Je to moučnivka nebo jen bílý povlak na jazyku? Genciánová violeť se může používat u dětí?

Zodpovězené
27. čer 2019

Dobrý den,

jsou to už 4 dny, co se synovi, má 15 měsíců, objevil na jazyku takový bílý povlak, který je tam jakoby přilepený a nejde ho vytřít ani vykartáčkovat. Navíc má takové jakoby bílé tečky i na líčkách vevnitř v puse. Je kojený, kamarádky mi říkaly, že je to z mlíčka, ale já nevím...

Četla jsem, že to může být i moučnivka. Akorát nevím, jak to poznat a co na to použít?
Genciánová violeť je prý nebezpečná a už by se neměla používat. Jenže já mám ve svém okolí dost dětí i lidí, co to stále užívají. Tak teď nevím. Mohu anebo nemohu použít?

Poradíte mi, prosím?

Děkuji.

Dobrý den,

mohlo by se jednat o moučnivku, ale také afty, nebo stomatitidu, tedy bych pro jistotu navštívila lékaře, aby určil diagnozu.

V případě, že se jedná o moučnivku, je to v podstatě forma kvasinkové infekce, poměrně dost častá. Má na to vliv mikrobiální prostředí v ústech, strava dítěte a narušený mikrobiom dítěte, ale i matky.

Rozhodně neuděláte chybu, když vyloučíte bílý cukr, sirupy, slazené pití. Syn by neměl vůbec nic sladkého, vyjma ovoce, žádné průmyslově vyráběné sladkosti nebo slazené čaje, ovocné džusy atd. Doporučuje se i omezení bílé mouky.

Genciánová violeť je stále poněkud sporná, já bych jí takto vnitřně nedoporučila používat a ani lékaři ji již nedoporučují u malých dětí. Můžete vytírat kapesníkem/plenou namočeným v roztoku jedlé sody a převařené vody (lžička sody na 100 ml vody) a na noc aplikovat probiotický prášek rozpuštěný s trochou vody do pusinky (probitika v množství asi půl kapsle, nebo 1/6 čajové lžičky), případně tímto roztokem ústa vytřít. Když polkne, tak pochopitelně nevadí, probiotika nasadit raději i vnitřně.

Můžete použít Bio kult infantis, ten seženete v lékárně, nebo pokud byste chtěla pokračovat v probiotické kůře, pak ideální na dlouhodobé užívání jsou probiotika GutPro, sehnat lze přes internet.


Přeji Vám krásný den.
Pavla