Jak jste vybíraly jméno pro miminko?
Vzpomínáte si na dobu, kdy jste vybíraly jméno pro miminko? Nebo právě teď řešíte, jak se váš brouček bude jmenovat? Právě pro vás je tato diskuse 🙂 U nás to bylo docela jednoduché, protože jsme se s manželem rychle shodli na tom, jaké jméno bude to pravé. Anička nakonec dostala jméno po svých prababičkách a jmenuje se Anna Marie. Líbilo se nám, že jí dáváme jména s rodinnou tradicí, a přitom bude pro ní v budoucnu snadné představovat se v zahraničí 😉 Jak to bylo u vás? Pomáhala vám rodina s výběrem? Došlo u vás u na hádky kvůli jménu?

U nás to bylo lehce neromanticke... Lezeli jsme v posteli, já pročítala kalendář a muz mi jméno bud schválil nebo ne... Jmena na kterých jsme se shodli jsem si psala protože moc jich nebylo 🙂 Pak jsme vybrali jedno, které se líbilo oběma...
Jo a jmena jsme vybírali když jsme spolu byli asi rok... Jen tak, jestli se na nějakých shodneme... A za 3 roky byla svatba a za další rok jsme tehdy vybrané jméno skutecne použili 🙂
Moje dcerka má jméno po mojí praprababičce Emě 🙂 a taky to bylo jediné holčičí jméno které se nám líbilo.
U nas to bylo docela slozite vybrat to spravne jmeno. Nakonec se zapojila i rodina a jelikoz jsme vedeli, ze cekame chlapecka, vyhral to Filipek. Tenkrat jsme nekolikrat projizdeli cely kalendar, skrtali, hodnotili jednotliva jmena...az jsme dali na mladsi segru, ktera jmeno vybrala. Manzel sice moc nesouhlasil, ale ja si to prosadila 🙂 no a manzel pak vybral jmeno pro holcicku kdyby nahodou se to u porodu zmenilo. Ted cekame sruhe miminko a od zacatku jsme tusili, ze to bude manzelova Natalka, jak vybral u prvniho a doktor nam to i potvrdil, takze tentokrat nam tahleta starost se slozitym vybiranim jmena nastesti odpadla 🙂
Já mám prostě pocit, že každé jméno provází určitý charakter - třeba Lucie - já znám jen samé, chytré, inteligentní, ale rebelky. Kláry zase se smutnými životními osudy, atd. Takže pro mě bylo důležité, znát s vybraným jménem slušný charakter 😀
tak my na začátku těhu měli vybrané jméno pro kluka, protože v rodině sou samý kluci a nikdo nepředpokládal, že budeme mít holčičku, ale jak už to tak bývá, holka tam byla, dlouhé spekulace a vybírání, nemohli sme se shodnout, až jednoho dne si tak ležím a napadlo mě perfekní jméno (máme německé příjmení, tak to byl docela oříšek) a když sem ho manželovi řekla, tak byl nadšenej a máme Ellu 😀
S manželem jsme projeli kalendář a oba napsali jména která se nám líbí. Pak jsme výběr porovnali a shodná jména prošla do druhého kola 😀 U chlapečka jsme měli vcelku jasno, ale na holčičce jsme se pořád nějak nemohli shodnout. Jenže já stejně cítila, že čekáme chlapečka - což se pak potvrdilo, takže jsme se nemuseli hádat a vybrali jsme jméno Tomáš. Je to moje nejoblíbenější jméno a jako bonus se tak jmenuje i manžel 😀
1. Manzel je cech, ja slovenka, meno muselo byt prijemne na vyslovovanie i zdrobnelinky pre nas oboch
2. Mam meniny pol roka po narodeninach, dost daleko od Vianoc, vzdy sa da darcek vymysliet (manzel to ma v rozmedzi 3 tyzdnov a je to vzdy tazke)
3. Dve finalne mena boli bud v jeden den alebo v jeden tyzden v oboch kalendaroch, takze to v rodine nenarobi zmatky 😉
Mame Elisku 🙂
Náš chlapeček se jmenuje po tatínkovi... Je to krásná tradice...
Nejak jsme se nemohli dohodnout na klukovi, ktereho jsem ale samozrejme cekala 😀 Takze je po tatinkovi a abychom to ozvlastnili, pridali jsme jeste jedno jmeno, aby to nemel tak suche. Takze se nas syn jmenuje Karel Alexandr 🙂
Kdysi dávno, před mnoha a mnoha lety, mě napadlo, proč neznám osobně žádnou Ninu, když je to tak vznešeně znějící jméno. A bylo jasno.
Když jsme zjistili, že čekám dítě, strávili jsme večer přemýšlením, jak ho pojmenujeme - ano, ho, protože bylo jasné, že to bude kluk. Můj přítel mu začal hned říkat pracovně "malej Míša", jakože po sobě, a až si vybereme jméno, přejmenujeme ho.
Shodli jsme se na třech jménech. Pro kluka Filip nebo Daniel, pro dceru Ninu se i on vyslovil jednoznačně. Filipa jsme zavrhli hned, protože jednoho známe a jeden takový Filip vydá za všechny Filipy světa. 🙂 Daniel, Daneček, to mi ale nešlo přes pusu.
Když jsem zhruba ve 22. týdnu strašně nutně potřebovala nějaký kousek oblečení pro syna, chtěla jsem zaútočit přímo na chlapovo city. Řekla jsem mu, že bych to chtěla pro našeho malého Míšu. A pak mi to došlo. Že prostě Míša už je jenom Míša.
Když jsme čekali druhé dítě, pro holčičku jsme měli vybráno jméno Nina, ale u kluka jsme se vyčerpali už u výběru prvního jména. Když jsem vznesla otázku, jak se bude případný druhý syn jmenovat, zaburácela pod okny motorka našeho kamaráda Marka. Tak jsme do těch lejster napsali Marek a Nina. :D
Jméno pro dceru vybral manžel - Dominika, u druhého jsme věděli , že čekáme chlapečka, napřed jsem hledala staré české jméno, moooc se mi líbil Metoděj, ale to mi doma neprošlo, dcera tehdy tříletá chtěla Jakuba, to jsem nechtěla já.... Na vánoce dávali pohádku Císařův pekař a tam král Matyáš, syn se narodil v roce 2002 a tehdy to bylo ještě málo používané jméno.... Takže máme skoro 14 letého Matyáše 🙂
My měli jména v hlavách už sto let před 🙂 chlapecké se nekonalo a holcici jsem si rozmyslela a navrhla jiné. Naštěstí se návrh ujal a jsem za to moc řada. Když se na dceru dívám a tipuji její charakter, Dianka by byla úplně mimo mísu 🙂
Rok před narozením nejstaršího syna mi zemřel dědeček František a manželovi se to jméno také líbilo. U dcery jsme chtěli něco, co by k tomu šlo tak jsem navrhla Ema a nakonec máme Emmu. U třetího (to se teprve narodí) se manžel se mnou odmítl o jméně bavit :D Prý to bude Vladislav po tatínkovi, když mi nemluvil do těch dvou prvních :D
Ja som opitá v skúšobni niekedy o 2 ráno napísala kamarátovi na ruku (ešte som chodila s iným): Milujem ťa, Veronička. Keď sa ma na druhý deň pýtal prečo V. tak som povedala že tak sa bude volať naša dcéra. Rok aj 2 mes na to sa nám narodila. Druhé bude Dominika (obidve Niky) a chalan Vincent - čítali sme si charakteristiky mien a pri ňom bolo "Mení vodu na víno". Keby boli dvojičky tak Marie a Jana, Tobiáš a Matyáš. 🙂
Ja vybrala jmeno hned v 5.tt. Kdyz mi to doktor rekl. Vedela jsem, ze to je kluk, a ze bude dokonaly. Coz taky je. A tak jsem hned i vedela, ze dostane jmeno po svem tatovi. Mam doma Petra.
Pritel mi neveril, ze jsem tehotna. Porad myslel,ze to je zas jeden z mych vtipu.. 🙂
U nás to bylo se jmény jednoduché, prvorozená měla být původně Kateřina, ale protože ji chtěli ještě jedni u nás v rodině a měli vybráno dávno tak jsme ustoupili a hledali a přemýšleli až jsme došli na Barborku, to jméno naší dceri skvěle sedí a nelituju toho, že jsme jí ho dali. Klučičí jméno jsme ani neměli, tak samo u druhého dítěte to byl jasný Vojtíšek od samého začátku a taky nelitujeme, holčičí jsme neměli. Třetí dítko byla jasná Klárka a v záloze byl Kubíček a teď by to měl být Kubíček a v záloze je Terezka 😀, teď u posledního bylo více verzí na klučičí jméno - Dominik, Vítek, Kryštof dokonce Ondřej ale děti odsouhlasili Kubíčka a holčičí byla původně Lucinka.
U nás to bylo tak že přitel chtěl po nás Vladěnku a Toníka nakonec ustoupil a máme co jsem chtěla já Terezku a Kubíka
Nám k tomu výběru dopomohl film a stejnojmenná písnička "S tebou mě baví svět", má zlatá Emčo....a tak máme naši Emču zlatou a baví nás spolu svět 🙂 🙂
Když nám totálně vybouchlo 2. IVF ač nevěřící a hrozně neštastná jsem zašla do kostela, který sousedil s naší kanceláří. Byla tam socha Sv. Tadeáše, ochránce těch, kteří už ztrácí naději. Slíbila jsem mu, že když se za mě přimluví a nám se miminko zadaří, tak to bude Tadeášek. Od té doby jsem tam byla ještě mockrát, v těhotenství jsem chodila prosit at vsechno dobře dopadne a po porodu jsem byla poděkovat. Doma máme Tadeáška 🙂
Jména jsme měli vybraná ještě před svatbou (takže víc jak rok před tím než jsem otěhotněla), koukali jsme na dlouhatánský seznama shodli jsme se jen na Matějovi a Elle, tak máme Ell. Nevím co si počnem, pokud někdy bude další holčička :D
U nas byl nejvetsi problem vybrat jmeno pro 1.syna, zadne se nam nelibilo. Az jednou me nahodou napadl Patrik a manzelovi se jmeno libilo, tak bylo rozhodnuto. Pro dceru byl vyber snadny - Janicka je po tatovi. U 2.syna uz jsme taky meli jasno - Vasik se jmenuje po dedeckovi, ktery se vnoucatek nedozil.
Měla jsem dlouho vysněné jméno pro chlapečka, ještě než jich začalo být tolik- Jakub, i manželovi se líbí a hodí se k příjmení. Takže pro prvního kluka jasné, pro holčičku jsme se shodli na jménech Anna a Marie. Teď čekáme druhé dítko, pro holčičku je jasno, Anička, ale pokud to bude druhý kluk, což mám takové tušení, máme problém 😉 Chceme klasické české jméno, nejlépe dvouslabičné, nejlépe bez R a Ř. Nemělo by končit na J a Š -nesedí to k příjmení. Dále nechceme aby se opakovalo nějaké jméno z rodiny a aby šlo dobře skloňovat a šla z něj udělat zdrobnělina. A též některá jsména máme spojená s lidmi, kteží nám jsou nesympatičtí a nemáme je rádi. Bohužel většina vybraných jmen nesplňuje něco z toho. Zatím jsem provizorně vybrali jméno Michal, abychom něco měli, ale je to spíš z nutnosti a stále s tím nejsem úplně srozuměná.
My se s manželem taky neshodli, takže bylo po mém 😀 Manžel chtěl Martina po sobě a mě se to prostě nezdá, když se rodič a dítě jmenuje stejně, tak máme Matěje a Šimona, chtěla jsem hezká česká jména. na holčičím jsme se kupodivu sholi, byla by to Markétka, ale máme dva rošťáky 😉
Věděli jsme, že čekáme chlapečka ale neshodli jsme se u žádného jména. Tak jsem ve 37. týdnu jela rodit s prázdnou kolonkou 🙂 Jak se syn jmenuje jsem se dozvěděla až po porodu. Porod byl težký a manžel mu dal spontálně jméno Roman, které vůbec nebylo ve výběru 🙂 Jméno k němu pasuje a žádný jiný v okolí není 🙂 Holčička měla být Agáta
Já chtěla vždycky Kačenku, manžel s tím souhlasil. Pak jsem otěhotněla, no a když nám 2x potvrdili holčičku a když malá začala kopat, tak to pro mě najednou byla Viktorka. Chlap se mně ještě několikrát během těhotenství zeptal, co ta Kačenka, jestli si to nerozmyslím, ale já ji prostě cítila jako Viktorku, no a tak máme Viktorku.
Kritéria byla celkem tři: 1. tradiční jméno, žádná moderna, 2. ne stejné jako nosí žijící nejbližší příbuzní, 3. přiměřený rozestup mezi narozeninami a svátkem.
Dohady celkem nebyly, je fakt že na chlapeckém jménu jsme se domlouvali déle než na dívčím, ale já stejně tak nějak cítila, že chlapecké jméno potřeba nebude 🙂
U nás to bylo docela jednoduché,jelikož jsme od pátého měsíce těhotenství věděli,že čekáme holčičku.Chtěli jsme "poctivé" české jméno a protože jsou dnes moderní jen samé Elišky a Sofie,kterých bude jednou plná školka i škola.Vybrali jsme jméno Markétka,paradox je,že se tak jmenuje i moje švagrová a obě jsou narozené 7.3. akorát ta "naše" Markétka o 35 let později.Kdyby se švagrová nevdala a nezměnila příjmení,byly by dvě úplně "stejné". 🙂
u nás si ho teda vybral manžel i když já jsem byla pevně rozhodnuta pro Jakuba tak on sedel na matrice strašně moc ofouklej ze nechci dat jméno dítěti po něm (Jozef) nakonec jsem na matrice teda vyslovila jméno Jozef a můj muž se mohl zbláznit radostí ,ale upozornila jsem ho na to že zadarmo to jméno nedostane tak že jsem od něho pak dostala dvě teplakovky Adidas a příslib že až bude druhé dítě holčička tak mi do jména nebude kafrat i kdyby se měla jmenovat Arana 😉 🙂 🙂 🙂 🙂
my měli jména vybraná už strašně dlouho,pro kluka Jan, pro holčičku Emu...ale problém je,že termín máme 8.4.- na Emu,takže začal boj o holčičí jméno😀mě se strašně líbila Adina,ale chlapec říkal,že to už raděj Adolfu😀nakonec jsme sa shodli na Anetce🙂

Čekali jsme holčičku a rozhodli jsme se podle svátku v den, kdy jsme se s přítelem seznámili.. 8.4., takže Ema.. 🙂