icon

Je normální, že tříleté dítě mluví málo?

7. zář 2026

Dobrý den, ahoj, v prvé řadě chci říct že jsem macecha. Dítě máme ve výhradní péči. Kluk 3 roky mluví tak 10 slov např. Bába, táta, teta, haci, ham, tam, to..... Ja mám dceru o 3 roky starší, dělala jsem si zápisky jejich pokroku (takže nemám zkreslenou vzpomínku) a ve 3 letech již mluvila tak že se s ní i cizí člověk dokázal v základu domluvit. Krátké věty, slovní zásoba obsahla. Kluk je partnerův první syn, i jemu tato slovní zásoba přijde prinejsmenim malá. Byl s ním na kontrole u pediatra řešil to s ním a ten řekl ať to neřešíme, že je to kluk a ti jsou "pomalejší". V mém okolí ani v rodině nemáme žádné kluky a nepřijde nám to ok. Dá se s klukem někam zajít bez žádanky, pro další názor na situaci? Nebo jsou kluci vážně takhle "pomali" a je to takhle ok? Po týdnu ve školce, na tento fakt nemluveni, poukazaly i učitelky. (žádné nové "trauma" z odchodu od maminky ci něco takového nemá otec ho má ve výhradní péči od 2 měsíců, s výchovou a péči pomáhala dlouho babička, která je stále plně přítomna v jeho životě) ještě dodám že čteme, povídáme si, při procházce ukazují co kde je a co to je. (to stejne co jsem dělala se svou dcerou)

lis6
7. zář 2026

@anonym_autor hele kluci jsou vážně pomalejší, můj začal mluvit krátce před třetími narozeninami normálně ve větách. Ale pak jsme museli a musíme využívat logopedii. Já osobně po zkušenostech bych se s ním snažila dělat různá logopedická cvičení (Koník, foukání brčkem, špulení pusinky). Ale určitě není od věci to začít řešit a zajít k logopedce, nemusí to být jen na pojišťovnu

anonym_0ba851
7. zář 2026

Syn začal mluvit až měsíc před 4. narozeninami. Ale má orofaciální poruchu - porucha svalů obličeje a jazyka. Na logopedii chodíme od jeho 2 let.

Zeptám se - jak jí? Má problémy s jídlem, kousáním a polykáním nebo všechno v pohodě?

Zkuste na iVysílání pořad LOGOhrátky. Jsou to kraťoučká videa zaměřená na logopedická cvičení pro děti hravou formou.

mishka87
7. zář 2026

Mám syna s "lehkou" formou autismu. Je tzv. funkční autista. Nicméně ve 3 letech uměl sice více slov, než váš syn, ale jen vybrané. Jako třeba napočítat do 10, barvičky (převážně anglicky), hromadné dopravní prostředky a názvy obchodů. Nicméně ve větách skoro nemluvil a ani já mu dost často nerozuměla. S nástupem do školky se to pomalu zlepšovalo. Ale byla to firemní menší školka, kde byli převážně děti 2-4 roky. Takže se jim učitelky hodně věnovaly. Nakonec logopedii nepotřeboval.

Naopak kolegyně má syna s vývojovou disfazií, kde logopedie potřeba byla a stále je, ač už klučina začal chodit do první třídy. Takže je to u každého dítěte individuální a pokud máte pochyby, zkuste ho objednat na logopedii. Kolegyně syn byl prakticky nemluvící a tím, že začali s logopedii už od 3 let, udělal velké pokroky. Hlavně neporovnávat s jinými dětmi, bez ohledu na pohlaví.

izz76
7. zář 2026

@anonym_autor Řešila bych to, vzala bych kluka ke klinické logopedce. Pokud by měl nějaký problém, tak je na řešení nejvyšší čas.

zmrzlinka
7. zář 2026

Já bych ho objednala ke klinickému logopedovi.Ten ho vyšetří a řekne co dál.Muze být pomalejší a taky tam může běžet vývojová dysfazie.

darris43
7. zář 2026

Ano, u kluků tak nějak obecně platí, že jsou ve všem pomalejší, takže já bych se tím vůbec nestresovala...

lis6
7. zář 2026

Ono fakt záleží taky dítě od dítěte. Jakou má povahu. Muj je takový, že jsem byla ráda, že mluví, že se toho odvážil. Kdybych na něj v tu dobu s logopedií a opravováním, tak by se mi pravděpodobně seknul. Takhle zas musíme náročně opravovat zažité vzorce a trvá to.

malenka3
7. zář 2026

Nech ho zkontrolovat na logopedii (na klinickou se ale bez žádanky asi nedostaneš, mně dceru prohlédla nezávazně logopedka od starší a pak doporučila, ať pediatr, který to řešit nechtěl, napíše žádanku). Dcera měla oslabené orofaciální svalstvo (protože do roka vůbec nejedla), hypersenzitivitu a bůhví co ještě. Kvůli tomu vývoj řeči naprosto váznul. Bylo podezření i na vývojovou dysfazii, ale to se nepotvrdilo. Na logopedii jsme chodili od dvou let, do tří let uměla zhruba tolik, co píšeš, vyjadřovala se hodně jen gesty, i nová slova se učila jen gesty. Po tom třetím roce se to začalo raketově zlepšovat.
Na logopedii jsme především dělali věci, které pomáhají posilovat ty svaly, nebyla to klasická logopedie správné výslovnosti.
Pokud to necháš být a byl by to stejný případ, asi se ta řeč začne rozvíjet později sama, ale taky je možné, že ten skluz bude znát. U nás jsme to dohnali a do první třídy šla s ukončeným vývojem řeči včetně Ř. Kdybych to nezačala řešit hned, na logopedii bychom museli chodit i během školní docházky.

barulina
7. zář 2026

@anonym_autor rekla bych, ze každé dítě má své tempo. Mam zkušenost, ze kluci zacalinporadne mluvit az v 5 letech. Ale treba muj syn mluví, snad co sw narodil(ber s nadsázkou) ale muj syn v pul roce stal, narodil se se zuby, je cely zrychleny. Takze pokud nevidíš noc jiného, dala bych tomu i čas

zuzkasim
7. zář 2026

Těžko říct takhle od stolu, chtělo by to to dítě vidět. Jak umí dělat zvuky zvířátek, mašinku atd? Ššš, had syčí sss, čmelák bzučí bžžž, moucha bzzz, cvrček cvrká ccc, jestli zvedá slušně jazyk na la-la-la, umí mlasknout jazykem o patro jako když jede koník, dělat čertíka, olíznout si pořádně ret, koutky, vypláznout jazyk, vyplazený dát nahoru, pít z brčka, foukat... Tohle jsou logopedická cvičení, která jsou vlastně strašně důležitá pro rozvoj mluvení. Proto se s batolaty hrají tyhle hry. Pokud tohle všechno tak nějak zvládá, nebo vidíš zjevnou snahu, jen to není úplně dokonalé, byla bych zatím v klidu a pozorovala, jestli do Vánoc nastane pokrok. Pokud ne, objednala bych na logo. Pokud vidíš, že s těmito popsanými aktivitami má potíž, objednala bych na logo hned a k tomu si pak sehnala od pediatra doporučení (objednací lhůty jsou dlouhé, takže klidně můžeš nahlásit, že žádanku máš a shánět ji až potom). Mám 2 kluky, mluvili zcela normálně, v tomto věku ve větách a domluvili se i s cizími lidmi. Kluci mohou být v tomto lehce pomalejší, ale určitě to není pravidlem a jak píšu, je potřeba sledovat, jestli je tam celkově vývoj v těch oblastech, které mluvení předchází. Patří k tomu samozřejmě i to kousání, nafukování tváří, různé grimasy obličeje, našpulení úst na pusu... těch her je spousta.

ninive211
7. zář 2026

No sice kluci bývají "pomalejší" a "línější" než holčičky, to ano, ale že ve třech letech nemluví ani v jednoduchých větách a má jen velmi omezenou slovní zásobu, úplně normální není. Problémů může být více: od vývojové dysfázie až po nějakou formu autismu. Určitě není na škodu ho nechat prohlédnou klinickým logopedem a cvičit s ním doma ty cviky, co posala zuzkasim (čertík, koníček, foukání, mlaskání, jazykem se dotknout jednoho a druhého koutku rtů...to vše posluje orofaciální svaly a je to důležité pro mluvu). Čím dřív to začnete řešit, tím více času budete mít na nápravu. je samozřejmě taky možné, že třeba teď nemluví vůbec a během pár měsíců se rozmluví plynule ve složitých větách, to se občas po nástupu do školky též stává. Ale pokud pochybnosti o kvalitě mluvy vyjádřily i učitelky v MŠ, není na co čekat a nenechala bych se ukolébat doktorem, že "kluci jsou pomalejší". Hlavně s čekačkama u logopedů...

dashyyy
Včera v 10:40

Tohle jsem slyšela od naší pediatry taky, že jsou kluci pomalejší, přesto na tříletý napsala žádanku a díkybohu za to. Byly z toho 4 roky intenzivního cvičení, skončil vlastně až v první třídě. Já bych neváhala a šla na konzultaci ke klinickému logopedovi a klidně bych napsala doktorce, že chci žádanku. Ono i čekačky na logopeda jsou celkem masakr, takže není čas ztrácet čas, toť moje zkušenost.

karollka23
Dnes v 10:01

Má dcera ještě ve čtyřech pořádně nemluvila, neřešila jsem to, rozmluvila se až když byla ve školce. Každé dítě je jiné. Počkala bych a když tak šla na logopedii.