icon

Navštěvujete pohotovost s dětmi i při mírných příznacích?

moni_12
21. črc 2024

Zajímá me, jeslti využíváte s dětmi pohotovost. Nám se za poslední půlrok několikrát stalo, že děti onemocní o víkendu a zrovna naše pediatra ordinuje až v pondělí odpoledne, tak jsme využili pohotovosti, aby se děti začaly léčit vcas. Když v sobotu ráno začal syn teplotovat, bolel krk a měl čepy, byla to jasná angina a než čekat do pondělí, léky měl už v sobotu.

Aktuálně zrovna dcera teplotuje, bolel ji i krk, tak si říkám, že možná skočíme zase na pohotovost na Crp, ať víme, jak ji léčit, protože má odjet na pár dní k babičce a já musím do práce. Přesto mám z toho divný pocit, že na té pohotovosti budu otravovat, že jako nejsme extra akutní.

Strana
z3
pavca1982
21. črc 2024

@ada22 Chápu. 😉

michaela666
21. črc 2024

My na pohotovosti byli třikrát - dvakrát úraz hlavy a pak vyndávat Nesquik kuličku z nosu 😀. Mladý doktor vyhukaný - vyndat mu to nešlo, malá hysterák, takže nám nakonec sehnal paní doktorku z ORL.
Párkrát jsem si volala na pohotovost o radu a naštěstí se to zvládlo doma, ale ano zákon schválnosti - dítě lehne o víkendu. 🙈

xxx3d
21. črc 2024

@moni_12 a dáš své pediatře aspoň vědět, že jste byli na pohotovosti a že má dítě nasazené nějaké léky?

jinak jako pohotovosti se vyhýbám jak čert kříží, pochopitelně, kdyby to bylo akutní, tak pohotovost jasná volba.
ale bolest v krku o víkendu mi jako akutní nepřijde, i když rozumím tomu důvodu u tebe, v pondělí musíš do práce, dítě musí být zaopatřeno, takže to nemůžeš celý přehrát na babičku, atd. atd.
ale k tomuhle fakt ty pohotovosti neslouží.

petramana
21. črc 2024

jeste otazka, kdyz jste byli nemocni ty i syn a ted dcera, tak jestli chcete nakazit jeste babicku?

moni_12
autor
21. črc 2024

@petramana já i syn jsme už v pořádku, takze teď jde jen o dceru. Natoto jsem celkem citlivá a ohleduplna k prarodičům, teď se mi děje poprve, že musím do práce, jsem tam nová a přemýšlím, jak celou situaci vyresit

michaela666
21. črc 2024

@moni_12 Předpokládám, že je babička pojízdná a chápe situaci, takže by případně doktorku s vnučkou zvládla vyřešit. Nebo zavolá, když se zhorší a poradí se s tebou.
Já bych zabalila léky, rozepsala dávkování, přibalil a zábavu do postele a ony si určitě poradí.
Jít na OČR hned ve zkušebce bych si netroufla a jezdit jen s tímhle na pohotovost mi přijde jako zbytečné marnění času lékařů.

95newmommy2020
21. črc 2024

Ještě jsem nešla, ale nebyl důvod - ťukám. Každopádně, kdyby se něco stalo, tak jedu.

mimco
21. črc 2024

@moni_12 není to výjimečný případ, když si tohle všichni řeknou o víkendu, je tam pak narváno a dloužící doktor jde od resuscitace řešit teplůtku a bolení v krčku, přesně tohle bych cenově napálila…

martinka_33
21. črc 2024

Chodim na pohotovost i sama se sebou, kdyz onemocnim o vikendu. Ale zase chodim k doktorovi az kdyz si myslim ze bych bez nej umrela 😅

martinka_33
21. črc 2024

@mimco typicky chodí dospeláci se zápalem švindlu pro neschopenky. To mi rikala doktorka, kdyz jsem tam prisla. Nejdriv na me koukala jako na dalsiho simulanta. Pak zmerila crp a rekla ze konecne nekdo nemocnej 😀 Pak zmerila tlak a nechapalanze jsem tam s tak nizkym dosla a neomdlela nekde cestou a jeste jsem na prvni pohled vypadala zdrave. Pak jsem ji rekla kolik jsem snedla prasku na bolest, abych tam mohla dojit, tak se pokřižovala, ze chudaci moje jatra 🤣 Mela jsem zanet delohy a teda porod byl proti tek bolestem prochazka ruzovou zahradou 😀

martinka_33
21. črc 2024

@mimco jo a ani s tim bych nesla na pohotovost, normalne bych se cpala praskama do pondelka, jenze v pondeli jsme odletali na dovolenou, tak jsem potrebovala antibiotika hned ted, aby do pondelka zabraly

petramana
21. črc 2024

@moni_12 chapu. Babicka vi, ze bude hlidat maroda, tak se s tim musi holt pocitat...

ele_nka
21. črc 2024

@moni_12 nechodím, pohotovost je pro akutní život ohrožující a neodkladné stavy.

ele_nka
21. črc 2024

Jinak já mám k tomuhle tématu ráda tenhle obrázek.

te_reza
21. črc 2024

Když byla malá, ano, chodila jsem s ní na pohotovost často. Ne jednou nás tam nechali přes noc-dvě, protože byla dušná. Tím jak měla neléčené alergie a velkou nosní mandli s každým dalším kašlem a rýmou jsem byla v panice, že se udusí. Časem a věkem jsme návštěvu eliminovali na nezbytné minimum.

barumrallyebum
21. črc 2024

@ele_nka jako jo, ale my jakozto nelekari to tezko pozname. Kor u deti se to tezko odhaduje, kdyz ti ani nedokazi popsat co je boli.

veruuu_kubesovic
21. črc 2024

@moni_12 na pohotovosti jsme byli poprvé, kdy se nám nedařilo zastavit neustavajici zvracení a bylo to zrovna o víkendu...byla z toho diabeticka ketoacidóza tedy následně cukrovka 1.typu...
Vzhledem k tomu, že děti nemocné nebývají, angínu nikdy neměli, a já než jdu k pediatre vyckavam ony 3dny, pokud se při viróze nezlepší, takže na pohotovosti jsme byly fakt jen jednou 🍀 pro mě na pohotovost je zlomenina, úraz, kolabujici dítě třeba s vysokou horečkou, ne začínající nemoc...

ele_nka
21. črc 2024

@barumrallyebum tak u úplných prcků je to úplně jasný, tam se prostě člověk musí řídit svým instinktem a mít ideálně aspoň nějaké základní zdravotní povědomí.

fifinka2020
21. črc 2024

@g_m Ale třeba čepy nemusí znamenat vždy nutnost antibiotik..

@moni_12 zkusila bych si koupit v lékárně crp test nebo strept test a podle toho se zařídila (aktuálně jsme řešili to same)

fifinka2020
21. črc 2024

@veruuu_kubesovic překvapí mě, kolik maminek jezdí hned s teplotou i jen k pediatrovi... nás vždy do telefonu říká, že až ten 4.den, že ty 3 dny by stejně nic neudělal. Pokud tedy nejsou jiné akutní příznaky (ten krk, ucho...). A opravdu většinou 4.den klesnou a nic už k tomu.... I když teď jsme měli divný případ, syn 2 dny 39, třetí den bez teploty, nic ho nebolelo... jenže byl pátek a doma nám začala angina, tak jsme jeli pro jistotu a vyšla mu jasná angina 🙈. Přitom kdyby nám nic nebylo, nikam už ho neberu...

alianan
21. črc 2024

My místní pohotovost využíváme asi víc než klasického pediatra, jak na potvoru je dětem vždy blbě o víkendu. Ale naše nemocnice je maličká, většinou potkáme nějakého známého pediatra, nikdy nečekáme.
Jelikož má dcera odjet, jela bych na pohotovost a nechala ji zkontrolovat krk.

My naposledy byli na pohotovosti s impetigem, což by tady také většina nejela, ale i přes fucidin se tak rozjelo, že z toho nakonec byli ATB. Kdyby jsme čekali do pondělka, bylo by dítě strupaté od hlavy k patě.

dandaa
21. črc 2024

Dcera ještě na pohotovosti nebyla a syn několikrát s menším úrazem. Jinak ťukám, že nemocní nejsou . Naštěstí máme super pediatričku se kterou lze vše řešit.

mabs
21. črc 2024

@moni_12 chodím v případě akutních situací, což teplota a podezření na angínu rozhodně není.

jipe
21. črc 2024

my jsme byli už několikrát se zánětem středního ucha (jednou k tomu manžel dr. přesvědčoval, že to bude určitě spálová angína, ale vysmála se mu, takže antibiotika dítě stejně dostalo až v pondělí), jinak jen úrazy. Děti bohužel kamarádí se streptokoky, ale to počká na ordinační hodiny pediatra. Jo, ještě jednou jsme byli se synem, když delší dobu opakovaně zvracel a bolelo ho bříško, už to vypadalo, že bude ok, ale pak mu bylo zase špatně, tak to už jsem se vystresla. S podezřením na angínu bych na pohotovost tedy v neděli nešla.

moni_12
autor
21. črc 2024

Díky všem za komentáře, myslím, že je vždycky fajn poslechnout si jiné názory, zvlášť když člověk sám neví, co přesně dělat.

veroniquecz
21. črc 2024

@ele_nka tak to je spíš obrázek pro dospelaky, u dětí kolikrát nevíš, jako dospělá si klidně den dva počkám, s dítětem, které má akutní stav prostě jedu 🤷🏻‍♀️

veroniquecz
21. črc 2024

@mabs tak zrovna náběh na anginu když dítko chytne třeba v pátek odpo fakt do pondělí nevydrží.

g_m
21. črc 2024

@fifinka2020 Cepy atb nemusi znamenat, ale to jako laik doma neppznam a je zbytecne cekat dva dny...

mabs
21. črc 2024

@veroniquecz jenže dneska je neděle a ne pátek.

veroniquecz
21. črc 2024

@mabs tys nepsala nic o dnu, ale “chodím v případě akutních situací, což teplota a podezření na angínu rozhodně není.”
Reagovala jsem na to podezření na anginu, ze to akutní situace u dětí je.

Strana
z3