Má smysl navštěvovat pediatra s běžnými problémy dětí?
Ahoj vsem. Mozna smutne, ale s odlehcenim tema. S jakymi problemy, nemocemi chodite k pediatrovi? Uz cca pul roku premyslim, k cemu je nam detsky pediatr dobry? Snad jen preventivni prohlidky a ockovani? Mam deti cerstve 5 a 2,5 roku. Pokud maji jakykoliv kasel a rymu jedno jak dlouho, resi se po telefonu stylem zkuste jeste tyhle kapky,sirup. Zanet spojivek uz jezdime rovnou ma ocni, totez zanet usi na ORL. Veskere problemy se resi telefonicky pripadne zaslanim zadanky na vysetreni jinde. Takze chodime opravdu jen na ockovani a prevence. Ted mladsi ma nestovice, kdyz to nebylo rozjety,volam, zema 3 pupinky ma tele a teploty, ale zadny nebyl vodnaty a sestra hned a to jako chcete prijit na potvrzeni nebo co? Mam tu hromadu lidi,vubec nestihame. Tak premyslim,s cim tam ostatni chodi, kdyz exemy, zanety usi, oci,.kasle, nudle, virazky atd resim doma s googlem😆
Mam jen pocit,ze bud je to banalita jako obyc kasel, nudle, vyrazka, teploty horecky par dni a clovek to resi sam a nebo se to z banality zvrtne, obvykle v noci a my skoncime na pohotovosti, kdykoliv se nas tam ptaji na pediatra,tak krouti ocima, nj to jste dnes z vaseho rajonu p.doktorky uz nekolikaty🙄 tak me proste zajima, jak to funguje jinde nebo s jakymi pripady je nase cekarna kazdy den minimalne 2 hodiny natriskana k prasknuti
@lobella u nás je fronta málem až ven, nikdy jsem nepochopila s čím tam rodiče s dětmi chodí? Čekat 2-3h než na mě dojde řada? Tak to mě ani nehne...
@veruuu_kubesovic tak za mě lepší čekat dvě hodiny, než napsat atb bez výtěru po emailu.. to mi přijde fakt zcestný a musím teda říct, že jsem tam letos proseděla fakt hodně času a v naprosté většina tam sedí schvácené děti s horečkama nebo malí tuberáčci na poslech.. já to teda mám tak, že si fakt dvakrát rozmyslím, jestli tam na dvě hodiny půjdu sedět nebo ne..
@veruuu_kubesovic můžu se zeptat, jak z apky víš glykovaný hemoglobin? Jako ze senzoru? Nebo z pumpy? Nedávno mi diagnostikovali diabetes, ještě tedy neví přesně, jaký typ, jestli 1 nebo 2, nemám specifický průběh ani jednoho typu, z odběrů slinivky ještě nemám výsledky. Měla jsem na 14 dní senzor, ale o hemoglobinu mi to nic neřeklo. Díky
@bbn
dcera má pumpu a senzor, pak stahují data přes kabel do appky Glooko v noťasu a tam se mi ukáže glykovaný hemoglobin, takže píchnout do prstíku co 4mesice, co já už vím předem, navíc se to i liší od laborky...
Naše doktorka ATB bez kontroly nenapíše. Když je dítě nemocné, poradíme se přes SMS/telefonát, jestli přijít nebo co dělat dál. Díky tomu vím, že tam chodíme opravdu jen ve chvíli, kdy už i Dr chce dítě vidět.
Taky řešíme to, že dcera je malinká, takže každý rok přeměřuje a domlouváme se na dalším postupu.
S Dr jsem řešila žádanky na další vyšetření - fyzioterapie, logopedie. Potom také potvrzení na letní tábory.
Naši Dr se člověk přes den nedovolá, čekárnu má v hodinách pro nemocné plnou, ale volá odpoledne zpátky, v rámci jednoho dne odpovídá na SMS. Jsem ráda, že si dokáže říct, kdy chce dítě vidět a že vše neřeší jen přes telefon, mail.
@lobella mam to stejne. K pediatrovi jen na povinne ockovani, prevence a potvrzeni na tabory, sporty a svp. Na ocr (nachlazeni ci kasel )stacilo vetsinou volat. Nestovice totez. Jinak deti nemocne nebyvaji. Oci na ocnim, usi na orl, a pak taky obcas chirurgie. Ale ted teda musim nasi detskou pochvalit, ze kdysi jednou suplovala chiru a dala diteti maslicku na celo (batole a vydesena prvomatka😅) a ted zas pubertakovi vytahla stehy na prstu po malem chir.zakroku🙂. Detskou mame totiz v protejsim baraku, ostatni doktori daleko a ta logistika byva dost narocna.
@westie hele premyslim kdy nase deti mely atb... jo kluk ve 4 letech zanet prudusek( ci co si to pritah na vanoce ze skolky), ale to bylo i s hospitalizaci a kapackama na dovoleny na sardinii, a holka v 6 letech na neuroboreliozu, a to bylo taky s hospitalizaci a v kapackach. Jinak nic.
@veruuu_kubesovic díky
@aarriel tak s borelkou sem u detsky nebyla. Teda je fakt ze klasicky fleky sem mela jen ja a to jdu vetsinou na nejake kozni protoze sedet pul dne u obvodaka fakt nebudu a s houlkou jsme jeli rovnou na pohotovost s tim ochrnutym oblucejem co z nej byla neuroborelioza. A to pak ji resili uz jen v nemocnici. Detsky jsem nakobec dala tak zpravu a resila ocr po telefonu.
@dashyyy moje děti atb ještě nikdy neměli 🤷♀️ já sama jsem měla atb jen 1x...
@westie a to se přece řeší na endokrinologii ne?
@veruuu_kubesovic tak to pak chápu, že není třeba chodit k pediatře.. my patříme k těm, co tam sedí často, protože to bez atb prostě nejde bohužel ☹ moje děti zase vůbec netrpí na klasické virozky, kašel a rýmičku já vlastně moc neznám.. u nás je to z hodiny na hodinu horečka jako blázen, druhý den většinou krk a max třetí den už jedou na penicilinu ☹
@drep Já bych si třeba netroufla diagnostikovat "jasný" neštovice, protože já bych se bála, že nepoznám "jasný" neštovice a bude to něco jiného. Ty máš jako dr. výhodu svých znalostí, i když jsi jiný obor a dokážeš to zhodnotit lépe než já. Já bud vždy max. poučený laik.
Když mi nepomůže google, tedy není to jasná viróza, tak řeším vše právě s pediatričkou. Sice většinou mailem, ne osobní návštěvou, ale naposílám jí fotky a popis a ona mi buď pošle recept a doporučí léčbu, nebo si nás pozve k návštěvě. Důvěřuju jí a funguje to, takže s nemocným dítětem jsem tam byla za těch deset let asi třikrát - z toho dvakrát jsme pak jeli rovnou k hospitalizaci, jednou mě po vyšetření krve uklidnila, že je to opravdu jen viróza a musíme vydržet. Ale mnoho dalších dětí tam bylo s kašlem...
@konidana no nasi me taky vezli na pohotovost a nechali si me v nemocnici na mesic. Ale komplikace jatra, ktery mi pediatra kontrolovala a oblicej se nechtel rozhybat, takze jsem chodila furt pro zadanky na rehabky, pak picha becka. Pak zarizovala lazne, uvolneni z telocviku. Jako fakt si me uzila 🙈
A s dcerou jsem byla s boreliozou u pediatry, nateklo ji koleno a z pohotovosti nas poslali k ni, at udela odbery. Zadanka na orl, kontrolni odbery, pak byla unavena, krev vysla blbe atd ...
Syn byl u dětské jen kvůli očkování, preventivní prohlídce nebo kvůli operaci jinak nemocný není. Dcera chodila navíc kvůli neprospívání co se váhy týče a post covid syndromu bylo potřeba ji hlídat . Teď už máme klid, ale naše dětská funguje skvěle přes email ,telefon. Nejsem ta která musí lítat kvůli každému prdu do ordinace.
Jé, holky, to mi připomíná, že musím k doktorce zařídit "papír do školy" (způsobilost k zotavovacím pobytům a pod). Je to vlastěn formalita, ale i tak je to na minimálěn 5 minut, no. A když se jí v září takle sejdou tři třídy dětí z okolí...
Jako sestra od pediatra mne to hrozně pobavilo....máme 2200 pacientů....pri zvýšení nemocnosti děláme nemocný i přes obedovou pauzu...do toho tisíc potrvdeni na každou kravinu , dalších tisíc žadanek na různé vyšetření - neuro,kardio,alergo,psychiatrie atd.Mame několik chronicky nemocných dětí,takze sociálky, lázně ,poukazy na pleny.
Komunikace s Ospodem nebo policii ,se školama nebo školkama podle toho co má dítě / rodina za problem.
Např. jedno dítě máme v celostátním patrani....Ke všemu samozřejmě 100 papíru.
Milion telefonátu např. stě tam ,jak stě tam,kolik je v čekárně lidí ,mám dát dítěti Nasivin nebo Olynth,...
Dcera za štyri roky konci první stupeň,tak budu končit v ambulanci a vrátim se nějak na lůžka....nikdy víc.
A buď ráda ,že máš pediatra.Za 5-10 let pediatři nebudou.Memu šéfovi je 42 a nejmladší v okrese.Hleda k sobě ještě někoho a už 5 let nikde - nikdo.Žadny mladý doktor to nechce dělat.Ani se nedivím ...
@levandule_k ja lekarske vzdelani nemam a po letech vysedavani na Koniku proste nestovice vypadaji jako nestovice🙂 Plus je to nemoc, kterou jsme skoro vsichni sami prodelali...Ale to je jedno, i kdyby to byla sedma/xta nemoc, je to fuk: vsechno je to nakazlive a leci se jen priznaky (a to vidis sama, jestli a jak moc to to dite svedi nebo jestli ma horecku...). U nekomplikovaneho prubehu mi doktor nema jak pomoct a ja si rada usetrim tu logistiku s presunem tam...
@lobella Já si myslím, že lidi hodně chodí kvůli očr. Aby doktor jakože dítě viděl a oni šli na paragraf dom. Já mám takový komplikovaný vztah s pediatrou, došlo to do fáze, že k ní chodí tatínek. Maminka totiž pořád dělala něco špatně a kromě toho jsem měla tu drzost s díky odmítnout nepovinná očkování 😕 Tatínek se sice vždycky na půlku věcí nezeptá, ale to už je jiná věc. Pokud tam má dr nějaké "kecy", tak je pak mám přefiltrované od muže. Jinak už jsme tam byli i s nachlazením/virózkou, protože se nám nezdálo, že se to vleče, tak tahle parádička byl náběh na zápal plic a dcera dostala atb. Kdysi jsem si zavolala, že měla dcera v noci nehodu (to se jí nestávalo) a hodně si ráno stěžovala na bříško, ještě to ráno jsme tam metelily na výtěr a bylo to OK. Jenže to bylo taky naposledy, co se tam dalo pořádně dostat. Dovolat se tam je otázka velké trpělivosti - což chápu, proč by měli zvedat telefony a nechat mrňouse čekat. Jenže od covidu se tam NESMÍ bez objednání. Takže třeba došlo k takové pikantní situaci, kdy jsem sice poslala smsku, že už jsme dlouho nemocní a už mi dochází nápady, tak jestli to třeba není něco vážného. No a naštěstí se z toho za pár dní vykřesala, protože se nám nikdo neozval. Tak tolik k tomu "volejte a pište smsky, my vás objednáme". V létě jsme tam byli kvůli bolestem v uchu, poslala nás na orl - kde nás vyhodili, že nejsme objednaní :D a po zaplacení obolusu to šlo ještě ten den jinde. Musím ale říct, že třeba skvěle funguje na mail, třeba jsme poslali fotku a obratem přišel recept na framykoin, protože impetigo. Na druhou stranu jsme ale po čase totéž řešili na dovolené a to dostal syn kromě masti i vnitřní atb a byl vyléčený rychleji než jen z mastičky předtím dcera. Jenže v řecku třeba nebyl problém s atb, tak nám je mohli předepsat :D
Jo a ještě co jsme chodili často - přeměření a převážení. Teď už se naštěstí smířila s faktem, že dcera je prostě malá, my holt s mužem děláme malé děti, ale dřív to byl fakt voser a ty kecy! Za to bych teď zpětně zabíjela. Jako třešinka, na zatím poslední měření při preventivce se sestřička přehlédla a změřila dceru špatně. A rázem průser jako blázen. Nemám doktorce za zlé, že nedělá sama všechno, ale když viděla tak brutální propad, asi to mohla přeměřit, že. Tak jsme dostali recept na nutridrinky, které dcera blila jako šakal, tady se zase ohledně jídla brečelo na všech frontách a ve finále se ukázalo, že o nic nejde, že to byl omyl.
S růstem ještě souvisí u nás jedna věc a to odběr krve. Poprvé šla dcera, protože mi prostě doktorka chtěla dokázat, že něco musím dělat špatně. Pak šla ještě vícekrát, vždycky po roce. No a dostat z dr výsledky, to byl takový ping pong mailů, že mi máti říkala už to řešit na pojišťovně. Ale co jsem četla, tak to je trochu bolest českých doktorů, raději nesdělovat výsledky, on by si z nich mohl pacient vyčíst, co mu je...
Za sebe třeba říkám, že vzhledem tomu že spolu nemáme nějaký super vztah, tak tam nechodíme až zas tolik. To až když je to opravdu vážné a jinak samozřejmě prevence a očkování. Do práce nechodím, tudíž očr zatím není třeba, to pak budou zase jiné zážitky 🙂
@lobella jen nachodim, jen na ockovani a preventivky. na rymu nic neni, kasel si koupim lek v lekarne... a hlavne, my mame odborneho lekare v Motole, takze kdyby se cokoliv delo, jedu rovnou tam..Antibiotika nikdy zatim.nemeli.. ale i tak je dobre, ze pediatra mame. Kdyz bych joo neco potrebovala, tak si zavolam
@veruuu_kubesovic Právě že ještě nemusíme - pediatra hlídá vývoj, dceři jsou zatím jen čtyři roky a Dr říkala, že je důležité sledovat změny a dcera opravdu pravidelně roste, drží se v 5% percentilu. Ale sama říkala, že když bude třeba to řešit, pošle nás právě tam. Jinak já ani manžel nejsme vysocí.
dokud jsem byla na RD, chodila jsem s nemocným dítětem k dr., když se mi nezdál kašel nebo déletrvající horečky, po nástupu do práce jsem musela i s virozou, abych měla očr. Ted aktuálně tam běháme, když je podezření na streptokoka, dr. udělá crp a streptest. S nemocnýcm dítětem nevolám, jdeme si to tam vysedět.
Akorát řeším že je mi praktik k ničemu . Dcera 16 let má 3 týdny kašel. Dle Dr stačí pít a dávat sirup. Ok, měla Levopront a Bromexin tbl. Výsledek nula. Kašle pořád
Crp nízké, v krku dle Dr bez nálezu. Tak já nevím .
@lobella tak pokud mají bolest uší, tak ti pediatr nepomůže a stejně té pošle na ORL. Se zánětem spojivek jdu také spíše na oční, i když tam byl pediatr kapky předepsal. S neštovicemi to chápu, když je měla dcera, tak jsem jim jen zavolala, že má neštovice a že sem si určitě jistá neb ve školce řadily. Ono je lepší tam nechodit s nimi, protože jedna můžete nakazit ostatní a nebo si k tomu ještě něco přinést. Celkově k dětské chodím spíš jen výjimečně, takže preventivky a nebo když děti mají několik dní horečku...mě vždycky dětská říkala, že chodit máme většinou tehdy, když je horečka tři dny, ty že i to crp vyleze až déle a první den, dva je zbytečně k ní chodit
@mari90 tak my prave s nikym do kontaktu neprisly,kdo by mel nestovice, ve skolce nebyly, starsi chodi do skolky a byla dobra a nekde to chytla mensi a prvni 4 dny to vubec nevypadalo jako typicke nestovice,proto jsem chtela ujisteni, a nase dr tyhle hodne infekcni nemoci nechava cekat venku a chodi se k ni bocnim vchodem, takze dite vubec neprijde do kontaktu s ostatnimi ani do cekarny nejde

Tak deti rozhodne nemam vylozene zdrave, od podzimu do jara jedem takrka v nonstop rezimu nudle nebo kasel,to neresim, ale od doby covidu,kdy se nesmelo prijit bez predchoziho telefonu, jedem v tomto rezimu stale, a kdyz ma dite 3 tydny kasel az se z nej pozvraci, v noci se topi hlenama a uz jsme vyzkouseli snad vse, byla bych rada treba za poslech,zda to nema na pruduskach, ale jak uz tu nekdo zminil, i ATB se u nas pisou po telefonu aniz by se dite prohledlo