levák. Nicméně doba pokročila a nelze srovnávat, co bylo za nás. Já šla k zápisu až o rok později, kvůli nemoci. Ale třeba tehdy si musel každý předškolák umět zavázat tkaničky. Pamatuju si, že jsme museli umět barvy a tvary a poznat některá tiskací písmena. Do školy jsem nastupovala v 94.

me_druhe_ja
25. led 2024

@klokanka31 tady s tebou souhlasím. Když tohle čtu vždycky, tak mě to přijde jako mazec. Čím dál víc se na děti kladou větší a větší nároky, všechno musí umět dřív a dřív....Jsem zvědavá, kam až to zajde....

daasqua
25. led 2024

Z hrubé motoriky u nás kontrolovala akorát tak, že se měla projít po místnosti (zda je dobré držení těla). Je to zdravotní prohlídka, ne maturita. Divím se, že některé doktorky z toho očividně maturitu dělají. Školní zralost posuzují PPP, tam analyzují třeba to soustředění, grafomotoriku, základ počtů, sluchové/zrakové/prostorové vnímání... Jasně, plno děti umí v čerstvých 5 letech psát, počítat, podepsat se, číst... Ale opravdu je jedno, zda to umí ve 4 nebo až ve škole v 6. Co se týče hrubé motoriky - byli jste na vyšetření primárních reflexů?

molu18
autor
25. led 2024

@daasqua Zatím pediatr řekl, že nás objedná na neurologii, tak nevím, zda se to tam vyšetří..

lentilkah
25. led 2024

Takovy vseobecny pokec jako jak se jmenuje, kde bydli, jestli ma sourozence, jmeno kamarada ze skolky atd. Nejake barvy, tvary, kontrola reci a dal si nepamatuju. Ale nic co by neumel.

petulles
25. led 2024

U nás kontrola zraku, klasika váha/výška, opakování slov a měla přinést nakreslený obrázek postavy, dcera toho namalovala víc, tak pak vše doktorce popisovala. Pak ji doktorka prohlédla, postoj, poslechla srdíčko, prohmatala bříško. Pak jsme ještě dostaly žádanku na ten povinný screening sluchu na orl, tam zase kouknout do ouška a pak jdou do kabinky na zkoušku sluchu.. To ani nevím jak probíhalo, dcera šla sama se sestrou, ale přišla vysmátá, tak asi nic hrozného 😀

klokanka31
25. led 2024

@me_druhe_ja Mně přijde že dneska děti nemají žádný dětství. Jako by nestačilo že my dospělí lidi žijeme zrychleně a v chaosu, my do toho tlačíme už i děti.

mishka87
25. led 2024

@klokanka31 asi jak kde. Moje dítě nemá žádné kroužky, protože je nechce. Má jiné zájmy. Dříve výhradně MHD, teď více letadla. Po družině je někdy s kamarády venku, někdy jde domů, kde je cca 2 hodiny sám, když nemám volno. Já osobně taky nechápu, jak někdo může mít dítě na x kroužcích. A ani, když samo chce. Já bych dala dítěti vybrat 2 a víc ani ťuk. Já svému dítěti věřím a tak mu nechávám volnost. Jen o prázdninách si zatím netroufám ho nechat celý den samotného doma.

prejeta_zaba
25. led 2024

@sarihy A proč by proboha mělo napodobovat písmo? 🤦‍♀️ No mně jde o to, s čím chodí syn z druhé třídy, že ví jediný (třeba kdy má narozeniny), jehličnaté stromy dělali někdy v listopadu, hodiny se učili a pro většinu to byla naprostá novinka - tj. půlka druhé třídy. Moje děti toto znají, ale evidentně jsou jediné široko daleko, takže mě šokovalo, že to někdo chce po předškolákovi a ještě k tomu v lékařské ordinaci. 😀Po nás nechtěl pediatr vůbec nic. 🤷‍♀️

prejeta_zaba
25. led 2024

@me_druhe_ja
@klokanka31 já bych naopak řekla, že nároky se kladou akorát na tu grafomotoriku, jinak nestačím žasnout, jak děcka hloupnou a nedejbože na ně mít nějaké nároky. 🙈 Hlavně že teda znají anglická slovíčka z tabletů, ale že by třeba poznali léto od zimy, nebo věděli v kolik hodin je oběd a v kolik jdou spát, to v životě neslyšeli. Zajímalo by mě, co s nimi celé dny rodice dělají. Když osmileté děcka neví tak základní věci a musí se to šrotit z učebnic jak na maturitu.

veruuu_kubesovic
25. led 2024

@mishka87 skolni zralost se přece neposuzuje u pediatra...
Byli jsme loni se synem, klasika vaha/vyska/tlak + kontrola oči, jestli jde přetáhnout + očkování a nakonec jsme dostali zadanku na ušní...

klokanka31
25. led 2024

@prejeta_zaba V tomhle máš pravdu. Já si bohužel myslím, že to je výchovou/nevýchovou. Rodiče na děti kašlou, a pak to podle toho vypadá. Vidím to u své 10 leté nevlastní neteře...

mishka87
25. led 2024

@prejeta_zaba já se dost často setkávám s názorem " Proč bych to dítě učila, když se to má naučit ve škole". A i tady jsem se s tím několikrát setkala. Když jsem viděla prvouku v první třídě, tak jsem jen žasla, jak jednoduché základní věci tam mají. Ty kluk probíral už jako předškolák ve školce. A naopak klasické ručičkové hodiny se učili jen okrajově 🤷. Naopak teď, ve třetí třídě, probírají lidské tělo poměrně detailně. Nepamatuju si, že jsme to takhle probírali my. Až v osmé třídě jsme ho probírali do detailu. Ale možná si to už jen nepamatuju.