icon

Kdy je "nejlepší" otěhotnět?

lidka_hipp
14. pro 2014

Mám kolem sebe dost kamarádek, kterým jejich gynekolog říká, že by už měly otěhotnět, ale ony samy nebo spíš jejich partneři se na miminko ještě "necítí". Další kamarádky by už dítě chtěly, ale nemůžou najít "toho pravého" ☹

Já sama jsem otěhotněla ve 22 letech. Okolí si myslelo, že nevím, k čemu je antikoncepce 🙂 a v porodnici jsem byla ze všech maminek nejmladší, což bylo docela zábavné 🙂. Většina maminek v mém okolí měla první dítě kolem třicítky, některé ještě později. Jedna moje teta byla dokonce těhotná ve stejnou dobu jako já a bylo jí už přes čtyřicet. Bylo to ale její páté dítě 🙂 Myslíte, že je rozdíl v tom mít dítě "brzo" nebo naopak "pozdě"? A v kolika letech jste poprvé otěhotněly vy? Myslíte, že právě váš věk hrál v těhotenství roli?

Kdy je "nejlepší" otěhotnět?
Strana
z3
yildiz
15. pro 2014

@brendamonique 😀, no ja bych si klidne i na dalsi troufla i kdyz se me ta 40tka blizi ...😀 ono taky zalezi jak se kdo citi ...ja se citim porad na 18 😀 / az na ta zada 😀 ale tak to je prkotina 😀 / to se rozhejbe ...cvicenim....nekdo se citi stare i ve 20 nebo 30 🙂 je to proste u kazdeho jine ....jako si nekdo nedovede predstavit mit dite ve 20 nebo ve 40 jasne rozdil to je....ale ja si fakt nejak stare nepripadam ...max jen to ze je fakt ze me bude 60 a ji/jemu 20 ale i tak 🙂 to mimi a novy zivot je tak krasny ze to za to stoji i v tomto veku 🙂 kdyz se vse zvlada..../ ja musim rici, ze nevyspani u deti neznam vubec 🙂 vsechny holky me od narozeni spaly v noci nonstop /a i kdyz jsem kojila tak max 1x za noc vstavani / takze klidek pohoddaaaaaaa a materskou si uzivam....i ted po treti ....

happylenulka
15. pro 2014

já mám od školy zafixované, že ideální věk těla na těhotenství je tak 23 - 28 let, že pak se navyšují rizika a bůhvíco ještě. tak jsem snad od 13ti let chtěla první mimi do 25 let... a druhé pak nějak do tří let po tom prvním.
tak první mimi by se mělo narodit v červnu, kdy mi bude krásných 25 a 5 měsíců... a s druhým uvidíme.
ale je fakt, že každý to má jinak. Já nikdy nebyla typ člověka, co by toužil po krásné kariéře atd. Vždy jsem chtěla být hlavně dobrou mámou 🙂

tarra27
15. pro 2014

@happylenulka souhlas...a je to i o zkušenstech, "vyblbnutí " a užití volnosti a nemít žádnou zodpovednost za nikoho.... 😉 udelat si zázemí...a pak si to užít .)

happylenulka
15. pro 2014

@tarra27 tak to já si užila, vyblbnula, procestovala až až... a nemyslím si, že by na tom děti něco zásadního změnily. určitě budeme chodit dál s přáteli ven atd.... (nechodíme často , ale třeba 1x měsíčně a to jde skloubit i s mimčem) a cestovat rovněž ;)
zázemí máme. Bydlíme v bytě, manžel slušně vydělává, já taky vydělávám (neříkám, že moc, ale stačí to), příští rok se budem stěhovat do vlastního domku, který se staví 🙂 prostě myslím si, že ideální doba na to rozšířit naši rodinku o dalšího člena 🙂))

tarra27
15. pro 2014

@happylenulka ideální 🙂 to máte fakt super na výborný začátek.....držím pěsti at se daří a vše dobré vychází...

emisekkk
15. pro 2014

@lidka_hipp zděšení nebylo z těhotenství, ale co následovalo pak. Ać jsem dítě chtěla a těšila se - byl to prostě šílený zvrat v životě a přiznám se, že jsem to těžko nesla - prostě jsem ze všeho byla zděšená a to fakt 😝 . Všechny se povedli bez práce 😀 , ale teď jsme chtěli ještě k té nejmladší a je vidět, že věk už to je...takže se nám zadařilo až po 10 měsících a v 7. týdnu konec....už jsem stará řepa 😀 .
Ne že bych byla matka roku a blázen do milionu dětí, ale ti straší už jsou větší a k té mladší jsme chtěli ještě parťáka - a je to ho více proč jsme to tak zamýšleli. Jinak mimochodem u všech dětí jsem nadále pracovala a pracuji, bez nějakého zázemí chův a pod. Nějak se to v žití tak semlelo a funguje to.

maki73
15. pro 2014

@yildiz no u první dcery si někteří mí kamarádi mysleli, že je to sestra, jeden kamarád mi dokonce říkal, že mám krásného brášku :D :D :D (nechápu, chodila chudinka pořád v růžovém, tchýně žije v domnění, že holčičky by měly nejméně do 6 vypadat jako cukrová vata s kraječkama :D ), je pravda, že to na mě taky nebylo vidět tak do 5. měsíce minimálně, ale pak, když mě lidé viděli s pupkem, nevím, co si mysleli...že jsem snědla meloun asi :D. Teď s druhým už snad hned každému dojde, že když už jednu dceru máme, tak to druhé asi nebude sestřička, přestože jsem pořád mladá :D.

anetaben
15. pro 2014

@lidka_hipp no tak to je taky pravda ♥ je to super výsledek mít krásnou zdravoučkou holčičku a za to ty operace stojí ♥ 🙂 nebojte,ale i to druhátko se časem zadaří ♥ moc vám to přeji 🙂

yildiz
15. pro 2014

@maki73 😀 no nekdy to je sranda ....a kor kdyz nekteri lidi reknou : jeee to je krasnej chlapeceek ? a ditko ma na sobe saticky ruzove , nausnice a pod ! tak to je jako prca..... tak drzim pesti at je vse v poradku a zdravicko ... joooo materstvi je krasneee 😀 ja si mlada pripadam porad / asi zamrzla puberta 😀 / no s nejstarsi vypadame porad jak "segry" 😀

blahova_andrea
15. pro 2014

nejlepší je otěhotnět hlavně přirozeně, bez problémů, stresů a ve chvíli, kdy si to přejí oba budoucí rodiče 🙂 tu dobu, kdy je ten čas nej má každý prostě nastavenou jinak. já teda nechtěla děti po třicítce, nejsem moc nakloněná obřím věkovým rozdílům mezi rodiči a dětmi 😅 otěhotněla jsem v 27 letech (dřív mi hodiny vůbec netikaly) a porodila v čerstvých 28, druhé dítě jsem stihla porodit ještě ve 30, ale měla jsem to teda tak tak 😀

zulitvi
15. pro 2014

Nelze říct přesný věk, čas, období.... Nejlepší je, když se na to oba partneři cítí, znají se dostatečně, mají spolu neco vybudovaneho, zaziteho, věří si a berou na vědomí, že se jejich život úplně obrátí. Pro nekoho to je ve 20 a pro jiného ve 40 letech. Vždy jsem si přála být maminkou nejdéle v 25 a splnilo se mi to. Je mi 22 a po 6 letech s teď už manželem se nám zadarilo a jsme hrdí rodiče naseho Vendelínka.

lidka_hipp
autor
15. pro 2014

@yildiz Díky za krásný příběh 🙂 Je skvělé, že se vám povedlo najít i dalšího vhodného a hlavně zodpovědného "dárce" 😀

@pidisek Gratuluju k dvojčátkům!!! 🙂

@happylenulka Koukám, že jste na to šla "vědecky" 🙂 Určitě budete skvělá máma! Jinak já si jeden ze svých cestovatelských snů splnila letos v létě s dcerou. Od dětství jsem chtěla vidět dánský Legoland a konečně se mi můj sen splnil 🙂

@emisekkk Taky jsem měla všechny babičky daleko, ale řekla jsem si, že když budu trochu pracovat (v noci nebo když malá spinkala přes den), budu spokojená sama se sebou a pak můžu být i spokojená máma 🙂 Dost mi to pomáhalo ve chvílích, kdy se malá měnila ve vřeštící uzlíček nebo přišlo období vzdoru. Věděla jsem, že vždy budu mít nějaké okamžiky, které jsou jen moje 😉

@maki73 @yildiz Mám doma růžovou holčičku s krásnými blond vlásky, ale stejně si jí hodně lidí pletlo s klukem a to jen proto, že nemá náušnice. Asi bychom měly psát pohlaví fixem na čelo 🙂

@blahova_andrea Díky za krásnou definici!

@zulitvi Jsem ráda, že se vám "podařil plán" a máte krásného Vendelínka 🙂

brendamonique
15. pro 2014

@yildiz ...šťastná to žena 😀 ...mě (teď už můžu říct obě děti ☹ ) se budil/ a budí min. 4x za noc a u prvního to bylo až do dvou let, tak doufám, že h tenhle závisláček nebude ve všem "následovat" ... 😀 ...ale jak mu to jen vysvětlit ? ... Neříkám, že si občas nepřijdu na 18 nebo na 14 😀 ...ale ten věkový rozdíl já na sobě osobně pociťuju dost ... alias - poprvé brnkačka - podruhé - "jde to, ale dře to" ... a to jdu po domácnosti pořád jako bych byla na baterky ... ale mohla bych si přitom zpívat ..."Nic není jako dřív, nic není jak bývávalo, bohužel, bohudík...." 😉

texetka
15. pro 2014

@lidka_hipp děkuji, snad se zadari brzo a vše bude v pořádku

vercula7
15. pro 2014

Zalezi jestli se zena na to citi byt pripravena a nezalezi na tom kolik ji je.Ja mam zdravotni problemy a bylo mi receno ze bych mela mit co nejdrive deti a pozor receno mi to bylo v 19letecj.Na dite jsem ale pripravena nebyla a necitila to tak a i pres risk ze jej mit nebudu yak jsem cekala az to prijde a sama i muj partner budeme chtit.S muzem jsme spolu 6 let z toho 3roky vziti a oba jsme se k tomu rozhodli az dva roky po svatbe,kdy uz jsme to citili oba dva ze chceme byt uplna rodina.Poprve nam tehotenstvi bohuzel nevyslo ale nappdruhe ano a mam ve 23letech krasnou a sikovnou holcicku a jsem rada ze jsem si pockala na ten okamzik pripravenosti a mam doma perfektniho chlapa ktery je skvelym tatou (28let) a jsem rada za to co mam.Clovek proste musi byt na dite pripraveny tim nechci rict ze kdyz ma dite nekdo neplanovane tak ne ze by to nezvladal.Ono s narozenym miminkem ve vetsine se stejne probudi materske pecovatelstvi a na veku nezalezi.Kazda se stejne snazime delat tonejlepsi pro nase deti

lidka_hipp
autor
15. pro 2014

@vercula7 Chápu až moc dobře. Bylo mi 18 let, když jsem se dozvěděla, že děti nejspíš nikdy mít nebudu. Následovaly roky hormonální léčby, několik operací... no a pak jsem poznala svého muže 🙂 Znali jsme se jen pár měsíců, když už jsem byla těhotná a byla svatba 🙂 Před pár dny to bylo přesně sedm let, co jsme oslavili výročí svatby 🙂

vercula7
15. pro 2014

@lidka_hipp tak to gratuluji k vyroci.a je krasne mit nekoho o koho se muzete oprit a spolehat na nej

emisekkk
15. pro 2014

@lidka_hipp ano, ano to je přesně ono - mít své okamžiky. To, když porodíme děti přeci neznamená, že "náš" život končí!!! Musíme mít i to "svoje" - to nás drží mnohdy nad vodou . hlavně po psychické stránce. Hlavně my musíme být šťastné a potom je šťastné i okolí.

elafonisi
16. pro 2014

Jak už tu hodně maminek napsalo, myslím, že ideální věk je tehdy, když je pro miminko dobré rodičovské zázemí a to se dnes bohužel posouvá oproti vhodnému biologickému věku.

Děti se narodily, když už jsem měla dostudováno, pracovní zkušenosti a bydlení. Teď si je můžu užívat bez dalších starostí, protože ty krásné dny s nimi jen letí a mrzelo by mě, kdybych ten miminkovský a batolecí čas musela věnovat něčemu jinému. Užívám si je a nemám pocit, že bych byla o cokoli ošizená ohledně vlastního života. Za chvíli vyrostou a už maminku nebudou tolik potřebovat.

Zároveň vím, že kdyby se mi náhodou narodily dřív a nebylo zázemí ani partnerské, ani bydlení, vypiplala bych je klidně třeba u rodičů na chatě (aspoň by měly hodně zeleniny a ovoce přímo ze zahrady 🙂 ) Maminky zvládnou strašně moc za jakkoli ztížených podmínek 🙂

Strana
z3