icon

Je rýma a kašel důvod nechat děti doma?

19. led 2024

Zdravim! Trosku mi lezi v hlave, mozna v zaludku, vecne kousave stezovani jedne z maminek. Nase deti jiz radu let navstevuji stejne instituce - od skolky po zakladku.
Jeji deti jsou dost casto nemocne a vzdycky za to vini ty nezodpovedne matky, ktere posilaji “nemocne” deti do instituci. Uvozovky jsou tam zamerne, protoze maloktera mama posle decko do skolky/skoly s horeckou. Jenomze bezna ryma a kasel je bohuzel prirozena soucast kazdeho zimniho obdobi. Decko sice kasle a smrka, ale jinak je cile a naprosto provozuschopne. Je to podle vas duvod ho nechat doma? Podle me ne…
A co ve skole na zakladce? Podle kriterii dane maminky, by napr. me deti v tom pripade chodily do skoly prvnich 14 dni v zari a pak az v kvetnu, jelikoz v tomto intervalu maji tradicne vecny sopel a lehci ci horsi kasel. Kdyz maji teplotu, tak jsou samozrejme doma.
Jsem z toho trochu rozmrzela, protoze samozrejme nechci dochazkou svych deti ohrozit imunitu jinych deti, ale prijde mi zbytecne vinit z toho ostatni.
Dekuji za diskuzi.

Strana
z3
petaov
20. led 2024

@kackabis Tak tohle byla přesně naše školka, jak to popisuješ. Pak se není čemu divit, že syn vydržel zdraví max 3 dny a pak zas lehl. Ještě, že už tam nechodí. Z tohodle kolotoče bacilů fakt dítě imunitu nezíská, spíš jen chytne další nemoc.

me_druhe_ja
20. led 2024

@drep ignorovat. 🙂 s takovýma lidma se hlavně vůbec nedá diskutovat , nema to smysl 🙂

95newmommy2020
20. led 2024

Máme naštěstí mírnou školky, děti tam chodí s rýmou a kašlem, to moje taky. Nikdo mi nikdy nic neřekl, a to ani babičce ani manželovi. Podle mě, buď respektujou, že máme oba práci nebo to neřeší vůbec.
Moje dítě s rýmou a kašlem funguje normálně, horečky nikdy neměl, tak nevidím důvod to řešit.

konidana
20. led 2024

Do skolky dejme tomu, ale stejne s pruhlednou nudli chodily, to by tam od rijna do dubna nebyly vubec. Do skoly jsem deti neposlala jen s teplotou nebo fakt hnusnymi zachvaty kasle. Normalni ryma a sem-tam zakaslani bez unavy je u nas zdravy dite.

mourovatakocka
20. led 2024

Rýma a kašel jsou taky nemoce, ne že ne. Škola už ale není školička na hraní, vše zameškané musí být doučené doma s rodičem neučitelem. Posílat či neposílat je věc svědomí a možností v rodině (ne fakt každý nemůže zůstat doma na HO nebo si brát třetí paragraf za kvartál). Reagovala bych ale na poslední odstavec - ne, ty nejsi zodpovědná za imunitu jiných dětí. Netrap se tím. Pokud neposíláš opravdu nemocné dítě vedle dítěte s brutálně oslabenou imunitou, pak jen posíláš lehce nemocné dítě do kolektivu normálních dětí.

My máme třeba aktuálně více než polovinu spolužáků v MŠ doma nemocných. Kašel, někdo rýma, teplota. Dcera chodí normálně řádit do sněhu, sáňkovat a bruslit. Necítí se nemocná a reálně tak třikrát za dopoledne zakašlala. A teď - co mám v pondělí dělat? No nechám ji nejspíš naštvanou doma, protože jsem s mladším na RD a nechci problémy, že učitelkam bude připadat kvůli třem zakaslanim nemocná 🤷

pilzzee
20. led 2024

@mourovatakocka Kdybych syna kvuli obcasnymu zakaslani nechavala doma, tak do skolky nechodi vubec 😂 A to su na materske a manzel na HO a syn ve skolce nechybel ani jednou :-P

mourovatakocka
20. led 2024

@pilzzee To je zatím zase věc mojeho svědomí. Samozřejmě uvidím zítra, ale v tomhle se snažím být ohleduplná. Současně ale chápu maminky, co si to nemůžou dovolit. Znám ale i maminky, co by mohly, ale jsou líné se pak doma starat a ohánějí se tím, že rýma nic není a dítě by bylo furt doma a tak. Je to holt na každém a lépe o tom nepřemýšlet.

gdpr
20. led 2024

Podľa mňa pri tom treba vedieť rozlíšiť chorobu a chorobu kašel niekedy môže byť aj mesiac po a to neznamená, že dieťa je po celý ten mesiac ešte chore tak isto rýma môže byť aj po chorobe hlavne pri prechode z tepla do zimy a zo zimy do tepla. Mojej takmer celú zimu tečie z nosa "voda" keď je vonku pod nulou (v interieri nie) a to by znamenalo, že celú zimu by nemohla ísť do školky 🤷🏻‍♀️ ale pokiaľ ide o chorobu kedy dieťa je aj unavené, kašle suchý dráždivý kasel alebo nie je to len také odkaslanie po chorobe alebo ked ma rymu taku ze každú chvíľu mu treba fúkať nos alebo ani nevie cez nos dýchať take dieťa nemá čo v skolke ani škole robiť a smaozejeme aj vek v tom hraje rolu inak sa budem k tomu stavať pri škôlkárovi a inak pri stredoškolákovi. U nas v skolke to naozaj riešia prvý prípad nechajú v skolke druhý ani neprevezmú.

janule0123
20. led 2024

@pilzzee u nás jsou ty hřiště prázdný celej rok 🤣sedím sama s dcerou na hřišti a kolem nás po obvodu hřiště bytovky …. No a jdu tam kvůli tomu aby se potkala s detma … protože na Písek muže i na zahrádce za barakem 🤣🤣🤣no a viditelné když je někdo na hřišti tak se tam asi nechodí .. nebo nevím

janule0123
20. led 2024

Pokud ji teče rýma proudem.. nebo je barevná .. případně se vzbudí se slepenyma očima tak samozřejmě nedavam … kaslat me naštěstí ještě nekaslala.. ze školky nosime zásadně barevny rýmy a zanet spojivek a střevní virozku 🤣🤣🤣pokud trikrar ta den smrkne pruhlednej sopel jde …ale dle třídních schůzek jsem pochopila, ze někteří experti co musí byt v praci, ráno narvou dite s horečkou nurofenem a poslou do školky … kolem oběda vyletí horecka a druhej den zas 😎😎takže tak …

janule0123
20. led 2024

A když vidím dite se zelenou nudli u nosu… a matka to odůvodni.. ze je to v pohodě, ze to není bakteriální … ale dětská říkala ze jsou to mrtvý bílý krvinky a je to v pohodě … tak to už nemám co říct 😵‍💫

drep
20. led 2024

@janule0123 já zas nechápu fixaci na barvu soplu. Podstatný je, jestli je dítě nemocný, unavený, skleslý, slabý, pokud není, fakt bych neřešila jestli má hlen světlý, žlutý nebo modrý

veronikav31
20. led 2024

Dávám do školky pokud rýma není žlutá nebo zelená,nekašle jako tuberák,nezvrací nebo nemá průjem. Už se mi stalo, že syn ráno v pohodě, řádil cestou do školky a pak mi volali, že mu je zle, tak jsem si jej vyzvedla a do konce týdne už do školky nešel.Obě děti mám očkované na chřipku, nikoho nenavádím,posvětila mi to dr.na nefrologii,jelikož syn nemá jednu ledvinu a kdyby častěji měl antibiotika mohl by být problém a zatím dobrý, není výrazněji nemocný, za necelých 6 let měl antibiotika jen dvakrát z toho jednou kvůli vyšetření a podruhé nemoc.

veronikav31
20. led 2024

@drep syn měl jednou teplotu skoro 40 a lítal doma jako ďábel, jako by mu nic nebylo, takže skleslost nepovažuji zrovna za příznak nemoci ale možnost jednoho z projevů

janule0123
20. led 2024

@drep nevypadal v pohodě celkově … z nosu mu šly šráky … oci červený… spis bych ho tipla na čekárnu u doktora než školku a ze půjde třeba na procházku …

janule0123
20. led 2024

@drep me je kolikrát asi víc líto těch děti … co celkové nevypadaji … a teď mají fungovat v plným režimu te školky …. Jinak to beru tak, ze někde tu imunitu posbirat musí … teď je teda doma, dostali jsme doporučení od dětské, nechat do 6mesicu malyho doma …to zas v par měsících to se sbíráním imunity hrotit nebudu, stačil me covid, který jsme posbirali od v te chvíli bezpriznakove babicky 😎

veronikav31
20. led 2024

@janule0123 některé děti, hlavně předškoláci, někteří nechodili předtím nikdy do školky,nemůžou být jen tak 6 měsíců doma, jako ze zdravotních důvodů ano,ale na doporučení ne

petrasipkova1
20. led 2024

Neumím si představit ze by měly deti rýmu a kašel pořad, jak tady někdo zmiňuje. Dcera je astmatik na kortikoidech, takže má dýchací cesty hodně náchylné. Klasická viróza je u obou tak na minimálně týden doma. Většinou i 2 týdny, takže když to chytnou po sobě je to lahůdka. Většinou 2 dny tekutá ryma, pak to houstne na 3-4 dny, pak k tomu ještě kaslou. Většinou první dny zvýšena teplota. Jinou rýmu a kašel neznam, vždy jen takovéhle nachlazení které se musí proste vyléčit v teple a klidu. A pak do te doby než něco chytí jsou úplně v poradku.

autor
20. led 2024

Kdyz chodili do skolky, tak ty kasle a sople byly temer vzdy provazeny i teplotou a celkovou unavou, takze prvni roky ve skolce probihaly tak jak je zminovano jiz - tyden skolka, dva tydny doma. Nekdy i dyl. Postupem casu byly decka odolnejsi, takze ryma bez teploty uz pak neznamenalo byt doma.
Ted od zari na stridacku mely lehci virozky se zvysenou teplotou, takze dohromady par dni jsem byla s nimi doma na OCR.
Jinak rymu a kasel nemaji samozrejme nonstop, to byla trochu nadsazka, ale proste jsou treba dva tydny bez rymy a tri tydny s rymou 🤷‍♀️ Kasel se k tomu obcas prida, nekdy horsi, nekdy lepsi…
Pro me je kriterium, abych nechala dite doma, to, ze tomu decku proste neni dobre a potrebuje se hezky doma v teple kuryrovat. Obava, aby na nekoho neprskli rhinovirus, neni pro me duvod.
Zamer teto diskuze? Otevrit toto tema a spolecne si rict sve pohledy na vec a treba dojde k vzajemnemu pochopeni.

zmrzlinka
20. led 2024

Mám taky doma dceru astmatičku na kortikoidech.U nás su průdušky tak na dva- tři týdny doma.Takže jsem ji naučila ,aby fungovala sama doma....Někdo hold odchodi celou školní docházku s kašlem a rýmou , který rodiče nepovažujou za nemoc a někdo hold sedí půl zimy doma....

petlep
20. led 2024

@zmrzlinka každý má co má a asi mu nezbývá než to nějak dávat, já mám zas mentálně retardovaného syna a jdou lidí, kteří na něj budou koukat přes prsty celý život. Neudělam nic ale ani nejsem schopná se s tím smířit.

petlep
20. led 2024

Pisu asi trochu mimo téma, omlouvám se.

prejeta_zaba
20. led 2024

@martinka_33 Tak u nás naopak, ve škole to řeší ještě víc než ve školce! Učitelka totiž od děcek vše chytne, pak je 2 týdny bez hlasivek atp. Takže normálně píše do deníčků, že je dítě nachlazené a má zůstat doma. Já ji úplně chápu, kor pro ni to musí být extrémně nepříjemné, celé dny mluvit s bolestí v krku a ucpaný nosem. Syn nemocný ve školce nebýval a ve škole je co chvíli...asi si lidi mysli, jak dělají strašně dobře, že posílají nemocná děcka do školy, že aspoň nezameškají. Normálně bych nařídila minimálně povinné respiratory při nachlazení. Ať si pak bezohlední rozmyslí, kam jdou prskat. 🤧 A toho učiva v prvních letech zas není tak strašné kvantum, aby se nedalo za pár minut doma dohnat, že by kvůli tomu děcka musela do školy lézt z každým moribundusem.

janule0123
20. led 2024

@veronikav31 tak kdyby byla predskolak nebo školák, tak tam chodí … 😎byl prostor dat na doporučení… dcera nebývá naštěstí extra nemocná, řekla bych spis průměr … a zas riskovat malý mimino bez imunity, ze me skončí se zápalem plic nepotrebuju, ikdyz by pro me bylo jednodušší do te skolky dat a i pro ni lepší … má tam program, je mezi detma, víc zábavy a lepší možnosti rozvoje .. na druhé straně predskolakovi zas vysvetlim (aspoň si myslím) ze na to mimino nemá soplit, nemá kaslat atp … ji ne 😀 to už mám vyzkoušeno …

veronikav31
20. led 2024

@prejeta_zaba dcera má rýmu nebo ucpaný nos 8 měsíců v roce,má zvětšené mandle. Já toto mam též a to bych měla pořád chodit s respirátorem? Určitě ne. I podle pediatričky to, ze školy i školky byly zavřené, děti se nepotkávali, tudíž se nepotkávali s viry a nemocemi,tak teď můžou bývat častěji nemocné, tak to prostě je a je jedno zda je to škola nebo školka

prejeta_zaba
20. led 2024

@veronikav31 tak je přece rozdíl ucpaný nos, tím nikoho neohrožuje a když někomu teče z nosu a očí, kašle co 2 minuty a posmrká balíček kapesníků do hodiny. 🤷‍♀️ Ale každý normální člověk tohle chápe. Jenom se bohužel stále najdou bezohlední sobci, co s tou akutní fázi nemůžou zůstat 3 dny doma.

marianarem
20. led 2024

Moj je este skolkar, vecne chory, vela doma. U nas ma skolka nulovu toleranciu, takze by mi ho nezobrali ani s naznakom choroby. Do skoly ho ale s beznou nadchou uz davat planujem. Aj my sme tak chodili, to by bolo inak strasne vela zameskaneho. Podla mna je skor dolezite ucit deti, aby si davali ruku pred usta, ked kaslu a kychaju, aby si castejsie umyli ruky a celkovo aby brali ohlad na druhych. Ja ucim na VS a chalan vysokoslkolak mi celu prednasku presmrkal, prekaslal a vsetky posmrkane papierove vreckovky kladol rovno na lavicu, na konci tam bola cela hromada. Ten, kto si tam sadol po nom podla mna nemal sancu. Bola by som ho aj upozornila, ale az ked odchadzal, tak som si to vsimla. A nebolo to prvy raz, co som videla ako vysokoskolak okolo seba prska, pomaly sople roztiera, toto nechapem.

martinka_33
20. led 2024

@prejeta_zaba to neni uplne tak snadny s tim dohanenim. Dcera je premiantka ale po dvoutýdenni absenci s anginou ji trvalo nez se vse spravne doucila. A to jsme kazdy den se ucily spolu, cvicebnice mela dopsane (na materske na to mam cas, nedovedu si predstavit ze nektere mamy s nemocnym ditetem pracuji na homeoffice). Nektere deti potrebuji být protomne ve skole, samostudium na prvnim stupni zvladaji hůř. A nekteří rodice proste látku nedokážou vysvetlit dostatečne (evidentne patrim mezi ne 😀).

Jinak ucitelku, ktera ma spatnou imunitu uplne chapu, bylo by ale od ni potom fajn, kdyby nabizela po memoci individualni konzultace a douceni toho co dite samostudie/s pomoci rodicu nepochopilo, (tohle se mi libilo na gymplu, ze spousta profesoru nabizelo).

martinka_33
20. led 2024

@janule0123 jako kvuli miminu pulroku vynechat skolku? No proc ne, jen me to udivuje 😀 Moje nejmladsi mela 2 tydny, kdyz nejstarsi nastoupila do skoly do prvni tridy, takze zadme ulevy od skolabacilu od noveho kolektivu se nekonaly ani vsestinedeli 😁 Nakonec syn dovalil covidek kdyz mela mala 4 mesice...

petramana
20. led 2024

@martinka_33 me to taky doporucila mudr. pri narozeni druheho syna 🤷

Strana
z3